بین الملل تابناک: چهارصد و پانزده روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«جان کربی» هماهنگ کننده امور راهبردی کاخ سفید روز سهشنبه گفت که هفتهها و ماههای آینده برای اوکراین حیاتی خواهد بود.
وی در ادامه سخنانش گفت: «آمریکا تلاش خواهد کرد تا هر آنچه که کییف نیاز دارد را فراهم کند و هفتهها و ماههای آینده برای اوکراین حیاتی خواهد بود».
این مقام ارشد آمریکایی اضافه کرد: «آمریکا میخواهد این اطمینان حاصل شود که به کییف تواناییهایی را که نیاز دارد داده است».
این در حالی است که روز گذشته بود که «کالین کال» معاون وزیر دفاع آمریکا گفت که کمکهای نظامی به اوکراین استثنایی بوده اما بدون حد و مرز نخواهد بود.
وی در ادامه سخنانش گفت: «کاملا آشکار است که بودجهای استثنایی از سوی کنگره برای حمایت از اوکراین در نظر گرفته شده است اما این بودجه بدون محدودیت نخواهد بود».
معاون وزیر دفاع آمریکا به موضوع ارسال جنگندههای اف-16 به اوکراین اشاره کرد و گفت: «در صورتی که این تصمیم گرفته شود، آمریکا به یک سال و نیم برای تامین جنگندههای اف-16 به اوکراین نیاز خواهد داشت».
از سوی دیگر، در ادامه حمایتهای تسلیحاتی گسترده و ضد روسی غربیها از اوکراین، اسلواکی از تحویل جنگنده به این کشور خبر داد.
منابع رسانهای از براتیسلاوا پایتخت اسلواکی خبر دادند که این کشور همه جنگندههای وعده داده شده به اوکراین را به این کشور تحویل داده است.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین روسیه گفت که مسکو تا کنون هیچگونه ابتکار صلح مربوط به اوکراین از فرانسه دریافت نکرده است و اصلا از وجود چنین طرحی اطلاع ندارد.
وی درباره ابتکارهای صلح درباره اوکراین که از سوی کشورهای خارجی مطرح میشود، گفت: «مسکو آماده گوش فرار دادن به هر ایدهای است که موضع روسیه را در نظر میگیرد».
رسانهها روز سهشنبه خبر دادند «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه اعلام کرده منتظر است تا با چین درباره طرحی که میتواند به آغاز مذاکرات بین روسیه و اوکراین در تابستان آینده منجر شود، گفتگو کند.
وزارت خارجه روسیه روز سهشنبه با انتشار بیانیهای در این ارتباط، توضیح بیشتری ارایه نکرد.
بر اساس این گزارش هرچند وزارت خارجه روسیه دقیقاً دلیل فراخواندن این نمایندگان را نگفت، اما مسکو پیشتر طی بیانیهای این کشورها را به دلیل اظهارنظر درباره حکم دادگاه روسی در محکومیت ولادیمیر کارا مورزا مورد انتقاد قرار داده است.
وزارت خارجه روسیه در بیانیهای اعلام کرد که نمایندگان این کشورها به دلیل مداخله فاحش در امور داخلی روسیه و فعالیتهایی که با وضعیت دیپلماتیک آنها مطابقت ندارد احضار شدهاند.
کارا مورزا سیاستمدار اپوزیسیون کرملین، که تابعیت انگلیس نیز دارد، روز دوشنبه به اتهام خیانت و انتقاد از حمله به اوکراین به ۲۵ سال زندان محکوم شده است.
آلیسون لوکلر، سفیر کانادا در زمان صدور این حکم بیانیهای ضد روسی منتشر کرده بود.
«یان گاگین» مشاور رهبر جمهوری دونتسک امروز سه شنبه اعلام کرد که نیروهای روسی 90 درصد کنترل شهر راهبردی باخموت را در اختیار دارند.
براساس گزارش خبرگزاری تاس، وی افزود: نظامیان گروه واگنر وابسته به ارتش روسیه در حال حاضر کنترل بیش از 90 درصد باخموت را در اختیار گرفته و پیشرفت در این میدان غیرقابل اجتناب است.
