پیش بینی پذیری روند شاخص‌های اقتصادی مبهم شد؛

دلیل حبس دو ماهه گزارش «تورم» در مرکز آمار چیست؟

تورم یکی از مهم‌ترین شاخص‌های اقتصاد کلان است که کشور‌های مختلف در سال‌های اخیر به طور نسبی موفق به کنترل آن شده اند؛ اما ایران همچنان با این مشکل قدیمی، دست و پنجه نرم می‌کند. حال در این شرایط، آمار تورم دو ماه گذشته از سوی مرکز آمار منتشر نشده است!
کد خبر: ۱۱۷۲۵۸۸
|
۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۱:۲۳ 25 April 2023
|
9942 بازدید
|

حبس دو ماهه آمار تورم در مرکز آمار/ پیش بینی پذیری فضای اقتصادی مبهم شد/

به گزارش تابناک اقتصادی؛ در پنجمین روز از دومین ماه سال نیز همچون هفته های اخیر، خبری از انتشار گزارش تورم از سوی مرکز آمار ایران نیست. این در حالی است که آخرین باری که جزئیات تورم از سوی این مرکز منتشر شده بود، مربوط به دوم اسنفدماه سال گذشته یعنی «شاخص قیمت مصرف کننده در بهمن ١٤٠١» است؛ گزارشی که نشان می‌داد، تورم سالانه منتهی به پایان بهمن ۱۴۰۱ با افزایش به رقم ۴۷.۷ درصد رسیده است. همچنین تورم نقطه به نقطه در یازدهمین ماه سال گذشته به رکورد ۵۳.۴ درصد صعود کرده بود.

در این میان با رسیدن به روز‌های پایانی سال ۱۴۰۱، همگان چشم انتظار انتشار گزارش تورم سالانه ۱۴۰۱ از سوی مرکز آمار ایران بودند، اما خبری از گزارش نشد و در نهایت علت اعلامی برای این عدم انتشار، تغییر سال پایه از ۱۳۹۵ به ۱۴۰۰ اعلام شد؛ موضوعی که حداقل انتظار می‌رسد در شروع اردیبهشت ماه، به مرحله عملیاتی شدن برسد و مرکز آمار علاوه بر انتشار تغییرات تورمی در شروع سال جدید، کارنامه تورم ۱۴۰۱ را نیز برای مردم منتشر کند؛ اما همچنان خبری نیست! اقدامی که باعث شده تا فضای پیش بینی پذیری برای صاحبان کسب و کار و مردم با ابهام همراه شود، زیرا یکی از کاربرد‌های انتشار گزارش شاخص قیمت مصرف کننده، ترسیم فضای حال و آینده اقتصاد پیش روی مردم است تا بتوانند برای برنامه شخصی و تجاری خود برنامه ریزی کنند.

هرچند ناگفته نماند در این بی خبری تورمی، مرکز آمار تنها نیست و بانک مرکزی نیز ترجیح داده است از انتشار گزارش تورم فروردین امسال و همچنین «گزارش تحولات بازار معاملات مسکن شهر تهران» صرف نظر کند؛ این در شرایطی است که آخرین گزارش مسکن بانک مرکزی مربوط به پایان پاییز سال گذشته است و با عبور از فروردین ۱۴۰۲، چهار گزارش مسکن همچنان منتشر نشده است که جای سوال از مسئولان این بانک دارد!

این وضعیت مبهم در خصوص عدم انتشار گزارش تورم از سوی مرکز آمار، نقدهایی را برانگیخته که یکی از آن‌ها، از سوی جواد صالحی اصفهانی، استاد اقتصاد دانشگاه ویرجینیاتک مطرح شده است.

صالحی اصفهانی به تازگی در وبسایت خود به عدم انتشار آمار تورم اسفند از سوی مرکز آمار ایران اشاره کرده است. توضیح رسمی مرکز آمار این بود که در حال تغییر سال پایه شاخص قیمت مصرف‌کننده از ۱۳۹۵ به ۱۴۰۰ است. این استاد ایرانی دانشگاه ویرجینیاتک گفته به‌روزرسانی‌های پنج ساله طبیعی و ضروری است، زیرا وزن هزینه‌های مورد استفاده برای محاسبه شاخص در طول زمان تغییر می‌کند. محاسبات دوباره احتمالاً با استفاده از آمارگیری بودجه خانوار برای سال ۱۴۰۰ که سال گذشته منتشر شد، رخ خواهند داد. اما آیا زمان کافی برای تخمین وزن‌های جدید وجود نداشته است؟ در این میان، بانک مرکزی ایران برآورد خود از تورم شهری را منتشر کرده است.

