«تابناک» هر روز سعی دارد با انتخاب تیترهایی از حوزههای مهم خبری به خصوص سیاسی و اقتصادی، شما را در جریان اخباری مهم و اثرگذار قرار دهد که قطعا باید شنیده و خوانده شوند. در این بسته خبری، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی و اوضاع اقتصادی کشور انداخته میشود که مخاطبان با مطالعه آن به رهیافتهای مهمی از سیر وقایع اثرگذار کشور دست خواهند یافت.
سعید اکبری، مجری شبکه سه: تصمیم گرفتم زیر بار حرف زور نروم و علیه ورزشکاران کشورم صحبت نکنم
سعید اکبری مجری شبکه سوم سیما دلیل غیبت خود در برنامههای صدا و سیما را پافشاری برخی افراد برای حرف زدن علیه ورزشکاران اعلام کرد. اکبری در استوری اینستاگرامی خود نوشت: دوستان عزیزم سلام. خیلیها پرسیده اند چرا دیگر در شبکه سه نیستم، دلیل داشت. تصمیم گرفتم زیر بار حرف زور نروم و علیه ورزشکاران کشورم صحبت نکنم. تصمیم گرفتم نوشتههای پر از کینه و نفرت افراد ترسو را تکرار نکنم. کسانی که جرات ندارند در پیجهای خودشان علیه کسی حرف بزنند، اما از مجریان میخواهند حرفهای آنان را تکرار کنند. امیدوارم یک روز تلویزیون ایران از این آدمها خالى شود.
رحیمی جهانآبادی خطاب به جواد لاریجانی: نه شما پیامبری؛ نه مسجد مکی مسجد ضرار
نماینده مجلس به اظهارات جواد لاریجانی در خصوص مولوی عبدالحمید واکنش نشان داد. جلیل رحیمی جهان آبادی، نماینده مجلس در توئیتی در واکنش به اظهارات جواد لاریجانی نوشت: هجویاتی منتسب به جواد لاریجانی علیه مولانا عبدالحمید و مسجدمکی زاهدان منتشر شده که نشان دهنده بی درایتی کامل این شخص است. جناب جواد لاریجانی! نه شما پیامبری؛ نه مسجد مکی مسجد ضرار و نه هموطنان ما منافق؛ کشور نیازمند آرامش، آشتی و برادری است؛ داغ دل بلوچستان را با کم خردی تازه نکن! /انتخاب
زیدآبادی: شانس احیای برجام به زیر ۲۰ درصد رسیده است
زیدآبادی نوشت: شانس احیای برجام البته به زیر ۲۰ درصد رسیده است، اما همین ۲۰ درصد هم در پرتو یک استراتژی تازه یعنی گشودن دامنۀ آن به روی موضوعات دیگر بویژه جنگ اوکراین امکانپذیر است. احمد زیدآبادی، تحلیلگر سیاسی نوشت: رسانهها از قول ند پرایس سخنگوی وزارت خارجۀ آمریکا تیتر زدهاند که "برجام از دستورکار کاخسفید خارج شده است. بسیاری از مخاطبان میپرسند این یعنی چی؟ و حرفشان این است؛ حالا که قرار شده از تحلیل مسائل سیاسی ایران خودداری کنی لااقل خصوصی به ما پاسخ بده! فقط در یک جمله میتوان گفت که منظور پرایس از "خارج شدن برجام از دستورکار کاخسفید" به معنای "خارج شدن برجام از دستورکار کاخسفید" نیست"! به عبارت روشنتر، او به خروج موقت برجام از دستورکار کاخسفید اشاره دارد، نه خروج نهایی و قطعی آن! شانس احیای برجام البته به زیر ۲۰ درصد رسیده است، اما همین ۲۰ درصد هم در پرتو یک استراتژی تازه یعنی گشودن دامنۀ آن به روی موضوعات دیگر بویژه جنگ اوکراین امکانپذیر است. با این حساب شاید برجام تا گور فاصلهای نداشته باشد، اما معنی سخن پرایس به گور سپردن آن نیست! /انتخاب
عنابستانی: شاید در سال آخر به سمت استیضاح هیات رئیسه برویم
نماینده مردم سبزوار در رابطه با عدم ارجاع استیضاحهای ارسال شده از سوی هیات رئیسه به کمیسیون تخصصی مربوطه، گفت: این هم از آن چیزهای عجیب و غریبی است که در این مجلس خیلی دارد باب میشود و اتفاق میافتد؛ اینکه متاسفانه هیات رئیسه خلاف آییننامه در اراده نمایندگان دخالت میکند. آییننامه میگوید برای استیضاح نیاز است که ۱۰ امضا جمع و بعد از تحویل به هیات رئیسه ارجاع شود. حالا برای استیضاح وزیر بهداشت ۷۰ امضا جمع شده که البته چندتایی را رایزنی کردند و قانع شدند و امضای خود را پس گرفتند. الان استیضاح ۵۶ امضا دارد. دلیل عدم اعلام وصول را نمیفهمم و این خلاف آییننامه است. وی خاطرنشان کرد: حالا اگر برویم به این سمت، حتما ممکن است در سال آخر مجلس به سمت استیضاح هیات رئیسه هم برویم.