«یوگنی پریگوژین» رهبر گروه نظامی واگنر روز 11 آوریل(هفت روز پیش) گفته بود که نیروهای روسی 80 درصد این شهر از جمله ساختمانهای اداری و دولتی را تصرف کردهاند. وی حدود یک ماه پیش نیز گفته بود که به لحاظ فنی و اداری شهر باخموت در اختیار نیروهای روسی است.
روز شنبه خبرگزاریهای روسیه به نقل از وزارت دفاع این کشور گزارش دادند جنگجویان گروه نظامی واگنر وابسته به ارتش روسیه دو منطقه دیگر از شهر اوکراینی باخموت را تحت کنترل درآوردند.
رکن اطلاعاتی ارتش انگلیس نیز اخیرا در بهروزرسانی اطلاعاتی خود اعلام کرد نیروهای اوکراینی مجبور به عقبنشینی از برخی مناطق در شهر باخموت در پی آتش توپخانه شدید روسیه در دو روز قبل شدهاند.
ارتش انگلیس اعلام کرد: روسیه حمله خود به شهر باخموت در منطقه دونتسک را با بهبود همکاری نیروهای وزارت دفاع روسیه و گروه واگنر، تقویت کرده است. نیروهای اوکراینی با مشکلات قابل توجه در تامین مجدد مواجه هستند و به طور منظم از مواضعی که مجبور به واگذاری شدهاند، عقبنشینی کردهاند.
بر اساس گزارش یک روزنامه آمریکایی، حمله تمام عیار روسیه به اوکراین ائتلاف ناتو را به تجدید نظر در توانمندیهای نظامی خود و بازگرداندن آن به سطح دوران جنگ سرد و تجدیدنظر در رویکردش در زمینه بازدارندگی در مرزهای شرقی واداشته است.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز نوشت، ائتلاف ناتو به سرعت در حال رفتن از رویکرد بازدارندگی بر مبنای اقدام تلافی جویانه به سمت بازدارندگی با محروم سازی است.
تا پیش از این کشورهای عضو ائتلاف ناتو در زمان بروز یک حمله ازجانب روسیه، مجبور به صبر کردن تا زمانی که نیروهای ائتلاف به ویژه آمریکا به کمکشان آمده و با حملات تلافی جویانه روسها را به عقب برانند بودند.
به نوشته پایگاه اینترنتی اوکراینسکا پراودا،"بازدارندگی با محروم سازی" به معنی استقرار دائم سربازان ائتلاف در نزدیکی مرز با فدراسیون روسیه، همگرایی بیشتر میان برنامههای جنگی آمریکا و متحدانش، صرف بودجه نظامی بیشتر و همچنین دقت بیشتر در ملزومات کشورهای متحد به منظور برخورداری از انواع مشخصی از نیروها و تجهیزات برای جنگیدن و در صورت لزوم استقرار آنها در مکان های از پیش تعیین شده است.
روزنامه نیویورک تایمز خاطر نشان کرد: "نیت این است که نیروهای ناتو را نه فقط قدرتمندتر و توانمندتر سازند بلکه همچنین آنها را بیشتر در معرض دید روسیه به عنوان یک مولفه کلیدی بازدارندگی قرار دهند."
یکی از نتایج عملی مفهوم "بازدارندگی با محروم سازی" تقویت نقش ژنرال کریستوفر کاوولی، فرمانده ارشد حوزه اروپای ناتو که همچنین بر نیروهای آمریکایی در اروپا نیز فرماندهی میکند است.
یک مقام رده بالای ناتو که نامش را فاش نکرد به روزنامه نیویورک تایمز گفت، برای نخستین بار از زمان جنگ سرد، مقامی از ائتلاف ناتو در این سطح اقدام به ترکیب برنامههای آمریکا و کشورهای متحد برای اجرای عملیاتهای نظامی از جمله در دریا، هوا، فضا و فضای سایبری کرده است.
به گفته این مقام، کشورهای شرق اروپا دقیقا درخواهند یافت که ائتلاف ناتو قصد انجام چه اقداماتی برای حفاظت از آنها را دارد.
