تاثیرات نیکوکاری بر سلامت روان

در روز احسان و نیکوکاری از تاثیر کمک‌به‌دیگران بر روان افراد مانند احساس شادی و رضایتمندی، تکثیر مهربانی، کاهش استرس و ... گفتیم
کد خبر: ۱۱۶۶۵۶۰
|
۱۴ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۰:۱۸ 05 March 2023
|
3095 بازدید

به گزارش «تابناک»، دکتر الناز علوی، متخصص روان‌شناسی در روزنامه خراسان نوشت:  هرسال در آستانه نوروز و به‌خصوص در 14 اسفند که روز احسان و نیکوکاری نام گرفته، دل‌های ایرانی‌ها به هم نزدیک می‌شود و شکوفه‌های بخشش در قلب‌ها جوانه می‌زند. گرم‌شدن بازار احسان و نیکوکاری نه تنها لبخند را بر لب نیازمندان می‌نشاند که برای افراد نیکوکار هم مزایای روان‌شناسانه زیادی دارد. هرکدام از ما در حد توان‌مان می‌توانیم در این مسیر قدمی برداریم، دلی را به دست آوریم و ... . در این مطلب از اهمیت کمک به دیگران و مهربانی و تاثیرات آن بر سلامت‌روان خواهیم گفت.

رابطه شادی و رضایت‌ از‌ خود با کمک به دیگران

کمک و مهربانی از نظر روانی و معنوی به شکلی غیرمستقیم با شادی و رضایت در ارتباط است. تحقیقات متعدد نشان می‌دهد که افراد شاد، مهربان‌تر از افرادی هستند که شاد نیستند. همچنین نشان می‌دهد که عمل ساده شمردن تعداد اعمال مهربانانه یک نفر، به افزایش شادی در او منجر می‌شود. محاسبه اعمال مهربانانه همچنین باعث می‌شود که فرد مهربان‌تر شود.

 تقویت حس قدردانی و همدلی

چرا کمک و مهربانی باعث افزایش سهم فرد از شادی می‌شود؟ زیرا مهربانی حس قدردانی را در شما تقویت می‌کند. شما به فردی نیازمند کمک کرده‌اید. همین آگاهی باعث افزایش حس شادی در شما می‌شود. مهربانی موجب شکل‌گیری احساس همدلی و شفقت به دیگران می‌شود که به نوبه خود ارتباط مثبت شما را با دیگران بهبود می‌بخشد.

احساس خوب تعلق داشتن به یک گروه

کمک به دیگران شما را وامی دارد که با افراد افسرده و کسانی که منزوی شده‌اند، ارتباط بگیرید. به همین دلیل است که کارهای داوطلبانه، احساس بسیار خوبی در شما ایجاد می‌کنند چون شانس خوب کردن حال آن‌ها را دارید. زمانی که با دیگران ارتباط می‌گیرید، احساس بیگانگی در شما از بین می‌رود و مشابهت‌های بیشتری با افراد دیگر پیدا می‌کنید. مهربانی برای تقویت حس جمعی و تعلق داشتن به یک گروه اهمیت دارد بنابراین توصیه می‌شود که همه افراد برای داشتن روانی سالم‌تر در برنامه‌ریزی‌های شان، جایی برای کمک به دیگران هم باز کنند.

تکثیر مهربانی در جامعه

زمانی که فرد عملی مهربانانه انجام می‌دهد، این کار انرژی آزاد می‌کند. ما احساس بهتری پیدا می‌کنیم و گیرنده عمل هم احساس بهتری می‌یابد که به نوبه خود باعث می‌شود او هم با دیگران مهربان‌تر شود. بنابراین شما با کمک به دیگران باعث می‌شوید تا مهربانی در جامعه تکثیر شود.

کاهش احساس درد

بر اساس نتایج یک تحقیق جدید در نشریه ساینس، افرادی که درد مزمن داشتند، متوجه شدند که با انجام فعالیت‌های خیرخواهانه هرچند کوچک، درد جسمی آن‌ها کاهش می‌یابد. دلیلش هم این است که دوپامین، سروتونین و اپیوئیدهای اندوژن در اثر رفتار مهربانانه آزاد می‌شوند. نیکوکاری باعث افزایش آزادشدن اکسی‌توسین در تعاملاتی می‌شود که در آن دو یا چند نفر در رفتار مهربانانه شرکت می‌کنند. به همین ترتیب، پیوند بین این دو یا چند نفر هم مستحکم‌تر می‌شود.

کاهش استرس

کمک به دیگران، سلامت روان و جسم را بهبود می‌بخشد. بسیاری از بیماری‌های جسمی به علت استرس ایجاد یا تشدید می‌شوند و مهربانی، استرس را کاهش می‌دهد. مهربانی، عادت به بخشیدن است. عملی برای برداشتن بار از روی شانه‌های یک نفر یا صرفا بخشیدن شانه‌هایی برای گریه کردن. این عمل از ما یک انسان می‌سازد و روح ما را تعالی می‌بخشد. اهمیت مهربانی در سلامت روان ما بی‌نظیر است.

تماشای نیکوکاری هم فایده دارد!

جالب توجه است که صرفا شاهد نیکوکاری‌های فرد دیگری بودن هم باعث آزاد شدن همان مواد شیمیایی و همان احساس خوب در ما می‌شود، گویی که خود عامل آن بوده‌ایم اما با انجام عمل مهربانانه می‌توانید از آن منافع بیشتری کسب کنید. پس از فردا به دنبال فرصت‌هایی برای مهربان‌تر بودن باشید چراکه بلافاصله پاداش آن را در روح و روان و زندگی خود خواهید دید. یک عمل ساده مهربانانه می‌تواند زنجیره عظیمی از وقایع مثبت را ایجاد کند. معجزه مهربانی آن است که مسری است و می‌توانید آن را به دیگران هم انتقال بدهید.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