بین الملل تابناک: چهارصد و دو روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
الکساندر گروشکو معاون وزیر خارجه روسیه سهشنبه در واکنش به اظهارات مقامهای لهستان در افزایش نقش ورشو در ناتو گفت: بی تردید این اظهارات، غیرمسئولانه و غیرقابل قبول است.
یاچک سیویرا رئیس اداره امنیت ملی لهستان اخیرا گفته بود که ورشو آماده است در برنامههای ناتو برای تقویت بازدارندگی هستهای در مقابل روسیه نقش فعالانهتری ایفا کند.
گروشکو در پاسخ به این موضع ورشو گفت: اگر لهستان واقعا خواستار تقویت صلح و امنیت است قبل از هر چیزی باید مسیر مستقیمی برای رسیدن به آنها در پیش بگیرد و از سلاحهای هستهای دوری گزیند.
وی افزود: بر اساس پیمان منع اشاعه تسلیحات هستهای، امتناع ناتو از اجرای ماموریتها و مسئولیتهای هستهای یک اقدام غیرمشروع و غیرقانونی است.
لوکاس جاسینا سخنگوی وزارت خارجه لهستان هفته گذشته قصد روسیه برای استقرار تسلیحات هستهای تاکتیکی در بلاروس را گامی برای کشاندن مینسک به سمت توسعه ماشین نظامی مسکو خواند.
وی اظهار کرد: ما معتقدیم که تصمیم ولادیمیر پوتین برای قرار دادن تسلیحات هستهای تاکتیکی و وسایل حمل و نقل آنها در بلاروس، تنشها را در ارتباط با جنگ در اوکراین افزایش میدهد.ود: این امر همچنین خطراتی را در زمینه اشاعه تسلیحات هستهای به همراه دارد.
جاسینا تاکید کرد: اقدامات روسیه مشروعیت و اهمیت سیاست بازدارندگی ناتو را که لهستان در آن مشارکت دارد، تایید میکند.
وی با خودداری کردن از پاسخ صریح به پرسشی در مورد اینکه آیا لهستان به برنامه توزیع تاکتیکی تسلیحات هستهای ناتو فکر میکند یا خیر، خاطرنشان کرد: لهستان هر کاری برای تضمین امنیت خود انجام میدهد.
پیتر شیارتو وزیر خارجه مجارستان به دعوت از همتای اوکراینی خود دمیتری کولبا برای شرکت در جلسه ناتو اعتراض کرد و گفت که حضور وی وحدت در این پیمان نظامی را تضعیف میکند.
شیارتو سهشنبه در صفحه شخصی خود در فیسبوک نوشت: دعوت از وزیر خارجه اوکراین نقض اصل وحدت در ناتو است؛ با این حال، ما برای نشان دادن روحیه همکاری خود در این جلسه شرکت خواهیم کرد.
وی افزود: بار دیگر به صراحت اعلام میکنم که مجارستان از هر گونه تلاشی برای همگرایی با اوکراین حمایت میکند اما به شرطی که کیکف حقوقی را که مجارهای استان زاکارپاتیا تا پیش از ۲۰۱۵ از آن برخوردار بودند به آنها بازگرداند.
وزیر خارجه مجارستان در ماه فوریه نیز گفته بود: پس از سال ۲۰۱۵، اوکراینیها گام به گام به حقوق جامعه مجارستانیهای اوکراین صدمه زدند و آن حقوق را کاهش داده و حق تحصیل و آموزش به زبان مادری را از آنها سلب کردند.
نیویورک تایمز طی گزارشی اعلام کرد که مشکلات زیادی در میان داوطلبان آمریکایی در اوکراین بروز کرده و از میان این مشکلات میتوان به عدم وجود تجربه نظامی اشاره کرد.
به گزارش الجزیره، زمانی که جنگ در اوکراین شروع شد، هزاران داوطلب از بسیاری از کشورهای غربی، از جمله ایالات متحده، به اوکراین شتافتند تا در جنگ علیه روسیه شرکت کنند و تجربیات نظامی خود را در اختیار اوکراینیها قرار دهند.
اکنون پس از گذشت یک سال از نبردهای شدید، برخی گزارشها حاکی از آن است که گروههای زیادی از داوطلبان خارجی درگیر نزاع داخلی میان خود هستند و این امر مانع از شرکت آنها در جنگ میشود.
نیویورک تایمز طی گزارشی اعلام کرد که مشکلات زیادی در میان داوطلبان آمریکایی در اوکراین بروز کرده و از میان این مشکلات میتوان به عدم وجود تجربه نظامی، هدر دادن منابع و تلاش برای سود بردن از جنگ اشاره کرد.
این روزنامه نوشت که در میان داوطلبانی که در خط مقدم اوکراین میجنگند و به سلاحهای پیشرفته آمریکایی دسترسی دارند، افرادی هستند که اگر جنگ مربوط به ایالات متحده بود، حتی اجازه نزدیک شدن به میدان نبرد به آنها داده نمیشد.
