بین الملل تابناک: دویست و هشتاد و سومین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزارت دفاع روسیه، امروز (دوشنبه)، خبر داد در حملهای که اوکراین به کمک پهپاد به پایگاههای هوایی «ریزان» و «ساراتوف» انجام داده سه نظامی کشته شده و دو هواپیما نیز آسیب دیدند.
پیشتر منابع غبری مدعی وقوع دست کم دو انفجار در دو فرودگاه نظامی در غرب روسیه شده بودند. گفته شده بود در این انفجارها سه نفر کشته و چند نفر دیگر مجروح شدند.
منابع خبری غربی همچنین مدعی آسیبدیدگی دو هواپیما در اثر انفجار در این پایگاه هوایی واقع در حدود ۸۶۰ کیلومتری جنوب شرقی مسکو، پایتخت روسیه شدند.
این پایگاه محل استقرار بمب افکنهای راهبرد «تی-۹۵» است.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین هشدار داد که جنگ احتمالا در زمستان ادامه مییابد و بار دیگر در بهار سال بعد شدت خواهد گرفت.
به گزارش واشنگتن اگزمینر، زلنسکی در پیامی ویدیویی گفت: دشمن امیدوار است که از زمستان، علیه ما استفاده کرده و سرما و سختی زمستان را به بخشی از ترور خود تبدیل کند.
وی افزود: به هر نحوی شده، این زمستان را هر چقدر هم سخت باشد، باید تحمل کنیم و ما آن را تحمل خواهیم کرد.
با آغاز فصل زمستان و ادامه حملات دو طرف درگیر در جنگ اوکراین، انتظار می رود با وجود تداوم کمک های غرب و سرد شدن هوا، آتش جنگ اندکی فروکش کند.
اولاف شولتس صدراعظم آلمان نسبت به شکلگیری یک جنگ سرد جدید با تقسیم کردن جهان به بلوک ها هشدار داد و خواستار به کارگیری تمامی تلاش ها در جهت ایجاد مشارکت های جدید شد.
شولتس در مقاله ای برای نشریه فارین افرز نوشت: غرب باید از ارزش های دموکراتیک دفاع و از جوامع آزاد محافظت کند. اما ما باید از وسوسه تقسیم مجدد جهان به بلوک ها اجتناب کنیم.
صدراعظم آلمان راهبرد امنیت ملی جدیدی را ترسیم کرد که تهدیدهای روسیه را مورد توجه قرار می دهد.
وی ادامه داد: در سه دهه گذشته، تصمیماتی در ارتباط با امنیت آلمان و تجهیزات نیروهای مسلح این کشور در دورنمای اروپا در صلح اتخاذ شده است. اکنون پرسش راهنما این است که ما و متحدانمان باید با چه تهدیدهایی به ویژه بی درنگ از سوی روسیه در اروپا مقابله کنیم.
بنا بر اعلام شولتس، تهدیدهایی از این دست شامل حملات احتمالی به قلمروی متحدان، جنگ سایبری و حتی احتمال دور حمله هسته ای است.
غرب مدعی است که روسیه به دنبال آغاز جنگ هسته ای است و جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا نیز استفاده احتمالی مسکو از سلاح هسته ای را اشتباه فوق العاده جدی دانسته است.
از سویی، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه غرب را متهم می کند که میخواهد روسیه را نابود کند و تاکید دارد که از "همه ابزارهای موجود" برای محافظت از روسیه استفاده خواهد کرد و این میتواند شامل سلاحهای هستهای هم باشد.
شولتس به طور ویژه به روسیه و چین به عنوان دو کشوری که یک جهان چند قطبی را تهدید می کنند، اشاره کرد و خواستار اتحاد قوی اروپا و ترانس آتلانتیک برای غلبه بر آن شد.
وی نوشت: مشارکت ترانس آتلانتیک برای مقابله با چالش تهدید روسیه، حیاتی است و چرخش چین به سمت انزوا و رویکرد این کشور نسبت به تایوان مستلزم تشکیل شراکت های جدید و قوی تر اروپا و آمریکای شمالی با کشورهای سراسر جهان است.
