بین الملل تابناک: فرمان رهبر طالبان به نیروها برای جنگ در خارج از مرزها، نقض آتش بس در منطقه قره باغ، اظهارات جنجالی وزیر خارجه ارمنستان علیه امپراتوری عثمانی، اعتراضات گسترده در اسرائیل علیه نتانیاهو و مذاکره عربستان و یمن برای تبادل زندانیان، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
فرمان رهبر طالبان به نیروها برای جنگ در خارج از مرزها
ملاهبتالله آخوند زاده، رهبر گروه طالبان به اعضای نهادهای تحت کنترل خود دستور داد برای پیشبرد جنگ در خارج از کشور آماده شوند.
این موضوع در گزارش نشست هبتالله با روسای منابع انسانی نهادهای تحت کنترل طالبان مطرح شده است.
نسخهای از این گزارش که به روزنامه ۸صبح رسیده است، نشان میدهد که هبتالله تحت فرمان را برای گسترش جنگ فرامرزی تشویق میکند.
به گفته او، جنگجویان طالبان باید زرههایشان را بر تن کنند و برای حاکم کردن شریعت در سراسر جهان آماده شوند.
او تاکید کرد که روزی اعضای طالبان را به دیگر نقاط جهان اعزام خواهد کرد.
بر اساس این اسناد، دفتر رهبر طالبان با فرستادن نامهای به روسای منابع انسانی وزارتخانه ها و نهادهای مستقل اداری تحت کنترل این گروه، خواستار تشکیل یک نشست در قندهار شده است.
هبتالله در بخشی از سخنان خود گفته، اینک که به شهرها آمدهاید، مردم شهرها را هم به دین الله متعال فرا خوانده و آنان را تا جایی با دین آشنا کنید که در تمام افغانستان حتی یک فرد هم مخالف نماند، بلکه همه باید طوری مسلمان واقعی و مخلص شوند و شما را آن قدر حمایت کنند تا بتوانید نظام اسلامی را در تمام جهان حاکم سازید.
رهبر گروه طالبان در ادامه افزود، هر زمانی که همه مردم افغانستان آماده جانفشانی برای دین شدند، در آن صورت هر کجا که امر اعزام را برایتان صادر کردم، شما باید آنجا بروید. اگر واقعاً خواهان حاکمیت دین و شریعت هستید، پس آماده قربانی شوید و زره بپوشید.
بر اساس این اسناد، در این نشست ۳۲ تن از روسای منابع انسانی نهادهای زیر کنترل طالبان سه روز پیش از جلسه به گونه ای رسمی و شخصی به قندهار فراخوانده شدند.
نقض آتش بس در منطقه قره باغ
روز شنبه، وزارت دفاع روسیه خبر داد که صلحبانان روسیه یک مورد نقض آتشبس در منطقه قره باغ ثبت کردهاند.
بر اساس اعلام وزارت دفاع روسیه، این مورد نقض آتش بس در منطقه «مارتاکرت» ثبت شده و در این حادثه کسی مجروح نشده است.
وزارت دفاع روسیه اضافه کرد: «در راستای اطمینان یافتن از امنیت صلحبانان روسیه و برای جلوگیری از حوادث احتمالی، ارتباط دائم با رؤسای ستاد مشترک ارتش جمهوری آذربایجان و ارمنستان حفظ خواهد شد.
از سوی دیگر، وزارت دفاع جمهوری آذربایجان، روز شنبه اعلام کرد که ایجاد گذرگاه و نقطه کنترل مرزی در انتهای «جاده لاچین» ضروری است.
روز شنبه، وزارت دفاع جمهوری آذربایجان مدعی شد که حرکت خودروهای نظامی حامل پرسنل نیروهای مسلح ارمنستان با همراهی نیروهای حافظ صلح روسیه در مسیر خانکندی رصد شده است.
این وزارتخانه مدعی تامین امنیت این یگان از نیروهای ارمنستان توسط نیروهای حافظ صلح روسیه شد.
در بیانیه وزارت دفاع جمهوری آذربایجان آمده است: ما اعلام میکنیم که حمل محمولههای نظامی از ارمنستان به منطقه قره باغ آذربایجان باید فورا متوقف شود و یگانهای مسلح ارمنستان باید در کمترین زمان خلع سلاح و از خاک جمهوری آذربایجان خارج شوند. این در حالی است که وزارت دفاع ارمنستان، روز شنبه هشدار داد که جمهوری آذربایجان اطلاعات نادرست و دروغ درباره تحرکات نظامی ارمنستان در منطقه منتشر میکند.
