بین الملل تابناک: سیصد و بیست و سومین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
آلمان گالوشچنکو وزیر انرژی اوکراین روز شنبه گفت که روزهای آینده پس از حمله موشکی گسترده روسیه به زیرساختهای حیاتی و انرژی در چندین منطقه شرایط کشور دشوار خواهد بود.
به گزارش رویترز، گاوشچنکو وزیر انرژی اوکراین طی پیامی در فیس بوک نوشت: به دلیل بمباران در اکثر مناطق، قطع اضطراری (برق) در حال وقوع است و روزهای آینده دشوار خواهد بود.
به گفته وزیر انرژی اوکراین، زیرساخت های انرژی در شش منطقه اوکراین به دنبال حملات اخیر آسیب دیده است.
بزرگترین شرکت خصوصی انرژی اوکراین موسوم به DTEK اعلام کرد که ۲ نیروگاه حرارتی کشور در حملات روز شنبه آسیب دیده اند و به دنبال حملات یکی از ایستگاه ها دیگر برق تولید نمی کند.
روسیه روز شنبه در واکنش به تحریمهای انگلیس علیه این کشور و فعالیتهای «ضد روسی» لندن، ۳۶ نفر از جمله «جیمز کلورلی» وزیر خارجه انگلیس را تحریم کرد.
به گزارش منابع خبری، «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت که تحریمهای دیگری علیه اعضای کابینه بانگلیس، نمایندگان نهادهای امنیتی انگلیس اعمال شده است.
زاخاروا گفت «با توجه به ادامه روند ضد روسی دولت انگلیس در ژانویه ۲۰۲۳، تصمیم گرفته شد تا تعدادی از اعضای کابینه ، نمایندگان نهادهای امنیتی و روزنامهنگاران نیز در فهرست سیاه روسیه قرار گیرند.»
این گزارش حاکیست، «پاتریک ساندرز» رئیس ستاد کل ارتش انگلیس نیز در فهرست تحریم شدگان قرار دارد.
«ریشی سوناک» نخستوزیر انگلیس در تماس تلفنی شنبه با «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین اشاره کرد که انگلیس تعدادی از تانکهای خود را به همراه پشتیبانی توپخانهای بیشتر به اوکراین ارسال خواهد کرد. گزارشها حاکی از آن است که انگلیس با اوکراین درباره ارائه تانکهای «چلنجر- ۲» در حال مذاکره بوده است.
دفتر سوناک بعد از آن که متحدان لندن، آلمان، فرانسه و ایالات متحده هفته گذشته گفته بودند خودروهای زرهی در اختیار اوکراین قرار میدهند، اعلام کرد لندن حمایت نظامی خود از کییف را با آنها هماهنگ خواهد کرد. این در حالی است که روسیه بارها به غرب در زمینه ارسال سلاح به اوکراین هشدار داده است.
سفارت روسیه در لندن روز شنبه در بیانیهای مطبوعاتی اعلام کرد که ارسال تانکهای چلنجر ۲ انگلیس به کییف بیشتر از کمک به ارتش اوکراین منجر به تشدید جنگ و افزایش تلفات بیشتر خواهد شد.
در بیانیه سفارت روسیه آمده است: آوردن تانکها به میدان جنگ به جای پایان دادن به خصومتها، تنها به تشدید جنگ و تلفات بیشتر از جمله غیرنظامیان کمک میکند. البته به نظر میرسد اهداف لندن هم در طولانی کردن جنگ باشد.
سفارت روسیه در انگلیس در ادامه بیانیه خود ضمن انتقاد از مداخله لندن در جنگ اوکراین افزود: ارسال تانکهای چلنجر2 نه تنها کمکی به اوکراین نخواهد کرد بلکه به اهداف بزرگی برای نیروهای روسی تبدیل خواهند شد.
«ابراهیم کالین» سخنگوی رئیس جمهور ترکیه روز شنبه گفت که آنکارا هرگز به تحریمهای غرب علیه روسیه نخواهد پیوست».
