رفتن به محتوای اصلی
آخرین خبراستقلال و تراکتور از سوی AFC جریمه شدند
10بازدید
۲۹

واژه گردانی به شیوه فرهنگستان واژه پرور؛ کاش به یاد والی زاده، کاری نمی کردید!

واژه سازی عجیب فرهنگستان زبان فارسی این بار به بهانه یادبود برای زنده یاد منوچهر والی‌زاده رخ داد و هنر دوبله را نشانه گرفت.

واژه گردانی به شیوه فرهنگستان واژه پرور؛ کاش به یاد والی زاده، کاری نمی کردید!

واژه گردانی به شیوه فرهنگستان واژه پرور؛ کاش به یاد والی زاده، کاری نمی کردید!

درگذشت استاد منوچهر والی‌زاده، گوینده و دوبلور پیشکسوت ایرانی، نه تنها جامعه هنری، بلکه مخاطبانش را نیز در غم فرو برد. والی‌زاده، با صدای ماندگارش، بخشی از خاطرات جمعی ما را ساخت و حالا با رفتنش، جای خالی او بیش از پیش احساس می‌شود.

به گزارش سرویس فرهنگی تابناک، در این میان، اقدام فرهنگستان زبان و ادب فارسی برای معرفی واژه‌های جدید به جای «دوبلور» و «دوبله»، نه تنها یادبودی شایسته برای او نبود، بلکه بار دیگر نشان داد که فرهنگستان چقدر از واقعیت‌های زبانی و فرهنگی جامعه دور است.

 

واژه‌سازی‌های عجیب و غریب فرهنگستان

فرهنگستان زبان و ادب فارسی در یادبود منوچهر والی‌زاده، اعلام کرد که واژه‌های «گفتارگردان» و «گفتارگردانی» را به جای «دوبلور» و «دوبله» مصوب کرده است. این اقدام، که با هدف جایگزینی واژه‌های خارجی انجام شده، نه تنها هیچ‌کس را خوشحال نکرد، بلکه موجی از انتقادات را به همراه داشت.

 

 «گفتارگردان» به جای «دوبلور»

فرهنگستان پیشنهاد کرده است که به جای «دوبلور» از واژه‌ی «گفتارگردان» استفاده شود. اما این واژه نه تنها هیچ‌گونه زیبایی آوایی یا معنایی ندارد، بلکه به شدت نامأنوس و غیرطبیعی به نظر می‌رسد. دوبلورها هنرمندانی هستند که با صدای خود به شخصیت‌های فیلم‌ها جان می‌بخشند. آن‌ها نه «گرداننده‌ی گفتار» هستند، نه کسی آن‌ها را چنین خطاب می‌کند. این واژه‌سازی عجیب، بیشتر شبیه یک شوخی بی‌مزه است تا یک پیشنهاد جدی.

 

 «گفتارگردانی» به جای «دوبله»

واژه‌ی «دوبله» سال‌هاست که در زبان فارسی جا افتاده و بخشی از فرهنگ سینمایی ما شده است. جایگزینی آن با «گفتارگردانی» نه تنها هیچ ضرورتی ندارد، بلکه باعث سردرگمی بیشتر می‌شود. آیا واقعاً کسی قرار است از این به بعد بگوید: «فیلم خارجی را گفتارگردانی کردند»؟ به نظر می‌رسد فرهنگستان بدون در نظر گرفتن واقعیت‌های زبانی و فرهنگی جامعه، تنها به دنبال اثبات وجود خود است.

 

یادبودی نامناسب برای منوچهر والی‌زاده

منوچهر والی‌زاده، به عنوان یکی از بزرگان دوبله ایران، با صدای گرم و رسایش، خاطرات بسیاری را برای ما زنده نگه داشت. یادبود او می‌توانست فرصتی باشد برای تجلیل از هنر دوبله و قدردانی از کسانی که سال‌ها در این عرصه تلاش کرده‌اند. اما فرهنگستان، به جای این کار، با معرفی واژه‌های نامأنوس، نه تنها به هنر دوبله احترام نگذاشت، بلکه باعث شد بسیاری از هنرمندان و مخاطبان احساس کنند که فرهنگستان چقدر از دنیای واقعی دور است.

 

اگر فرهنگستان واقعاً می‌خواست به یاد منوچهر والی‌زاده کاری کند، می‌توانست از هنر دوبله و نقش آن در فرهنگ ایرانی تجلیل کند. می‌توانست از دوبلورها و گویندگان قدردانی کند و به جای واژه‌سازی‌های بی‌معنا، به فکر حفظ و تقویت زبان فارسی در قالبی طبیعی و کاربردی باشد.