وی در ادامه این مقاله نوشت: آلمانی ها قصد دارند ضامن امنیت اروپا شوند که متحدان مان از ما انتظار دارند و مدافع راهحلهای چندجانبه برای مشکلات جهانی باشند.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاستجمهوری روسیه با بیان اینکه مسکو هیچ سقفی را برای قیمت نفت خود بهرسمیت نمیشناسد، افزود: «[این اقدام غرب] بازار جهانی انرژی را بیثبات میکند».
پسکوف توضیح داد: در حال آمادهسازی اقداماتی برای پاسخ به اتحادیه اروپا در واکنش به تعیین سقف قیمتی هستیم. قیمت نفت روسیه پس از اعمال سقف قیمتی توسط غرب تغییر خواهد کرد.
وی طی نشست خبری در کرملین در اشاره به تحریمهای ضد روسی غرب در پی جنگ اوکراین، تاکید کرد: تحریمها علیه روسیه به وضوح به کشورهای اروپایی از جمله اقتصاد آلمان آسیب میزند و انکار این مسئله هم دشوار است.
سخنگوی کرملین درباره اظهارات «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه مبنی بر توجه به نگرانیهای امنیتی روسیه نیز گفت: «این سخنان را نشانهای از تغییر عقیده پاریس نمیدانیم».
وزارت دفاع روسیه در تازهترین گزارش میدانی خود درباره درگیریها با اوکراین آماری از تلفات و خسارات اوکراینیها ارائه داد.
وزارت دفاع روسیه روز دوشنبه (امروز) خبر داد که نیروهای این کشور حمله ارتش اوکراین در محور «چرفنوپوپیفکا-گیتلوفکا» در منطقه لوهانسک را خنثی کردند.
این وزارتخانه در بیانیهای گفت: «بیش از ۷۰ نظامی اوکراینی، دو دستگاه تانک، چهار خودروی زرهی و چهار خودروی نظامی نیز در محور دونتسک از بین رفتند».
مسکو با بیان اینکه یک انبار مهمات اوکراین در منطقه زاپروژیا را منهدم کردند، توضیح داد: «نیروهای روسیه همچنین محل استقرار مزدوران خارجی در مناطق کراماتورسک و دیبروفا در استان دونتسک را هدف قرار دادند».
در این بیانیه همچنین آمده است: «دو فروند جنگنده سوخو-۲۵ و میگ-۲۹، و دو فروند بالگرد می-۸ ارتش اوکراین توسط نیروهای روسیه در آسمان دونتسک سرنگون شدند».
انهدام ۶۰ جنگنده روسی در جنگ اوکراین
رکن اطلاعات وزارت دفاع انگلیس روز دوشنبه با صدور بیانیهای ادعا کرد: در ماه های اخیر، تعداد پروازهای تاکتیکی روسیه بر فراز اوکراین به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. جتهای روسی در حال حاضر دهها ماموریت در روز انجام میدهند، در حالی که در ماه مارس حدود ۳۰۰ مأموریت در روز صورت میگیرد.
این بیانیه ادعایی میافزاید: روسیه اکنون بیش از ۶۰ جنگنده را در جریان درگیری ها از دست داده که احتمالا شامل یک جنگنده بمب افکن Su-۲۴M FENCER و یک هواپیمای حمله زمینی Su-۲۵ FROGFOOT در هفته گذشته میشود.
وزارت دفاع انگلیس، کاهش عملیات هوایی روسیه را به تداوم تهدید بالای دفاع هوایی اوکراین، محدودیت در ساعات پرواز هواپیماهای روسی و بدتر شدن آب و هوا نسبت داده و مدعی شده است: «با توجه به اینکه تاکتیکهای حمله زمینی روسیه تا حد زیادی به شناسایی بصری و مهمات غیر هدایتشونده متکی است، نیروی هوایی روسیه احتمالاً به حملات معدود زمینی در هوای بد زمستانی ادامه خواهد داد.»