وی در ادامه سخنانش گفت: «آنکارا هرگز به تحریمهای غرب علیه مسکو نخواهد پیوست، چون این تحریمها بیش از آنکه به اقتصاد روسیه آسیب برساند به اقتصاد ترکیه ضربه میزند».
چند روز پیش نیز سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه گفته بود که کشورش در حال تلاش برای فراهم کردن شرایط مناسب پایان درگیری ها میان روسیه و اوکراین است.
وی که با شبکه خبری سی ان ان اینترنشنال مصاحبه می کرد با اشاره به تحولات اخیر در جنگ روسیه و اوکراین، بر ضرورت تمدید آتش بس موقت در اوکراین تاکید کرد.
تارنمای روزنامه لو فیگارو روز شنبه به نقل از روزنامه سان انگلیس نوشت: ریشی سوناک نخست وزیر بریتانیا در حال آماده شدن برای اعلام تحویل قریب الوقوع یک اسکادران از تانکهای چلنجر ۲ به همتای اوکراینی خود ولودیمیر زلنسکی است.
بر اساس این گزارش، ارسال تسلیحات تحویل شده به اوکراین همچنان در حال افزایش است و پس از اعلام تحویل خودروهای زرهی AMX-۱۰ فرانسه و تمایل لهستانیها برای ارسال تانک های لئوپارد، بریتانیا نیز میتواند برای ارسال تسلیحات پیشترفته به کییف، تصمیم بگیرد.
لو فیگارو اضافه میکند: بریتانیاییها توضیح میدهند که این کشور بیدرنگ چهار دستگاه از این خودرو زرهی را قبل از اعزام هشت خودرو دیگر، به اروپای شرقی ارسال میکند.
بر اساس این گزارش، روزنامه گاردین مدعی شده است که اعلام رسمی ارسال این تسلیحات ممکن است تا روز دوشنبه منتشر شود اما این تصمیم تایید خواهد شد.
روزنامه لو فیگارو در این خبر یادآوری میکند که در هفتههای اخیر، رئیسجمهور اوکراین به صورت مستمر کشورهای غربی را برای تحویل تجهیزات پیشرفته به کییف تحت فشار قرار داده است.
بر اساس این گزارش، اوکراین به تازگی تخمین زده است که برای آزادسازی قلمرو خود به حدود ۳۰۰ تانک غربی نیاز دارد.
یک مقام ارشد وزارت خارجه روسیه هشدار داد، اگر مسکو استفاده اوکراین از زور علیه روسیه یا بلاروس را نتیجهگیری کند، مینسک به عنوان متحد نزدیک مسکو میتواند در روزهای آینده به طور رسمی به جنگ اوکراین بپیوندد.
به گزارش پایگاه اینترنتی دیلی بیست، آلکسی پولیشچوک، مدیر ارشد وزارت خارجه روسیه، با اشاره به "اتحادیه" تشکیل شده در سالها قبل بین مسکو و مینسک که منجر به پیوند بین بخشهای بانکی، اقتصادی و نظامی آنها شد، به خبرگزاری تاس گفت: "هر گونه استفاده از زور توسط رژیم کییف یا حمله نظامی اوکراین علیه بلاروس یا روسیه برای رقم زدن واکنش جمعی کافی است."
پولیشچوک خاطرنشان کرد: "این جمهوری حق حاکمیتی دارد که از خاک خود با به کار گیری تمامی ابزارهای موجود دفاع کند و مینسک میتواند روی حمایت کامل روسیه در این خصوص حساب کند."
این هشدار در حالی منتشر شده که نگرانیها در مورد احتمال دست زدن روسیه در سال میلادی جدید به دور جدیدی از حملات علیه اوکراین، احتمالا از مبدا بلاروس در سمت شمال غرب اوکراین، افزایش یافته است. روسیه از زمان آغاز جنگ در اوکراین در فوریه گذشته، از خاک بلاروس به عنوان نقطه آغاز اجرای حملات علیه اوکراین از جمله برای تلاش نافرجامش برای تصرف شهر کییف، استفاده کرده است.
