بین الملل تابناک: سیصد و هشتادمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
الکساندر کوباکوف معاون نخست وزیر اوکراین روز دوشنبه اعلام کرد که موضع روسیه در تمدید طرح صادرات غلات از طریق دریای سیاه «به مدت ۶۰ روز» با توافق اولیه امضا شده توسط ترکیه و سازمان ملل مغایر است.
به گزارش خبرگزاری "آناتولی", وی در حساب توییتری خود نوشت: در توافق اولیه امضا شده مربوط به طرح غلات دریای سیاه, دوره این طرح حداقل ۱۲۰ روز است. بنابراین موضع روسیه در تمدید قرارداد فقط برای ۶۰ روز با سند امضا شده توسط ترکیه و سازمان ملل در تضاد است.
وی افزود: ما در انتظار موضع رسمی سازمان ملل و ترکیه به عنوان ضامن این ابتکار هستیم.
آناتولی نوساتی وزیر دفاع مولداوی گفت که کشورش با «خطر نظامی قریبالوقوع» روبرو نیست اما روسیه را به آغاز «جنگی ترکیبی» برای سرنگونی دولت مولداوی متهم کرد.
نوساتی در مصاحبهای با خبرگزاری فرانسه که دوشنبه منتشر شد، گفت: در حال حاضر، خطر نظامی قریبالوقوعی علیه مولداوی وجود ندارد اما انواع دیگری از خطرات وجود دارد که امنیت کشور را تحت تاثیر قرار میدهد یعنی جنگ ترکیبی.
مولداوی بارها روسیه را به برنامهریزی برای سرنگونی خشونتآمیز دولت و خرابکاری از طریق دامن زدن به اعتراضات ضددولتی متهم کرده است؛ اتهاماتی که روسیه آنها را رد کرده است.
وزیر دفاع مولداوی که پس از اعتراضات ضددولتی روزهای گذشته سخن میگفت، خاطرنشان کرد که روسیه با گسترش «اطلاعات دروغ و ایجاد تنش در جامعه ما» تلاش میکند تا «نظم سیاسی را تغییر داده و دولت را بیثبات و سرنگون کند.»
نوساتی افزود: بزرگترین چالشی که در حال حاضر وجود دارد مجموعه اقدامات تحریکآمیز فدراسیون روسیه برای بیثبات کردن اوضاع است.
پلیس مولداوی یکشنبه اعلام کرد اعضای شبکهای را دستگیر کرده است که توسط مسکو سازماندهی شده و قصد آنها بیثبات کردن کشور بود.
از سوی دیگر، کاخ سفید نیز جمعه روسیه را به تلاش برای بیثبات کردن مولداوی و بر سر کار آوردن یک دولت روسگرا متهم کرد.
ارتش مولداوی ۶۵۰۰ سرباز دارد و تجهیزات آنها عمدتا مربوط به دوران اتحاد جماهیر شوروی است.
نوساتی گفت: نیروهای زمینی مولداوی همه انواع تسلیحات از سامانه دفاع هوایی دارند اما تجهیزات قدیمی آنها هنوز نوسازی نشدهاند و این باعث شده است تا نیروهای ما نتوانند با ظرفیت کامل عمل کنند.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین روسیه روز دوشنبه گفت که در حال حاضر اهداف روسیه در اوکراین تنها از طریق نظامی حاصل میشود.
وی در ادامه سخنانش گفت: «پوتین روز دوشنبه دیدار کاری با قدیروف (رئیس جمهور چچن) خواهد داشت و با وی درباره موضوعات مختلفی از جمله عملیات ویژه نظامی گفتوگو خواهد کرد».
پسکوف اضافه کرد: «کرملین هنوز نمیتواند زمان سفر شی جینپینگ به مسکو را اعلام کند».
وزارت دفاع روسیه گزارشی از تحولات شبانه روز گذشته در نبرد با اوکراین اعلام کرد.
وزارت دفاع روسیه امروز دوشنبه درگزارش روزانه خود اعلام کرد که نظامیان روسیه در درگیری های مسیر کوپیانسک، منطقه خارکف (شرق اوکراین) بیش از ۶۰ نیروی نظامی اوکراینی را هدف قرار داده و کشتند.
