بین الملل تابناک: تمدید وضعیت اضطرار ملی در قبال ایران از سوی بایدن، نهایی شدن قرارداد خرید سوخو-۳۵ از روسیه توسط ایران، اعلام سفر دو روزه لوکاشنکو به ایران، استقبال فرانسه از توافق ایران ـ عربستان و تمدید تحریمهای سازمان ملل علیه سودان، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
تمدید وضعیت اضطرار ملی در قبال ایران از سوی بایدن
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در نامهای به روسای مجلس نمایندگان و مجلس سنای این کشور وضعیت اضطرار ملی در قبال ایران را تمدید کرد.
بایدن روز جمعه در بیانیهای اعلام کرد، وضعیت اضطرار ملی در قبال ایران که برای نخستین بار در ۱۵ مارس ۱۹۹۵ (۲۴ اسفند ۱۳۷۳) اعلام شد، پس از ۱۵ مارس۲۰۲۳ نیز لازمالاجراست.
به نوشته وبگاه کاخ سفید، وی در این بیانیه مدعی شد: «اقدامات و سیاستهای حکومت ایران همچنان تهدیدی غیرمعمول و فوقالعاده متوجه امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد آمریکا میکند.»
رئیسجمهور آمریکا سپس ادعا کرد: «بنا به این دلایل، به نظر من لازم است وضعیت اضطرار ملی اعلام شده در دستور اجرایی شماره ۱۲۹۵۷ در قبال ایران ادامه پیدا کند و تحریمهای جامع وضعشده علیه ایران برای رسیدگی به این تهدید حفظ شوند.»
در روز ۱۵ مارس ۱۹۹۵ رئیسجمهور وقت آمریکا به موجب دستور اجرایی شماره ۱۲۹۷۵ اعلام کرد با هدف رسیدگی به تهدیدهای غیرمعمول و فوقالعادهای که اقدامات و سیاستهای حکومت ایران علیه منافع ملی، سیاست خارجی و اقتصاد آمریکا ایجاد میکند، وضعیت اضطرار ملی درباره این کشور اعلام میشود.
رئیسجمهور وقت آمریکا در ششم می ۱۹۹۵ مصادف با ۱۶ اردیبهشت ۱۳۷۴، با امضای یک دستور اجرایی دیگر به شماره ۱۲۹۵۹، تحریمهای جامعی را علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال کرد.
وضعیت اضطراری فعلی که به موجب فرمان اجرایی شماره ۱۲۹۵۷ اعمال شده با وضعیت اضطراری دیگری که ۱۴ نوامبر ۱۹۷۹ به موجب فرمان اجرایی ۱۲۱۷۰ اعلام شده تفاوت دارد. فرمان اجرایی نوامبر ۱۹۷۹ پس از حادثه تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در تهران صادر شده است.
دولت آمریکا پیش از این در ۱۸ آبانماه سال جاری فرمان اجرایی شماره ۱۲۱۷۰ را یک سال تمدید کرده بود.
«جیمی کارتر»، رئیسجمهور اسبق آمریکا فرمان اجرایی شماره ۱۲۱۷۰ را روز ۱۴ نوامبر ۱۹۷۹، ده روز بعد از تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در تهران صادر کرد. این فرمان خواستار توقیف داراییهای حکومت ایران در خاک آمریکاست.
در آن فرمان که آبانماه تمدید شده آمده بود: «روابط ما با ایران هنوز عادی نشده و روند اجرای توافقات مورخ ۱۹ ژانویه ۱۹۸۱ با این کشور ادامه دارند. به این دلیل، وضعیت اضطرار ملی اعلامشده در ۱۴ نوامبر ۱۹۷۹ و تدابیر اتخاذشده در آن روز برای رسیدگی به آن وضعیت اضطراری باید تا بعد از ۱۴ نوامبر ۲۰۲۲ ادامه پیدا کند.»
نهایی شدن قرارداد خرید سوخو-۳۵ از روسیه توسط ایران
نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد روز جمعه به وقت محلی اعلام کرد: از سال ۲۰۱۵، به دعوت دولت سوریه، ایران و روسیه برای مبارزه با تروریسم با یکدیگر در سوریه همکاری می کنند؛ اما هیچ همکاری بین ایران و روسیه در اوکراین و روسیه وجود ندارد و همکاری نظامی دوجانبه ایران، ربطی به سوریه ندارد.