کوشکی: یک اعدام به خاطر محاربه در چهار ماه ناچیز است
محمدصادق کوشکی گفته قوه قضائیه در این حدود چهار ماه فقط یک نفر را به جرم محاربه اعدام کرده و بقیه به جرم قتل اعدام شدهاند که این تعداد با توجه به اتفاقی افتاده ناچیز است. همین کوتاهی باعث شده گروهی بدون ترس هر کاری میخواهند، انجام بدهند. محمدصادق کوشکی در گفتگو با رویداد۲۴ گفته اگر قوه قضاییه در قبال اتهامهایی که به نظام و حتی رهبری زده میشد، پاسخ میداد و برخورد میکرد، کار به جایی نمیرسید که عدهای به خود اجازه بدهند در سالروز شهادت حاج قاسم، نسبت به این شهید بزرگوار اهانت کنند. به هرحال عدهای در کشور حاج قاسم را خیلی دوست دارند و نمیدانم دلیل کوتاهی و اهمال دستگاه قضایی چیست و چرا نمیدانند! بعضی مواقع نباید کوتاه آمد و باید تندترین اعمال را در قبال خطاکاران انجام داد. کوشکی میگوید: هیچ کس نمیتواند دلیلی برای اتهام زنی و مسخره کردن این و آن بیاورد. این رفتارها با هیچ متر و معیاری پذیرفتنی نیستند. اما مهم این است که باید دید، این روند غلط را چه کسی یا چه کسانی و کی و کجا شروع کردند؟
نامه مطهری به اژهای درباره تعیین مجازات نوشتن پژوهش درباره آثار پدرش برای عکاس خبری
علی مطهری در نامهای به رئیس قوه قضائیه در مورد استفاده از «پژوهش درباره آثار شهید مطهری» به عنوان مجازات یلدا معیری واکنش نشان داد.
مطهری در نامه به اژهای نوشت:
جناب حجتالاسلام آقای اژهای دامت برکاته
رئیس محترم قوه قضائیه
با سلام و آرزوی توفیق برای جنابعالی، در خبرها آمده بود که خانم یلدا معیری، عکاس خبری، در دادگاه بدوی از جمله محکوم شده است به صد صفحه پژوهش درباره آثار استاد شهید آیتالله مطهری. البته نفس توجه به آثار آن اسلامشناس گرانقدر در شرایطی که نهادهای فرهنگی نظام مانند صدا و سیما به رغم توصیههای مکرر و مؤکد امام خمینی و مقام رهبری توجهی به این آثار ندارند قابل تقدیر است، لکن استفاده از آن به عنوان مجازات و یک کار اجباری میتواند آثار منفی، هم در شخص محکوم و هم در جامعه داشته باشد چرا که مراجعه به این آثار باید از روی اختیار و انتخاب باشد. مستدعی است ترتیبی اتخاذ فرمایید که این حکم در دادگاه تجدیدنظر لغو شود. قبلا از حسن توجه جنابعالی سپاسگزارم.
با تقدیم احترام
علی مطهری
شرق: مدیر مسئول «دیدهبان ایران» بازداشت شد
شرق نوشت: سعید سیف مدیر مسئول سایت خبری دیدبان ایران بازداشت شد. عسل اسماعیلزاده همسر سعید سیف در گفتگو با شبکه شرق این خبر را تایید کرد و گفت: سعید پس از چند بار احضار به دادسرای اوین جهت توضیحات بازداشت شد.