بنا به گزارش وزارت دفاع روسیه، ۶۰ سرباز اوکراینی نیز در درگیری های منطقه دونتسک و زاپروژیا به دست نیروهای روسیه کشته شدند. همچنین سامانه های هویتزرهای D-۲۰ و D-۳۰ ارتش اوکراین در منطقه یوژنو-دونتسک و زاپوروژیا از سوی نظامیان روسیه منهدم شد.
در گزارش وزارت دفاع روسیه آمده است نزدیک به ۱۹۰ سرباز اوکراینی نیز در درگیری ها در دونتسک به دست نیروهای روسی کشته شدند.
در کراسنولیمان، نیروهای ارتش اوکراین تا ۱۱۰ سرباز خود و نیز یک سلاح خودکششی گووزدیکا را از دست دادند.
هیات دیپلماتیک روسیه در ژنو دقایقی پیش اعلام کرد که مذاکرات روز جاری بین مقامات سازمان ملل و سرگئی ورشینین، معاون وزیر امور خارجه روسیه درباره تمدید احتمالی توافق صادرات غلات از دریای سیاه آغاز شده است.
ماه جولای سال گذشته معاهدهای بین روسیه و اوکراین با حضور ترکیه و نمایندگان سازمان ملل در استانبول برای صادرات غلات اوکراین از دریای سیاه امضاء شد که هدف اصلی آن جلوگیری از بحران مواد غذایی در جهان بود.
آخرین بار این معاهده در ماه نوامبر به مدت ۱۲۰ روز تمدید شد که تا ۱۸ ماه مارس سال جاری اعتبار دارد.
مسکو پیشتر اعلام کرده است که تنها در صورتی با تمدید موافقت خواهد کرد که محدودیتهای مربوط به صادرات خود برداشته شود.
بسیاری از دیپلماتها و مقامهای ارشد ترکیه از جمله خلوصی آکار، وزیر دفاع این کشور به تمدید این توافق خوشبین هستند.
مقامهای روسیه میگویند هرچند صادرات این کشور از دریای سیاه به طور مستقیم از سوی غرب جلوگیری نمیشود ولی تحریمهای مربوط به بیمه و مسائل مالی پرداختی موجب کند شدن صادرات کود و غلات این کشور شده است.
وال استریت ژورنال امروز (دوشنبه) از قول منابع مطلع نوشت، رئیس جمهوری چین قرار است نشستی مجازی با رئیس جمهوری اوکراین داشته باشد.
این روزنامه همچنین نوشت، در روزهای آتی شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین به مسکو میرود تا با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه دیدار کند و پس از آن، با ولودیمیر زلنسکی همتای اوکراین خود صحبت خواهد کرد.
اوایل امروز دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین از بیان اینکه رئیس جمهوری چین به روسیه میآید، امتناع کرده بود.
وی گفت، وقتی هر دو طرف روسی و چینی آماده بودند درباره این سفر اطلاع رسانی میشود.
نخست وزیر گرجستان از رئیس جمهور اوکراین خواست تا در وضعیت سیاسی کشورش در پی اعتراضات اخیر، مداخله نکند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، در جریان اعتراضات اخیر در واکنش به قانونی تحت عنوان قانون "ماموران خارجی" در گرجستان که به اعتقاد منتقدان باعث تغییر به نفع "استبداد" در این کشور میشود، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین از معترضان گرجستانی به خاطر تکان دادن پرچم اوکراین تشکر کرده و گفت، این کار آنها نشاندهنده "احترام" بوده و خواستار آنچه "موفقیت دموکراتیک" خواند، در این کشور شد.
پارلمان گرجستان روز جمعه لایحه جنجالی مربوط به قانون "ماموران خارجی" که به گفته مخالفان، الهام گرفته از یک قانون مشابه سال ۲۰۱۲ روسیه است، کنار گذاشت.
آن قانون در روسیه در سطحی گسترده در طول یک دهه گذشته مبنای برخورد با مخالفان قرار گرفته است. لایحه اخیر در گرجستان با تهدید آسیب دیدن مسیر این کشور برای نزدیکتر ساختن روابطش با اروپا همراه بود.
ایراکلی گاریباشویلی، نخست وزیر گرجستان در مصاحبه با شبکه تلویزیونی IMEDI این کشور اظهار کرد: "وقتی شخصی که در جنگ است به اقدامات مخرب چند هزار نفر در اینجا در گرجستان پاسخ میدهد، این سند و مدرکی واضح است از این که این شخص دارای انگیزه و دخالت در اتفاقات اینجا و ایجاد تغییر در اینجاست."
