بین الملل تابناک: تبریک روسیه به ایران به دلیل عضویت در سازمان شانگهای، توافق ارمنستان و جمهوری آذربایجان برای توقف درگیری ها، سفر وزیر خارجه امارات به اسرائیل برای نخستین بار، اعتراضات در ارمنستان برای استعفای پاشینیان و هشدار امیر قطر درباره وقوع مجدد بهار عربی، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
تبریک روسیه به ایران به خاطر عضویت در سازمان شانگهای
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، بامداد پنجشنبه عضویت جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای را تبریک گفت.
اولیانوف در صفحه توئیتر خود نوشت: «به همکاران ایرانی خود تبریک میگویم. عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای، روند تقویت مراکز جدید نفوذ و همکاری بینالمللی را تسهیل میکند.»
وی با به اشتراک گذاشتن توئیت «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره عضویت دائم تهران در سازمان شانگهای، افزود: «جهان در حال تغییر برای بهتر شدن است.»
پیش از این، امیر عبداللهیان در صفحه توئیتر خود نوشته بود: «امشب در شهر تاریخی سمرقند یادداشت تعهدات عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان همکاری شانگهای را با دبیرکل امضا کردم.»
عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای در نشست سران در دوشنبه پایتخت تاجیکستان مورد پذیرش اعضای این سازمان قرار گرفت. آیتالله رئیسی روز گذشته در رأس هیأتی برای شرکت در نشست سران سازمان در شهر سمرقند ازبکستان و همچنین انجام سفری دوجانبه به ازبکستان به این شهر سفر کرد.
سازمان همکاری شانگهای سازمانی بین دولتی است که در سال ۲۰۰۱ با هدف همکاریهای چندجانبه امنیتی، اقتصادی و فرهنگی توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان تشکیل شد. مغولستان در سال ۲۰۰۴ و یک سال بعد ایران، پاکستان، هند و افغانستان در سال ۲۰۰۵ و پس از آن نیز بلاروس به عنوان عضو ناظر به این سازمان پیوستند. هند و پاکستان از تابستان ۲۰۱۶ عضو دائم این سازمان شدند و در حال حاضر ایران، مغولستان، افغانستان و بلاروس اعضای ناظر این سازمان را تشکیل میدهند.
این سازمان دارای هشت عضو دائم شامل هند، قزاقستان، چین، قرقیزستان، پاکستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان است. چهار کشور افغانستان، بلاروس، ایران و مغولستان نیز به عنوان عضو ناظر و شش کشور جمهوری آذربایجان، ارمنستان، کامبوج، نپال، ترکیه و سریلانکا هم جزو شرکای گفتوگوی سازمان فوق هستند.
توافق ارمنستان و جمهوری آذربایجان برای توقف درگیری ها
پس از دو روز خشونتهای مرتبط با یک مناقشه چند دههای میان دو کشور سابق شوروی بر سر اراضی قرهباغ، یک مقام ارشد ارمنستان اعلام کرد یک آتشبس با جمهوری آذربایجان حاصل شده است.
به گزارش رویترز، مقامات جمهوری آذربایجان درباره این آتشبس به منظور متوقف کردن مرگبارترین تنش میان این دو کشور از سال ۲۰۲۰ سکوت کردهاند.
روسیه نیروی دیپلماتیک برجسته در این منطقه است و ۲۰۰۰ نیروی حافظ صلح در آنجا دارد. مسکو میانجی قراردادی بود که به جنگ ۲۰۲۰ پایان داد؛ جنگی که جنگ دوم قرهباغ نام گرفت و در آن صدها تن کشته شدند.
خبرگزاریهای روسی به نقل از آرمن گریگوریان، دبیر شورای امنیت ارمنستان گزارش دادند: به لطف مشارکت جامعه بینالمللی، توافقی در مورد آتشبس حاصل شده است.
در این اطلاعیه آمده، آتشبس از چند ساعت پیش اجرا شده است. وزارت دفاع ارمنستان پیشتر اعلام کرده بود که تیراندازی در مناطق مرزی متوقف شده است. هر کدام از طرفین، یکدیگر را مقصر این درگیریهای تازه قلمداد میکنند.
نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان پیشتر به پارلمان کشورش گفته بود که از زمان آغاز خشونتها در این هفته، ۱۰۵ نظامی ارمنی کشته شدهاند. جمهوری آذربایجان هم در روز اول درگیریها از کشته شدن ۵۰ نظامی خود خبر داد. رویترز قادر به تایید آمار طرفین نیست.
تلاشهای دیپلماتیک روسیه
گریگوری کاراسین، یکی از اعضای ارشد مجلس علیای روسیه به خبرگزاری ریا گفت که آتشبس عمدتاً از طریق تلاشهای دیپلماتیک روسیه برقرار شد.
او گفت که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه با پاشینیان صحبت کرده است. پوتین پس از آغاز خشونتها درخواست آرامش کرد و دیگر کشورها هم از هر دو طرف خواستند تا خویشتنداری کنند.
پاشینیان در سخنرانی خود در پارلمان گفته بود که کشورش از سازمان پیمان امنیت جمعی به رهبری مسکو درخواست کرده است تا به بازسازی تمامیت ارضیاش کمک کند. خبرگزاری روسی تاس به نقل از او گزارش داد: اگر بگوییم آذربایجان به ارمنستان تعدی کرده، به این معناست که آنها توانستهاند بر برخی از سرزمینها تسلط پیدا کنند.
ارمنستان و جمهوری آذربایجان دهها سال است بر سر قرهباغ، منطقهای کوهستانی که به عنوان بخشی از خاک جمهوری آذربایجان شناخته شده و در عین حال جمعیت زیادی ارمنی را در خود جای داده، با هم درگیرند.
