بین الملل تابناک: چهارصد و سی و یک روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
روسیه، اوکراین، ترکیه و سازمان ملل متحد امروز (جمعه) نتوانستند برای صدور مجوز صادرات غلات اوکراین از دریای سیاه با کشتیهای جدید به توافق برسند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، روسیه و اوکراین با میانجیگری ترکیه و سازمان ملل توافقی امضا کردهاند که بر اساس آن، صادرات غلات اوکراین از دریای سیاه جریان داشته باشد؛ اما مسکو تهدید کرده که به دلیل موانعی که بر سر راه صادرات غلات و کود روسیه وجود دارد، در ۱۸ مه از این توافق خارج خواهد شد.
فرحان حق، معاون سخنگوی سازمان ملل متحد گفت که بازرسی روزانه کشتیهایی که پیش از این اجازه جابهجایی غلات را داشتند، ادامه خواهد داشت. مقامات چهارطرف درگیر در مذاکره، یک مرکز هماهنگی مشترک در استانبول تشکیل دادهاند که توافق دریای سیاه - که در ماه ژوئیه سال گذشته به دست آمد - را اجراء میکند.
روسیه در ماه گذشته میلادی به همتایان خود در این مرکز گفت که به هیچ کشتی جدیدی اجازه حمل غلات را نخواهد داد، مگر آنکه مسئولان مربوطه تضمین دهند که این جابهجایی تا ۱۸ مه، یعنی تا روز انقضای قرارداد دریای سیاه، انجام خواهد شد.
روال کار از این قرار است که اوکراین به صورت روزانه فهرستی از کشتیها را به مرکز مذکور ارائه میکند تا مجوز جابهجایی غلات با این کشتیهای مشخص صادر شود. پس از آنکه کشتیها تایید شدند، توسط مقامات این مرکز - متشکل از ترکیه، روسیه، اوکراین و سازمان ملل - در نزدیکی ترکیه مورد بازرسی قرار میگیرند و سپس به بندر اوکراین در دریای سیاه میروند تا بارگیری کنند.
این کشتیها پس از بارگیری، مجدداً به آبهای ترکیه میروند تا برای آخرین بار مورد بازرسی قرار گیرند. این بازرسیها به دلیل نگرانی روسیه از احتمال ورود سلاح به اوکراین از طریق کشتیهای باری صورت میگیرند.
به گفته مقامات مسئول، در حال حاضر یک کشتی مجوز را دریافت کرده و منتظر بررسی در آبهای ترکیه است تا سپس به بندر دریای سیاه اوکراین برود. از سوی دیگر، ۲۵ کشتی بارگیری کرده و منتظر بازرسی و دریافت مجوز خروج از آبهای ترکیه هستند. همچنین ۱۳ کشتی در بنادر اوکراین پهلو گرفته، پنج کشتی در راه این بنادر بوده و دو کشتی دیگر با اتمام بارگیری به سوی آبهای ترکیه حرکت کردهاند.
بر اساس دادههای وبسایت بنادر دریای اوکراین، در حال حاضر هشت کشتی جدید منتظر دریافت مجوز هستند.
سازمان ملل و ترکیه میانجیگر امضای توافق صادرات غلات دریای سیاه بودند تا بحران جهانی غذا که با حمله روسیه به اوکراین شدت گرفته، بهبود یابد. اما همزمان با این قرارداد، روسیه توافق دیگری با سازمان ملل انجام داده که در آن این سازمان قبول کرده تا موانع بر سر صادرات کود و غلات روسیه را از میان بردارد.
گرچه صادرات کود و غلات روسیه هدف تحریمهای غرب قرار نگرفته، اما مسکو میگوید که محدودیتهای پرداختی، تدارکاتی و بیمهای، صادراتش را مختل کرده است.
مسکو میگوید، اگر فهرست خواستههایش برای رفع این موانع برآورده نشود، قرارداد صادرات غلات دریای سیاه را بعد از ۱۸ مه تمدید نخواهد کرد.
مقام ارشد تجاری سازمان ملل متحد امروز با سرگئی ورشینین، معاون وزیر خارجه روسیه در مسکو دیدار کرد تا درباره تلاشهای سازمان ملل برای تسهیل صادرات غذا و کود اوکراین گفتوگو کند.
همچنین قرار است در روزهای آتی معاونان وزرای دفاع روسیه، اوکراین و ترکیه دیداری پیرامون توافق صادرات غلات داشته باشند.
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه روز جمعه گفت که اقدام اخیر اوکراین در حمله به کاخ کرملین با دو پهپاد یک اقدام خصمانه بود.
وی در این مصاحبه گفت: «آشکارا این یک اقدام خصمانه بود و واضح است که بدون اطلاع اربابان تروریستهای اوکراینی نمیتوانستند این کار را انجام دهند و ما پاسخ خواهیم داد».
وزیر خارجه روسیه در ادامه تاکید کرد: «ما با اقدامات مشخص به این حمله پاسخ خواهیم داد».
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین چهارشنبه با اعلام خبر دفع حمله پهپادی اوکراین به مقر ریاستجمهوری روسیه، گفت که مسکو این حمله را سوءقصد به جان «ولادیمیر پوتین» دانسته و حق اقدام تلافیجویانه را برای خود محفوظ میداند. مقامهای اوکراینی این اتهامات را رد کردند و مدعی شدند که نقشی در حمله پهپادی به کرملین نداشتهاند.
شورای اتحادیه اروپا روز جمعه با اختصاص یک میلیارد یورو برای خرید مهمات و تسلیحات برای اوکراین موافقت کرد. این بودجه از صندوق «یوروفاند برای صلح» اختصاص خواهد یافت.