وزارت دفاع ارمنستان در بیانیه خود اعلام کرد، ادعای باکو مبنی بر عبور ستون نظامی از نیروهای مسلح ارمنستان در جاده «استپانکرات- قیبالی» نادرست است و ارمنستان هیچ گونه حضور نظامی در قره باغ کوهستانی ندارد.
ارمنستان و جمهوری آذربایجان با وجود آتشبس، همچنان درگیری دارند و در حدود سه ماه گذشته، معترضان جمهوری آذربایجانی با در دست داشتن پلاکاردها و پرچمها، کریدور لاچین را مسدود کردهاند. آنها دسترسی به قرهباغ کوهستانی را مسدود و غذا، دارو و تدارکات را برای ۱۲۰۰۰۰ ساکن ارمنستانی آن قطع کردهاند.
اظهارات جنجالی وزیر خارجه ارمنستان علیه امپراتوری عثمانی
منابع دیپلماتیک عربی فاش کردند که حضور وزیر امور خارجه ارمنستان در نشست دبیرخانه اتحادیه عرب و اظهارات وی علیه امپراتوری عثمانی، موضعگیری موافق و مخالف برخی از کشورهای عربی را به همراه داشته است.
منابع مذکور در این باره به روزنامه العربی الجدید گفتند: در مواضع نمایندگان کشورهای عربی درباره میزبانی از آرارات میرزویان، وزیر خارجه ارمنستان اختلاف نظر وجود دارد.
بنا به گفته این منابع، در حالی که برخی کشورها این اتفاق را به عنوان تعادل در روابط میان کشورهای عربی و محیط منطقهای ارزیابی میکنند، سایر کشورها ملاحظاتی در این باره دارند و معتقدند که این امر روابط با آنکارا را تهدید میکند.
یک دیپلمات در اتحادیه عرب که حاضر به افشای هویتش نشده است در این باره گفت: سخنرانی وزیر خارجه ارمنستان و اشارات تاریخی موجود در آن، بازتاب مواضع رسمی کشورهای عربی نیست. حتی کشورهایی که روابطشان با ترکیه شاهد تنش بوده است؛ از جمله کشور مصر، در راستای حفظ روابط با ترکیه، تا بدین لحظه موضوع "نسل کشی ارامنه" را رسما به رسمیت نشناخته است.
از سوی دیگر، «عصام عبد الشافی»، استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل مصر در گفتوگو با العربی الجدید در این باره تصریح کرد: این گونه نشستها و جلسات مشابه، نشاندهنده نوعی نقص در قطبنمای راهبردی مسؤولان اداره اتحادیه عرب است، چون در چارچوب نوعی تبادل سیاسی با ترکیه، بدون در نظر گرفتن ملاحظات استراتژیک و حتی منافع کشورهای عربی صورت میگیرد.
عبد الشافی افزود: از منظر امنیت ملی اعراب و به دور از هرگونه ملاحظات تاریخی درباره کشتار ارامنه و به دور از هرگونه ملاحظات مذهبی با توجه به مسلمان بودن ترکیه، آنچه ترکیه و اعراب را به هم پیوند میدهد، دهها برابر بیشتر از آن چیزی است که آنها را در تمام سطوح سیاسی، استراتژیک و اجتماعی با ارمنستان مرتبط میکند.
«عبد الله الأشعل» دستیار سابق وزیر امور خارجه مصر نیز در این باره اعلام کرد: کشورهای عربی وزیر خارجه ارمنستان را به اتحادیه عرب دعوت نکردند، بلکه خود وی پیشنهاد داد، از او دعوت شود. اتحادیه عرب و کشورهای عضو انتظار نداشتند که با توجه به روند بهبودی روابط آنکارا و کشورهای عربی او علیه ترکیه اظهار نظر کند یا به موضوع ارمنستان بپردازد.
الأشعل افزود: کشورهای عربی نمیخواهند خصومت جدیدی با ترکیه ایجاد کنند؛ گواه آن این است که اتحادیه عرب علیه ترکیه موضع نگرفت و پس از نشست وزیران بیانهای در این راستا صادر نشد.
محمد نشطاوی استاد روابط بین الملل نیز گفت: در رابطه با کشورهای عربی، هیچ اعتراضی به سفر وزیر خارجه ارمنستان و سخنرانی وی در شورای اتحادیه عرب وجود ندارد. تعدادی از کشورهای عربی روابط قوی با ترکیه دارند و به همین دلیل به طرح موضوع کشتار ارامنه پاسخی نخواهند داد و فکر نمیکنم این اتفاق میان کشورهای عربی جنجال ایجاد کند.
