بین الملل تابناک: چهارصد و هفت روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزارت دفاع فرانسه روز یکشنبه ادعای استقرار نیروهای خو د در اوکراین در نبرد با روسیه را رد کرد.
به گزارش منابع خبری، در اسناد فاش شده منتسب به پنتاگون و در روزهای گذشته مدعی شده بود که نیروهای فرانسوی در کنار نظامیان اوکراین با روسیه در حال نبرد هستند.
«سباستین لکورنو» سخنگوی وزارت دفاع فرانسه گفت: «هیچ نیروی فرانسوی در حال عملیات در اوکراین نیست. اسناد ذکر شده متعلق به ارتش فرانسه نیست.ما در مورد اسنادی که منبع آنها نامشخص است اظهار نظر نمیکنیم.»
در اسناد فوق محرمانه پنتاگون آمده است که گروه کوچکی کمتر از صد نیروی عملیات ویژه از متحدان ناتو، فرانسه، ایالات متحده، انگلیس و لتونی در اوکراین فعالیت میکنند.
وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه اعلام کرد یک انبار حاوی ۷۰ هزار تن سوخت را در نزدیکی شهر «زاپوریژژیا» در جنوب شرقی اوکراین منهدم کرده است.
به گزارش خبرگزاری «رویترز» وزارت دفاع روسیه اعلام کرده که نیروهای این کشور در این حمله انبارهای ارتش اوکراین که موشک، مهمات و سایر سلاحهای توپخانهای در مناطق زاپوریژژیا و دونتسک ذخیره میکردند را منهدم کرده اند. این جدیدترین حمله از مجموعه حملات اخیر روسیه به اهدافی در خاک اوکراین بود.
در روزهای گذشته منابع خبری از تلاش ارتش اوکراین برای بازیابی قوای خود و انجام ضد حمله علیه روسیه خبر دادند.به گزارش منابع خبری، یکی از جدیدترین یگانهای نظامی اوکراین با ۴۰۰۰۰ نظامی قصد دارد در هفتهها یا ماههای آینده علیه نیروهای روس ضد حمله کند.
این یگانها نیروهای خود را با فراخوانها در رسانههای اجتماعی و تابلوهای تبلیغاتی با هدف جذب داوطلبان با انگیزه بالا گرفتهاند. جذب نیرو در حالی صورت میگیرد که کییف با چالشهای فزایندهای برای جذب نیروهای جدید مواجه است.این یگانهای جدید در کنار واحدهای منظم ارتش که توسط تانکهای جنگی جدید غربی و هزاران نیروی تازه آموزش دیده مبارزه خواهند کرد.
رمضان قدیروف رئیس جمهوری چچن شنبه (هشتم آوریل) گفت ضد حمله بهاری از سوی اوکراین که درباره آن زیاد گفته شده، به نفع روسیه خواهد بود زیرا نیروهای مسکو فرصت جنگ در شرایط مساعدتر را خواهند داشت.
به گزارش راشا تودی، او در پستی تلگرامی گفت از «گمانهزنیهای توخالی» و نگرانی درباره برنامه مفروض کییف برای شروع یک حمله که به طور گسترده انتظار میرود ظرف چند هفته آغاز شود، متعجب شده است.
وی افزود: شخصاً خواستار آن هستم. یک ضد حمله موفق نیازمند منابع قابلتوجه است؛ تلفات در بین حملهکنندگان غیرقابل اجتناب است. در عین حال، ما مواضع مساعد و محکم گرفتهایم.
رئیس این جمهوری خودمختار روسیه در ادامه با بیان این که مسکو تاکتیکهای خود را ارتقا داده و میتواند مانورهای اوکراین را در میدان جنگ پیشبینی کند، گفت «موضع دفاعی نیروهای ما به ما این امکان را میدهد از منابع کمتری استفاده کنیم».
قدیروف که نیروهایش در اوکراین برای روسیه میجنگند اخیراً پیشبینی کرد جنگ اوکراین تا پایان سال جاری میلادی و با پیروز شدن قوای روسیه پایان خواهد یافت.
او در یک مصاحبه بیان کرد: «غرب به زانو درخواهد آمد، و طبق معمول، کشورهای اروپایی مجبور خواهند شد در همه حوزهها با فدراسیون روسیه همکاری کنند. هیچ نتیجه دیگری غیر از این وجود نخواهد داشت و نباید وجود داشته باشد».
اواخر دی رئیس منطقه خودمختار چچن گفته بود جنگ کنونی در اوکراین، با توجه به اتحاد دشمنان روسیه، جنگ جهانی سوم است.
