بین الملل تابناک: صد و نود و یکمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
کمیسیون اروپا جمعه شب در بیانیهای به قطع گاز روسیه واکنش نشان داد و مدعی شد که بهانه شرکت پروم برای قطع گاز صحیح نیست.
به گزارش الجزیره، کمیسیون اروپا ادعا کرد که قطع گاز از سوی گازپروم بار دیگر نشان داد که این شرکت قابل اطمینان نیست.
شارل میشل رییس شورای اروپا در این باره گفت ، اقدام گاز پروم غیرمنتظره نبود، اما استفاده از گاز به عنوان سلاح توسط مسکو تغییری در تصمیم اروپا ایجاد نخواهد کرد.
وی افزود: راه ما به سوی استقلال انرژی را تسریع خواهیم کرد و وظیفه ما دفاع از هموطنان و حمایت از آزادی اوکراین است.
شرکت گازپروم روسیه شامگاه جمعه اعلام کرد که صادرات گاز به اروپا از طریق خط لوله نورد استریم 1 را پس از مشخص شدن نشتی در این خط لوله به طور کامل متوقف کرده است.
مقامات روسیه اعلام کردهاند که دلیل توقف صدور گاز از نورد استریم ۱ را به مسائل مرتبط با تعمیر و نگهداری مرتبط و اعلام کرده که تحریمهای کشورهای غربی مانع از دسترسی به تجهیزات مورد نیاز برای نصب و نگهداری خط لوله شده است.
طبق گزارش رویترز، ظرفیت صدور گاز نورد استریم ۱ را در ماه ژوئن به ۴۰ درصد کاهش داده بود و در ماه جولای این رقم به ۲۰ درصد رسیده بود.
در بخش دیگری از گزارش این رسانه غربی آمده است: «روسیه البته از زمان آغاز آنچه "عملیات نظامی ویژه" در اوکراین خوانده است، ارسال (گاز) به بلغارستان، دانمارک، فنلاند، هلند و لهستان را به طور کامل متوقف کرده است».
از سوی دیگر نخست وزیر فرانسه روز چهارشنبه به شهروندان این کشور در زمینه احتمال قطعی برق در ماههای پیش رو هشدار داد.
به گزارش خبرگزاری «آسوشیتدپرس» «الیزابت بورن» نخست وزیر فرانسه هشدار داد که در بدترین سناریو در زمستان امسال ممکن است برق منازل به مدت دو ساعت قطع شود. این قطعی احتمال برق در بحبوحه بحران انرژی گسترده و تشدید جنگ در اوکراین است.
بورن گفت که این وضعیت تاحدی به دلیل پیامدهای جنگ در اوکراین وهمچنین به دلیل تعطیلی برنامه ریزی شده حدود نیمی از ۵۶ رآکتور هستهای فرانسه برای تعمیر و نگهداری است. فرانسه برای حدود ۶۷ درصد از برق خود به انرژی هستهای و حدود هفت درصد نیز به گاز متکی است.
دو منبع مطلع اعلام کردند، مدیر دومین تولید کننده بزرگ نفتی روسیه (لوک اویل) پس از سقوط از پنجره یک بیمارستان درگذشت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، مرگ "راویل ماگانف" جدیدترین سری از مرگهای غیرقابل توضیح و ناگهانی تجار روس به شمار میرود.
منابع مطلع گزارشهای رسانههای روسی را تایید کردند که این مرد ۶۷ ساله از ارتفاع بلند سقوط کرده و مُرده اما شواهد مربوط به سقوط وی مشخص نیست.
رسانه خبری دولتی تاس گزارش کرد که این مرگ، یک خودکشی بوده است. همچنین از قول یک منبع گزارش شد که ماگانف پس از یک حمله قلبی به بیمارستان منتقل شده بود و قرصهای ضد افسردگی مصرف میکرد.
یک منبع دیگر نیز گزارش کرد که یک عقیده و باور در داخل مدیریت کمپانی نفتی "لوکاویل" وجود دارد مبنی بر اینکه این مرد خودکشی کرده اما شواهد یا اسنادی در این مورد وجود ندارد.
پلیس مسکو پرسشهای خبرگزاری رویترز را درباره مرگ این مدیر به کمیته تحقیقات دولتی ارجاع داد.
لوکاویل یک کمپانی خصوصی است که با "روسنفت" روسیه رقابت میکند و در بیانیهای اعلام کرد که ماگانف در پی بیماری جدی درگذشته است.