«سعید محمد» پُست گرفت
«سعید محمد» مشاور رئیس بنیاد مستضعفان شد. سید پرویز فتاح، رئیس بنیاد مستضعفان طی حکمی سعید محمد را به عنوان مشاور خود منصوب کرد. شایان ذکر است، سعید محمد چند ماه قبل از سِمت دبیر شورای عالی مناطق آزاد برکنار شده بود. /تسنیم
پیشنهاد شریعتمداری در واکنش به اقدام نشریه «شارلی ابدو»: تنگه هرمز را ببندیم
حسین شریعتمداری، مدیرمسئول کیهان درباره اقدام نشریه فرانسوی «شارلی ابدو» نوشت: در یادداشت ۲۲ آذرماه از بستن تنگه هرمز به روی نفتکشها و کشتیهای تجاری کشورهای یادشده به عنوان یکی از اهرمهای قدرتمند و پشیمانکننده برای مقابله با جنایات آمریکا و اروپا یاد کرده بودیم... اکنون این سؤال جدی و صد البته منطقی از مسئولان محترم کشورمان (نه فقط وزارت خارجه) مطرح است که چرا از این حق قانونی جمهوری اسلامی ایران برای مقابله پشیمانکننده با جنایات کشورهای متخاصم استفاده نمیکنند؟!
ارجاع پرونده مسئولان عالیرتبه از سازمان بازرسی به دادسرای تهران
مدیرکل بازرسی امور ویژه سازمان بازرسی از ارجاع پرونده مسئولان عالیرتبه کشور به دادسرای تهران خبر داد. سعید بابازاده از ارجاع پرونده مسئولان عالیرتبه کشور به دادسرای تهران خبر داد و گفت: هرچند بنا بر بررسیهای انجام شده، در سابق برای چندین مسئول در دستگاهها ترک فعل لحاظ و پرونده تخلفاتی تشکیل شد، هم اکنون برای مسئولان سابق وزارتخانهها مانند وزارت نفت، وزارت کشور، وزارت نیرو، سازمان برنامه و بودجه و سازمان ملی استاندارد طبق ماده ۳۲ و ۳۳ سازمان بازرسی کل کشور تفهیم اتهام و اخذ دفاعشده و پرونده در سیر ارجاع به مرجع قضائی است. مدیرکل بازرسی امور ویژه سازمان بازرسی خاطرنشان کرد: این برای اولین بار است که پرونده قضائی مسئولان عالیرتبه کشور به دادسرای تهران معرفی میشود.
تحلیل مهاجرانی از سیاست اخیر چین
عطاءالله مهاجرانی فعال سیاسی در یادداشت امروز خود در اعتماد به بررسی سیاست خارجی چین پرداخته است. در این یادداشت آمده است:چین با «عقل سرد» مثالزدنیاش، بر اساس منافع منطقهای خود، مصلحت و منفعت بیشتر خود را در نزدیکی به عربستان و شورای همکاری و عرب- لیگ دیده است. ما باید این استراتژی را با دقت بررسی و علل و دلایل این مواضع را درک کنیم و ببینیم چه راهکارهایی میتوانیم برای حمایت از مصالح و منافع ایران داشته باشیم. اخیرا علی لاریجانی تعبیر تاملانگیزی به کار برده بود: «سیاستمداران برای تغییر شرایطند و نه توصیف شرایط.» میخواهم بگویم با تاسف برخی سیاستمداران ما در وصف شرایط هم اسبشان لنگ است تا چه رسد به تغییر شرایط. وقتی ما در موقعیت ضعیف، خودمان را قرار دادیم و امکان انتخابهای خود را محدود یا محذوف کردیم، بدیهی است که چین و روسیه فرصت و زمینه بیشتری برای کسب منافع پیدا میکنند یا میتوانند مصالح و منافع ایران را قربانی کسب منافع بیشتر در جبهه رقیبان ایران قرار دهند.
فرانسویها اصطلاح معنیدار «عقل سرد» را برای اعمال حاکمیت و شیوه حکمرانی به کار میبرند. ما به جای «عقل سرد» که چینیها استاد کاربریاش هستند، از «هیجان داغ» استفاده میکنیم. از شورای راهبردی سیاست خارجی همین انتظار میرود که در برابر سیاستهای راهبردی چین در منطقه از تعبیر اخلاقی و عاطفی «جبران کردن» استفاده نکند. چین از کدام بخش از مواضعش که تماما منطبق بر مواضع عربستان و شورای همکاری خلیج فارس و عرب- لیگ بود، عقبنشینی خواهد کرد؟! ما نیاز داریم در درجه اول چرایی در پیش گرفتن راهبرد جدید چین را که از آن به چرخش استراتژیک یا نقطه عطف تعبیر شده است، بشناسیم. ببینیم چرا چین به چنین موضعی رسیده است. سیاست خارجی و روابط خارجی، جای گلایه و توصیه اخلاقی و بدتر از آن تهدید نیست! از «هیجان داغ» کم کنیم و بر «عقل سرد» بیفزاییم؛ و در یک کلام: جهان سر به سر عبرت و حکمت است/ چرا بهره ما همه غفلت است؟! /اعتماد
انتقاد تند مهرعلیزاده از سخنان قالیباف درباره فوت مهسا امینی
محسن مهرعلیزاده فعال سیاسی نوشت: پیامبر اکرم (ص): دروغ دری از درهای نفاق است. جناب قالیباف شنیدم که گفتید در ماجرای مهسا امینی به مسئولین گفتم عذرخواهی کنید. که البته بی تاثیر بود؛ گرچه خیلی دیر شده، فعلا شما یک عذرخواهی ساده در مورد «لوله سازی و گازانبری کوی دانشگاه» داشته باشید، شاید آنها هم یاد بگیرند.