سخنگوی کرملین امروز (یکشنبه) گفت، غرب در مقابل طرحهای روسیه در ایجاد تاسیسات نگهداری از تسلیحات تاکتیکی اتمی در بلاروس واکنش شدیدی دارد و حضور تسلیحات مشابه آمریکا در اروپا را فراموش کرده است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین گفت: این مساله مهم امروز است. ما شاهد واکنش بسیار افراطی از سوی غربجمعی درباره اظهارات ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در رابطه با استقرار تسلیحات اتمی خود در بلاروس هستیم.
وی در ادامه گفت: غربجمعی اصلا اشارهای به مساله استقرار تسلیحات آمریکا در اروپا نکرده اما واکنش شدیدی به طرحهای مسکو در ساخت تاسیسات نگهداری تسلیحات اتمی تاکتیکی ما در بلاروس نشان میدهد.
در بحبوحه تنشهای فزاینده میان روسیه و غرب بر سر جنگ اوکراین، سفیر روسیه در بلاروس هم با اشاره به صحبتهای پوتین گفته است که تسلیحات هستهای تاکتیکی روسیه در نزدیکی مرزهای بلاروس با همسایههای ناتو مستقر خواهد شد.
پوتین پیشتر تاکید کرد: احداث انبار تاسیسات برای تسلیحات هستهای تاکتیکی در بلاروس تا تاریخ اول ژوئیه تکمیل خواهد شد. روسیه همچنین به مدرنسازی هواپیماهای جنگی بلاروس کمک کرده تا آنها بتوانند تسلیحات هستهای را حمل کنند.
در همین رابطه «واسیلی نبنزیا» نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در دفاع از تصمیم کشورش گفت که مسکو نه تسلیحات هستهای، بلکه «مجموعههای موشکی تاکتیکی عملیاتی» را به بلاروس میفرستد که تحت کنترل روسیه خواهند بود. او تاکید کرد که این کار تعهدات بینالمللی روسیه را نقض نمیکند.
آغاز بزرگ ترین رزمایش هوایی تاریخ ناتو در مرزهای روسیه
ائتلاف ناتو جزئیاتی از برگزاری بزرگ ترین رزمایش دفاع هوایی تاریخ این ائتلاف تحت عنوان رزمایش "مدافع هوایی ۲۳" در بازه ۱۲-۲۳ ژوئن خبر داد.
به گزارش رویترز، بر اساس اعلام ائتلاف ناتو، این رزمایش به عنوان بزرگترین مانور استقرار مجدد نیروی هوایی این ائتلاف از زمان تشکیل آن تاکنون قرار است در تاریخ ۱۲ تا ۲۳ ژوئن بر فراز لهستان، رومانی، جمهوری چک، آلمان و کشورهای حوزه بالتیک به اجرا درآید.
در این رزمایش بیش از ۲۰۰ هواپیما و حدود ۱۰۰۰۰ سرباز متعلق به کشورهای بلژیک، بلغارستان، جمهوری چک، آلمان، فنلاند، فرانسه، مجارستان، ایتالیا، لتونی، لیتوانی، لوگزامبورگ، لهستان، رومانی، اسلواکی، اسپانیا، ترکیه، بریتانیا و آمریکا تحت رهبری نیروی هوایی آلمان شرکت خواهند کرد. هواپیماهای بسیاری از کشورهای شرکت کننده در پایگاههای هوایی آلمان استقرار پیدا خواهند کرد.
بر اساس این گزارش، اعضای ناتو به ویژه آمریکا با توجه به اینکه این رزمایش بزرگ ترین رزمایش استقرار مجدد نیروی هوایی در مدت ۷۴ سال گذشته از زمان تشکیل این ائتلاف به شمار میرود، اولویت زیادی برای آن قائل شدهاند.
سابرینا سینگ، معاون سخنگوی پنتاگون در یک نشست مطبوعاتی در مقر پنتاگون گفت: این رزمایش سالانه با مدت زمان تدارک و اجرای حدودا دو ماهه، متمرکز بر استقرار استراتژیک نیروهای مستقر در آمریکا، به کارگیری انبارهای از پیش جای گیری شده ارتش و قابلیت عملیات مشترک با شرکاء و متحدان اروپایی خواهد بود.
بخش اروپا و آفریقای ارتش آمریکا از مجریان رزمایش مدافع هوایی ۲۳ ناتو که از سال ۲۰۲۱ برای اجرایش آماده سازی شده، محسوب میشود. هدف از اجرای این رزمایش این است که میزان سرعت ارتش آمریکا در استقرار پرسنل آماده رزم و تدارکات با هدف اطمینان بخشی مجدد به دوستان آمریکا، منصرف ساختن تهدیدات بالقوه علیه صلح اروپا و محافظت از این قاره علیه تهاجم به نمایش گذاشته شوند.
این رزمایش همچنان میزان تعهد کشورهای اروپایی به گسترش، افزایش اندازه و قدرت و قابلیت عملیات مشترک نیروهایشان را نشان خواهد داد.