وزیر خارجه ارمنستان چهارشنبه در سخنرانی خود در جلسه افتتاحیه شورای اتحادیه عرب که در سطح وزرا در مقر دبیرخانه این اتحادیه در قاهره برگزار شد، به امپراتوری عثمانی حمله کرد و آن را به ارتکاب «نسل کشی ارامنه» در آغاز قرن بیستم متهم کرد. او گفت: در طول تاریخ، ملتهای ما در کنار یکدیگر زندگی کردهاند و در شادیها و غمهای یکدیگر سهیم بودهاند. در طول حوادث غم انگیز اوایل قرن بیستم، هزاران ارمنی که از نسلکشی امپراتوری عثمانی در سال ۱۹۱۵ فرار کردند، پناهگاهی امن در کشورهای عربی یافتند.
اعتراضات گسترده در اسرائیل علیه نتانیاهو
ساکنان سرزمینهای اشغالی برای دهمین شنبه متوالی در شهرهای مختلف علیه نخست وزیر رژیم صهیونیستی تظاهرات کردند.
رسانههای رژیم صهیونستی خبر دادند که دست کم ۲۰۰ هزار تن در تلآویو در تظاهرات علیه نتانیاهو مشارکت کردهاند.
خبرنگار شبکه خبری المیادین نیز اعلام کرد، دست کم ۵۰ هزار تن در شهر حیفا در تظاهرات علیه نتانیاهو حضور داشتند.
روند اعتراضات به سیاستهای بنیامین نتانیاهو مدتی است به درون نهادهای نظامی و امنیتی نیز کشیده شده و روز به روز گستردهتر میشود و افسران و نظامیان بیشتری اعلام میکنند که دیگر حاضر به خدمت نظامی نیستند.
کابینه رژیم صهیونیستی به ریاست نتانیاهو در چهارم ماه ژانویه سال جاری میلادی، طرحی برای اصلاح نظام قضایی این رژیم ارائه کرد. نتانیاهو که از سالها پیش به اتهام فساد، رشوه و خیانت در امانت تحت محاکمه قضایی قرار دارد، بنا دارد با آنچه آن را «اصلاح نظامی قضایی» نامیده، از محاکمه فرار کند.
به تازگی «هرتزی هالوی»، رئیس جدید ستاد ارتش رژیم صهیونیستی در نشست با فرماندهان دستگاههای امنیتی و سیاسی رژیم صهیونیستی در پشت درهای بسته در خصوص نافرمانی نظامیان ارتش و توسعه دامنه اعتراضات علیه کابینه نتانیاهو تاکید کرد که وضعیت بسیار خطرناک است و اگر آنها نتوانند راهحلی برای این بحران بیابند، ارتش و اسرائیل با دوراهی سختی مواجه خواهند شد.
وی خواستار دور نگه داشتن ارتش از بازیهای سیاسی و اختلافات اجتماعی شد و گسترش دامنه امتناع از انجام خدمت نظامیان صهیونیست را سقوط و آغازی بر پایان رژیم صهیونیستی توصیف کرد.
مذاکره عربستان و یمن برای تبادل زندانیان
یک منبع آگاه یمنی خبر داد، جلساتی برای بررسی نتایج مذاکرات مربوط به تبادل اسرا با ائتلاف متجاوز سعودی-اماراتی برگزار شده است.
این منبع به شبکه خبری المسیره گفت: این نتایج، در دور ششم مذاکرات در عمان بررسی شد و لیستها [اسرا] بازبینی و تصحیح شده است. رایزنی ها در خصوص پرونده اسرا، در ژنو، بین نمایندگان صنعا و ریاض در حال انجام است.
وی همچنین خبر داد که روز گذشته، یک هیأت متشکل از سه سعودی و شماری از مزدوران دولت خودخوانده در یمن، مذاکرات خود را در ژنو آغاز کردند.
این منبع تأکید کرد که قرار شد، لیست های جدید اسرا تبادل شود، تعداد افرادی که قرار است مبادله شوند، افزایش یابد و سایر لیست ها هم بررسی شود، به امید اینکه این توافق اجرایی شود.
این در حالی است که «عبدالقادر المرتضی» رئیس کمیته امور اسرا در دولت نجات ملی یمن دی ماه گذشته گفت که پرونده اسرا از مارس گذشته تاکنون تعلیق شده و هیچ پیشرفتی در آن حاصل نشده است.
وی تصریح کرد، تعلیق پرونده تبادل اسرا در حالی است که توافق مربوط به تبادل بیش از ۲۲۰۰ اسیر دو طرف تحت نظارت سازمان ملل را امضا کرده بودیم.
رئیس کمیته امور اسرای یمن همچنین گفت که مزدوران ائتلاف متجاوز سعودی به دستور رژیم سعودی در اجرای تبادل اسرا کارشکنی میکنند. وی تأکید کرد که ریاض مسئول این تأخیر و کارشکنی عمدی است.