کمیسیون اقتصادی مجلس: این شش میلیارد دلار را دریابید
در گزارش کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از دلایل تنش ارزی اخیر آمده است: با توجه به میزان حدود ۱۲ میلیارد دلار صادرات خرد در سال، عدم اصلاح سیاستهای ارزی در خصوص این صادرکنندگان باعث خواهد شد بیش از ۶ میلیارد دلار ارز از چرخه رسمی خارج شود. تمامی ارزهای حاصل از صادرات برای اقتصاد ایران ارزشمند است و افزایش منابع ارزی عمده که پیشتر بدان اشاره شد نباید منجر به نادیده گرفتن خروج ارزهای صادرکنندگان خرد شود، این چالشهای پیشِروی صادرکنندگان خرد خلاف اهداف عالی دولت سیزدهم در گسترش و تنوع صادرات و پیشگیری از فساد است.
آخرین وضعیت حداقل مزد کارگران برای سال آینده
سید صولت مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مورد جلسات شورای عالی کار برای تعیین حداقل دستمزد کارگران در سال آینده، اظهار داشت: در اولین جلسه آینده شورای عالی کار که به زودی برگزار میشود، کارگروههای تخصصی را برای تعیین شاخصهای حداقل مزد تشکیل میدهیم و این مساله را بررسی میکنیم. وی تأکید کرد: تا قبل از پایان سال جاری حداقل دستمزد کارگران مشخص خواهد شد و در وقت فضیلت به نتیجه خواهد رسید.
نماینده مجلس: ارزانی نرخ بنزین به دلیل افت مستمر و شدید ارزش پول ملی است
نخعی عضو کمیسیون انرژی مجلس در برنامه زنده میز اقتصاد که از شبکه اول سیما پخش میشود، با انتقاد از سیاستهای دولت در حوزه فرآوردههای نفتی، گفت: دولت هیچ برنامه مشخصی برای مدیریت مصرف سوخت کشور ندارد. نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: متاسفانه از ادوار گذشته تاکنون دولت در زمینه متنوعسازی سبد سوخت کشور بیبرنامه بوده و تنها به دستکاری قیمتها اکتفا کرده است؛ لذا ما باید از الگوهای موفق سایر کشورها بهره ببریم. نخعی با انتقاد شدید از تولید خودروهای بیکیفیت و پرمصرف در داخل، افزود: کشورهای دیگر در زمینه سبدهای گوناگون سوخت، تولید خودروهای با کیفیت، برقی کردن خودروها، توسعه سی.ان.جی کار کرده و در این زمینه موفق بوده اند لذا باید از سیاست ها و خط و مشی آنها در این زمینه استفاده کرد. تا زمانی که این بیبرنامگی در مدیریت مصرف سوخت وجود دارد شاهد ادامه روند افزایشی مصرف و ناترازی در تولید بنزین و نفت گاز کشور خواهیم بود. نخعی در پاسخ به افرادی که معتقد به ارزانی قیمت بنزین هستند، گفت: ارزانی نرخ بنزین به دلیل افت مستمر و شدید ارزش پول ملی بوده است چراکه در سالهای گذشته نه چندان دور این نرخ با قیمت فوب خلیج فارس برابری میکرد. ما نباید مدام توپ را در زمین مردم بیندازیم چراکه مسئولیت حفظ ارزش پول ملی با دولتها است.
ماجرای فیلم معدومسازی ۱۵ میلیون جوجه یکروزه چیست؟
ایرنا نوشت: صدا و سیما با پخش گزارشی در یکی از برنامههای خود ادعایی را مبنی بر معدوم سازی ۱۵ میلیون قطعه جوجه یک روز مطرح کرد. در این گزارش «محمدجواد عسکری» رییس کمیسیون کشاورزی مجلس مدعی شده که ۱۵ میلیون قطعه جوجه یکروزه در روزهای ۲۲ و ۲۳ آذرماه سال ۱۴۰۱ معدوم شده است. «محمدرضا صدیق پور» دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یکروزه در گفتوگو با ایرنا، معدوم سازی ۱۵ میلیون جوجه یکروزه در فصل پاییز را تکذیب کرد و گفت: هیچ جوجه یکروزه ای از سال گذشته تاکنون معدوم نشده است و این موضوع به مدیریت انجمن صنفی برمیگردد. وی افزود: تصاویری که از سوی صدا و سیما منتشر شده، مربوط به معدوم سازی جوجههای یکروزه در سال ۱۳۹۹ است.