نمایندگی ایران تصریح کرد: پس از پایان جنگ تحمیلی (۱۹۸۸)، ایران از تعدادی از کشورها درخواست خرید جنگنده کرد و روسیه اعلام نمود که آماده فروش این جنگنده ها به ایران است.
نمایندگی ایران در سازمان ملل اضافه کرد: جنگندههای سوخوی ۳۵ از نظر فنی برای ایران قابل قبول بودند؛ بنابراین، پس از اکتبر ۲۰۲۰ و پایان محدودیتهای ایران برای خرید تسلیحات متعارف (قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل)، ایران قرارداد خرید آنها را نهایی کرد.
اعلام سفر دو روزه لوکاشنکو به ایران
الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس فردا یکشنبه برای دیداری رسمی و گفت وگو با مقامهای عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران، وارد تهران میشود.
به گزارش خبرگزاری جمهوری آذربایجان، دفتر ریاست جمهوری بلاروس در بیانیهای ضمن اعلام این مطلب افزود: لوکاشنکو دو روز در تهران اقامت خواهد داشت و طی آن با رئیس جمهور ایران، دیدار و گفت وگو خواهد کرد.
در حاشیه شانزدهمین اجلاس سازمان همکاری شانگهای در سمرقند، روسای جمهور ایران و بلاروس به وزراری خارجه دو کشور ماموریت دادند برای تقویت و تعمیق مناسبات دوجانبه تلاش کنند.
توسعه همکاریهای همه جانبه و در راس آنها مناسبات اقتصادی و تجاری جمهوری اسلامی ایران با بلاروس در دستور کار لوکاشنکو در سفر به تهران قرار دارد.
لوکاشنکو را در این سفر هیاتی عالیرتبه همراهی میکند.
مقامهای دو کشور در دیدارها و مذاکرات خود درباره طرحهای صنعتی، کشاورزی و حمل و نقل تبادل نظر خواهند کرد.
همچنین در این سفر لوکاشنکو توجه خاصی به طرح و بررسی مسائل منطقهای و جهانی خواهد شد.
استقبال فرانسه از توافق ایران- عربستان
آن کلر لوژاندر (Anne-Claire Legendre) سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه در واکنش به بیانیه مشترک تهران- ریاض مبنی بر ازسرگیری روابط دیپلماتیک و بازگشایی سفارتخانهها و نمایندگیها در حداکثر دو ماه آینده، گفت: پاریس موافق هرگونه ابتکاری است که بتواند تاثیر محسوسی بر کاهش تنش و تقویت امنیت و ثبات منطقهای بگذارد.
وزارت خارجه فرانسه همچنین در این بیانیه ایران را به صرفنظر از آنچه "هرگونه اقدام بیثباتکننده" خواند، فراخوانده است.
سخنگوی وزارت خارجه فرانسه همچنین اعلام کرد، دیروز (جمعه) فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان در دیدار با کاترین کولونا همتای فرانسوی خود در پاریس وی را در جریان این توافق قرار داده بود.
وزارت خارجه عربستان در بیانیه ای اعلام کرده بود که دیپلماتهای دو کشور در این دیدار روابط و راه های گسترش بیشتر آن را بررسی کردند. آنها همچنین در زمینه راه های همکاری فرانسه و عربستان برای تضمین صلح و امنیت بین المللی مذاکره کردند.
تمدید تحریم های سازمان ملل علیه سودان
شورای امنیت سازمان ملل تحریمهای اعمال شده علیه سودان را برای یک سال دیگر تمدید کرد.
به گزارش روسیا الیوم، سازمان ملل تحریمهایی را علیه سودان در سال ۲۰۰۵ اعمال کرد که شامل ممنوعیت صادرات سلاح به این کشور میشود.
شورای امنیت تصمیم به تمدید اختیارات داده شده به کمیته کارشناسان مامور به نظارت بر تحریمها و اجرای آن از جمله ممنوعیت صادرات سلاح گرفت.
سیزده کشور از جمله امارات به تصمیم تمدید تحریمها برای یک سال دیگر رای مثبت دادند که مدت این تحریمها در ۱۲ مارس ۲۰۲۴ پایان مییابد؛ اما روسیه و چین رای ممتنع دادند.
در همین راستا، معاون نماینده چین در سازمان ملل در واکنش به این تمدید تصریح کرد: مدت زیادی از تحریم ها گذشته و باید لغو شود، چون شرایط میدانی بهتر شده است.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه ماه گذشته از خارطوم، پایتخت سودان تعهد داد که از تلاشهای سودان برای لغو تحریمها در شورای امنیت پشتیبانی کند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.