بین الملل تابناک: صد و هشتاد و چهارمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«دیمیتری مدودف» معاون شورای امنیت روسیه روز جمعه گفت که عدم پیوستن اوکراین به ناتو یک شرط ضروری اما ناکافی بوده و روسیه نیازمند تضمینهای دیگر است.
وی در ادامه سخنانش هشدار داد در صورت اقدامات بیشتر اروپا علیه روسیه، این قاره به مقدار گاز مورد نیاز خود دست نخواهد یافت.
مدودف اضافه کرد: «گفتوگوهای سطح عالی میان روسیه و اوکراین بر اساس تحولات اوضاع و تنها بر اساس شرایط خاص امکان پذیر است».
وی افزود: عملیات نظامی روسیه در اوکراین برای جلوگیری از جنگ جهانی سوم ضروری بود».
روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال خبر داد که بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی خود را برای بازدید اضطراری از نیروگاه اتمی زاپوروژیا طی هفته آینده آماده میکنند.
این خبر در حالی منتشر میشود که خبرگزاری ریانووستی امروز گزارش داد که در پی بمباران نیروهای اوکراینی، چهار راکت به منطقه رادیوایزوتوپ های نیروگاه هستهای زاپوروژیا برخورد کرده است.
«الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهور بلاروس امروز (جمعه) از آمادگی جنگندههای نیروی هوایی این کشور برای حمل تسلیحات اتمی خبر داد.
لوکاشنکو طی گفتگوی کوتاهی با خبرنگاران گفت: «آنها (غرب) باید درک کنند که هیچ بالگردی و هیچ جنگندهای، اگر وارد تشدید تنش شوند، آنها را نجات نخواهد داد. یک بار به پوتین در سنپترزبورگ گفتیم که هواپیماهای سوخو-۲۴ بلاروس را نیز تبدیل خواهیم کرد تا آنها بتوانند سلاحهای هستهای حمل کنند. همه چیز آماده است!»
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، وی با بیان اینکه بلاروس اقدامات غرب در مرزهای این کشور را زیر نظر دارد، گفت که مینسک آماده پاسخگویی مناسب به تهدیدات غرب است.
رئیس جمهور بلاروس تاکید کرد: «من به آنها (غرب) هشدار دادم؛ خدای ناکرده تحریکات جدی علیه بلاروس انجام شود، ما اهداف مشخصی داریم».
لوکاشنکو همچنین افزود: «باید صادقانه بگویم که در حال حاضر آنها (ارتش کشورهای غربی) اوضاع را در مرز تشدید نمیکنند. هر چه باشد، همه در لهستان دیوانه نیستند؛ اگر دودا (رئیس جمهور لهستان) مغز خود را حرکت داد، نمیتوان گفت ارتش هم اینطور نیست».
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین با اشاره به قطعی نیروگاه اتمی زاپروژیا تحت کنترل روسیه از شبکه سراسری، جهان را در یک قدمی فاجعه هستهای دانست.
به گزارش روزنامه انگلیسی "ایونینگ استاندارد"، «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهوری اوکراین پس از ساعت های قطعی برق نیروگاه هستهای زاپروژیا گفت که جهان در یک قدمی فاجعه هسته ای است.
زلنسکی در اظهاراتی گلوله باران یک نیروگاه زغال سنگ در مجاورت زاپروژیا را عامل بروز قطعی این بزرگترین تاسیسات هسته ای اروپا از شبکه سراسری دانست و گفت اگر نیروهای اوکراینی حاضر در این تاسیسات وارد عمل نمی شدند، اکنون باید با عواقب تشعشعات اتمی زاپروژیا مقابله می کردیم.
از سوی دیگر، «ولادیمیر روگوف» مقام منصوب دولت روسیه در شهر "انرهودار" که نیروگاه زاپروژیا در آن واقع شده، ارتش اوکراین را مسئول آتش سوزی در جنگل های نزدیک این نیروگاه دانست و گفت دیروز پنجشنبه برق شهرهای اطراف این منطقه نیز برای چند ساعت قطع شد.
