بین الملل تابناک: دویست و هفتاد و پنجمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو با اذعان به اینکه حمایت مالی و نظامی غرب از اوکراین برای شهروندان اروپا پرهزینه بوده است، هشدار داد که مردمان این قاره دوران سختی پیش رو دارند.
استولتنبرگ یکشنبه در مصاحبهای با روزنامه آلمانی «ولت آم زونتاگ» گفت: افزایش هزینه مواد غذایی و انرژی به معنای دوران سخت برای خانوادههای اروپایی است.
دبیرکل ناتو خطاب به اروپاییها اعلام کرد: اما اروپاییها باید به یاد داشته باشند که مردم اوکراین هر روز با خون خود بهای جنگ را میدهند.
وی تاکید کرد که به رغم تحمیل هزینههای جنگ بر شهروندان اروپا، کشورهای این قاره باید به حمایت از اوکراین ادامه دهند «زیرا بهترین برای حفظ صلح، حمایت از اوکراین است.»
وی مشخصا به انتقال سلاحهای آلمانی به اوکراین اشاره کرد و گفت: تسلیحات آلمان جان انسانها را نجات میدهد.
دبیرکل ناتو همچنین اظهار کرد: اگر به اوکراین سلاح بدهیم غرب از این طریق میتوان موضع آن کشور را در میز مذاکره هم تقویت کند.
علاوه بر این، استولتنبرگ مدعی شد که روسیه تلاش خواهد کرد از «زمستان بعنوان سلاحی» علیه اوکراین استفاده کند.
وزارت دفاع انگلیس در بیانیهای ادعا کرده که روسها در دونتسک متحمل تلفات شدیدی شده و بعید است که بتوانند پیشرفتهای کلیدی را در این منطقه کلیدی به دست آوردند.
روزنامه انگلیسی «ایندیپندنت» در این خصوص گزارش داد، وزارت دفاع این کشور مدعی شد که روسیه بعید است بتواند نیروهای کافی برای رسیدن به پیشرفتهای چشمگیر در میدان نبرد سرنوشت ساز منطقه دونتسک که در هفتههای گذشته شاهد نبردهای فشرده بوده است، جمع آوری کند.
این در حالی است که روسیه پیش از این درباره پیشروی نیروهای روسی در منطقه دونباس گفته بود که نیروهای روسیه با عقب راندن نیروهای اوکراینی توانستند چند منطقه را آزاد کنند.
با تداوم حملات موشکی روسیه به زیرساخت ها و شبکه برق اوکراین، نگرانیها نسبت به امنیت زاپروژیا و سایر نیروگاههای هستهای اوکراین افزایش یافته است.
به گزارش تارنمای روزنامه گاردین، با تداوم حملات روسیه به شبکه برق اوکراین و تعطیلی اضطراری بی سابقه چند ژنراتور نیروگاه اتمی زاپروژیا، نگرانی ها درخصوص ایمنی نیروگاههای هستهای این کشور افزایش یافته است.
«پترو کوتین» رئیس شرکت انرژی هستهای اوکراین در این خصوص گفت: همه مکانیسمهای ایمنی روز چهارشنبه طبق برنامه عمل می کردند، اما دو ژنراتور در این فرآیند آسیب دیده و راهاندازی دوباره رآکتورها را به تاخیر انداخته است. وی افزود: خاموشیهای مکرر ناشی از حملات موشکی فزاینده روسیه میتواند خسارت های گستردهای در پی داشته باشد و تاثیر بالقوه شدیدی بر تامین برق اوکراین و ایمنی هستهای بگذارد.
براساس داده های ارائه شده از سوی اطلاعات اوکراین، روسیه احتمالا اواسط هفته جاری یک حمله موشکی دیگر به زیرساخت های اوکراین انجام می دهد.
رسانههای اوکراینی به نقل از مقامات این کشور اعلام کردند که امروز یکشنبه آژیر حمله موشکی در ۵ منطقه در اوکراین به صدا درآمده است.
بر اساس این گزارش، صدای آژیر حمله موشکی در مناطق «دنِپروپِترووسک، کرووگراد، پولتاوا، چِرکاسای و زاپروژیا» به صدا درآمده است.
حملات موشکی گسترده ارتش روسیه علیه زیرساختهای اصلی اوکراین در شهرهای مختلف پس از انفجار در پل کریمه در ۱۶ مهر آغاز شده و به گفته ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین در نتیجه این حملات تاکنون نزدیک به ۴۰ درصد زیرساختهای انرژی اوکراین از بین رفته است.