این اقتصاددان در یادداشت خود نوشته که «رقابت بین دو سازمان دولتی بر سر گزارش تورم سابقه دارد؛ بانک مرکزی برای مدتی انتشار نرخ تورم خود را متوقف کرد تا در مهم‌ترین آمار اقتصادی که دولت اعلام می‌کند سردرگمی ایجاد نشود. برای مدت طولانی، این دو نرخ روندهای بسیار مشابهی را ارائه می دادند که مشکلی نداشت. در هر صورت، داشتن دو سریال مستقل که داستان تورم یکسانی را روایت می‌کنند، اطمینان‌بخش بود. اما از سال ۲۰۱۸، به دلایلی که من نمی‌دانم، دو سری شاخص قیمت شهری شروع به واگرایی کردند. در سال ۲۰۲۱، شاخص بانک مرکزی ۳۱ درصد از شاخص مرکز آمار ایران فراتر رفت. می‌توان امیدوار بود که تاخیر برای رفع این اختلاف باشد. تا آن زمان، عدم اطمینان در مورد سرعت افزایش قیمت‌ها و اینکه آیا تورم شتاب می‌گیرد یا تعدیل می‌شود وجود دارد. در سطح جهانی، قیمت مواد غذایی در حال کاهش است؛ هرچند قیمت‌های ایران ارتباط نزدیک‌تری با نرخ ارز دارد که پویایی خاص خود را دارد.»

تاثیر بحران های ارزی بر تورم

تورم یا همان افزایش سطح عمومی قیمت‌ها در اقتصاد، شاخصی است کـه تمـام افـراد جامعـه مستقیم آن را حس می‌کنند و ارتباط مستقیمی با سطح رفاه مردم و فعالیت‌های اقتصادی دارد. بررسی‌های آکادمی دانایان نشان می‌دهد معمولا، افزایش قیمت‌ها یکسان و متقارن نیست. قیمت در بازار‌های مختلف بر اساس عرضه، تقاضا و شرایط خاص آن بازار تعیین می‌شود. بررسی افزایش قیمت این کالا‌ها تحت عنوان نرخ تورم، میانگین رشد سطح عمـومی قیمت مجمـوع ایـن بازارهـا را نشان می‌دهـد. در نتیجه تـأثیر افزایش قیمت‌ها بر افراد مختلف بر حسب تنوع کالا‌ها و سبد مصرفی آن‌ها متفاوت است. برای محاسبۀ تورم، سبد میانگین تعریف و رشد آن بررسـی می‌شـود. در حال حاضـر، هزینه‌های مسکن (اجاره)، هزینه‌های خوراکی و حمل و نقل بیش از ۷۰ درصد هزینـه‌های سـبد مصـرفی خـانوار شـهری در ایـران را تشکیل داده و مبنای محاسبۀ تورم است.  برای درک عمیق‌تر اثرات تورم بر افراد، می‌تـوان تـورم را بـرای گروه‌های کالایی مختلف و در دهک‌های درآمدی جداگانه بررسی کرد.  

بررسی تورم در دو گروه عمدۀ خوراکی‌ها و کالا‌های غیرخوراکی با توجه به ضریب اهمیت متفاوت این دو گروه بر دهک‌های مختلف درآمدی، دارای اهمیت ویژه‌ای است. سیاست‌های قیمت گذاری که گسترده بر خوراکی‌ها اعمال می‌شود، رفتار این گروه از هزینه‌ها را معنادار کرده است.
شکل زیر تورم نقطه به نقطۀ خانوار‌های کل کشور را بر حسب دو گروه عمدۀ یادشده نشان می‌دهد. همان طور که مشخص است، در دوره‌هایی کـه اقتصاد ایران دچار بحران ارزی شده، تورم گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها به صورت فزاینده‌ای بیشتر از سایر کالا‌ها و خدمات بوده اسـت. (۱۳۹۱-۲، بحران ارزی اول؛ ۱۳۹۷ بحران ارزی دوم، ۱۳۹۹ بحران ارزی سوم و ۱۴۰۱ بحران ارزی چهارم.) 