وزیر امور خارجه استونی دراظهاراتی به شکست اقدامات اروپا علیه روسیه اذعان کرد.
به نوشته خبرگزاری تاس، اورماس رینسالو، وزیر امور خارجه استونی در اظهاراتی بیان داشت، تاکتیکهای اروپا برای منزوی کردن روسیه نتایج مطلوب را به رغم تمامی تلاشهایی که کشورهای اروپای بر سر آنها به خرج دادند در پی نداشتهاند.
رینسالو در بیانیهای که از سوی دفتر مطبوعاتی وزارت امور خارجه استونی منتشر شد، گفت: چندین مثال هستند که عدم موفقت سیاست انزوا (علیه روسیه) را نشان میدهند یا اینکه در چندین مورد بنا به دلایل فرآیندی جلوگیری از فعالیتهای روسیه در سازمانها ممکن نشد. هزینه این جنگ برای روسیه هنوز به حد کافی بالا نرفته است.
این وزیر دولت استونی متذکر شد، کشورش فعالانه حامی ابتکار عملهایی با هدف منزوی کردن فدراسیون روسیه در سازمانهای بین المللی بوده است. با این وجود او اضافه کرد، کشورهای غربی باید حتی تلاشهای بیشتر در زمینه سیاستهای ضد روسیه خود به خرج دهند.
این در حالی است که کشورهای غربی چندین دور تحریم را علیه روسیه در پاسخ به شروع جنگ روسیه در اوکراین که مسکو از آن به عنوان "عملیات ویژه" توصیف میکند، اعمال کرده اند. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه اظهار کرد، هدف این تحریم ها مطرود کردن روسیه است.
رسانههای روسیه گزارش کردند، مقامات سرویس اطلاعاتی این کشور یک جاسوس اوکراینی را در یکی از شهرهای روسیه دستگیر کردهاند.
خبرگزاریهای تاس و ریا نووستی روسیه گزارش دادند، سرویس امنیتی فدرال روسیه (اف.اس.بی) اعلام کرد که یک شهروند اوکراینی ساکن شهر کورسک را به جرم فعالیت به عنوان مامور اطلاعاتی اوکراین دستگیر کردهاند.
بر اساس این گزارشها، مقامات روسیه از خانه این جاسوس اوکراینی تجهیزات فنی ویژه ای که از سوی سرویس های ویژه اوکراین به او داده شده را کشف و ضبط کردند.
سرویس اف.اس.بی روسیه اعلام داشت، که سری کتب مخصوص آموزش تک تیراندازی، زنده ماندن در شرایط سخت، جنگ چریکی، فعالیتهای خرابکارانه و براندازانه و فعالیت سرویسهای ویژه در کامپیوتر و تلفن همراه این اوکراینی بازداشت شده پیدا شد.
بر اساس این گزارش، سرویس اف.اس.بی روسیه همچنین ظن آن را دارد که این فرد در جمع آوری و انتقال اطلاعات درباره تاسیسات وزارت دفاع روسیه دست داشته است.
پروندهای علیه وی به جرم جاسوسی در روسیه باز شده است.
یک نماینده رده بالای مجلس دومای دولتی روسیه، در اظهاراتی تاکید کرد، مسکو امکان مذاکره با کی یف در هر سطح را در صورت دریافت سیگنال مربوطه از سوی "رژیم اوکراین" در نظر گرفته و مورد بحث قرار خواهد داد.
به گزارش پایگاه اینترنتی اوکرانیوز، لئونید اسلوتسکی، رئیس کمیته امور بین الملل مجلس دومای دولتی روسیه گفت که شخصاً درک نمیکند چگونه میتوان با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین مذاکره کرد و مسکو حاضر به بررسی این احتمال است.
اسلوتسکی خاطر نشان کرد: "اما این تصمیمات در مجلس دومای دولتی روسیه اتخاذ نمیشوند، بنابراین اگر طرف اوکراینی اعلام کند که برای مذاکره در هر سطحی و در هر قالبی آماده است، در این صورت نسبت به آن بحث و واکنش نشان خواهیم داد."