این ائتلاف همچنین سطح ملزومات مربوط به برنامهریزی نظامی را افزایش خواهد داد و ممکن است برای نقل و انتقال برخی واحدهای لازم برای تضمین امنیت متحدان محدودیت ایجاد کند.
بر اساس این گزارش قرار است در چارچوب تقویت توانمندی های نظامی ائتلاف ناتو برنامه بودجهای جدید برای صرف دست کم دو درصد از تولید ناخالص داخلی کشورها برای بودجه نظامی در اجلاس بعدی این ائتلاف در ماه ژوئیه مورد توافق قرار بگیرد.
مقام ناتو گفت، در این ائتلاف صرف ۲.۵ تا سه درصد از تولید ناخالص داخلی برای این مساله کافی در نظر گرفته میشود.
روزنامه گاردین به نقل از مقام های انگلیسی شرکت کننده در اجلاس وزیران امور خارجه گروه ۷ در ژاپن نوشت که انتظار می رود روسیه عملیات آتی اوکراین را تلافی کند. این مقام ها افزودند که باید آماده تاکتیک های شدید مسکو برای حفظ مناطق اشغال شده بود.
دمیتری مدودف، رئیس جمهوری پیشین روسیه، چند هفته پیش گفته بود که مسکو آماده ضد حمله اوکراین می شود و در صورت تلاش کی یف برای پس گرفتن شبه جزیره کریمه از "هر جنگ افزاری" استفاده خواهد کرد.
گاردین به نقل از منابع وزارت امور خارجه انگلیس نوشت که تنها راه حل و فصل این درگیری که برای ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه باقی مانده، خروج نیروهای روس از کریمه است. غرب نیز باید ابزارهای لازم را در اختیار اوکراین قرار دهد تا کار را به پایان رساند.
آماده باش گسترده ارتش اوکراین برای حمله به روسیه
روز دوشنبه، یک مقام وابسته به دولت اوکراین ادعا کرد، این کشور ضدحمله خود علیه قوای روسیه را در زمان آماده شدن برای آن به اجرا درخواهد آورد و با گذشت زمان، سطح لازم آمادگی نظامی برای انجام این کار را کسب می کند.
«اولکسی دانیلوف»، دبیر شورای دفاع و امنیت ملی دولت اوکراین در مصاحبه در شهر کییف به خبرگزاری «آسوشیتدپرس» گفت، متحدان اوکراین مشغول کمک به آن به منظور کسب تجهیزات فنی لازم برای اجرای این ضدحمله و تحویل مهمات و خودروهای زرهی سنگین هستند.
این مقام اوکراینی از سوی دیگر، متحدان کشور خودش را نیز متهم به بدقولی کرده و به باد انتقاد گرفت. او گفت: «گاهی این کشورها قول یک چیزی را داده و بعدا کاملا متفاوت از آن عمل میکنند.»
او اضافه کرد: «اگر ما آماده نشده باشیم بدون آمادگی عملیات را شروع نخواهیم کرد.»
دانیلوف درباره جنجال اخیر مربوط به درز اسناد اطلاعاتی آمریکا به اینترنت نیز مشابه با دیگر رهبران اوکراین موضعگیری کرده و گفت که از نظرش این اسناد آسیب شدیدی به حملات آینده اوکراین وارد نکرده و کییف اطلاعات بسیار حساس را با هیچ کس مبادله نمیکند.
او ادعا کرد: «اگر کسی فکر میکند ما به کسی گزارش میدهیم، شدیدا اشتباه میکند. ما در نشستهای پشت درهای بسته به همراه ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین درباره یک چنین مسائل امنیتی حساسی تصمیم میگیریم و تنها در آنجا تصمیم گرفته خواهد شد که ما چه زمان، با چه سرعت و در چه مسیری خاکمان را آزاد کنیم.»
این اسناد شامل یکسری افشاگری های حساس قبلا گزارش نشده درباره اوکراین از جمله برآوردهای مربوط به پایان مهمات سامانههای ضدهوایی مهم این کشور هستند.