هفته گذشته، رئیس اطلاعات ارتش اوکراین به روسیه هشدار داد که خودش را برای "عمیقتر شدن هر چه بیشتر" حملات به خاک روسیه، پس از حملات متعددی در ماه گذشته میلادی در داخل روسیه که اوکراین مظنون آنها است، آماده کند.
این دیپلمات توضیح نداد که روسیه یا بلاروس چه چیزی را معیار "استفاده از زور" در نظر می گیرند، و این فضایی را برای کرملین برای توجیه مجموعه ای از فعالیت ها علیه اوکراین باز میگذارد.
مقامات اوکراینی نیز در روزهای اخیر به تهدید بالقوه بلاروس چشم دوخته اند. به گزارش گاردین، یوری ایهنات، سخنگوی فرماندهی نیروی هوایی ارتش اوکراین، هشدار داد که حملاتی موشکی ممکن است در روزهای آینده از سمت بلاروس انجام شود.
حمله روسیه به اوکراین با موشک های بالستیک
صبح امروز (شنبه، ۱۴ ژانویه) حملات موشکی روسیه، پایتخت اوکراین را به لرزه درآورد.
به گزارش روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال»، برخی از مقامات اوکراینی معتقدند که مسکو ممکن است از موشکهای بالستیک استفاده کرده باشد که پدافند هوایی اوکراین قادر به رهگیری آنها نیست.
خبرنگار این روزنامه گزارش داد حملات جدید علیه کییف در صبح امروز با استفاده از موشکهای بالستیک که پدافند هوایی محدود اوکراین برای مقابله با آنها مجهز نیست، انجام شد. طبق گزارش او، یک مقام اوکراینی در این خصوص مدعی شد: آنها (روسها) آشکارا دیدند که تقریباً همه موشکهای کروز کُند سرنگون میشوند.
صبح امروز رسانهها از دور جدید حملات موشکی روسیه به کییف خبر داده و گفتند صدای انفجارهایی در منطقه «دنیپروفسکی» به گوش رسیده است. خبرگزاری فرانسه گفت زیرساختهای حیاتی پایتخت اوکراین هدف حملات روسیه است.
به گزارش گاردین، صبح شنبه صدای چهار انفجار در مرکز کییف شنیده شد. به ادعای این گزارش، برای اولین بار از زمانی که روسیه حملات موشکی و پهپادی منظم به پایتخت اوکراین را در پاییز امسال آغاز کرد، آژیرهای حمله هوایی بعد از حمله شنیده شد. به نوشته گاردین، تاکنون آژیرهای هشدار بین ۱۰ تا ۹۰ دقیقه قبل از حمله به صدا درمیآمد و به ساکنان برای پناه گرفتن زمان میداد.
ویتالی کلیچکو شهردار کییف تایید کرد که چیزی فرود آمد و در کانال تلگرامی خود اعلام کرد که انفجارها در منطقه دنیپروفسکی کییف در ساحل شرقی رودخانه رخ داده است. دقایقی بعد از وقوع انفجارها، کایریلو تیموشنکو مقام دفتر ریاستجمهوری اوکراین هم در تلگرام خبر داد که حمله موشکی به زیرساختهای حیاتی پایتخت این کشور در حال وقوع است و به ساکنان توصیه کرد پناه بگیرند.
شروط روسیه برای پایان جنگ با اوکراین
واسیلی نبنزیا نماینده دائم روسیه در سازمان ملل جمعه گفت درگیری در اوکراین ممکن است یا از طریق دیپلماتیک یا نظامی پایان یابد، اما این پایان تنها بعد از آن خواهد بود که مسکو به اهدافش دست یابد.
به گزارش راشا تودی، او که در نشستی در شورای امنیت سازمان ملل صحبت میکرد، در خصوص راه ممکن برای پایان دادن به خصومتها بین دو طرف اظهارنظر کرد. به گفته این دیپلمات روس، فرصت حل و فصل درگیری تنها زمانی دست میآید که اوکراین از تهدید روسیه و تبعیض علیه اوکراینیهای روس زبان دست بکشد.