واژه گردانی به شیوه فرهنگستان واژه پرور؛ کاش به یاد والی زاده، کاری نمی کردید!

نظارت بر فرهنگستان بر عهده کیست؟ 

فرهنگستان زبان و ادب فارسی سال‌هاست که با واژه‌سازی‌های عجیب و غریب خود، به جای کمک به زبان فارسی، باعث سردرگمی و نارضایتی شده است. واژه‌هایی مانند «گفتارگردان» و «گفتارگردانی» نه تنها هیچ‌کس را خوشحال نمی‌کند، بلکه نشان می‌دهد که فرهنگستان چقدر از واقعیت‌های زبانی و فرهنگی جامعه دور است.

 

به جای این کارها، فرهنگستان بهتر است به فکر تقویت زبان فارسی در قالبی طبیعی و کاربردی باشد. به جای واژه‌سازی‌های بی‌معنا، به فکر حفظ و احیای واژه‌های اصیل فارسی باشد. و به جای اقدامات نمایشی، به فکر قدردانی از کسانی باشد که سال‌ها برای زبان و فرهنگ ایران تلاش کرده‌اند.

به راستی اساسا ضرورتی برای نظارت بر کار فرهنگستان وجود ندارد؟ شیوه حاکم بر کار فرهنگستان قرار است به همین شکل ادامه یابد؟ مطمئنا روند حاکم بر فرهنگستان و خمود آن، در هر جایی که باشد، نتیجه ای غیر از همین شرایط نخواهد داشت و  هر اقدام، اثر معکوس و وارونه بر جای خواهد گذاشت.

 

منوچهر والی‌زاده، با صدای ماندگارش، بخشی از تاریخ سینما و فرهنگ ماست. یادبود او می‌توانست فرصتی باشد برای تجلیل از هنر دوبله و قدردانی از هنرمندان این عرصه. اما فرهنگستان، با اقدامات عجیب خود، این فرصت را از دست داد. کاش به پاس یاد او، فرهنگستان اصلاً کاری نمی‌کرد.

Googleافزودن تابناک به منابع ترجیحی گوگل

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری

گزارش خطای خبر

اگر اشتباهی در این خبر دیدید، به تحریریه اطلاع دهید.

نظرات بینندگان

محمد۱۴۰۳/۱۲/۲۱ ۰۹:۳۷

لطفا از هوش مصنوعی کمک بگیرید خیلی از شما باهوش تره نیاری هم به پول های میلیاردی ای که بهتون میدن هم نداره!
پیشنهادات هوش مصنوعی برای دبلور: 10صداپرداز، 9گوینده‌نقش، 8نقش‌گو،
7هنر گوی صدا، 6صدابخش
5شخصیت گو، 4صداساز، 3هنربخش صدا. 2آواز پیشه، 1صدارسان

حسین۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۱۴:۲۴

فرهنگستان هر وقت تونست برای واژه " سماور " و " تلفن " و " تلوزیون " و " رادیو" و " آنتن" و " ......"معادل بسازه یعنی حرف برای گفتن داره . و گرنه سرگرمی و بازیه کارشون

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۱۲:۱۱

پارسی گویی و زبان گردان که خیلی بهتر و رساتر هست از گفتار گردانی و گفتار گردان.
چون خود فارسی هم عربیه .

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۱۱:۵۴

خود واژه دوبلور واسه این پیشه و شغل بی معنی هست.

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۱۱:۴۲

اگر کلمه هایی مثل دانشگاه دانشجو یخچال پادگان کارخانه کارگاه هواپیما فرودگاه و ... هم امروز تازه معرفی میشدن همین قدر به نظر شما مسخره و نامفهوم و نچسب بودن در حالی که با گذر زمان رایج مقبول و مفهوم میشن

asd۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۱۱:۲۴

چه اصراری دارید برای واژگان جا افتاده دنبال اختراع واژه ی جدیدباشید؟! زبانهای هم ریشه ی هند و اروپایی واژگان مشترک زیادی دارند باید جلوی ورود واژه های جدید را گرفت ولی واژه های جا افتاده نیاز به تغییر ندارند . به دنبال جایگزینی واژه های عربی که در این چهل و پنج سال بصورت سیل آسا وارد زبان فارسی شده اند باشید. ولی شما آنها را خودی میدانید در صورتی که اصلا ربطی به زبان فارسی ندارند ولی تلاش دارید که واژه‌های جاافتاده را حتی با واژه های عربی جایگزین کنید!

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۱۰:۴۲

این چه اخلاقیه پیدا کردیم همش بی احترامی وبی حرمتی چرا؟آقای والی‌زاده یک واژه گردان بود اورا آنقدر بزرگ کردن چرا؟ولی فرهنگستان را بی حرمت کردن براتون خیلی راحته .

