بین الملل تابناک: سیصد و هشتاد و هشتمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
بیشتر بخوانید
«ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو امروز سه شنبه در جریان سفر به کشور فنلاند، مدعی شد که اگرچه از عضویت کی یف در این ائتلاف نظامی استقبال می شود؛ اما محقق شدن آن در «آینده نزدیک» رخ نخواهد داد؛ چون اولویت کنونی حصول اطمینان از پیروزی اوکراین به عنوان یک حاکمیت و کشور مستقل است.
دبیرکل ناتو در این خصوص ادامه داد: ما در حال کار برای تضمین ادامه حمایت نظامی از اوکراین هستیم. «پوتین» (رییس جمهور روسیه) اروپا را متفاوت میخواهد و حتی اگر فردا جنگ نیز تمام شود، وضعیت امنیتی برای همیشه تغییر کرده است. دنیای امروز ما خطرناک تر از هر زمان دیگری از زمان جنگ جهانی دوم تا کنون است و ناتو باید آماده باشد.
وی در این باره مدعی شد: رئیس جمهور روسیه فکر میکرد که میتواند اتحاد ما را در هم بشکند! ما به حمایت از اوکراین ادامه خواهیم داد.
«ینس استولتنبرگ» اضافه کرد: کشورهای ناتو بر سر اهداف جدید در راستای تولید انواع سلاحهای کلیدی برای اوکراین و اعضای ائتلاف توافق میکنند. کشورهای ناتو تاکنون بیش از ۷۰ میلیارد دلار کمک نظامی به اوکراین ارائه کرده اند.
وزارت دفاع روسیه سهشنبه در بیانیهای که همزمان با سفر نخستوزیر ژاپن به اوکراین منتشر شد، اعلام کرد دو فروند هواپیمای بمب افکن راهبردی روسیه بیش از هفت ساعت بر فراز «دریای ژاپن» پرواز کردند.
به گزارش خبرگزاری «رویترز» بمب افکنهای اتمی «توپولف-۹۵ اس» به طور معمول بر فراز آبهای بین المللی در قطب شمال، اقیانوس اطلس شمالی و اقیانوس آرام به عنوان «نمایش قدرت» پرواز میکنند.
روسیه اعلام کرده بمبافکنهای راهبردی «پرواز برنامه ریزی شده» را با اسکورت جنگندهها انجام دادند. وزارت دفاع روسیه افزود این ماموریت با رعایت دقیق قوانین بینالمللی و بر فراز آبهای بی طرف انجام شد.
ژاپن اختلاف ارضی با روسیه دارد که به پایان جنگ جهانی دوم بازمیگردد. این کشور متحد مهم ایالات متحده در آسیا و عضو گروه هفت است و سفر نخست وزیر ژاپن به اوکراین همزمان با سفر شی جینپینگ رئیس جمهور چین به روسیه صورت گرفت.
رئیس گروه نظامی واگنر به وزیر دفاع روسیه گفت، ارتش اوکراین در حال تدارک یک "حمله قریبالوقوع" با هدف قطع ارتباط نیروهای واگنر با سربازان روسی در شرق اوکراین است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، یوگنی پریگوژین، فرمانده گروه نظامی واگنر در نامهای به سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه نوشت: اوکراین آماده حملهای قریبالوقوع در مقیاسی بزرگ برای اواخر مارس یا اوایل آوریل میشود. من از شما تقاضا دارم تا تمامی اقدامات لازم را انجام دهید تا مانع قطع ارتباط نیروهای واگنر با نیروهای اصلی روسیه شویم؛ زیرا چنین چیزی پیامدهای منفی برای عملیات ویژه نظامی روسیه خواهد داشت.
این اولین باری است که پریگوژین چنین نامهای را به وزیر دفاع روسیه که بارها وی را به دلیل عملکردش در جنگ مورد انتقاد قرار داده ارسال میکند.
پریگوژین گفت که جزئیاتی از نقشه اوکراین را به این نامه ضمیمه کرده اما آن را علنا منتشر نکرده است. وی حتی به این موضوع اشاره نکرد که چگونه از قصد و نیت اوکراین مطلع شده است.