میخایلو پودولیاک، مشاور دفتر ریاست جمهوری اوکراین اخیرا این گونه موضع گرفت که مذاکرات با روسیه اکنون نه برای اوکراین و نه برای اروپا سودی ندارد.
زلنسکی در ۱۸ اوت شرط گذاشت که مذاکرات با روسیه پس از خروج کامل نیروهای این کشور از اوکراین امکان پذیر است.
مقاماتی از ترکیه، فنلاند، و سوئد امروز جمعه در فنلاند با هم دیدار خواهند کرد تا درباره نگرانیهای امنیتی رایزنی و گفتوگو کنند که ترکیه به عنوان پیششرط پیوستن این دو کشور به سازمان نظامی ناتو، اعلام کرده بود.
به نوشته رویترز، هنوز محل دقیق این نشست سهجانبه اعلام نشده است. «پکا هاویستو»، وزیر خارجه فنلاند پیش از برگزاری این نشست گفته بود که مقامات سه کشور با هم دیدار خواهند کرد تا نحوه ارتباطات و تعیین اهدافی را مشخص کنند که سه کشور اواخر ماه ژوئن در نشست مادرید، با امضای یادداشت تفاهمی سهجانبه، توافق کردند که با همکاری کنند.
با آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین (اسفند ۱۴۰۰) دو کشور سوئد و فنلاند درخواست رسمی عضویت در ناتو را ارائه دادند که پس از کشوقوسهای فراوان و مخالفتهای ترکیه، سرانجام ترکیه و سران ناتو اوایل تیرماه به پیوستن این دو کشور به این سازمان نظامی موافقت کردند و روند تصویب عضویت این دو کشور به ناتو در پارلمانهای کشورهای عضو ناتو آغاز شد.
ترکیه موافقت خود با پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو را منوط به پذیرش شروط خود در زمینه مبارزه با تروریسم از سوی این دو کشور کرده است. پارلمان ترکیه، برخلاف دیگر کشورهای عضو ناتو، هنوز پروتکل الحاقی سوئد و فنلاند را تصویب نکرده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین اعلام کرد که در یک تماس تلفنی با جو بایدن، همتای آمریکاییاش درباره «اهمیت پاسخگو کردن روسیه درباره جنگ اوکراین» گفتوگو کرده و از حمایت نظامی خود صمیمانه تشکر کرده است.
به گزارش آرتی، زلنسکی در توییتی نوشت: «گفتوگوهای خوبی با رئیسجمهور آمریکا داشتم و از او به خاطر حمایت بیدریغ آمریکا از مردم اوکراین در زمینه حمایتهای امنیتی و مالی تشکر کردم».
به نوبه خود، کاخ سفید اعلام کرد که بایدن امروز با زلنسکی صحبت کرد و استقلال اوکراین را تبریک گفته و بار دیگر بر حمایت مستمر ایالات متحده از اوکراین تاکید کرد.
بایدن و زلنسکی همچنین از روسیه خواستند تا کنترل کامل نیروگاه هستهای زاپوریژیا را به اوکراین بازگرداند و به آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه ورود به این نیروگاه را بدهد.
کاخ سفید روز چهارشنبه اعلام کرد که انتظار میرود بایدن پنجشنبه، ۲۵ اوت، در پی اعلام واشنگتن در مورد بسته کمک نظامی جدید به اوکراین به ارزش حدود ۳ میلیارد دلار، با زلنسکی تماس بگیرد.
هشدار درباره زمستان سخت و ترسناک در اوکراین
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در یک سخنرانی برای مردم کشورش گفت که زمستان پیش رو به علت قیمت بسیار بالای گاز، سختترین زمستان در تاریخ اوکراین خواهد بود.
زلنسکی در ادامه سخنانش ضمن این هشدار، وضعیت عرضه گاز در کشورش را «بسیار خطرناک و بسیار سخت» توصیف و خاطرنشان کرد: قیمت گاز در اروپا به بیش از ۳۳۰۰ دلار در هر هزار متر مکعب افزایش یافته است.