ماگانف در میان دستکم شش تاجر روسی دیگر است که بیشترشان در بخش انرژی روسیه هستند و در ماههای گذشته تحت شرایطی نامتعارف و نامشخص به طور ناگهانی درگذشتهاند.
وزیر دفاع روسیه گفت: حملات توپخانهای نظامیان اوکراین به نیروگاه اتمی زاپوریژیا خطر وقوع فاجعه هستهای را در اروپا تشدید کرده و نوعی تروریسم اتمی محسوب میشود.
به گزارش اسپوتنیک، سرگئی شویگو خاطر نشان کرد: روسیه هیچ سلاح سنگینی نزدیک نیروگاه هسته ای زاپوریژیا مستقر نکرده است.
وی افزود: مقامات اوکراینی به شکلی وقیحانه دروغ می گویند و ادعا دارند که روسیه در محوطه نیروگاه هسته ای زاپوریژیا سامانه توپخانه ای دوربرد مستقر کرده و از این نیروگاه به عنوان پوششی برای اقدامات نظامی استفاده می کند.
وزیر دفاع روسیه ابراز امیدواری کرد که بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی بعد از بازدید از این منطقه، نبود سلاح سنگین در این نیروگاه را نیز تایید کنند.
وی حملات توپخانه ای نیروهای اوکراینی به نیروگاه اتمی زاپوریژیا را محکوم کرد و گفت: این حملات خطر فاجعه اتمی در اروپا را تشدید کرده و نوعی تروریسم اتمی است.
شویگو از ۲۹ حمله نظامیان اوکراین به نیروگاه هسته ای زاپوریژیا از ۱۸ جولای تاکنون خبر داد و تصریح کرد: نظامیان اوکراین تاکنون ۱۲۰ گلوله توپخانه به این نیروگاه شلیک و ۱۶ پهپاد برای حمله به آن اعزام کرده اند.
وی گفت: در آستانه افزایش تحرکات نظامیان اوکراینی باید تاکید کنم که مسئولیت ایجاد هرگونه شرایط اضطراری در نیروگاه اتمی زاپوریژیا فقط برعهده مقامات اوکراینی است.
خشم زلنسکی از مأموران آژانس بینالمللی انرژی اتمی
«ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین روز جمعه از نتایج بازدید هیأت اعزامی سازمان بینالمللی انرژی اتمی از نیروگاه اتمی زاپوریژیا به خشم آمد.
به نوشته وبگاه شبکه «یورو نیوز»، زلنسکی خواستار این بود که حین بازدید «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و مأموران این نهاد از بزرگترین نیروگاه اتمی اروپا که بابت حملات راکتی دچار آسیب شده، خبرنگاران و نمایندگان رسانهها نیز حضور داشته باشند.
رئیس جمهور اوکراین گفت، نیروهای روس که کنترل این نیروگاه را بر عهده دارند، مانع از حضور خبرنگاران شده و فقط «عدهای از تبلیغکنندگان وابسته به خود را در آنجا سازماندهی کرده بودند».
زلنسکی افزود: «وحشتناک است که اشغالگران تلاش میکنند این مأموریت ضروری آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به یک گردش بیفایده در این نیروگاه تبدیل کنند».
او در ادامه اظهاراتش گفت: «و بسیار بد است که علیرغم این واقعیت که در اینباره با گروسی در کییف صحبت کرده بودیم، هنوز پیامهایی درخور را از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشنیدهایم».
رئیس جمهور اوکراین افزود: «هدف اوکراین و تلاشهای بینالمللی غیرنظامی سازی محدوده این نیروگاه است. این مسئله نکته کلیدی امنیتی در توافقهای ما بود و به صراحت بر آن تأکید شد. غیرنظامی شدن و تسلط کامل کارکنان ما بر این نیروگاه».
روز گذشته (پنجشنبه) گروسی و هیأتی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی از نیروگاه اتمی زاپوریژیا بازدید و تأیید کردند که حملات راکتی به این مجموعه، به «سلامت فیزیکی» آن آسیب وارد کرده است.
مدیرکل آژانس همچنین پیش از بازگشت به کییف اعلام کرد شماری از مأموران این نهاد بینالمللی در نیروگاه زاپوریژیا باقی خواهند ماند.