رئیس گروه واگنر خاطرنشان کرد: نیروهای این گروه در حال حاضر کنترل ۷۰ درصد شهر باخموت اوکراین را در دست دارند.
وی در اظهار نظرهای جداگانهای که از تلویزیون خبری محلی پخش شد، گفت: به احتمال زیاد شهر "بلگورود" واقع در جنوب روسیه یکی از اهداف حملات اوکراین خواهد بود.
پریگوژین پیشتر هشدار داده بود، نیروهای گروه واگنر که در حال حاضر محاصره را در شهر باخموت اوکراین تنگتر کردهاند، با "کمبود مهمات" مواجه شدهاند و اگر مجبور به عقبنشینی شوند، تمام جبهه ویران خواهد شد.
رئیس گروه واگنر مرتبا فرماندهان ارشد وزارت دفاع روسیه را به باد انتقاد میگیرد و ماه گذشته میلادی سرگئی شویگو و سایرین را به دلیل ارسال نکردن مهمات به نیروهای واگنر به "خیانت" متهم کرد.
وزیر امور خارجه مجارستان امروز (سهشنبه) به کشورهای عضو ناتو نسبت به درگیری مستقیم با روسیه هشدار داد.
به گزارش خبرگزاری تاس، پیتر سیارتو، وزیر امور خارجه مجارستان پس از جلسهای با ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو اظهار کرد: براساس ارزیابیهای ما، یک درگیری مستقیم میان ائتلاف نظامی ناتو و روسیه به یک جنگ جهانی دیگر منجر خواهد شد.
از ابتدای جنگ روسیه-اوکراین، دولت مجارستان از ارسال تسلیحات به کییف خودداری کرده و خواستار حل مسالمتآمیز این درگیری شده است. روز دوشنبه سیارتو در نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل مجددا بر موضع خود تاکید کرد و گفت، مجارستان به کشورهایی که به اوکراین سلاح میفرستند، ملحق نخواهد شد.
به گفته پیتر سیارتو، جلسه کمیسیون اوکراین-ناتو در سطح وزرا در تاریخ ۴ الی ۵ آوریل برگزار خواهد شد.
وزیر خارجه مجارستان پس از گفتوگو با دبیرکل ناتو تاکید کرد: اگرچه مجارستان مخالف و معتقد است که چنین جلسهای با حمایت و رای تمامی کشورهای عضو باید برگزار شود، اما ینس استولتنبرگ گفت که به دلایل مختلفی این کمیسیون برگزار خواهد شد.
مجارستان بر این باور است که چنین تصمیمی اتحاد ائتلاف ناتو را نقض میکند، اما این کشور نمیتواند در این راستا اقدامی انجام دهد.
پرواز جنگنده های روسیه برای رهگیری جنگنده های آمریکایی
وزارت دفاع روسیه پس از رهگیری دو بمبافکن استراتژیک آمریکایی در نزدیکی مرزهای خود اعلام کرد، یک جنگنده سوخو-۳۵ را بر فراز دریای بالتیک به پرواز درآورده است.
به گزارش رویترز، وزارت دفاع روسیه با انتشار بیانیهای در کانال تلگرامش تاکید کرد: در بیستم مارس، تاسیسات راداری فعال متعلق به نیروی دفاع هوایی منطقه نظامی غربی بر فراز دریای بالتیک، دو هدف هوایی را که در جهت مرزهای فدراسیون روسیه در حال پرواز بودند، شناسایی کردند.
این وزارتخانه در ادامه افزود: این دو هدف، بمبافکنهای استراتژیک بی۵۲اچ (B۵۲H) نیروی هوایی آمریکا بودند.
وزارت دفاع روسیه تصریح کرد: ما یک جنگنده سوخو-۳۵ را به پرواز درآوردیم تا از نقض هوایی مرز روسیه جلوگیری کنیم. پس از آنکه بمبافکنهای آمریکایی دور شدند، این جنگنده هم به پایگاه خود بازگشت.