در حملات ۱۹ مهر شهرهای «کییف»، «اودسا»، «وینیتسا»، «ترنوپل»، «خملنیتسکی»، «دنپروپتروفسک» و «ژیتومیر» هدف حملات موشکی قرار گرفتند. بنا بر گزارش رسانههای اوکراینی بیش از ۱۰ موشک از دریای خزر به سمت شهرهای اوکراین شلیک شده بود. در روزهای اخیر نیز برخی شهرهای اوکراین هدف حملات موشکی و پهپادی قرار گرفتند.
میخائیل وِدرنیکوف، فرماندار استان پسکوف در شمالغربی روسیه گفت که پهپادهای ناتو حتی پیش از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین در ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) قصد عبور از مرز پسکوف را داشتند.
وی دراینباره گفته است: ما هرگز این موضوع را به طور گسترده رسانهای نکردیم اما با هواپیمای بدون سرنشین و سایر هواگردها، تلاشهایی برای عبور غیرقانونی از مرز انجام شده بود.
وِدرنیکوف با اشاره به اینکه برخی محافل خاص تلاش دارند تا درباره «عادت دیرینه سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) برای همزیستی مسالمتآمیز با روسیه حرف بزنند»، به طعنه گفت: منطقه پسکوف هم به دفعات این سیاست «حسن همجواری» ناتو را تجربه و پهپادهای نظامی و سایر هواگردهایش بارها تلاش کردند تا به طور غیرقانونی از مرز ما عبور کنند.
وی در ادامه نیز با طعنه، عبور غیرقانونی ناتو را «تعاملات صلحآمیز» خواند که حتی پیش از آغاز عملیات نظامی آغاز شده بود و مشخصاً حالا شدت گرفته است.
منطقه پسکوف با دو کشور عضو ناتو یعنی لاتیوا و استونی هممرز است.
نیویورک تایمز از قول منابع آگاه در ائتلاف ناتو نوشت، ۲۰ کشور از ۳۰ عضو ناتو دیگر توانایی تامین سلاح برای اوکراین را ندارند.
این روزنامه همچنین نوشت، وقتی روسیه حمله خود به اوکراین را در ۲۴ فوریه سال جاری میلادی آغاز کرد، انبارهای بسیاری از کشورهای ناتو فقط حدود نیمی از آنچه که انتظار میرفت، سلاح داشت.
در همین حال، پیشرفت کمی در تولید تسلیحاتی وجود دارد که توسط کشورهای عضو ناتو به اوکراین ارائه شده است و تنها ۱۸ درصد از هزینههای دفاعی کشورهای اتحادیه اروپا نیز مشارکتی است.
کشورهای عضو ناتو حدود ۴۰ میلیارد دلار سلاح به اوکراین ارسال کردهاند که به اندازه بودجه دفاعی سالانه فرانسه است اما بسیاری از کشورها این پتانسیل خود را از دست دادهاند.
به گفته یکی از مقامهای ناتو، ۲۰ کشور از ۳۰ عضو ناتو دیگر پولی برای این کار ندارند، اگرچه برخی از متحدان بزرگتر مانند فرانسه، آلمان، ایتالیا و هلند میتوانند از کییف حمایت بیشتری داشته باشند.
حمله اروپا به آمریکا درباره سودجویی از جنگ اوکراین
همزمان با نهمین ماه از حمله روسیه به اوکراین، تعدادی از مقامات رسمی اروپایی نسبت به رویکرد دولت جو بایدن خشمگین هستند و در عین حال آمریکاییها را به منفعت بردن از جنگ روسیه- اوکراین متهم میکنند.
یک مقام ارشد اتحادیه اروپا به نشریه پولیتیکو گفت: «اگر هوشمندانه به مسئله نگاه کنید، واقعیت این است که آمریکا بیشترین منفعت را از این جنگ میبرد زیرا این کشور در حال فروش بیشتر گاز با قیمت بالا و فروش تسلیحات است.»
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز از واشنگتن خواست تا به نگرانیهای اروپا پاسخ دهد. وی گفت: دوستانمان – آمریکاییها – تصمیماتی میگیرند که تاثیر اقتصادی بر روی ما دارد.
اما این درحالیست که آمریکا، شکایتهای اروپا را رد کرده و سخنگوی شورای امنیت ملی دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا اظهار کرد: افزایش قیمت گاز در اروپا توسط ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه و جنگ انرژی که او علیه اروپا به راه انداخته، ایجاد شده است. صادرات گاز طبیعی از آمریکا به اروپا به طرز چشمگیری افزایش یافته و این مسئله اروپا را قادر ساخته تا از وابستگی به روسیه دوری کند.
