بین الملل تابناک: پس از امیدواریهای اخیر پیرامون احتمال به ثمر رسیدن مذاکرات هستهای و احیای توافق برجام، به نظر میرسد مذاکرات با یک بن بست جدید مواجه و شانس احیای مذاکرات و توافق کمتر از قبل شده است.
آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل با بیان اینکه پرسش های دشواری روی میز مذاکرات وین قرار دارد، خواستار حل و فصل همه مسایل از سوی همه طرف های برجام شد.
دبیر کل سازمان ملل روز چهارشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران افزود که آژانس بین المللی انرژی اتمی ستون اساسی و مهم و مستقلی است و نمی تواند بعنوان ابزاری علیه کشورها استفاده شود.
گوترش تصریح کرد آژانس بین المللی انرژی اتمی با استفاده از ظرفیت و دانشی که در اختیار دارد در حال انجام وظیفه و نقش خود است.
دبیر کل سازمان ملل گفت: از ایران و سایر کشورها درشرایط مشابه می خواهم که گفتگوی جدی را با آژانس برقرار کنند تا فضای یک همکاری موثر فراهم شود و این امر لازمه قابل اعتبار بودن هر توافقی است.
گوترش با بیان اینکه پرسش های دشواری روی میز مذاکرات قرار دارد، اظهار داشت: از همه طرف ها می خواهم که نسبت به حل و فصل این مشکلات اطمینان حاصل کنند.
گوترش: با رئیس جمهوری ایران دیدار و گفتگو می کنم
دبیر کل سازمان ملل همچنین گفت که با آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران در حاشیه هفتاد و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل دیدار و درباره برجام گفتگو خواهد کرد .
دیپلمات ارشد روسیه در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی از مواضع غیرسازنده غرب درقبال برنامه صلحآمیز هستهای ایران انتقاد و تصریح کرد که دیپلماسی مگافون در قبال ایران کار نمیکند.
میخائیل اولیانوف سفیر و نماینده دائم روسیه نزد سازمان های بینالمللی مستقر در وین روز چهارشنبه با ایراد سخنانی در جلسه با موضوع توافقنامه پادمان با جمهوری اسلامی ایران گفت: "دیپلماسی مگافون" همیشه جواب نمی دهد و اغلب نتیجه معکوس دارد.
وی با بیان اینکه این سیاست خطر تشدید تنش بر سر برنامه هسته ای ایران را به دنبال دارد، افزود که مسکو نسبت به تعهد طرفهایی که دیپلماسی مگافون را دنبال میکنند در رسیدن به توافق وین، تردید دارد.
مگافون وسیله بزرگ و قیفی شکلی است که فیلم سازان، به ویژه در دوران صامت به دست می گرفتند و برای اینکه صدایشان جهت و شدت پیدا کند و همه آن را بشنوند، در داخل آن فریاد می زدند. اولیانوف با استفاده از این واژه به غربی ها طعنه زده که تلاش دارند با استفاده از این سیاست ایران را تحت فشار قرار دهند.
نماینده آمریکا در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ادعاهای پادمانی درباره برنامه صلحآمیز هسته ای ایران را بیارتباط با پرونده بستهشدۀ "ابعاد احتمالی نظامی" دانست و بدون اشاره به همکاریهای گسترده تهران با آژانس مدعی شد که حلفصل مسائل پادمانی از مسیر ارائه پاسخهای فنی معتبر میگذرد.
لورا هولگیت سفیر امریکا نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین روز چهارشنبه با ایراد سخنانی در جلسه با موضوع توافقنامه پادمان با جمهوری اسلامی ایران، ادعاهای سیاسی پادمانی درباره برنامه صلحآمیز هسته ای ایران را تکرار کرد و گفت: ما عمیقاً نگران این هستیم که به دلیل ناتوانی ایران در همکاری با آژانس اتمی، این سازمان بار دیگر گزارش داده است که نمیتواند صحت یا کامل بودن پاسخهای ایران را تأیید و تضمین کند که برنامه هستهای ایران منحصراً صلحآمیز است.
وی با بیان اینکه مسائل پادمانی با پرونده «پیامدی» ارتباط ندارد ادعا کرد: سوالاتی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران میپرسد مربوط به کشف مواد هستهای و/یا تجهیزات آلوده در سایتهای اعلام نشده در ایران است. ایران باید پاسخهای معتبر فنی مرتبط را به صورت ساده و واضح ارائه دهد. این تنها راه حل و فصل این مسائل است.