سفر وزیر خارجه امارات به اسرائیل برای اولین بار
«عبدالله بن زاید آل نهیان» وزیر خارجه امارات عربی متحده برای اولین بار شامگاه روز چهارشنبه در یک سفر رسمی وارد تل آویو پایتخت رژیم صهیونیستی شد.
به نوشته خبرگزاری رسمی امارات، این سفر چند روز به طول خواهد انجامید و قرار است بن زاید در مراسم دومین سالگرد امضای توافق سازش موسوم به «توافق ابراهیم» میان امارات و رژیم صهیونیستی شرکت کند.
وزیر خارجه امارات همچنین قرار است با مقامات رژیم صهیونیستی در خصوص مسائل مورد اهتمام دو طرف و روابط دوجانبه و گسترش همکاریها گفتوگو کند.
امضای توافق عادیسازی امارات با رژیم صهیونیستی با میانجیگری «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق ایالات متحده در سپتامبر ۲۰۲۰ انجام شد، که پس از آن بحرین، مغرب و سودان نیز به این روند پیوستند. از آن زمان به این سو دو طرف برای گسترش روابط خود در زمینههای مختلف تلاش و بارها مقامات صهیونیست به ابوظبی سفر کردهاند.
«امیر حایک» سفیر رژیم صهیونیستی در امارات نیز در دومین شهریور ماه گفت که سفارت این رژیم به مقر دائم آن در ابوظبی منتقل شده است. وی در حساب توئیتر خود با اشاره به انتقال سفارت رژیم صهیونیستی به مقر دائم در ابوظبی افزود: «پس از این کار سخت ما اکنون مفتخر، خوشحال و هیجانزده هستیم.»
اعتراضات در ارمنستان برای استعفای پاشینیان
صدها تن از معترضان ارمنستانی با برگزاری تظاهراتی در مقابل پارلمان در شهر ایروان، خواستار استعفای نخست وزیر خود شدند.
به گزارش شبکه "روسیا الیوم"، این اقدام به دنبال سخنرانی نیکول پاشینیان نخست وزیر در ارمنستان روی داد.
معترضان بر این باور بودند که نخست وزیر به دنبال دادن امتیازهایی به آذربایجان است، به همین دلیل از هواداران خود خواستند که به آنها بپیوندند.
پاشینیان اعلام کرد که آماده است تصمیمات سختی برای برقراری صلح و پایان دادن به جنگ با جمهوری آذربایجان بگیرد.
وی در سخنانی در پارلمان ارمنستان افزود: من آماده هستم تا برای اطمینان از امنیت، ثبات و صلح بلندمدت تصمیمات سختی بگیرم.
پاشینیان افزود: به همین دلیل، شاید بسیاری از من انتقاد کرده و من را به خیانت متهم کنند و خواستار کنارهگیری من از قدرت شوند.
فیلمهای منتشر شده از این تظاهرات، استقرار گسترده نیروهای امنیتی مقابل ورودی پارلمان این کشور را نشان میدهد.
هشدار امیر قطر درباره وقوع مجدد بهار عربی
امیر قطر با تکذیب این که کشورش ارتباطی با اخوان المسلمین داشته باشد، تاکید کرد، دوحه با کشورها و دولتها و نه با احزاب سیاسی تعامل دارد.
تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر در مصاحبه با روزنامه لوپوئن فرانسه در پاسخ به سوالی در مورد انتقادهای مطرح علیه قطر مبنی بر ارتباط با اخوان المسلمین گفت: این رابطه وجود ندارد، هیچ عضو فعالی از اخوان المسلمین یا گروههای مرتبط به آن در خاک قطر حضور ندارند.
وی ادامه داد: ما کشوری با دربهای بازیم که تعداد زیادی از شخصیتهای صاحب رأی و اندیشه مختلف در آن آمد و شد دارند؛ اما ما یک کشور و نه حزب هستیم و با کشورها و دولتهای قانونیشان و نه با گروههای سیاسی تعامل میکنیم.
امیر قطر در خصوص پرونده سوریه و کشورهای عربی که در راستای بازگرداندن کانالهای تماس با سوریه تلاش میکنند، گفت هر کشوری سیاستهای خود را دارد.
وی عنوان داشت: در گذشته، گفتم هر کشوری حق دارد با هر کشوری که میخواهد ارتباط برقرار کند، اما اتحادیه عرب تصمیم گرفت سوریه را به دلیل یک علت معتبر خارج کند و این علت همچنان وجود دارد و تغییری نکرده است.
تمیم بن حمد آل ثانی اظهار کرد: در صورتی که ما روند صلحی در مورد آینده سوریه و خواستههای مردمش داشته باشیم، من آماده مشارکت در هر مذاکراتی هستم، اما این روند در این زمان وجود ندارد.
وی تاکید کرد، آنها باید جدی رفتار کرده و اساسی به مشکل در سوریه پایان دهند. همین مساله درمورد لیبی نیز صدق میکند. اگر محتاطانه رفتار نکنند، با عواقب وخیمی مواجه خواهند شد.
امیر قطر همچنین گفت: عوامل ایجاد اعتراضات بهار عربی همچنان وجود دارند و وخامت یافته است.
وی گفت: متاسفانه همچنان ریشههای عمیق عامل در بهار عربی همچون فقر، بیکاری و فارغ التحصیلان بیکار وجود دارد. ما باید به ملتها امید واقعی و نه فقط حرف و سخن بدهیم، باید شغل و فرصتهایی را ایجاد کنیم و به جوانان اجازه دهیم نظرات خود را بیان کنند.
امیر قطر خواهان اصلاحات تدریجی برای جلوگیری از تنشها شد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.