بین الملل تابناک: چهارصد و بیست و سه روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
ژنرال کریستوفر کاولی، فرمانده عالی نیروهای متفقین در اروپا، تاکید کرد که بیش از ۹۸ درصد از خودروهای جنگی وعده داده شده به کی یف هم اکنون به این کشور تحویل داده شدهاند.
وی در جلسه استماع کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا گفت: من بسیار مطمئن هستم که تجهیزات مورد نیاز اوکراینیها را تحویل دادهایم و ما به تامین تجهیزات برای عملیاتهای نیروهای نظامی کی یف ادامه خواهیم داد.
از زمان شروع جنگ روسیه و اوکراین کشورهای غربی بیش از ۷۰ میلیارد دلار کمک نظامی در اختیار کییف قرار داده است که در اینجا آماری از جزئیات کمکهای نظامی غرب به اوکراین فهرست شده است.
موسسه اقتصاد جهانی کیل آماری از کشورهای غربی ارسال کننده سلاح به اوکراین منتشر کرده است که در آن رقمی افزون بر ۷۰ میلیارد دلار به چشم میخورد.
از زمان شروع جنگ روسیه و اوکراین کشورهای غربی بیش از ۷۰ میلیارد دلار کمک نظامی در اختیار کییف قرار داده است که در اینجا آماری از جزئیات کمکهای نظامی غرب به اوکراین فهرست شده است.
لوید آستین وزیر دفاع آمریکا در نشست کشورهای عضو ناتو در پایگاه هوایی رامشتاین آلمان گفت که کشورش ۵۵ میلیارد دلار تا کنون به اوکراین کمک نظامی کرده است.
طبق آمارهای منتشر شده موسسه اقتصاد جهانی کیل (Kiel) در دوره زمانی بین ژانویه ۲۰۲۲ تا فوریه ۲۰۲۳ آمریکا بیشترین کمک نظامی را به اوکراین کرده است که بیش از ۳۹ میلیارد دلار کمک نظامی مستقیم بوده است.
انگلیس با حدود ۶ میلیارد دلار در مقام دوم قرار دارد و کشورهای اروپایی و آلمان در مجموع حدود کمتر از ۱۰ میلیارد دلار به اوکراین سلاح ارسال کردهاند.
فنلاند، ایتالیا، فرانسه، جمهوری چک، لیتوانی، استرالیا، لتونی، اسپانیا، ترکیه، لوکزامبورگ، استونی، بلژیک، بلغارستان، اسلواکی، یونان، کرواسی، پرتغال، اسلوونی، نیوزیلند، اتریش، کره جنوبی و رومانی در بین کشورهای هستند که در یک سال گذشته به اوکراین کمک نظامی ارسال کردند.
بر اساس این آمارها بیش از ۱۰۰ تانک لئوپارد یک از سوی کشورهای دانمارک، آلمان و هلند ارسال شده است.
در بین کشورهای ارسال کننده تانک لئوپارد ۲ سهم کانادا هشت تانک، دانمارک و هلند ۱۴ تانک، آلمان و نروژ ۱۸ تانک، لهستان ۱۴ تانک، پرتغال سه تانک و اسپانیا ۱۰ تانک بوده است.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه امروز (چهارشنبه) درباره انتقال مهمات رادیواکتیو به ارتش اوکراین توسط انگلیس هشدار داد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین درباره اعلامیه لندن برای انتقال موشکهای حاوی اورانیوم ضعیفشده به کییف گفت: «این اقدام باعث آزردگی خاطر است و انگلیسیها باید بدانند که تمام مسئولیت آن را بر عهده دارند».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی در ادامه توضیح داد: «تصمیم انگلیس برای انتقال این مهمات [رادیواکتیو] به اوکراین، صدمات جبرانناپذیری برای سلامتی مردم به دنبال خواهد داشت».
سخنگوی کرملین درباره فرمان «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه برای توقیف اموال کشورهای متخاصم نیز اظهار داشت: «غرب در حال ایجاد یک چهارچوب قانونی برای گذار از تملک موقت داراییهای روسیه به سلب مالکیت واقعی دارایی های روسیه آنها است».