نیویورک تایمز تاکید کرد که در گزارش خود، بیش از ۱۰۰ صفحه از اسناد مربوط به گروههای داوطلب را بررسی کرده و با بیش از ۳۰ نفر از داوطلبان صحبت کرده است. داوطلبانی که برخی از آنها نام خود را فاش کرده و برخی دیگر ترجیح دادند که هویت آنها مجهول بماند.
دروغ، خیانت و عدم تجربه
در میان جنگجویان آمریکایی در اوکراین - بر اساس گزارش روزنامه - یک سرهنگ بازنشسته تفنگدار دریایی ایالات متحده از ویرجینیا است که به دلیل دخالت احتمالی خود در صادرات غیرقانونی فناوری نظامی تحت تعقیب دادگاه فدرال قرار دارد. همچنین در میان آنها یک سرباز سابق آمریکایی دیده میشود که برای جنگ به اوکراین آمد اما به همرزمانش خیانت کرد و به روسیه گریخت.
یک آمریکایی دیگر اهل «کانکتیکات» است که به دروغ به اوکراینیها اعلام کرده که سابقا در ارتش ایالات متحده خدمت میکرد. او در یکی از میدانهای جنگ در اوکراین فیلم آنلاین منتشر میکند، که در آن مکان دقیق مشخص شده و در فیلم به دسترسی آسان خود به سلاحهای آمریکایی افتخار میکند.
یکی دیگر از داوطلبان آمریکایی در جنگ اوکراین، یک کارگر سابق ساختمانی است. او به دروغ مدعی میشود که در گذشته در کار قاچاق جنگجویان پاکستانی کار می کرده و از این طریق توانست به صفوف اوکراین بپیوندد.
نیویورک تایمز گزارش داد که یک جنگجوی داوطلب اهل اوهایو نیز که به دروغ ادعا میکرد یک تفنگدار دریایی ایالات متحده است، در پی رهبری یکی از بزرگترین گروههای داوطلب در اوکراین بود.
نقش دولت آمریکا
این روزنامه نوشت که چنین شخصیتهایی به دلیل نقشی که ایالات متحده برای خود در جنگ تعریف کرده است، جایی برای خود در جبهههای نبرد برای جنگ مقابل روسیه پیدا کرده اند. این روزنامه افزود که دولت جو بایدن، که خود را متعهد به ارسال سلاح و پول به کی یف میداند، نیروهای حرفهای را برای شرکت در جنگ اوکراین اعزام نمیکند.
این امر باعث شد که برخی از داوطلبانی که حرفهای و صاحب تجربه نیستند، رهبری جبهههای نبرد در اوکراین را به عهده بگیرند و آمریکا سلاحها و تجهیزات نظامی متعددی را بدون محدودیت یا شرط در اختیار آنها قرار دهد.
نیویورک تایمز تاکید کرد که تحقیقات و مصاحبههایی که انجام داده، یک سری اعمال فریب، اشتباهات و اختلافات را در میان مبارزان داوطلب در اوکراین نشان میدهد که مانع از به نتیجه رسیدن کارزار داوطلبانه جنگ اوکراین شده است.
این گزارش به شرایط تشکیل ارتش بینالمللی در اوکراین اشاره میکند و به نقل از یکی از مقامات آن مینویسد که این ارتش با عجله توسط دولت اوکراین تشکیل شده و در ابتدای جنگ برای بررسی پیشینه هر داوطلب جنگی، کمتر از ۱۰ دقیقه صرف میشد.
نیویورک تایمز به نقل از شخصیتهای آگاه مینویسد، اگرچه مقامات اوکراینی در ابتدای جنگ اعلام کردند که حدود ۲۰ هزار داوطلب در ارتش بین المللی وجود دارد، اما افرادی که واقعاً به خدمت گرفته شده اند بسیار کمتر از این تعداد هستند و اعضای کنونی آن در حال حاضر ۱۵۰۰ داوطلب تخمین زده میشود.
سرگئی شویگو روز سه شنبه در یک نشست مجازی با نیروهای مسلح این کشور گفت: سامانه موشکی اسکندر-ام تحویل شده به ارتش بلاروس قادر به پرتاب کلاهکهای هستهای است.
وی اضافه کرد: آموزش نظامیان کشور بلاروس برای استفاده از این سامانه در یکی از پایگاه های آموزشی ارتش روسیه از روز دوشنبه آغاز شده است.
شویگو ادامه داد: برخی از هواپیماهای نظامی مینسک توانایی حمله به اهداف دشمن را با موشکهای هستهای به دست آوردهاند.
وی افزود: ناتو در حال افزایش آمادگی رزمی و تشدید فعالیتهای خود در نزدیکی مرزهای روسیه و بلاروس است. عضویت فنلاند در ناتو ظرفیت تشدید جنگ مسکو - کییف را دارد.
«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا امروز سه شنبه در واکنش به پیوستن فنلاند به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در بیانیهای اعلام کرد: از پیوستن فنلاند به ناتو استقبال میکنم و مشتاقانه منتظر پیوستن سوئد به این سازمان (نظامی) هستم.