از زمان شروع حمله روسیه به اوکراین در سال گذشته میلادی، فروش تسلیحات آمریکایی به اروپا افزایش یافته است. یکی از این تسلیحات که فروش آن افزایش یافته، جنگنده رادارگریز چند منظوره اف-۳۵ لاکهید مارتین است. در سال ۲۰۲۲، آلمان، فنلاند و سوئیس قرارداد خرید این جنگنده را امضا کردند.
روسیه به رزمایشهایی از این دست که در ضمن ادامه جنگ در اوکراین برگزار شوند، دیدگاهی منفی داشته و احتمالا اعلام خواهد کرد که هدف ائتلاف از اجرای آن، حمله به روسیه یا دست کم پشتیبانی از اوکراین است.
اما خلبانان نیروهایی هوایی کشورهای عضو ناتو به هر حال با روسیه برخورد دارند. روز شنبه، فرماندهی هوایی ائتلاف ناتو گزارش داد که جنگندههای اف-۱۶ رومانیایی مستقر در شیائولیای لیتوانی، دو جنگنده روس را که در نزدیکی خاک ناتو در حال پرواز بودند، رهگیری کردند.
واشنگتن پست: اوکراین با کمبود شدید مهمات مواجه است
روزنامه واشنگتن پست گزارش داد که ارتش اوکراین با کمبود شدید مهمات مواجه و مجبور شده است، گلولههای توپخانه را جیرهبندی و اقدام به بازسازی مهمات منفجر نشده کند.
این روزنامه آمریکایی شنبه نوشت: ارتش اوکراین برای ادامه مقابله با دشمن و صرفهجویی در مهمات مجبور شده است در انتخاب اهداف، سختگیری بیشتری به خرج دهد.
واشنگتن پست افزود: اوکراین روزانه ۷۷۰۰ گلوله توپ شلیک میکند؛ اما روسیه سه برابر این گلوله توپ پرتاب میکند.
این روزنامه نوشت که توپخانه اوکراین مربوط به دوران شوروی است و بخش قابل توجهی از زرادخانه این کشور را تشکیل میدهد اما از مدتها پیش با کمبود مهمات روبه روست. این در حالی است که اوکراین باید از توپ های ارسالی غرب استفاده کند، ولی از امکانات و تجهیزات لازم برای پرتاب برخوردار نیست .
واشنگتن پست پیشبینی کرد، با توجه به سرعت استفاده اوکراین از تسلیحات، انبار مهمات این کشور بزودی تمام میشود و کشورهای غربی برای تولید کافی مهمات دچار چالش هستند.
از سوی دیگر، کشورهایی که تسلیحات مطابق با استانداردهای دوران شوروی دارند به دلیل روابط با مسکو در مورد ارائه این سلاحها به اوکراین دچار تردید هستند.
واشنگتن پست نوشت: تعدادی از کشورها عضو سابق پیمان ورشو، ظرفیت تولید توپ دارند اما نه با سرعت و در تعدادی که اوکراین در میدان جنگ به آنها نیاز دارد.
این روزنامه نوشت که نیروهای اوکراینی برای تولید مهمات ارزان و کوچک از چاپگرهای سه بعدی استفاده میکنند.
این تسلیحات در پهپادها قابل استفاده هستند و یک بار در زمان تولید آنها انفجاری رخ داد که موجب مرگ ۲ تن شد.
لهستان ۲۰۰ خودروی زرهی به اوکراین میدهد
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین گفت که کییف برای دریافت ۲۰۰ خودروی زرهی «روسوماک» با لهستان به توافق رسیده است.
زلنسکی شنبه شب اظهار کرد: قرار است فعلا ۱۰۰ خوردروی زرهی تحویل شود و بعدا یکصد خودروی دیگر ارائه میشود.
در همین حال، منابع اوکراینی گزارش دادند که شرکت لهستانی «بومار لابدی» قرار است تانکهای تی-۶۴ ارتش اوکراین را تعمیر کند.
زلنسکی چهارشنبه در سفر به لهستان از ورشو خواست تا نقش رهبری در ائتلاف هوایی متحدان کییف برای ارسال جنگندههایشان به اوکراین را برعهده بگیرد و به کییف برای دستیابی به جنگندههای مدرن اف ۱۶ کمک کند.
وی گفت: زمانی که نبرد به توپخانه نیاز دارد، باید آن را فراهم کرد و وقتی پیروزی مشروط به حضور تانکهاست، صدای غرش آنها باید در خط مقدم شنیده شود.
از سوی دیگر، مارسین پرزیداچ، رئیس دفتر سیاست بینالملل رئیسجمهوری لهستان اعلام کرد: روند تحویل اولین دسته از جنگندههای میگ ۲۹ لهستان به اوکراین تکمیل شده است؛ این نخستین دسته از جنگندههای میگ ۲۹ است که پس از فروپاشی شوروی از نیروی هوایی لهستان خارج شده و در نهایت به اوکراین رفت.