بین الملل تابناک: سیصد و هفتادمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
آمریکا روز جمعه به طور رسمی اعلام کرد که 400 میلیون دلار کمک تسلیحاتی دیگر به اوکراین ارسال خواهد کرد.
بر اساس اعلام «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا، کمکهای تسلیحاتی جدید واشنگتن به اوکراین شامل خودروهای زرهی، مهمات توپ هایمارس، خودروی زرهی بردلی، تجهیزات و مهمات دیگر میشود.
«ولودمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین روز جمعه هشدار داد که اوکراین از کمبود شدید تسلیحات و مهمات رنج میبرد.
رئیس جمهور اوکراین در ادامه سخنانش گفت: «غرب باید به سرعت هواپیمای جنگی، تانک، توپ و مهمات به اوکراین ارسال کند».
پیشتر روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در گزارشی نوشت که سران اروپایی، نمیتوانند به وعده خود برای ارسال تانکهای قول داده شده به اوکراین عمل کنند و این کشورها فهمیدهاند که تانک کافی در زرادخانههای خود نداشته یا آنکه قطعات یدکی مورد نیاز این تانکها را ندارند.
از سوی دیگر مجله آلمانی «اشپیگل» روز دوشنبه در گزارشی خبر داد که تانکهای آمریکایی آبرامز احتمالا تا پایان سال 2023 به اوکراین نرسند.
روزنامه فایننشال تایمز امروز (جمعه) گزارش داد که اتحادیه اروپا ظرف چند هفته یک میلیارد یورو (بیش از یک میلیارد دلار) مهمات توپخانهای به اوکراین تحویل خواهد داد.
این روزنامه همچنین ابتکاری را بررسی کرد که برای تخصیص یک میلیارد یورو از تسهیلات موسوم به "صلح اروپایی" پیش بینی شده است.
این روزنامه نوشت، ارسال این محموله به احتمال زیاد ظرف چند هفته انجام می گیرد. بیشترین مهماتی که کییف به آنها نیاز دارد شامل گلولههای هویتزر ۱۵۵ میلیمتری است که ۱۲ کمپانی در اتحادیه اروپا چنین مهماتی را تولید میکنند.
فایننشال تایمز از قول منابع موثق نوشت، وزرای دفاع اتحادیه اروپا نیز قرار است در روزهای آتی در این باره صحبت کنند.
"صلح اروپایی" در مارس ۲۰۲۱ تحت سیاست خارجی و امنیتی مشترک به منظور تقویت نقش اتحادیه اروپا به عنوان یک تامین کننده امنیت جهانی تاسیس شد. اهداف اعلام شده آن شامل حفظ صلح و جلوگیری از درگیری است. بودجه این ابتکارعمل هم برای دوره ۲۰۲۱-۲۰۲۷ بالغ بر ۵.۶۹ میلیارد یورو است.
روسیه، کمکهای نظامی غرب به اوکراین را محکوم کرده و میگوید این روند فقط به تنش در درگیری میانجامد و راه حلی برای سازش نیست.
وزارت خارجه روسیه امروز جمعه با انتشار بیانیه ای به موضع گیری در خصوص حمله تروریستی دیروز به منظطقه بریانسک در این کشور پرداخت.
در بیانیه صادره از سوی وزارت خارجه روسیه در این خصوص آمده است: کی یف بارها اذعان کرده است که تمام اقداماتش با تایید و حمایت ایالات متحده و سایر کشورهای ناتو انجام می شود؛ لذا قتل ها در منطقه بریانسک با استفاده از سلاح های ناتو انجام شده است. تحقیقات آغاز شده است، این جنایت بدون مجازات نخواهد ماند.