نبنزیا افزود «اگر بتوان به این نتیجه از طریق مذاکرات دست یافت، برای آن سناریو آماده هستیم. اگر نه، آن زمان وظایف ما از طرق نظامی محقق خواهد شد».
نماینده روسیه در سازمان ملل بار دیگر تاکید کرد که «روسیه نه در برابر مردم اوکراین، بلکه علیه رژیم ملیگرای جنایتکار که بعد از کودتا در کییف در سال ۲۰۱۴ روی کار آمد، میجنگد» و افزود: رهبری جدید اوکراین در تلاش بوده که این کشور را از هر چیز مرتبط با روسیه پاکسازی و از همدستان نازیها تجلیل کند.
وی تصریح کرد همه چیز برای اوکراین میتوانست پایان متفاوتی داشته باشد اگر کییف توافقات مینسک که اکنون از بین رفته و در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ در تلاش برای هموار کردن راه صلح با اعطای وضعیت ویژه به لوهانسک و دونتسک در داخل اوکراین امضا شد را اجرا میکرد.
این مقام روس افزود: اما نه ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین، نه همتایان پیشین او، نه فرانسه و آلمان که در مذاکرات توافق مینسک شرکت داشتند، هرگز قصد تحقق این طرح را نداشتند. این روند دیپلماتیک تنها به عنوان پرده دودی عمل کرد که آنها مخفیانه اوکراین را مسلح کردند تا آن را علیه مسکو قرار دهند.
ماه پیش بود که آنگلا مرکل صدراعظم آلمان تایید کرد که توافقهای مینسک تلاشی برای زمان دادن به اوکراین به منظور قویتر شدن ارتش این کشور بود. بعد از آن فرانسوا اولاند رئیسجمهور پیشین فرانسه هم این افشاگری را تایید کرد و گفت توافقات مینسک به اوکراین برای دستیابی به آن هدف کمک کرد. مسکو این اعترافها را رسمی کردن خیانت خواند.
زلنسکی میخواهد در سالگرد جنگ به سازمان ملل برود
یکی از مقامهای ارشد وزارت خارجه اوکراین گفت، زلنسکی میخواهد در نخستین سالگرد حمله روسیه به اوکراین و در صورتیکه اوضاع امنیتی اجازه دهد، در نشست عالی مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، "امینه جاپارووا" معاون اول وزیر خارجه اوکراین در مصاحبه ای گفت که بسیاری از عوامل باید برای حضور ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در نشست مجمع عمومی سازمان ملل فراهم باشد که مهمترین آن اوضاع نظامی در اوکراین است.
وی ادامه داد: رئیس جمهوری اوکراین میخواهد به سازمان ملل بیاید او مایل است این کار انجام شود. اما باید اوضاع امنیتی فراهم باشد تا اجازه چنین کاری به او داده شود. اوکراین مایل است مجمع عمومی یکی از دو قطعنامهای را که زلنسکی میخواهد در سالگرد حمله روسیه به اوکراین تصویب کرده، مورد تایید قرار دهد.
این دیپلمات اوکراینی ادامه داد: کییف در حال رایزنی با شرکای خود درباره دو اقدام است که یکی از آنها شامل فرمول ۱۰ بندی زلنسکی حاوی احیای یکپارچگی سرزمینی اوکراین و خروج نیروهای روسی و دیگری تشکیل یک دادگاه ویژه برای رسیدگی به جرایم ارتکابی در جنگ اوکراین است که روسیه را بابت این حملات مسئول میداند.
وی ادامه داد: ما گام به گام پیش میرویم. هنوز نمیدانیم که کدامیک از این گزینهها باید اول باشد. کمک مالی به اوکراین ضروری است چون اقتصاد کشور بیش از روسیه آسیب دیده است و تامین سلاح برای اوکراین هم برای مبارزه به سمت صلح است.
اگر زلنسکی به سازمان ملل برود، دومین سفر وی به خارج از اوکراین از زمان حمله روسیه به این کشور در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ محسوب میشود. وی ۲۱ دسامبر سال گذشته میلادی به واشنگتن رفت.