علیرغم ادعای زلنسکی، در تصاویر منتشر شده از بازدید گروسی از محل اصابت راکتها به این نیروگاه اتمی، خبرنگاران و نمایندگان رسانهها نیز دیده میشوند
دولت آمریکا به عنوان یکی از حامیان اصلی دولت کییف، در واکنش به درخواست زلنسکی برای غیرنظامی شدن نیروگاه زاپوریژیا اعلام کرده از چنین اقدامی حمایت میکند اما در انجام آن دخالتی نخواهد داشت.
درگیری های سنگین و شدید در جنوب اوکراین
همزمان با ورود بازرسان و کارشناسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به اوکراین و تلاش برای حضور در نیروگاه اتمی «زاپروژیا» واقع در جنوب شرقی این کشور، لندن از تداوم درگیریها در این منطقه خبر میدهد.
رکن اطلاعات ارتش انگلیس امروز (جمعه) در گزارشی درباره جنگ اوکراین، گفت: «درگیریهای شدید در جنوب اوکراین ادامه دارد که شامل گلولهباران منطقه اِنِرهودار، در نزدیکی نیروگاه اتمی زاپروژیا نیز میشود».
به نوشته وبگاه این سازمان، در این بیانیه آمده است: «با وجود جریان داشتن جنگ در اوکراین، ارتش روسیه در تاریخ یکم سپتامبر رزمایش نظامی وُستوک۲۲ را آغاز کرد، که رزمایش مشترک راهبردی سالانه برای نشاندادن اوج تمرینهای نظامی در یک سال است».
وزارت دفاع انگلیس درباره این رزمایش توضیح داد: «روسیه علناً میگوید ۵۰ هزار نظامی در این رزمایش مشارکت دارند، در حالی که امکان ندارد در سال جاری بیش از ۱۵ هزار خدمه ارتش [در این رزمایش] حضور فعال داشته باشند. این رقم فقط ۲۰ درصد نیروهای شرکتکننده در رزمایش قبلی وُستوک در سال ۲۰۱۸ است».
لندن با مقایسه عملکرد روسیه در جنگ اوکراین و رزمایشها، مدعی شد: «عملکرد ارتش روسیه در اوکراین نشان داد که رزمایشهای نظامی راهبردی روسیه مانند وُستوک، نتوانستهاند توانایی ارتش این کشور برای انجام عملیاتهای بزرگ و پیچیده را حفظ کند».
در پایان این گزارش آمده است: «چنین فعالیتهایی بهشدت نماشی، بدون منجر شدن به ابتکار عمل و اساساً برای خوشآمد سران روسیه و مخاطبان بینالمللی است».
وقوع پنج انفجار در شهر ملیتوپول اوکراین
استان زاپوریژیای اوکراین در حالی این روزها به خاطر نیروگاه اتمی آن در صدر اخبار قرار گرفته است که روز جمعه پنج انفجار ملیتوپول یکی از شهرهای آن را لزراند.
به گزارش خبرگزاری روسی تاس، گزارش های اولیه حاکی از شنیده شدن صدای شلیک ضد هوایی در شهر ملیتوپول است.
خبرنگار تاس از شنیده شدن صدای پنج انفجار قوی در شهر ملیتوپول در روز جمعه خبر داد.
ایوان فدروف شهردار سابق میلیتوپول در پیامی تلگرامی اعلام کرد که نظامیان اوکراینی دو هدف مهم را در این شهر هدف قرار داده اند که یکی از آنها یک انبار مهمات بزرگ متعلق به ارتش روسیه بوده است.
شهر ملیتوپول در استان جنوب شرقی زاپوریژیا از جمله مناطقی است که در کنترل ارتش روسیه است.
تمام ساحل و بخش اعظمی از این استان از جمله نیروگاه اتمی آن توسط مسکو اداره می شود اما خود شهر زاپوریژیا که مرکز این استان است، تحت کنترل کییف قرار دارد.
وضعیت نیروگاه اتمی زاپوریژیا یکی از مباحث روز رسانههای خبری در جهان است و وزیر دفاع روسیه امروز گفت: حملات توپخانهای نظامیان اوکراین به نیروگاه اتمی زاپوریژیا خطر وقوع فاجعه هستهای را در اروپا تشدید کرده و نوعی تروریسم اتمی محسوب میشود.
وی افزود: مقامات اوکراینی به شکلی وقیحانه دروغ می گویند و ادعا دارند که روسیه در محوطه نیروگاه هسته ای زاپوریژیا سامانه توپخانه ای دوربرد مستقر کرده و از این نیروگاه به عنوان پوششی برای اقدامات نظامی استفاده می کند.