بیانیه وزارت خارجه روسیه ادامه می دهد: در این راستا، این سوال مطرح می شود که آیا این دولت ها شریک جرم و حامی تروریسم هستند؟ آمریکا به اجرای طرح های خود برای نابودی فدراسیون روسیه ادامه می دهد و کی یف را با ارسال سلاح تسلیح می کند. آمریکا و سایر کشورهای ناتو با ارسال سلاح به اوکراین، آن را به محلی برای آزمایش پیشرفت های خود تبدیل میکنند. کشورهای غربی از کی یف خواستار اشغال قلمرو مناطق جدید روسیه هستند، اگرچه می دانند که چنین طرح هایی محکوم به شکست است.
مسکو در خصوص بیانیه اوکراین در ارتباط با تحریم های کی یف (علیه روسیه) به مدت ۵۰ سال نیز اضافه کرد: ظاهراً این عدد ارزیابی کی یف از مدت زمان ادامه درگیری را نشان میدهد.
این در حالیست که رئیس جمهور روسیه روز گذشته نسبت به اقدامات تروریستی اوکراین در خاک این کشور هشدار داد.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه دیروز پنج شنبه و در واکنش اقدام خرابکاران اوکراین در بریانسک اعلام کرد: امروز یک حمله تروریستی دیگر که از سوی اوکراین انجام شد، آنها به سوی غیرنظامیان و کودکان آتش گشودند. اینها همان کسانی هستند که سعی می کنند تا روسیه را از تاریخ و سنت هایش محروم کنند. نیروهای روسی قهرمانانه از مردم ما در برابر نئونازی ها و تروریست هایی محافظت می کنند، که به مدت ۸ سال مردم را در دونباس شکنجه دادند وآنها را کشتند.
منابع رسمی روسیه اعلام کردند که در نتیجه حملات اوکراین به مناطقی در مجاورت مرزهای اوکراین، چند نفر کشته و زخمی شدند؛ این در حالی است که منابع مذکور از نفوذ گروه های مسلح اوکراین و گروگانگیری در فروشگاهی در روستای «لیوبچانی» در استان مرزی «بریانسک» در غرب روسیه خبر دادند.
بر اساس این گزارش، مقامات محلی و خدمات اورژانس در منطقه مرزی بریانسک روسیه دیروز اعلام کردند که یک گروه مسلح اوکراینی متشکل از دست کم ۵۰ نفر با نفوذ به منطقه بریانسک، ۶ نفر را در مغازهای در روستای لیوبچانی گروگان گرفتند. برخی منابع خبری به نقل از رسانههای روسیه شمار افراد گروگان گرفته شده را تا حدود ۱۰۰ نفر اعلام کردهاند.
در خبری دیگر، مقامات محلی استان «کورسک» روسیه از حمله نیروهای روسیه به مناطقی در این استان و زخمی شدن چند غیرنظامی خبر دادند.
وزیر دفاع اوکراین در سخنانی نسبت به پیروزی کشورش در جنگ با روسیه در دومین سال از این جنگ ابراز خوشبینی کرد.
الکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین در گفتوگو با روزنامه «بیلد» آلمان در این باره اظهار کرد: من خوشبین هستم و وضعیت را در میدان جنگ و توسعه حمایتها را میبینم و فرصتی برای پایان دادن به این جنگ با پیروزی ما در سال دوم جنگ وجود دارد.
وی گفت: هدف این است که تمام سرزمینهایمان تا مرزهای بینالمللی به رسمیت شناخته شده در سال ۱۹۹۱ را آزاد کنیم.
رزنیکوف همچنین به وضعیت دشوار شهر مورد مناقشه «باخموت» اشاره کرد و تسلط روسیه بر آن را بعید ندانست.
وی این اتفاق احتمالی را یک پیروزی کوچک برای روسیه ارزیابی کرد.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه امروز (جمعه) از عزم مسکو برای جلوگیری از تکرار حملات تروریستی ایادی اوکراین در خاک این کشور خبر داد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین با اشاره به انجام شدن تحقیقات درباره حمله تروریستی به منطقه «بریانسک»، گفت: «مسکو اقداماتی را برای جلوگیری از نفوذ مکرر تروریستهای اوکراینی از طریق مرز به روسیه اتخاذ خواهد کرد».
