در شرایطی که در مجلس کارگروهی برای پیگیری مسمومیت دانشآموزان تشکیل شده، از وزارت بهداشت که متولی پیگیری ماجرا شده بود، اخبار ضد و نقیضی به گوش می رسد که تامل برانگیز است.
به گزارش «تابناک»؛ به فاصله چند هفته از آغاز ماجرای مسمومیت شماری از دانش آموزان برخی مدارس قم، بر پیچیدگیهای ماجرا افزوده شده است؛ پروندهای عجیب که نخست مقامات استان کوشیدند با تعطیل کردن مدارس برای چند روز، پرده از راز آن بردارند، ولی موفق نشدند و با بازگشایی مدارس و تکرار مسمومیت شماری از دانش آموزان، مشخص شد، تلاش بیشتری برای کشف این راز نیاز است.
معمایی که بعدتر به واسطه اظهارنظر وزیر آموزش و پرورش، رمزگشایی از آن به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی سپرده شد تا وزیر بهداشت از اعزام تیمی از متخصصان به قم جهت بررسی ماجرا سخن بگوید و همگان چشم انتظار اعلام نظر تخصصی این تیم بمانند؛ اتفاقی که هنوز رسما رقم نخورده است.
این در حالی است که روز گذشته در نقطهای بسیار دور از محل شکل گیری این معما، در مشهد مقدس و در نشست خبری اجلاس معاونان پژوهش و فناوری دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی سراسر کشور، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت که در جمع خبرنگاران حضور یافته بود تا به سوالات ایشان پیرامون اجلاس پاسخ دهد، با سوالی مواجه شد که گویی بسیاری چشم انتظار طرح آن بودند.
این را میشود از بازتاب وسیع اظهارات یونس پناهی دریافت که وقتی در خصوص پرونده عجیب مسمومیتهای دانش آموزان در قم مورد پرسش قرار گرفت، تلویحا عمدی بودن این رویداد را تایید کرد و افزود: پس از مسمومیت چندین باره دانش آموزان در مدارس قم، مشخص شد، افرادی دوست داشتند که تمام مدارس، به خصوص مدارس دخترانه تعطیل شوند.
معاون وزیر بهداشت در ادامه تاکید کرد: این موضوع با تاکید ویژه وزیر بهداشت، مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته و تاکنون مشخص شده که مسمومیت دانش آموزان مدارس قم، ناشی از ترکیبات شیمیایی در دسترس بود و از این روی، عفونی و قابل انتقال به دیگران نیست؛ این ترکیبات مواد شیمیایی، از نوع جنگی نیست و هیچ نشانهای از مسری بودن ندارد.
وی با اشاره به اینکه دانشآموزان مسموم نیاز به درمان تهاجمی ندارند و درصد زیادی از عوامل شیمیایی دخیل در این مسمومیت پیشگیرانه است، خاطرنشان کرد: پس از مسمومیت چندین باره دانش آموزان در مدارس قم، مشخص شد افرادی دوست داشتند که تمام مدارس، به خصوص مدارس دخترانه تعطیل شوند.
اظهاراتی که به سرعت در شبکههای اجتماعی بازتاب یافت و توجه بسیاری را به خود جلب کرد؛ اما آیا شواهد و مستنداتی در خصوص عمدی بودن این رویدادها کشف شده که اعلام نشده باشد؟ اگر این گونه است، آیا پرونده ابعاد انتظامی و قضایی یافته و شناسایی و دستگیری عوامل رقم زدن این مسمومیتها در دستور کار قرار گرفته؟
اینها تنها برخی پرسش هایی هستند که با انتشار خبر عامدانه بودن مسمومیت ها، ذهن بسیاری را به خود مشغول کرد. سوالاتی که خبرنگار تابناک کوشید با مراجعه به پدرام پاک آیین، سخنگوی وزارت بهداشت، پاسخ آنها را بیابد و در کمال تعجب، با تکذیب این مقام مسئول مواجه شد که تاکید کرد: «نتایج قابل استنادی درباره علل بیرونی مسمومیت تعدادی از دانش آموزان در قم در دسترس نیست»!
وی تصریح کرد: «درباره مسمویت تعدادی از دانش آموزان در قم، به نتایجی دست یافته ایم، از جمله اینکه محرز شده است این مسمومیتها منشأ ویروسی یا میکروبی ندارد و همچنین عوارض آن زودگذر بوده است، اما درباره علل بیرونی این مسمومیتها هنوز نتایج قابل استنادی در دسترس نیست.»
ساعاتی بعد، خبری روی خروجی پرتال وزارت بهداشت رفت که در آن به نقل از معاون وزیر تاکید شده بود که عامدانه بودن مسمومیتها مورد تایید وی نیست و نقل قول دقیقی از سخنانش نشده، چون به تاکید وی، «تنها تحلیل علمی و طبی مسمومیتها از جمله ماهیت غیر ویروسی و غیر میکروبی آن در کمیته علمی صورت گرفته و درباره این که این مسمومیتها ناشی از کدام علت بیرونی و عامدانه بوده است یا خیر، بنده اطلاعی ندارم.»
بدین ترتیب، بی آنکه نکته خاصی از گزارش تیم اعزامی وزارت بهداشت به قم منتشر شده یا حتی در این باره سخنی به میان آید که تحقیقات تخصصی وزارت بهداشت در این خصوص پایان یافته یا ادامه دارد، بار دیگر پرونده این مسمومیتهای رازآلود به صدر اخبار راه یافت و موجب تشویش و نگرانی دوباره شماری از هموطنان مان شد؛ تشویشی که باید هرچه زودتر پایان بیابد.
ضرورت پایان دادن به پروندهای که رسیدگی به آن به شدت زمان بر شده و یکی از آفات اطاله آن، داغ شدن بازار شایعات است؛ شایعاتی مخرب که حتی به رغم تکذیب اظهارنظر معاون وزیر، حالا بستر برای تکثیرشان از قبل فراهمتر است، چون به تاکید این مقام مسئول، مسمومیت دانش آموزان مدارس مختلف و با فاصله زمانی از یکدیگر، ناشی از مواد شیمیایی بوده است؛ گزارهای که احتمالا بسیاری را به این نتیجه میرساند که مسمومیتها عامدانه رقم خورده است.
اینجاست که از مسئولان انتظار میرود، رسیدگی سریع و مجدانه به این پرونده را در دستور کار قرار داده و با ارائه گزارشهای شفاف به مردم، موجبات بازگشت آرامش به جامعه را فراهم آورند؛ آرامشی که اگر فرد یا افرادی عامدانه آن را برهم زده باشند، باید به سرعت شناسایی، بازداشت و محاکمه شوند و مقدمه این کار، انتشار تحقیقات صورت گرفته در این خصوص و ارجاع آن به مراجع ذی صلاح است؛ اتفاقی که متاسفانه هنوز رقم نخورده!