آژانس بین المللی انرژی اتمی از سه سال پیش ادعاهایی را درباره آنچه فعالیتهای هستهای اعلام نشده در مکانهایی در ایران خواند، مطرح کرده است. این ادعا نخستین بار از سوی نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی مطرح شد و پس از آن توسط رسانهها و مذاکرهکنندگان غربی دامن زده شد.
جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده همواره تاکید کرده است که تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست؛ با این حال رافائل گروسی مدیرکل آژانس اتمی هفته پیش با انتشار گزارشی ادعاهای سیاسی پادمانی درباره برنامه صلحآمیز هسته ای ایران را تکرار کرد و مدعی شد: ایران هنوز پاسخ های معتبری درباره منشأ ذرات اورانیوم یافت شده در ۳ سایت اعلام نشده که به نظر می رسد عمدتا قدیمی هستند و آژانس سال هاست در حال بررسی آن هاست، ارائه نکرده است. بر همین اساس مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به نحو فزاینده ای در این باره که ایران درباره مسائل پادمانی باقیمانده با آژانس تعامل نکرده و پیشرفتی در جهات حل و فصل این مسائل ایجاد نشده، نگران است!
نماینده اتحادیه اروپا در نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی، با اصرار بر مواضع غیرسازنده غرب در قبال برنامه صلح آمیز هستهای ایران، بر لزوم پیگیری قطعنامه ضد ایرانی خرداد ماه گذشته در خصوص مسائل ادعایی پادمانی تاکید کرد.
اشتفن کلمنت سفیر اتحادیه اروپا نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین روز چهارشنبه با ایراد سخنانی در جلسه با موضوع توافقنامه پادمان با جمهوری اسلامی ایران، ادعاهای سیاسی پادمانی درباره برنامه صلحآمیز هسته ای ایران را تکرار کرد و گفت: اتحادیه اروپا در سالهای گذشته، نگرانیهای جدی خود را از حضور ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در سه مکان اعلامنشده در ایران ابراز کرده است.
وی افزود: اتحادیه اروپا در چندین نوبت از ایران خواسته است تا توضیحات لازم را مطابق با تعهدات مندرج در توافقنامه جامعه پادمان به آژانس ارائه کند. علیرغم فرصتهای متعدد و درخواستهای مکرر شورای حکام از ایران برای شفافسازی در مورد مسائل باقیمانده پادمانی، از جمله قطعنامههای صادر شده در ژوئن ۲۰۲۰ و ژوئن ۲۰۲۲، ایران هنوز توضیحات فنی معتبری ارائه نکرده است.
این مقام اروپایی در ادامه اظهارات ادعایی خود افزود: مایه تاسف عمیق است که ایران از جلسه قبلی شورای حکام، با آژانس تعاملی نداشته و بنابراین، هیچ پیشرفتی در شفاف سازی موضوعات پادمانی باقیمانده حاصل نشده است.
وی ادامه داد: اتحادیه اروپا عمیقاً نگران است که مواد هستهای در مکانهای اعلامنشده در ایران وجود داشته و مکان فعلی این مواد هستهای و/یا تجهیزات آلوده به مواد هستهای، که ممکن است هنوز در ایران وجود داشته باشد، برای آژانس مشخص نیست.
کلمنت مدعی شد: اتحادیه اروپا با نگرانی متذکر میشود که آژانس نمیتواند صحت و کامل بودن اعلامیههای ایران را تحت موافقتنامه پادمان تأیید کند، مگر اینکه و تا زمانی که ایران توضیحات فنی معتبری برای حضور ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در سه مکان اعلامنشده ارائه و آژانس را از وضعیت فعلی محل(های) مواد هسته ای و/یا تجهیزات آلوده مطلع کند.
این مقام اروپایی در ادامه سخنان غیر سازنده خود، به قطعنامه ضد ایرانی خرداد ماه گذشته شورای حکام اشاره کرد و افزود که مسائل پادمانی «تا زمانی که ایران شفاف سازی مورد انتظار را مطابق با تعهدات قانونی الزام آور ایران تحت توافقنامه جامع پادمان ارائه ندهد، تحت نظارت دقیق ما باقی خواهد ماند.»
بیانیه ضد ایرانی ۵۶ کشور در شورای حکام با حمایت آمریکا، سه کشور اروپایی
سه کشور اروپایی عضو برجام و آمریکا امروز (چهارشنبه) در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بیانیه مشترکی را علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران صادر کردند.
به گزارش ایرنا، این بیانیه که از سوی نماینده آلمان خوانده شد، ایران را به عدم همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی متهم کرد. بیانیه یادشده به گفته لارنس نورمن، خبرنگار نشریه آمریکایی وال استریت ژورنال از سوی ۵۶ کشور ـ که ۲۳ طرف آن عضو شورای حکام آژانس هستند ـ تایید شده است.