به نوشت خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی درباره ایده رئیس منطقه خودمختار چچن برای اعمال حکومت نظامی در منطقه مرزی روسیه با اوکراین توضیح داد: «این امر از حقوق ویژه رئیس جمهور فدراسیون روسیه است اما تاکنون هیچ تصمیمی اتخاذ نشده است».
با گذشت ساعاتی بعد از انتشار گزارشها درباره وقوع «انفجار مهیب» در جنوب شرق مسکو پایتخت روسیه، یک مقام روس از احتمال حمله پهپادی خبر داده است.
بامداد روز جمعه (امروز به وقت تهران) رسانههای غربی به طور پر حجم خبر وقوع انفجار در نزدیکی شهر «کولومنا» واقع در جنوب شرق پایتخت روسیه را مخابره کردند.
به دنبال گمانهزنیهای شدید رسانههای غربی در این باره، خبرگزاری ریانووستی روسیه با گزارش این خبر نوشت دلیل این صدا هنوز مشخص نیست.
خبرگزاری «تاس» روسیه درباره این موضوع گزارشی منتشر کرد و به سراغ یک مقام دولتی «اجرای قانون» روسیه (پلیس روسیه) رفته است.
به گفته این مقام روسیه، انفجار در شهر کولومنا ممکن است توسط یک پهپاد ایجاد شده باشد اما قطعات آن هنوز پیدا نشده است.
وی که خبرگزاری تاس نامش را منتشر نکرده، به این رسانه دولتی روسیه تصریح کرد: «انفجار در هوا رخ داده است. با احتمال زیاد، یک پهپاد بوده است. با این حال، نمیتوان از آن مطمئن بود چرا که هنوز هیچ قطعهای پیدا نشده است».
شلیک موشک کروز روسی به سمت دریای ژاپن
منابع روسی از آزمایش موشکی موفق در جریان یک رزمایش خبر دادند.
بر اساس این گزارش، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد: زیردریایی روسیه یک موشک کروز از نوع کالیبر در جریان رزمایش نظامی در دریای ژاپن شلیک کرد.
در بیانیه وزارت دفاع روسیه آمده است: این موشک که از دریای ژاپن شلیک شد، به هدفی در فاصله بیش از ۱۰۰۰ کیلومتری برخورد کرد.
چندی پیش هم خبرگزاری «ریانووستی» روسیه، مسکو در یک آزمایش موشکی در دریای ژاپن یک زیردریایی موشک کروز شلیک کرد.
بنا بر این گزارش، روسیه روز سه شنبه در جریان یک رزمایش از زیردریایی مستقر در دریای ژاپن، موشک کروز «کالیبر» شلیک و این موشک به هدف مد نظر در فاصله هزار کیلومتری برخورد کرد.
ناوگان اقیانوس آرام نیروی دریایی روسیه اعلام کرد، در این رزمایش، ناوهای جنگی، هواپیماها و پهپادها هم مشارکت داشتند.
آموزش ۱۰ هزار نیروی نظامی اوکراینی توسط اتحادیه اروپا
منابع اروپایی رسما اعلام کردهاند که تا کنون ۱۰ هزار سرباز اوکراینی را آموزش نظامی دادهاند؛ این خبر را دریاسالار «هروه بلژان»، معاون مأموریت آموزش نظامی اتحادیه اروپا برای اوکراین اعلام کرده و گفته است اتحادیه اروپا تاکنون حدود ۱۰ هزار سرباز اوکراینی را به عنوان بخشی از مأموریت خود آموزش نظامی برای آمادگی در شرایط جنگی داده است.
این مقام اروپایی در گفتوگو با شبکه تلویزیونی LCI گفت: «تا پایان ماه گذشته، ۱۰۰۰۰ سرباز اوکراینی آموزش دیدهاند که در ماه می به رقم ۱۵۰۰۰ تن خواهیم رسید و بدیهی است که آموزش نظامی نیروهای اروپایی متوقف نخواهد شد!»