عصبانیت شدید اوکراینی ها از پیشنهاد مذاکراتی مکرون
پیشنهاد روز گذشته رییسجمهوری فرانسه درمورد ارائه تضمینهای امنیتی به روسیه در شرایط مذاکره برای صلح، واکنش برخی از مقامهای اوکراینی را به دنبال داشت. زلنسکی هنوز در این باره اظهار نظر نکرده است.
به گزارش رویترز، امانوئل مکرون روز گذشته از تلاش برای گفتوگوی مجدد با رئیس جمهوری روسیه و نیز اندیشیدن به ارائه تضمینهای امنیتی به مسکو درصورت مذاکره احتمالی برای پایان دادن به جنگ اوکراین، سخن گفت.
رئیس جمهوری فرانسه در گفتوگو با تلویزیون تیاف۱ (TF1) تاکید کرد اروپا باید خود را برای ساختار امنیتی آینده و همینطور چگونگی ارائه تضمینها به روسیه در صورت بازگشت به مذاکره، آماده کند.
اظهارات روز گذشته مکرون واکنش بسیاری از مقامهای اوکراینی و برخی کشورهای حوزه بالتیک را به دنبال داشته است.
«میخائیلو پودولیاک» مشاور رئیس جمهور اوکراین در پاسخ به پیشنهاد رییسجمهوری فرانسه در توییتر نوشت که این روسیه است که باید به جهان تضمین امنیتی ارائه کند.
«الکسی دانیلوف» دبیر شورای امنیت و دفاع اوکراین نیز در پیامی توییتری، روسیه بدون نیروی نظامی و بدون سلاح هستهای را بهترین تضمین برای صلح دانست و افزود: آیا کسی قصد دارد به یک جنایتکار و تروریست تضمین امنیتی بدهد؟
همچنین «دیوید آراخامیا» قانونگذار و مذاکره کننده ارشد اوکراین در مذاکرات صلح با روسیه گفت که کییف آمادگی ارائه تضمین امنیتی به روسیه را دارد تا زمانی که روسیه چهار شرط را رعایت کند: خاک کشورمان را ترک کند، غرامت بپردازد، جنایتکاران جنگی را مجازات و سلاحهای هستهای را داوطلبانه تسلیم کند.
بر اساس این گزارش، پس از چندین دور مذاکره در ماههای ابتدایی جنگ اوکراین، کییف و مسکو ماهها است که دیداری در راستای مذاکره برای پایان درگیریها نداشتهاند. کییف میگوید مذاکرات صلح تنها در صورتی امکانپذیر است که روسیه حملات خود را متوقف و از خاک اوکراین عقبنشینی کند.
مسکو در مقابل تاکید دارد که پیش از هرگونه گفتوگو با پوتین، غرب باید الحاق مناطق جدید به خاک روسیه را به رسمیت بشناسد.
آلمان: الحاق غیرقانونی اراضی اوکراین را نمیپذیریم
اولاف شولتز صدراعظم آلمان معتقد است که اقدامات ناتو نباید به رویارویی مستقیم با روسیه بیانجامد.
همزمان با ادامه فشارهای کشورهای غربی علیه روسیه در قبال جنگ اوکراین، صدراعظم آلمان یک یادداشت برای نشریه آمریکایی «فارین افرز» نوشت و مواضع برلین را تشریح کرد.
«اولاف شولتز» در این یادداشت تصریح کرد: «اقدامات ناتو نباید به رویارویی مستقیم با روسیه منجر شود ولی ما مصصم به دفاع از هر وجب از قلمرو ناتو در برابر هرگونه تهدید بالقوه هستیم».
صدراعظم آلمان با ادعای اینکه اثرگذاری تحریمهای روسیه در حال افزایش است، نوشت: «این تحریمها باید برای مدت طولانی حفظ شود. هیچ چیزی به اندازه تحریمهای بی سابقه علیه روسیه، قدرت اتحادیه اروپا و ناتو را نشان نمیهد».
وی با محکوم کردن مواضع روسیه افزود: «الحاق غیرقانونی اراضی اوکراین را نخواهیم پذیرفت و آماده توافق بر سر تمهیدات دستیابی به یک راهکار مسالمت آمیز هستیم».