طبق این گزارش، پسکوف در ادامه تصریح کرد: «فرمان پوتین برای انجام اقدامات تلافیجویانه درصورت توقیف داراییهای روسیه در خارج، پاسخی به اقدامات تهاجمی کشورهای غیردوست و ایجاد صندوق جبران خسارت است».
به نوشته اسپوتنیک، وی در ادامه خبر داد که پوتین قصد دارد روز پنجشنبه از طریق ویدئوکنفرانس در مراسم پر کردن سوخت هستهای در نیروگاه اتمی «آققویو» در ترکیه شرکت کند.
سخنگوی ریاست جمهوری روسیه همچنین افزود که نامه «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل به پوتین در مورد توافق صادرات غلات از بنادر اوکراین، توسط کانالهای دیپلماتیک دریافت شده و در حال بررسی است.
پسکوف پیش از این نیز درباره احتمال اعمال تحریمهای جدید کشورهای غربی علیه روسیه گفته بود: «تحریمهای جدید غرب علیه روسیه به اقتصاد جهانی ضربه میزند و ممکن است منجر به افزایش منحنی بحران در جهان شود».
رویترز گزارش داد که سه هواپیمای نظامی روسیه که بدون سیگنال فرستنده پرواز میکردند در حریم هوایی بینالمللی بر فراز دریای بالتیک رهگیری شدند.
نیروی هوایی آلمان با انتشار تصاویری در شبکه توییتری خود گزارش کرد که دو جنگنده سوخو-27 و یک هواپیمای ایلیوشین 20 توسط نیروهای آلمانی و انگلیسی شناسایی شد.
رویترز با اعلام این خبر نوشت که هواپیماهای نظامی روسیه به طور منظم از سرزمین اصلی روسیه به کالینینگراد و از این منطقه به روسیه پرواز میکنند، به این معنی که چنین رویاروییهایی در این منطقه نسبتاً معمول است.
آلمان اوایل ماه جاری، مسئولیت گشت پلیس هوایی ناتو در منطقه بالتیک را به بریتانیا واگذار کرد. متحدان ناتو از آنجایی که کشورهای لیتوانی، لتونی و استونی خودشان جنگنده ندارند، برای محافظت از فضای هوایی در آنجا وارد میدان می شوند.
تعیین نماینده ویژه از سوی چین برای پایان دادن به جنگ اوکراین
روز چهارشنبه، وزارت خارجه چین اعلام کرد که «لی هوی» نماینده ویژه چین در امور اورآسیا و سفیر سابق این کشور در روسیه، ریاست هیات ویژه چین برای حل بحران اوکراین را بر عهده خواهد داشت؛ لی هوی برای ۱۰ سال و از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۹، سفیر چین در روسیه بوده است.
«شی جین پینگ» رئیس جمهور چین روز چهارشنبه در جریان گفتوگوی تلفنی با «ولودمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین تاکید کرد که وی نمایندهای به اوکراین و دیگر کشورها برای رایزنی در خصوص حل بحران اوکراین خواهد فرستاد.
یو جون، معاون مدیر کل اداره آسیای مرکزی و اروپای شرقی در وزارت امور خارجه چین نیز در کنفرانس خبری با خبرنگاران تایید کرد، لی هوی ریاست هیات اعزامی به اوکراین را بر عهده خواهد داشت.
وزارت امور خارجه چین به تازگی هم اعلام کرد پکن آماده تلاشها در راستای ایجاد صلح در اوکراین بوده و امیدوار است، طرفهای درگیری در این زمینه همکاری کنند. چین پیشتر هم طرح صلحی را برای بحران اوکراین ارائه کرد که مورد استقبال کشورهای غربی قرار نگرفت.
در این طرح آمده، همه طرفها باید عقلانیت و خویشتنداری از خود نشان دهند، از دامن زدن به تنشها و اتخاذ اقدامات در جهت تشدید درگیریها و خارج شدن اوضاع از کنترل جلوگیری کرده و به تماس بین روسیه و اوکراین و ازسرگیری گفتوگوهای مستقیم و کاهش تنش تدریجی کمک کنند.