به گفته بلژان، بیشتر کسانی که تحت آموزش هستند، تجربه رزمی ندارند؛ برای نمونه، ما ۶۰۰ نفر را جمع کردهایم که توسط اوکراینیها برای ما اعزام شدهاند که بیشتر آنها هیچ تجربه نظامی ندارند. طی چند هفته، ما واحدهایی را تشکیل میدهیم که آماده اعزام به خط مقدم هستند.»
وی همچنین به موضوع آموزش خلبانان اوکراینی نیز اشاره کرد و گفت: «آنها به خوبی درک میکنند که آموزش دوباره یک خلبان اوکراینی، که تا کنون یک هواپیمای مدل قدیمی مانند سوخو را استفاده می کرده و اکنون نیاز به کار با مدل جدید F-۱۶ است، زمان زیادی خواهد برد و بین یک تا دو سال به طول خواهد انجامید.»
تصمیم برای ایجاد مأموریت کمک نظامی اتحادیه اروپا برای اوکراین (EUMAM Ukraine) در ۱۷ اکتبر ۲۰۲۲ گرفته شد. پیشتر «جوزف بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با انتشار پیامی در توئیتر خود اعلام کرده بود، به عنوان بخشی از «مأموریت کمکرسانی اتحادیه اروپا به اوکراین»، هماکنون بیش از هزار نظامی اوکراینی در حال گذراندن دورههای آموزشی در لهستان هستند. وی در این باره افزود، این هیات آموزشهای مورد نیاز را به نظامیان اوکراین خواهد داد و برای تجهیزات آموزشی نزدیک به ۱۶ میلیون دلار هزینه کرده است.
هشدار روسیه در مورد احتمال درگیری قدرتهای هستهای بر سر اوکراین
معاون وزیر امورخارجه روسیه پنجشنبه هشدار داد که افزایش حمایت غرب از اوکراین میتواند منجر به درگیری آشکار میان قدرتهای هستهای شود.
ریابکوف در سخنرانی خود در کنفرانس سازمان ملل درباره خلع سلاح، ایالات متحده و متحدانش را برای شکست دادن روسیه در جنگ ترکیبی محکوم کرد و گفت: آمریکا تعهدات خود بر اساس توافقات بینالمللی را نقض میکند و آنچنان درگیر جنگ اوکراین شده که کنترل خویش را از دست داده است.
معاون وزیر امورخارجه روسیه هشدار داد: سیاست ایالات متحده و ناتو برای دامن زدن به درگیری در اوکراین و دخالت فزاینده آنها در این جنگ، درگیری نظامی مستقیم قدرتهای هستهای با پیامدهای فاجعهبار به دنبال خواهد داشت.
وی تاکید کرد: اقدام ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه برای تعلیق معاهده استارت جدید که در سال ۲۰۱۰ امضا شده و آخرین معاهده تسلیحات هستهای باقیمانده میان روسیه و ایالات متحده است، در واکنش به اقدام ایالات متحده و ناتو در مورد اوکراین صورت گرفت.
ریابکوف همچنین آمریکا را به دلیل ناکامی در تصویب ممنوعیت جهانی تسلیحات هستهای مقصر دانست و هشدار پوتین مبنی بر ازسرگیری آزمایشهای هستهای در صورت انجام این کار را تکرار کرد.
وی با بیان اینکه «آمریکا آشکارا قصد ازسرگیری آزمایش های هستهای را نشان میدهد» گفت: ایالات متحده عملاً در قبال این معاهده که با گذشت بیش از ربع قرن پس از امضای آن هنوز لازمالاجرا نشده مسئول است.
ریابکوف با اشاره به اینکه اگر آمریکا آزمایش هستهای انجام دهد، ما مجبور به پاسخگویی خواهیم بود، تصریح کرد: ما نمیتوانیم بیکار بمانیم.
ریابکوف افزود: «هیچکس نباید این توهم خطرناک را در سر بپروراند که برابری استراتژیک جهانی ممکن است از بین برود.