حبس دو ماهه آمار تورم در مرکز آمار/ پیش بینی پذیری فضای اقتصادی مبهم شد/

حبس دو ماهه آمار تورم در مرکز آمار/ پیش بینی پذیری فضای اقتصادی مبهم شد/

 

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۳۷
کارگرم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۵
تورم تک رقمی شده.
پاسخ ها
محسن
| Belgium |
۱۳:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۵
با زحمتهای مسٸولین که حتی شبها خواب ندارند و برای مردم تمام زحمتشان را می گشند ما اصلا تورم نداریم این پول امریکااست که هر روز گران می شود که ان هم باید امریکا و اروپا برودفکری بحالخودشان بکند،اینها همش کار دشمن است؟می گوٸید نه از مسٸولین بپرسید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۵
در حال ساختن امارهای چاخان پاخان هستند

که فقط شاید خودسان باور کنند و انهم بعید است

و مگر همان شش کلاس های کم سواد باور کنند و بس
ناشناس
| Canada |
۱۵:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۵
دلیلش واضحه
پنهانکاری واقعیت
البته نرخ تورمی هم که این حضرات اعلام میکنند واقعی نیست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۵
اتحادیه ها هم با افزایش نجومی خدمات نقش مهمی در افزایش تورم دارند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۵
کشور عزیزمان ایران، دومین کشور دارای توانایی ساخت دریچه‌قلب در جهان؛ دومین کشور در درمان تالاسمی با شیوه پیوند مغز استخوان؛ سومین تولیدکننده دکل‌های انتقال برق؛ رتبه دهم جهانی در فناوری لیزر؛ مقام دوم جهان در زمینه تولید نانو دارو؛ چهارمین کشور در تولید اتانول در دنیا؛ رتبه سوم جهان در صنعت سد‌سازی؛ نهمین کشور دارای چرخه کامل فناوری فضایی؛ دومین کشور دارای فناوری تولید پهپاد رادارگریز؛ اولین کشور تولیدکننده صنعتی بیوایمپلنت؛ چهارمین قدرت موشکی جهان؛ جزو 10 کشور سازنده زیردریایی در جهان؛ تولیدکننده سریع‌ترین اژدر رادارگریز در جهان؛ دارای مولفه استراتژیک خودکفایی در بنزین؛ پنجمین کشور برتر سازنده ربات انسان‌نما؛ چهارمین کشور صاحب فناوری ساخت نیروگاه خورشیدی در جهان؛ اولین سازنده استارتر هواپیما در غرب آسیا؛ چهارمین قدرت دریایی جهان، پرتاب موفق ماهواره به فضا، از معدود کشورهای تولید‌کننده سوخت ترکیبی برای موشک‌ها، افتخار‌آفرینی در تولید واکسن کرونا و دارای بزرگ‌ترین کارخانه تولید واکسن در غرب آسیا و... همین اخیر سردار حاجی‌زاده فرمانده هوا فضای سپاه از ساخت موشک‌های ‌هایپر سونیک-‌Sonic speed- نقطه‌زن با برد ۲۰۰۰ کیلومتر خبر داد که سرعتی معادل ۱۳ ماخ (هر ماخ حدود ۱۲۳۴ کیلومتر در ساعت است‌) و ده‌ها دستاورد بزرگ و بی‌نظیر و یا کم‌نظیر دیگر که فقط بخشی از توانمندی‌های غرورآفرین و افتخارآمیز جمهوری اسلامی ایرانه.
پارسا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۵
چون دولت حقوق و دستمزد رو پايين اعلام كرد با قوا مهار تورم و بعدش شكست خورد الان جرات اعلام تورم را ندارد.
کارشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
لزوم نظارت سازمان بازرسی کل کشور بر سازمان های مدیریت و برنامه ریزی متاسفانه سازمان‌های مدیریت و برنامه ریزی استانها به حال خود رها شده اند بی نظمی و بی انضباطی مالی بیداد می کند دستگاه‌ها بخاطر عدم نظارت میدانی سازمان مدیریت استخدام فله ای نیروهای شرکتی و بدون ضابطه و بدون امتحان انجام می دهند که خلاف صریح قانون و عدالت استخدامی است هر دستگاهی که نفوذ سیاسی بیشتری داشته باشد از بودجه سهم بیشتری می برد اینها با روح قانون ناسازگار است ای کاش بودجه دستکاههای دولتی در استان کرمانشاه توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور رصد شود دستگاهی ۱۰۰ درصد افزایش بودجه در ۴۰۱ نسبت به ۱۴۰۰ برخوردار بوده و دستگاهی فقط ۳۰ درصد!!!