«حبیب اسدالله نژاد» مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی نیز در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، با رد ادعای رییس کمیسیون کشاورزی گفت: گزارشی در خصوص معدوم سازی ۱۵ میلیون قطعه جوجه یکروزه در آذرماه امسال هنوز به دست این اتحادیه نرسیده و چنین گزارشی نداشتیم.
طرح جدید مالیاتی مجلس به دنبال چیست؟
دنیای اقتصاد نوشت: طرح جدید مالیاتی در حالی در مجلس در حال سپری کردن مراحل پایانی تصویب خود است که با نگاهی دقیق به اهداف متداول مالیات بر عایدی سرمایه در کشورهای پیشرفته میتوان دریافت اهداف سیاستگذار ایرانی کاملا در تضاد با آنهاست. در واقع هدف اصلی از مالیات بر عایدی سرمایه نه کنترل تورم و مهار بازار سوداگری، بلکه کسب درآمد از این فعالیتها برای دولت است. دولتها در تلاشاند از کنار سود فعالیتهای سفتهبازانه کانال درآمدی تازهای برای خود باز کنند، نه اینکه این فعالیتها را محدود سازند یا از این طریق قصد کنترل تورم یا تقویت تولید داشته باشند. به عبارت دیگر مالیات بر عایدی سرمایه نه یک سیاست محدودکننده، بلکه ابزاری درآمدی است. اتفاقا دولت از افزایش معاملات سوداگرانه منتفع میشود و از این امر حمایت میکند. این موضوع خود نشان میدهد که ابزار مورد تاکید مجلس و دولت برای کنترل تورم و بهبود فعالیتهای مولد چندان با اهداف یادشده هماهنگ نیست و در جهان کارکرد متفاوتی برای آن متصور است.
سخنگوی صمت: نیازی به افزایش قیمت لوازم خانگی وجود ندارد
در روزهای قبل، گزارشهایی از افزایش قیمت برخی برندهای لوازم خانگی منتشر شده بود، اما امید قالیباف در این رابطه در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه از تیرماه تاکنون مجوزی برای افزایش قیمت لوازم خانگی صادر نشده، گفت: در حال حاضر نیز مواد اولیه این صنعت افزایش نیافته است. به گفته وی، بیشتر صنایع تولیدکننده لوازم خانگی، لوازم خط تولیدشان را برای پنج ماه آینده با نرخ ارز قبلی خریدند و بنابراین نیازی به افزایش قیمت وجود ندارد. سخنگوی وزارت صمت در ادامه تاکید کرد که اگر تولیدکنندهای افزایش هزینه داشته باشد، طبق روال قبل میتواند آن را به سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان ارائه کند تا مورد بررسی قرار گیرد.
درآمد دولت از عوارض خروج از کشور رکورد زد؟
درحالی میزان درآمد دولت از محل عوارض خروج از کشور در ۹ ماه سال جاری به بیش از ۱۵۰۰ میلیارد تومان رسیده است که دولت در بودجه، میزان درآمد از این محل را برای کل سال ۱۵۰۰ میلیارد تومان پیشبینی کرده بود. /ایسنا
شرایط جامعه پذیرای افزایش قیمت حاملهای انرژی نیست
احمد مرادی، عضو کمیسیون انرژی درباره پیش بینی ها از میزان فروش روزانه نفت در بودجه سال آینده و همچنین نرخ حامل های انرژی، بیان کرد: وضعیت منابع گاز، برق، بنزین و نفت در حدی نیست که پاسخگوی تمام نیازهای بخش های پرمصرف جامعه باشد؛ بنابراین، از مردم تقاضا داریم که نهایت صرفه جویی را داشته باشند. وی اظهار کرد: از سوی دیگر شاید در ذهن یا برنامه های دولت این باشد که افزایش قیمت هایی را در بخش حامل های انرژی اعمال کند اما واقعا شرایط در جامعه فراهم نیست و هر نوع افزایش قیمتی در توان جامعه نیست. مجلس نیز تاکید دارد تا اقداماتی انجام شود که با صرفه جویی بتوانیم چالش های کشور را در این بخش مرتفع کنیم.