در بیانیه رئیس جمهور آمریکا که در وبگاه کاخ سفید به نقل از «جو بایدن» قرار داده شده در این خصوص آمده است: امروز من مفتخرم که از فنلاند به عنوان سی و یکمین متحد ناتو استقبال کنم. ۷۴ سال پیش در چنین روزی ایالات متحده و ۱۱ کشور دیگر گرد هم آمدند تا سازمان پیمان آتلانتیک شمالی را تشکیل دهند.
بیانیه «بایدن» در این ارتباط اضافه کرد: فنلاند و سوئد در ماه می ۲۰۲۲ برای عضویت در ناتو درخواست دادند… کمتر از یک سال بعد، ما از فنلاند به عنوان عضو استقبال میکنیم- سریعترین روند تصویب در تاریخ نوین ناتو. من مشتاقانه منتظر استقبال از سوئد به عنوان یکی از اعضای ناتو در اسرع وقت هستم و از ترکیه و مجارستان میخواهم تا روند تصویب خود را بدون تأخیر به پایان برسانند.
این بیانیه مدعی شد: پوتین با حمله به اوکراین فکر میکرد که میتواند اروپا و ناتو را تجزیه کند! او اشتباه میکرد! امروز بیش از هر زمان دیگری متحد هستیم و با هم – با حضور جدیدترین متحدمان فنلاند – به حفظ امنیت فراآتلانتیک، دفاع از خاک ناتو و مقابله با هر چالشی که با آن روبرو هستیم را ادامه خواهیم داد!
اوج تنش در اروپا با اعلام عضویت رسمی فنلاند در ناتو
وزیر خارجه فنلاند اسناد مربوط به عضویت کشورش در ناتو را امضا کرد.
به گزارش اسپوتنیک، پکا هاوسیتو، وزیر خارجه فنلاند، امروز سهشنبه در یک دفتر کوچک نمایندگی فنلاند در مقر ناتو در بروکسل، اسناد مربوط به پیوستن کشورش به ائتلاف ناتو را امضا کرد.
پرچمهای ناتو، فنلاند و اتحادیه اروپا به همراه یک دسته گل سفید روی میزی قرار داشت که این امضا انجام شد.
انتظار میرود این اسناد به آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا تحویل داده و پس از آن فنلاند رسما سی و یکمین عضو ناتو شود.
درخواست فنلاند برای عضویت در ناتو در پی حمله روسیه به اوکراین، که فنلاند مرز طولانی با آن دارد، مطرح شد. حالا با پیوستن فنلاند به ناتو، مرزهای این ائتلاف با روسیه دو برابر شده است.
ترکیه با شکایت از حمایت فنلاند از «تروریستها» این درخواست را به تاخیر انداخته بود. سوئد نیز در همان زمان در ماه می گذشته، درخواست پیوستن به ناتو را داد، اما ترکیه به دلیل شکایات مشابه مانع آن شده است.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه سوئد را متهم کرده است که شبهنظامیان کرد را در خود جای داده و به آنها اجازه تظاهرات در خیابانهای استکهلم را میدهد.
هر گونه گسترش ناتو نیازمند حمایت همه اعضای آن است.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در بروکسل گفت: «ما برای اولین بار پرچم فنلاند را اینجا در مقر ناتو به اهتزاز در میآوریم. این روز خوبی برای امنیت فنلاند، برای امنیت شمال اروپا و برای کل ناتو خواهد بود.» او گفت: «در نتیجه سوئد نیز امنتر خواهد بود.»
مسکو: پیوستن فنلاند به ناتو، وضعیت در شمال اروپا را تغییر میدهد
وزارت خارجه روسیه ضمن ابراز ناامیدی از تصمیم هلسینکی برای پیوستن رسمی به ائتلاف ناتو به رهبری آمریکا، بار دیگر اعلام کرد مسکو مجبور به انجام اقدامات تقابلی خواهد بود.
این وزارتخانه اعلام کرد: همان طور که بارها هشدار دادهایم، فدراسیون روسیه مجبور خواهد شد اقدامات تقابلی هم از نظر ماهیت فنی-نظامی و هم برای توقف تهدیدها علیه امنیت ملی ما که در ارتباط با ورود فنلاند به ناتو ایجاد میشود، انجام دهد.
به گزارش اسپوتنیک، این وزارتخانه افزود: به دلیل بیش از دو برابر شدن خط تماس مستقیم بین ناتو و مرزهای فدراسیون روسیه، تغییر اساسی در وضعیت منطقه شمال اروپا ایجاد شده که قبلاً یکی از باثباتترین مناطق در جهان بود.
امروز همچنین «دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاستجمهوری روسیه به عضویت رسمی فنلاند در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) واکنش نشان داد. پسکوف طی نشست خبری در کرملین با بیان اینکه فنلاند هرگز کشوری ضد روسیه نبوده؛ اما گفت که گسترش ائتلاف ناتو مسکو را مجبور به انجام اقدامات تقابلی میکند.
سخنگوی کرملین اظهار داشت: «ورود فنلاند به ناتو یک تشدید تنش دیگر است. روسیه از نزدیک استقرار تسلیحات ناتو در خاک فنلاند را زیر نظر خواهد داشت.»