ایرانی۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۱۰:۲۶

پس چطوری بودجه های میلیاردی را صاحب بشن بدون زحمت،

رضا۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۰۹:۴۹

سلام . کاش به جای فرهنگستان زبان فارسی ،فرهنگسان زبان ایرانی جایگزین میشد . خیلی از مشکلات حل میشد .

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۰۹:۳۹

سلام. قبلا میگفتند "صداپیشه".
صداپیشه راحت تره.

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۰۹:۳۷

بسیاری از واژگانی که شما و دیگر نویسندگان و گویندگان در زمان کنونی برای بکار می برید و می برند ساخته همین فرهنگستان و فرهنگستان های پیشین است، از چه دلخور هستید؟ شما بهتر و رساترش را پیشنهاد بدهید شاید هم گفتن چلنج به جای چالش برایتان شیرین تر است.
داستان فارسی شکر است جمالزاده انصافا خواندن دارد.

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۰۹:۳۰

باید زودتر سایه ننگ و کوته فکری فرانسوی ها از فرهنگ ما رخت بر بندد ، لغات فرانسوی بهتر است در همان فرانسه استفاده شود که مردمانش در مترو اجابت مزاج می کنند
باید زودتر برای آباژور و تلویزیون و تلفن و باسن و ....معادل فارسی یافت

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۰۹:۱۵

زمانی یارانه را هم مسخره می کردند الان عادی شده و خیلی هم مناسب به نظر می آید
خیلی جایگزین های دیگری هم هست که همینطور اول مسخره می شد
پورتال: درگاه چلنج : چالش . آکادمی: فرهنگستان آکادمیک: دانشگاهی ، علمی ، عالمانه
و.......

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۰۹:۱۴

آواگر

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۰۹:۱۲

شخصی مامور بشه با حداد گفتگو کنه ببینه چقدر مایه میخواد تا دست از سر فرهنگ مملکت برداره.

ایرانی۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۰۹:۱۰

گوینده هم خوب است. هنر، پیشه این افراداست که تنهاباصدایشان همه حالات فردهنرپیشه رادرفیلم یابدون تصویردر رادیوبه بیننده وشنونده منتقل میکنند. هنرمندان بی ادعا،بدون تظاهرو... خلاصه فوق العاده عالی

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۰۹:۰۹

شما با یک نفر در این فرهنگستان مشکل دارید برای همین اکثر مواقع نا عادلانه حمله می کنید به فرهنگستان
بله درسته بعضی مواقع ظاهرا کلمات مناسبی جیگزین نمی شود
ولی اگر تخصصی نگاه کنید می بینید خیلی مواقع راهی نیست
شما ها که اینقدر دم از وطن و وطن پرستی می زنید چرا ؟

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۰۹:۰۳

حيف از پول

مری۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۰۸:۵۹

چیکارشون دارید، یه سفره ای پهن شده و عده ای دارن به اسم واژه سازی نون میخورن دیگه
خخخخ

وحید۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۰۸:۵۸

اونقدر هم کلمه بدی نیست دیگه!! پیشنهاد دیگه ای دارین!؟
ایراد گرفتن آسونه
به نظر من در درازمدت این کلمه هم میتونه جای خودش و پیدا کنه

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۰۹:۵۹

شاید واگویی و ترکیبات نزدیک به اون بهتر می شد، گفتار گردانی بیشتر معادل ترجمه هست و هم برای نوشتار و هم گفتار استفاه می شه

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۰۹:۵۸

گفتار گردانی بیشتر ترجمه و مترجمی رو به ذهن میاره .

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۰۹:۱۱

میتونست حداقل صدا گران باشه. یا تک سیلابی . مثلا به جای هنر دوبله، بشه هنر گویه. یا هر چیز دیگری. غیر از گفتار که در نوستار هم به کفتار شباهت داره.

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۰۸:۵۷

کاش یک صدم از پولی که برای زبان دری خرج می شه برای زبانهای مردم ایران هم خرج می شد

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۱۵:۴۰

زبانها همه با هم بده بستان دارند و هیچ مشکلی در این نیست .
بهتر از کلمات من دراوردی هست که اصلا به گوش مردم اشنانیست

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۱۰:۱۶

فعلا که واژه گزینی های عربی می کنه نه فارسی نمونه همین صفحه طرفداران که هردو واژه عربیه

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۰۸:۵۱

نون دونی برای برخی

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۰۸:۴۶

به نظر من که بسیار زیباست

ناشناس۱۴۰۳/۱۲/۲۰ ۰۸:۳۹

نامانوس به نظر میاد ولی طولانی مدت اوکی هست

نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.