صدراعظم آلمان: باید برای یک جنگ طولانی آماده شویم
صدراعظم آلمان با اشاره به تماسهای طولانی مدتش با ولادیمیر پوتین گفت که جنگ اوکراین ممکن است طولانی شود.
خبرگزاری آلمانی دیپیاِی (DPA) به نقل از اولاف شولتس، صدراعظم آلمان نوشت: ما باید برای چنین واقعیتی آماده شویم که جنگ اوکراین میتواند مدت زیادی طول بکشد.
وی افزود: غرب باید به حمایتش از کییف ادامه دهد. اوکراین باید قادر باشد تا از حاکمیت و استقلال خود دفاع کند.
شولتس پیشتر نیز در مصاحبهای دیگر در شانزدهم مارس گفته بود: توقع ندارم جنگ اوکراین به این زودی تمام شود. پیشبینی آینده این خصومتها چندان ممکن نیست.
صدراعظم آلمان در مصاحبه دیگری با یک رسانه آلمانی به تماسهای خود با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه اشاره کرد و گفت: تماسهای من با او طولانی بوده است؛ گاهی یک تا یک و نیم ساعت طول میکشید. گاهی به آلمانی گفتوگو میکردم و گاهی هم از طریق یک مترجم با هم صحبت میکردیم.
شولتس و پوتین آخرین بار در دوم دسامبر ۲۰۲۲ تلفنی گفتوگو کردند.
صدراعظم و سخنگویش بارها تاکید کردهاند، هرچند آلمان و روسیه "نقطهنظرات متفاوتی" درخصوص وضعیت اوکراین دارند، گفتوگو با مسکو "ضروری" بوده و برلین به دنبال ادامه این گفتوگوهاست.
سفر از پیش اعلام نشده نخستوزیر ژاپن به اوکراین
وزارت امورخارجه ژاپن امروز سه شنبه از سفر فومیو کشیدا نخستوزیر این کشور به کییف برای دیدار و گفت و گو و با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین خبر داد.
به گزارش کیودو نیوز، سفر از پیش اعلام نشده نخست وزیر ژاپن تا لحظات آخر ورود وی به اوکراین مخفی نگه داشته شد و یک روز پس از دیدار فومیو کشیدا با نارندرا مودی همتای هندی اش در دهلی نو اتفاق افتاد. این در حالی است که سفرهای از قبل اعلام نشده برای رهبران ژاپن موضوعی کمیاب است.
قرار است، فومیو کشیدا نخست وزیر ژاپن و ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین درباره پشتیبانی ژاپن در زمینه بازسازی اوکراین پس از حمله سال گذشته روسیه به این کشور به بحث و تبادل نظر بپردازند.
نخست وزیر ژاپن در نظر دارد، تعهدات ژاپن را برای حمایت از کشور جنگزده اوکراین در آستانه اجلاس گروه ۷ که به میزبانی ژاپن در هیروشیما و در ماه می برگزار می شود نشان دهد. وی تنها رهبر کشورهای گروه ۷ بود که از اوکراین پس از حمله روسیه در فوریه ۲۰۲۲ دیدار کرده بود. ژاپن امسال ریاست دوره ای گروه ۷ را بر عهده دارد.
پیشتر مقامات رسمی دولت ژاپن گفته بودند به رغم اشتیاق نخست وزیر این کشور به عنوان رئیس گروه ۷ در اجلاس آینده این سازمان، برنامه ریزی برای سفر فومیو کشیدا به اوکراین به دلایل امنیتی دشوار است. ولودمیر زلنسکی روز ۲۴ فوریه ( ۵ اسفند) با شرکت در جلسه مجازی گروه ۷ به مناسبت اولین سالگرد حمله روسیه به اوکراین از نخست وزیر ژاپن برای دیدار در کییف دعوت کرد.
روابط ژاپن و روسیه از زمانی که توکیو دیگر کشورهای عضو گروه ۷ را به اعمال تحریم های اقتصادی تنبیهی علیه مسکو ترغیب کرد، تیره و تار شده است.