اما با این وجود، همزمان با افزایش قیمت سوخت در اروپا، تعدادی از مقامات ارشد در بروکسل و در سایر کشورهای اتحادیه اروپا از رویکرد دولت آمریکا ناراضی هستند. امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه گفت که قیمت بالای گاز آمریکا "سازگار" نیست و از طرفی وزیر اقتصاد آلمان هم از واشنگتن خواست تا "همبستگی" بیشتری در راستای کمک به کاهش هزینه انرژی نشان دهد.
به گفته بورل، آمریکا تاکنون بزرگترین کمککننده نظامی به اوکراین محسوب شده و بیش از ۱۵.۲ میلیارد دلار تسلیحات و تجهیزات به این کشور از ابتدای شروع جنگ ارسال کرده است. خود اتحادیه اروپا هم تاکنون حدود ۸ میلیارد دلار کمک نظامی به اوکراین ارسال کرده است.
گزارش تکان دهنده اکونومیست از تبعات سنگین زمستان پیش رو
بر اساس یک تحلیل جدید، تعداد افرادی که در زمستان امسال در اروپا به دلیل «کمبود انرژی» جان خود را از دست خواهند داد، بیشتر از کسانی خواهد بود که در جنگ اوکراین در میدان نبرد کشته شدهاند.
اکونومیست با مدل سازی تاثیر افزایش شدید قیمت برق در اروپا بر مرگ و میر در طول زمستان نتیجه گرفت که با هزینههای فعلی انرژی در صورتی که یک زمستان معمولی در پیش رو با شد، احتمالاً منجر به ۱۴۷ هزار مرگ خواهد شد.
در صورت شدت بیشتر زمستان این عدد میتواند به ۱۸۵ هزار تن برسد. اما حتی اگر زمستان معتدل باشد، این رقم همچنان ۷۹ هزار نفر خواهد بود.
این نشریه تلفات میدان جنگ در جنگ اوکراین را تا کنون حدود ۶۰ هزار نفر تخمین زده است که برای روسیه و اوکراین هر کدام بالغ بر ۳۰ هزار نفر میشود.
مدل آماری اکونومیست شامل تمامی کشورهای اتحادیه اروپا به همراه بریتانیا، نروژ و سوئیس است.
در نتیجه تحریمهای روزافزون غرب، قیمت گاز و برق منازل مسکونی در اروپا افزایش چشمگیری یافته است. قبل از جنگ، روسیه ۴۰ تا ۵۰ درصد گاز طبیعی اتحادیه اروپا را تامین میکرد.
در زمستان امسال، انتظار میرود که دما در مقایسه با دهههای اخیر زیاد نباشد. همچنین انتظار میرود که درصد ابتلا به آنفولانزا معمولی باشد.
این مدل نشان داد که اگر دمای آب و هوا متوسط باشد، افزایش ۱۰ درصدی قیمت برق با افزایش ۰.۶ درصدی مرگ و میر مرتبط است.
این مدل نشان داد ایتالیا که جمعیت مسنتری دارد و قیمت برق بالایی دارد، بیشترین تلفات را متحمل خواهد شد.
همچنین مشخص شد که استونی و فنلاند در زمستان امسال متحمل میزان زیادی از مرگ و میرهای اضافی خواهند شد.
انگلیس و فرانسه با اعلام سقف قیمتی، وضعیت بهتری خواهند داشت و در اتریش که سقف قیمتی بسیار سخاوتمندانهای اعمال کرده، انتظار میرود مرگ و میر در زمستان کاهش یابد.
این گزارش خاطرنشان کرد که به دلیل حملات روسیه به زیرساختهای اوکراین، این کشور بیشتر از همه کشورهای موجود در مدل متحمل تلفات غیرنظامیان خواهد شد.
خروج غیرنظامیان از خرسون اوکراین
در حالی که اوکراین چند هفته قبل بازپس گیری خرسون را جشن گرفته بود، روز شنبه در اثر گلوله باران این شهر عده زیادی ناچار به ترک این شهر شدند.
آسوشیتدپرس شنبه شب گزارش داد، هم اکنون صفی از کامیونها، وانتها و دیگر خودروها به طول بیش از یک کیلومتر در حومه شهر خرسون قابل مشاهده است.
امیلی فوری هماهنگ کننده اورژانس برای گروه امدادی پزشکان بدون مرز در اوکراین، خبر داد تخلیه ۴۰۰ بیمار از بیمارستان روانی خرسون که در نزدیکی نیروگاه برق و خط مقدم قرار دارد، از روز پنجشنبه آغاز شده و قرار است در روزهای آینده ادامه یابد.
اوکراین در روزهای اخیر با حملات توپخانهای و پهپادی روسیه مواجه بود به طوری که در خرسون گلوله باران شدید بوده است. اوکراینیها مدعی هستند بخش زیاد این حملات زیرساختها را هدف قرار میدهد. تلفات غیرنظامیان نیز گزارش شده است.