«لورا هویلگیت» سفیر آمریکا نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در این باره مدعی شد که حدود «۵۰ کشور نگرانی خود را از عدم همکاری ایران با آژانس ابراز داشته و این مساله نشان میدهد که جامعه بینالملل همچنان از ایران میخواهد، برای انجام تعهدات قانونی خود بر اساس فوریت عمل کرده و با آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای شفافسازی و حل و فصل همه موضوعات پادمان باقیمانده بدون تأخیر همکاری کند.»
وی ادعا کرد: «به رغم اعلام آمادگی آژانس برای تعامل با ایران، چنین تعاملی صورت نگرفته و گزارش مدیرکل آژانس به این نتیجه رسیده که مسائل پادمان باقی مانده است.»
این دیپلمات آمریکایی ضمن تکرار ادعاهای سیاسی درباره مسائل پادمانی گفت: «ایران باید صرفاً توضیحات فنی معتبری برای حضور ذرات کشفشده در سه مکان اعلامنشده ارائه و آژانس را در مورد مکان فعلی مواد هستهای کشفشده و/یا تجهیزات آلوده مطلع کند. اگر اطلاعات و دسترسی ایران به اندازه کافی باشد تا مدیرکل گزارش دهد که موضوعات روشن و حل شده و در نتیجه دیگر باقی نمانده است، نیازی به ماندن مسائل پادمانی در دستور کار شورا نخواهد بود.»
بورل: مذاکرات هسته ای به بن بست رسیده است
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مدعی شد، مذاکرات رفع تحریمها در یک وضعیت بنبست قرار دارد.
روز چهارشنبه، جوسپ بورل در گفتوگو با آژانس خبری فرانسه (AFP) با اشاره به شرایط سیاسی آمریکا و آنچه او «جهت گیریهایی» توصیف کرد که به جمعبندی منجر نمیشود، افزود: اکنون در یک نوع بن بست قرار داریم.
وی با بیان اینکه «نقش من به عنوان هماهنگ کننده در مذاکرات این است که سعی کنم مواضع طرفها را بههم نزدیک کنم» افزود: در عرض چند ماه گذشته، ما در حال همگرایی بودیم و در هر مرحله، مواضع به هم نزدیکتر میشد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تبادل نظریات طرفها در خصوص پیشنویس توافق وین اشاره و ادعا کرد: «متاسفانه پس از تابستان، آخرین پیشنهادها به هم نزدیک نشد و طرفها در حال واگرایی هستند.»
امیرعبداللهیان: مواضع ایران در مذاکرات تغییری نکرده است
وزیر امور خارجه نوشت: در گفتوگو با وزیر خارجه عمان تاکید کردم ایران اراده کافی و حسن نیت لازم برای رسیدن به گام نهایی توافق خوب، قوی و پایدار را بارها از خود نشان داده و تغییری در مواضع ایران به وجود نیامده است.
حسین امیرعبداللهیان روز چهارشنبه پس از گفتوگوی تلفنی با بدر ابوالسعیدی، همتای عمانی خود در اینستاگرام نوشت: در این گفتوگوی تلفنی در خصوص مذاکرات رفع تحریمها به آقای بدر البوسعیدی گفتم، ایران و باقی طرفهای مذاکره طی چند ماه گذشته، تلاش زیادی برای رسیدن به نقطه توافق انجام دادهاند. ایران همواره به روند گفتوگو و تبادل پیام برای رفع تحریمها پایبند بوده و تنها مانع پیش روی توافق در شرایط حاضر، نداشتن واقع بینی و اراده لازم از سوی آمریکاست.»
وزیر امور خارجه افزود: از سوی دیگر، در شرایطی که فاصله زیادی تا رسیدن به نقطه مطلوب توافق نمانده، شاهد تلاش برای صدور بیانیه غیرسازنده در نشست جاری آژانس بین المللی انرژی اتمی هستیم که هیچ سودی نخواهد داشت.
وی ادامه داد: همان طور که همیشه تاکید کردم، ایران اراده کافی و حسن نیت لازم برای رسیدن به گام نهایی توافق خوب، قوی و پایدار را بارها از خود نشان داده و تغییری در مواضع ایران به وجود نیامده است.
امیرعبداللهیان درباره اظهارات بدر ابوالسعیدی هم نوشت: وزیر خارجه عمان هم با تاکید بر اهمیت رسیدن به توافق و بازگشت همه طرف ها به تعهدات، ضمن قدردانی از نقش سازنده تهران در روند مذاکرات، بر ضرورت تلاش جهت نتیجه گیری مثبت از ماه ها مذاکره، تاکید کرد.