رئیس جمهور اوکراین به شهروندان کشورش اطمینان داد که مقامات کی یف در این شرایط تلاش میکنند حداکثر تلاش خود را به منظور آماده سازی کشور برای زمستان آینده انجام دهند ولی در عین حال تأکید کرد که این زمستان، سختترین زمستان در طول تاریخ اوکراین خواهد بود.
پیش از این، سایر مقامات اوکراینی اعلام کرده بودند که انتظار دارند در زمستان آینده این کشور با مشکلات گرمایشی مواجه شود. به عنوان مثال، شهردار کی یف به ساکنان پایتخت اوکراین در مورد احتمال قطع برق هشدار داد.
شهردار کی یف تأکید کرد: مسئولان برای مقابله با چنین وضعیتی آمادگی دارند و سوخت لازم را ذخیره کردهاند ولی این ذخیرهها تنها برای مدت کوتاهی کفایت میکند. وی خاطرنشان کرد که دمای خانهها در پایتخت کمتر از حد معمول خواهد بود، بنابراین از ساکنان کی یف خواست تا لباسهای گرم و پتو تهیه کنند.
قابل ذکر است که نه تنها اوکراین که در خط مقدم عملیات ویژه نظامی روسیه قرار دارد، بلکه حتی کشورهای غرب قاره اروپا نیز از پیامدهای این عملیات بر عرضه گاز روسیه به این قاره نگران هستند و از هم اکنون در حال فراهم کردن زمینه برای سپری کردن زمستانی هستند که به اذعان مقامات این کشورها، سخت و دشوار خواهد بود.
حذف میراث روسیه با تغییر نام خیابان های اوکراین
شهردار کی یف پایتخت اوکراین یک روز پس از سی و یکمین سالگرد استقلال اوکراین اعلام کرد که به عنوان بخشی از تلاش برای پاکسازی مکانهای روسی و شوروی، نام ۹۵ خیابان را تغییر داده است.
به گزارش رویترز، ویتالی کلیچکو در پیامی در تلگرام نوشت: (اسامی جدید) باید خاطره وقایع تاریخی مهم اوکراین و همچنین شخصیت ها و قهرمانان مشهوری که برای اعتلا و استقلال کشور تلا کردند، ثبت و ماندگار شود.
شهردار کی یف در ادامه افزود: روند تغییر نام خیابان ها هنوز به پایان نرسیده است و قول داد که این کارزار را ادامه دهد.
اوکراین از زمان جنگ در فوریه (اسفند سال گذشته) به آنچه که آن را "ساختار زدایی" می نامد و کارزاری برای از بین بردن میراث صدها سال حکومت مسکو می باشد، سرعت بخشیده است.
اعلام تاریخ بازدید بازرسان انرژی اتمی از نیروگاه زاپوریژیا
دیمیتری پولیانسکی، معاون نماینده روسیه در سازمان ملل، تاریخ احتمالی بازدید کارشناسان آژانس بین المللی انرژی اتمی از نیروگاه اتمی زاپوریژیا را اواخر اوت یا اوایل سپتامبر اعلام کرد.
به گزارش تاس، پولیانسکی گفت: دشوار است که بدانیم این سفر به چه چیزی منجر خواهد شد، من مطمئن نیستم که آژانس بین المللی انرژی اتمی نتایج مورد انتظار از آن را ارائه دهد.
پولیانسکی همچنین خاطرنشان کرد که ماموریت آژانس، ارزیابی وضعیت و ایمنی ایستگاه است.
روسیه اخیرا اعلام کرد آماده است تا با بازرسان آژانس انرژی اتمی برای بازدید از نیروگاه زاپوریژیا همکاری کند.
این نیروگاه تاکنون چندین مرتبه هدف بمباران قرار گرفته و روسیه و کییف یکدیگر را به حمله به این نیروگاه در جنوب اوکراین که بزرگترین نیروگاه هستهای اروپا است متهم میکنند.