گاریباشویلی با ارجاع به جنگ در اوکراین خاطر نشان کرد: "من میخواهم برای همه آرزو کنم که این جنگ به موقع پایان یافته و صلح برقرار شود."
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین در واکنش به مباحث اخیر پیرامون تغییر نام روسیه توسط اوکراینیها گفت، روسیه روسیه باقی خواهد ماند و هرگونه پیشنهاد برای تغییر اسم آن به «مسکوویا» مثل یک جُک خنده دار است.
پسکوف در نشست خبری خود در روز دوشنبه گفت، اینچنین پیامها و تصمیمات مشابه را باید به عنوان یک جُک بد تلقی کرد. شوخیها درباره این موضوع خیلی زیاد بوده و فکر نمیکنم به جک جدید نیاز باشد.
وی تاکید کرد، من یک بار دیگر باید تاکید کنم شما فقط میتوانید به این داستان بخندید. فارغ از آنچه که آن را صدا کنیم، روسیه، به عنوان یک قدرت بزرگ و یک کشور بزرگ باقی خواهد ماند.
اظهارات سخنگوی کرملبین در واکنش به صحبتهای اخیر ولودیمیر زلنسکی مطرح شده است. رئیسجمهور اوکراین جمعه (۱۹ اسفند) به نخست وزیر این کشور دستور داد پیشنهاد تغییر نام رسمی روسیه به «مسکوویا» را در زبان اوکراینی به طور کامل بررسی کنند. زلنسکی این اظهارات را در واکنش به درخواستی آنلاین بیان کرد که در آن ادعا شده نام روسیه زمینه تجاوز بیشتر به تاریخ «روسِکییف» (Kievan Rus) یک دولت قرون وسطایی که روسیه و اوکراین منشأ خود را در آنجا ردیابی میکنند، فراهم میکند.
در همین زمینه، دیمیتری مدودف رئیسجمهور پیشین روسیه و معاون شورای امنیت این کشور نیز در واکنش به حرفهای زلنسکی پیشنهاد تغییر نام اوکراین به «استپان باندرا» را داد.
پیشنهاد او برای گذاشتن نام «یک همدست بدنام نازیها روی اوکراین بعد از آن مطرح شد که ولودیمیر زلنسکی به دولتش گفت پیشنهاد تغییر نام روسیه را بررسی کند».
گزارشی از کشته شدن هزاران نظامی اوکراینی
امروز (دوشنبه) یک نشریه اسپانیایی در گزارشی نوشت، اوکراین از زمان آغاز درگیری نظامیاش با روسیه در بیش از یک سال قبل، دهها هزار تن از نیروهای خود را از دست داده، در حالی که با وجود چنین چیزی، همچنان رد میکند که مشکل کمبود سرباز دارد.
نشریه اسپانیایی "ال پایس" امروز (دوشنبه) گزارش کرد، ایرینا ورشچوک، معاون نخست وزیر اوکراین در مصاحبه با این رسانه، گزارش ها در خصوص وقوع کمبود نیرو در ارتش کشورش را رد کرد.
روز پنجشنبه روزنامه فایننشال تایمز گزارش کرد، اوکراین در نبرد بر سر شهر باخموت که همچنین با اسم آرتیوموفسک شناخته میشود، متحمل خسارات سنگین شده و تعدادی از نیروهای اوکراینی گفتهاند، احتمالا عقبنشینی از این شهر برای آنها معقولتر است.
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا نیز چند روز پیش گفت، چنانچه ارتش اوکراین از شهر باخموت عقبنشینی کند، این عقبنشینی یک "پسرفت عملیاتی یا استراتژیک" محسوب نخواهد شد.
در اواخر ماه نوامبر، اورزولا فون در لاین اظهار کرد، ۱۰۰۰۰۰ سرباز اوکراینی از زمان آغاز جنگ در فوریه ۲۰۲۲ در این کشور کشته شدهاند. با این حال، بخش مربوط به اعلام تعداد تلفات اوکراین بعداً از نسخههای مکتوب و ویدیویی آن سخنرانی فون در لاین حذف شد. دانا اسپینانت، معاون سخنگوی کمیسیون اروپا توضیح داد که بیدقتی در این مورد به دلیل برآوردی که بر اساس داده های "منابع خارجی" انجام شده، رخ داده است. او همچنین گفت که این ارزیابی باید هم کشته ها و هم مجروحان را در تلفات لحاظ میکرد.