سرگئی کیسلیتسیا، سفیر اوکراین در سازمان ملل نیز گفته که مجمع عمومی قرار است ۲۳ فوریه سال جاری میلادی نشستی بلندپایه درباره جنگ اوکراین داشته باشد و در ۲۴ فوریه هم نشستی در سطح وزرای کشورهای عضو شورای امنیت برگزار خواهد شد.
وی همچنین ادامه داد، فکر نمیکند ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه به کسی اجازه میدهد تا در نشست شرکت کند چون با طرح او درباره اینکه قلمروهای به دست آمده غیرقابل مذاکره است، سازگار نیست.
روسیه نسبت به احتمال استفاده اوکراین از سلاح شیمیایی هشدار داد
سفارت روسیه در انگلیس در واکنش به ویدئویی که پیش از این توسط نظامیان اوکراینی تهیه شده بود، در توییتر نوشت: اوکراین ممکن است در حال آماده شدن برای استفاده از سلاح شیمیایی علیه نیروهای روسیه باشد.
در توئیت سفارت روسیه در انگلیس آمده است: در این ویدئوی منتشر شده، بر روی سیلندرهای گازی که در دست یک نظامی اوکراینی که قصد دارد آنها را برای حمله به پهپادهای تهاجمی متصل کند، حروف «OB» به معنای «مهمات سمی» نوشته شده است.
سفارت روسیه با انتشار این ویدئو در توئیتر نوشت: بر اساس این ویدئو که ارتش اوکراین آن را منتشر کرده، ظاهرا نیروهای اوکراینی در حال آماده شدن برای استفاده از گاز «فسژن» علیه نیروهای روسی هستند، گازی که استفاده از آن طبق کنوانسیون سلاحهای شیمیایی سازمان ملل متحد (CWC) ممنوع اعلام شده است.
گاز فسژن مانند گاز کلر عامل خفگی است و بینی، گلو و بهویژه ریهها را تحریک میکند. این گاز با ایجاد تجمع مایع در ریهها عمل می کند که منجر به خفگی میشود.
ژاپن بار دیگر خواستار عقب نشینی روسیه از خاک اوکراین شد
وزیر امورخارجه ژاپن بار دیگر خواسته توکیو از روسیه را برای عقب نشینی از خاک اوکراین تکرار کرد و از سایر کشورها خواست علیه نقض منشور سازمان ملل متحد در مسائلی از جمله تصاحب تمامیت ارضی با اعمال زور ایستادگی کنند.
به گزارش پایگاه خبری کیودو نیوز، در جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد که به ریاست « یوشیماسا هایاشی » وزیر امور خارجه ژاپن به عنوان ریاست دوره ای ماهانه در ماه ژانویه برگزار شد تمرکز بر روی اهمیت اجرای قانون به عنوان موضوعی مرتبط با چین در میانه افزایش تنش ها در منطقه هند- اقیانوسیه بود.
وزیر امورخارجه ژاپن تاکید کرد دستوری که از سوی دیوان بین المللی عدالت در ماه مارس برای عقب نشینی تمامی سربازان روسی از خاک اوکراین صادر شده بود باید فورا اجرایی شود. وی افزود با اجرای این حکم دیگر هیچ کشوری به خود اجازه نقض قوانین درباره مرزها و تمامیت ارضی کشورها با توسل به زور را نخواهد داد.
هایاشی در ادامه سخنانش بدون اشاره مستقیم به کشوری براساس قوانین رسمی دولت ژاپن، از ورود کشتی های چینی به اطراف جزیره سنکاکو واقع در دریای چین شرقی به شکل غیرمستقیم از چین انتقاد کرد.
از سوی دیگر « ژانگ جون » نماینده چین در سازمان ملل متحد در واکنش به این جلسه گفت کشورها باید تلاش کنند تا تفاوت هایشان را با یکدیگر از طریق مذاکره و گفتگو حل و فصل کنند.
« واسیلی نبنزیا » نماینده روسیه در سازمان ملل نیز از ژاپن و کشورهای غربی انتقاد و آنها را به تشکیل جلسات بی طرفانه و بدون مقاصد سیستماتیک ترغیب کرد.