دستگاهی از منابع ملی و استانی در کنار هم برای پرداختی پرسنلی استفاده می کند و دستگاهی بودجه ندارد ۵۰ ساعت اضافه کار پرداخت کند ….اگر سرانه پرداختی به افراد بررسی شود این حقیقت روشن می شود...از سویی هم اکنون استخدام های قراردادی بدون مجوز در قالب نیروی حجمی شرکتی به شدت در حال انجام است که عدالت استخدامی را زیر سئوال می برد و پخمگان که اقدام نماینده و استاندار و افراد با نفوذ هستند بصورت غیر قانونی وارد دولت می شوند و در نهایت تامین اعتبار برای حقوق اینها کسری بودجه دولت را رقم می زند متاسفانه دستگاه‌های نظارتی همچون بازرسی کل کشور و دیوان محاسبات که وظیفه نظارتی دارند در سکوت کامل نظاره گر این قانون شکنی ها هستند.
ناشناس
| United States of America |
۰۸:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
1750
دولت فقط دستمزد کارگران را پایین نگه میدارد جاهای دیگه بریز به پاش زیاد است وگرنه اینهمه پول از کجا میاد
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۵
تورم 100% را ردک کرده و اینا دور ور 47 % دارن مانور میدن دولت مردمی رئیسی که از هیچ چیز خبر نداره و چسبیدن دنبال حجاب
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۵
هر کس به اندازه توانش میتواند کار کند ایشان هم حداکثر توانش همین هست بعید نیست دور بعد هم رای بیاره چون عده زیادی پای صندوق نخواهند امد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۵
تورم ۴۰۰درصد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۵
در حال اعمال منویات در امارها هستند که به شعار بخون.. همچنین فضا اماده برای شروع راند بعدی افزایش قیمتهای انرژی ... پروژه هر ساله برای دولتی که برای استقرار نیاز به بازیابی و کشف قیمت های جدید و اورد های برنامه ریزی شده از قبیل مالیات بر تبادل مسکن یا ارز ترجیحی یا حذف سهمیه ازاد بنزین و ... دارد یعنی شعارهای سالیان دور سنگر به سنگر به واقعیات نزدیک میشوند و ارام بخش های موضعی مانند افزایش یارانه و جلوگیری از قاچاق و بهینه سازی مصرف و ... رسیدن یارانه به مصرف کننده مستقیم همه دورچیناشی هستن که در حال پخت هست.... انشالله روزی بی تکیه بر اورده های پیشین و منابع ملی و با اخذ هزینه حق العمل کاری دولت از ملت و بی منت یارانه و حمایت و بهترین وضع زندگی بین دول مختصمه... پاسخگویی صد در صدی هزینه کرد و سطح رفاه با وصولی از ملت مطالبه عمومی شود ..
خشایار
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۵
آنقدر اوضاع ناجور است که دیگر عددسازیهای مرکز آمار جوابگو نیست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۵
در ایران تورم مشکل نیست روش ثروت اندوزیست.
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۲:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۵
آمار تورم اگر از حبس دربیاد بو گندش مملکت رو بر میداره تو همین فروردین ۴۰ درصد گرانی خوراکی حدود ۳۰ درصد خودرو....
رییسی مچکریم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۵
آمارهای اعلامی فقط به درد خودشان میخوره، آنچه که در جامعه باالعینه می بینیم ظرف سه سال قیمت تمام کالاها و اجناس به تناوب از ۱۰ برابر تا ۴۰ برابر شده است.هی اینا بیان بگن تورم کاهشی بوده!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۵
تورم مرکز آمار با محاسبات ویژه فقط برای مسئولان کاربرد دارد برای مردم نیازی به مرکز آمار و محاسبات نیست قیمت دلار در بازار آزاد نشان دهنده واقعی تورم یا کاهش ارزش پول ملی است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۵
جدول مرکزآمار نشان میده تورم در خرداد 1400 حدود 40درصد بوده آنوقت آقای رئیسی دائماً میگه ما تورم 59 درصدی را از دولت قبل تحویل گرفتیم ؟!!
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