چین در سند پیشنهادی خود اعلام کرد ،مذاکره تنها راهکار بحران اوکراین است و همه تلاشها برای حل مسالمتآمیز بحران باید مورد تشویق و حمایت قرار بگیرد. بنا بر اعلام وزارت خارجه چین، پکن اصرار دارد به منافع و نگرانیهای امنیتی مشروع همه کشورها توجه کند.
گفتوگوی تلفنی رئیس جمهور چین با زلنسکی
تلویزیون چین از گفتوگوی تلفنی شی جینپینگ با ولودیمیر زلنسکی خبر داد.
به گزارش اسپوتنیک، تلویزیون مرکزی چین (CCTV) روز چهارشنبه گزارش داد، شی جینپینگ، رئیس جمهور چین با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، تلفنی گفتوگو کرد.
در این بیانیه آمده است: در این گفتوگوی تلفنی طولانی مدت، بر ضرورت گفتوگو برای برقراری آتش بس تاکید شده است.
هوآ چونیینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در صفحه توئیتر خود نوشت: شی جینپینگ، رئیس جمهور چین به تازگی با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین تلفنی گفتوگو کرده است؛ این نخستین بار است که دو رهبر از زمان حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ با یکدیگر صحبت می کنند.
رئیس جمهور چین با تاکید بر اینکه پکن همواره موضع صلح آمیز در بحران اوکراین در پیش گرفته است، به زلنسکی اطلاع داد که پکن یک فرستاده ویژه به اوکراین و دیگر کشورها برای برقراری تماس و رایزنی با همه طرف ها برای حل و فصل بحران اوکراین میفرستد.
شی تاکید کرد که پکن آماده است، بدون توجه به اوضاع بینالمللی با کییف بر اساس منافع متقابل همکاری کند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین نیز گفتوگوی تلفنی با شی جینپینگ را "طولانی و معنادار" و دارای انگیزه قدرتمندی برای روابط دوجانبه خواند.
زلنسکی در توییتر خود نوشت: من تماس تلفنی طولانی و معناداری با شی جینپینگ، رئیس جمهور چین داشتم و معتقدم که این تماس و همچنین تعیین سفیر اوکراین در چین، انگیزه قدرتمندی به توسعه روابط دوجانبه ما خواهد داد.
فرمان پوتین برای توقیف اموال کشورهای متخاصم
اقدامات بی سابقه غربیها علیه روسیه، مقامهای روس را به واکنش واداشته و در همین راستا، توقیف داراییهای کشورهای خارجی در دستورکار مسکو قرار گرفته است.
رسانههای روسیه شامل خبرگزاری «تاس» روز چهارشنبه (امروز) خبر دادند که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور این کشور فرمانی را امضا کرد که به روسیه امکان تلافی جویی در برابر توقیف داراییهای روسیه در خارج را میدهد.
تنشهای غرب و مسکو بر سر جنگ اوکراین همچنان ادامه دارد و فرمان تازه رئیسجمهور روسیه برای تلافی توقیف داراییهای روسیه در خارج از کشور خبرساز شده است.
طبق فرمانی که ولادیمیر پوتین روز سه شنبه (دیروز) امضا کرد، این کشور در پاسخ به توقیف اموال خارجی روسیه، اموال و داراییهای «کشورهای غیر دوست» تحت نظارت و اداره دولت روسیه قرار میگیرد.
بنا بر گزارش خبرگزاری تاس، نظارت و اداره دولت روسیه بر این اموال، موقت و به منظور مقابله با تهدید ملی برای روسیه در موضوعات مختلف اقتصادی، انرژی و سایر تهدیدات خواهد بود.
آژانس فدرال مدیریت دولتی دارایی روسیه مسئول نظارت و اداره این اموال توقیفی خواهد بود. فرمان صادره ولادیمیر پوتین، از روز سه شنبه (دیروز) برای اجرا ابلاغ شده است.
فرمان رئیسجمهور روسیه در پاسخ به اقدامات بی سابقه آمریکا و متحدانش صادر شده است. غربیها به بهانه جنگ اوکراین ضمن تحریم بی سابقه روسیه، دست به اقداماتی از قبیل توقیف اموال اشخاص حقیقی و حقوقی روس زدهاند.