دانیلوف از اظهارنظر درباره ذخایر تسلیحاتی فعلی اوکراین خودداری کرده و تنها گفت: «این ذخایر برای مهار روسیه کافی خواهند بود.»
او در ادامه ادعاهایش درباره تدارک اوکراین برای اجرای حمله احتمالی خود اظهار کرد، آمادهسازی های اوکراین برای این حمله ۲۴ ساعته «از جمله در روزهای تعطیل شنبه و یکشنبه انجام میشود. در جنگ روز تعطیل وجود ندارد. دیر یا زود این آمادگی به دست می آید و این بار هزینه بسیار بالایی برای ما دارد.»
این مقام اوکراینی همچنین در این مصاحبه از تایید این که آیا سامانههای دفاع هوایی «پاتریوت» وعده داده شده از سوی آمریکا به اوکراین وارد شدهاند خودداری کرد؛ اما تلویحا به ورود آنها اشاره نمود.
خبرنگار آسوشیتدپرس از دانیلوف نظرش را درباره صحبت چند روز قبل «یوری ایهنات»، سخنگوی نیروی هوای اوکراین با این مضمون که سامانههای پاتریوت آمریکا طبق انتظارات، زمانی بعد از عید پاک وارد اوکراین خواهند شد، پرسید که او در پاسخ گفت: «عید پاک گذشته است. پاسخ سوال شما ساده است، همه چیز خوب است.»
واکنش برزیل به اتهامزنی کاخ سفید درباره جنگ اوکراین
«مائورو ویرا» وزیر خارجه برزیل روز گذشته (دوشنبه) اظهارات اخیر «جان کربی» سخنگوی کاخ سفید درباره جنگ اوکراین را رد کرد.
«لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا» رئیسجمهور برزیل در سفر اخیر خود به چین، ایالات متحده را به دمیدن در آتش جنگ اوکراین متهم کرده بود.
پس از آن نیز، «جان کربی» یکی از سخنگویان کاخ سفید در واکنش به اظهارات لولا که واشنگتن را به دمیدن در جنگ اوکراین متهم کرده بود، رئیسجمهور برزیل را به «تکرار طوطیوار تبلیغات روسیه و چین» متهم کرد.
مائورو ویرا نیز با رد اتهامات کربی گفت: «من نمیدانم چطور و چگونه او (کربی) به چنین نتیجهای رسیده است؛ اما من به هیچ عنوان با این اظهارات موافق نیستم».
بنا بر گزارش شبکه «بی بی سی»، رئیسجمهور برزیل که در سفر به چین برای میانجیگری میان روسیه و اوکراین اعلام آمادگی کرده بود، گفت: «ایالات متحده باید تشویق به جنگ را متوقف و گفتوگو برای صلح را آغاز کند.»
از طرف دیگر، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در سفر خود به برزیل ضمن قدردانی از لولا تصریح کرد که مسکو از دوستان خود در برزیل برای درک درست از علت جنگ در اوکراین قدردانی میکند.
بازدید پوتین از مقرهای ارتش روسیه در خط مقدم جنگ
کرملین امروز (سهشنبه) اعلام کرد، پوتین از مقرهای ارتش روسیه در مناطق لوهانسک و خرسون در اوکراین که بخشهایی از آنها تحت کنترل روسیه است، بازدید کرد.
به گزارش رویترز، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در نشست فرماندهی ارتش در منطقه خرسون حضور یافت تا به گزارش فرماندهان نیروی هوابرد و گروه ارتش "دنیپر" و سایر افسران ارشد درباره اوضاع در خرسون و زاپوریژیا گوش دهد.
نیروهای ارتش روسیه نوامبر گذشته میلادی از خرسون عقب نشینی کردند و مواضع خود را در کرانه مقابل رودخانه دنیپر و با پیش بینی یک ضد حمله از سوی اوکراین تقویت میکنند.
پوتین همچنین از مقر گارد ملی در منطقه لوهانسک واقع در شرق اوکراین نیز بازدید کرد.
این خبر در حالی منتشر شده که کرملین اعلام نکرده، پوتین چه زمانی در نشستهای فرماندهان ارتش در این دو منطقه حضور یافته است.