سرهی نیکیفوروف، دبیر مطبوعاتی رئیس جمهور اوکراین گفت که رئیس کمیسیون اروپا نباید اطلاعات در مورد تلفات اوکراین را اعلام میکرد، چون ارائه چنین اطلاعاتی تنها می تواند از سوی ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین یا وزیر دفاع این کشور انجام شود.
مقابله روسیه با حملات موشکی اوکراین به بلگورود
فرمانده منطقه بلگورود در روسیه که در نزدیکی مرز اوکراین است، امروز دوشنبه اعلام کرد که دستکم یک تن در این منطقه واقع در جنوب روسیه پس از آنکه نیروهای روس چهار موشک بر فراز این منطقه و مرکز اداری آن را سرنگون کردند، زخمی شد.
به گزارش رویترز، «ویاچسلاو گلادکوف» فرماندار منطقه بلگورود در پیامرسان تلگرام نوشت: تا الان مشخص شده که یک تن زخمی شده است. همچنین بابت سقوط باقیمانده این راکتها، دو ساختمان مسکونی صدمه دیده است.
این مقام روس اشارهای نکرد که چه کسی این موشکها را شلیک کرده، اما او در گذشته نیروهای اوکراینی در آن سوی مرز را به اجرای حملات مشابه متهم کرده بود.
منطقه بلگورود با منطقه خارکیف اوکراین هم مرز است و از آغاز حمله گسترده روسیه به اوکراین در یک سال پیش، بارها مورد حمله قرار گرفته است. اوکراین تقریبا هیچ گاه علنی مسئولیت حملات به داخل روسیه و مناطق تحت کنترل روسیه در اوکراین را بر عهده نگرفته است.
افزایش اختلاف میان آمریکا و اوکراین
نشریه آمریکایی «پالتیکو» روز یکشنبه در گزارشی فاش کرد، شکافها در روابط میان اوکراین و آمریکا پشت صحنه در رابطه با چند مساله از جمله دفاع از شهر باخموت، تصرف مجدد شبهجزیره کریمه و خرابکاری در خط لولههای انتقال گاز «نورد استریم» پدیدار شدهاند.
این نشریه به نقل از چند مقام نوشته است، با وجود آنکه «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا در تاریخ ۲۰ فوریه ۲۰۲۳ (اول اسفند ۱۴۰۱) در سفری ناگهانی به شهر کییف رفت تا همبستگی و اتحاد با اوکراین را نشان دهد، «موارد جدیدی از تنش» در حال پدیدار شدن در روابط دو کشور است.
در بخشی از گزارش پالتیکو نوشته شده است، چندین مقام دولت آمریکا نگرانند اوکراین در حال صرف حجم بیش از حدی از نیرو و مهمات خود برای دفاع از شهر باخموت است، در حالی که به اعتقاد «لوید آستین»، وزیر دفاع آمریکا، این شهر «بیشتر از آنکه ارزش عملیاتی و استراتژیک داشته باشد، ارزش سمبلیک دارد.»
پالتیکو فاش کرد، نگرانی در میان مقامهای آمریکایی از این بابت که شکستهای سنگین اوکراین در شهر باخموت ظرفیت ارتش این کشور برای دست زدن به ضدحملات در فصل بهار را تضعیف کند در حال افزایش است.
از طرفی نشریه پالتیکو خاطرنشان کرد، ادعای اخیر روزنامه «نیویورک تایمز» آمریکا بر مبنای دادههای اطلاعاتی در خصوص دست داشتن «گروه حامی اوکراین» در انفجارهای خط لولههای انتقال گاز «نورد استریم»، دولت جو بایدن را بر آن داشت، این پیام را به کییف بفرستد که «برخی اقدامات خشونت آمیز در خارج از مرزهای اوکراین را تحمل نخواهد کرد.»
به نوشته این نشریه آمریکایی، یکی دیگر از کانونهای بحران بین واشنگتن و کییف بر سر تاکید اوکراین بر اینکه شبه جزیره کریمه را تصرف کند، است.
پنتاگون این دیدگاه را با توجه به موضع جاافتاده و تسلط روسیه بر آنجا غیرواقعبینانه میداند.