«دیمیتری کولبا» وزیر خارجه اوکراین نیز از این اقدام اتحادیه اروپا استقبال کرد. وی در پیامی توییتری نوشت: «از موافقت شورای اروپا با بخش دوم کمک یک میلیارد یوروی برای تامین مشترک مهمات برای اوکراین استقبال میکنم. این گام قابلیتهای دفاعی طولانی مدت اوکراین را تقویت بخشید و اوکراین را برای شکست تهاجم روسیه انعطاف پذیر میکند».
با وجود هشدارهای مکرر روسیه به کشورهای غربی برای حمایت نظامی از اوکراین و ارسال تجهیزات رزمی به این کشور، آمریکا یک بسته کمک جدید برای کییف اعلام کرد.
دولت آمریکا شامگاه چهارشنبه ضمن اعلام کمک نظامی ۳۰۰ میلیون دلاری برای اوکراین، گفت که این بسته برای اولینبار شامل موشکهای کوتاهبُرد هواپرتاب با نام «هایدرا-۷۰» میشود.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، این حمایت نظامی جدید، سیوهفتمین بسته از کمکهای آمریکا برای اوکراین از زمان آغاز عملیات نظامی ویژه روسیه در منطقه دونباس در فوریه ۲۰۲۲ است که مجموع کمکهای ارسالی را به ارزش ۳۵.۷ میلیارد دلار میرساند.
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا طی بیانیهای درباره این بسته کمکی جدید گفت: «آمریکا و متحدان و شرکای ما تا زمانی که لازم باشد در کنار اوکراین متحد خواهند ماند».
طبق این گزارش، آمریکا در این بسته راکت، مهمات و توپخانههای هویتزر ۱۵۵ میلی متری را با هدف تضعیف مواضع زمینی روسیه برای پیشروی نظامیان اوکراینی در جریان عملیات ضدحمله ارسال میکند.
به نوشته رویترز، موشک هایدرا-۷۰، نوعی موشک هواپرتاب و بدون هدایت است که توسط شرکت «جنرال داینامیکس» ساخته شده و معمولاً از غلافهای متصل به هواپیماهای جنگی برای پشتیبانی از نیروهای زمینی پرتاب می شوند.
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز جمعه تاکید کرد که بروکسل معتقد است که تنها طرح صلح بادوام طرحی است که «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین ارائه کرده است و این اتحادیه ابتکارات چین در این زمینه را جدی نمیگیرد.
بورل در کنفرانس «وضعیت اتحادیه، 202» در شهر فلورانس ایتالیا گفت: دیدگاه اتحادیه اروپا این است که مذاکرات دیپلماتیک برای دستیابی به صلح در اوکراین در حال حاضر هیچ معنایی ندارد.
براساس گزارش خبرگزاری تاس، این دیپلمات ارشد اروپایی از حمایت پکن از مسکو انتقاد کرد اما در عین حال گفت که چین هیچ تسلیحاتی در اختیار روسیه قرار نداده است.
چین در اسفند ماه گذشته طرح 12 مادهای را برای مذاکرات صلح در اوکراین ارائه کرد که شامل درخواست برای کاهش تنشها در گام اول است.
در این طرح آمده است، همه طرفها باید عقلانیت و خویشتنداری از خود نشان دهند، از دامن زدن به تنشها و اتخاذ اقدامات برای تشدید درگیریها و خارج شدن اوضاع از کنترل جلوگیری و به تماس بین روسیه و اوکراین و از سرگیری گفتوگوهای مستقیم و کاهش تنش تدریجی کمک کنند.
بورل در ادامه مدعی شد، «.... تنها چیزی که میتوان آن را یک طرح صلح نامید، پیشنهاد زلنسکی است! طرح چین، یک طرح صلح نیست و فقط مجموعهای از آمال و آرزوهاست. طرح صلح فقط طرحی است که توسط اوکراینیها پیشنهاد شده است، که مطمئناً توسط روسها پذیرفته نشده است. طرحهای صلح خوب هستند، اما شما به کسی نیاز دارید که بخواهد در مورد صلح صحبت کند، اگر کسی میگوید که من اهداف نظامی دارم، به بمباران ادامه میدهم، به جنگ ادامه میدهم تا زمانی که به اهدافم دست پیدا کنم، خوب، دیگر چه گفتوگوی صلحی؟....»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به طرح صلح چین اضافه کرد، بروکسل از اول هم گفته است که چین نقشی دارد که باید ایفا کند. با این حال چین طرح صلحی ارائه کرد که در غرب به شدت مورد قرار گرفته است.
وی تاکید کرد، من فکر میکنم چین نقشی بزرگی دارد. پکن عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل است و تنها کسی است که نفوذ زیادی در مسکو دارد و تا کنون هیچ سلاحی به روسیه نداده است. ما نسبت به تماس تلفنی بین «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین با زلنسکی نگاه مثبتی داریم.
اظهارات بورل پس از آن مطرح میشود که او اخیرا از نقش چین در مناسبات جهانی حمایت کرده و خواستار عدم تقابل و رویارویی چین و ایالات متحده شده بود.
پیش از این امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه نیز درباره تنش میان پکن و واشنگتن گفته بود، اروپا نفعی از دمیدن به آتش درگیریها در تایوان ندارد و باید به یک «قطب سوم» مستقل از پکن و واشنگتن تبدیل شود. این اظهارات با انتقادات زیادی در غرب علیه رئیس جمهور فرانسه تبدیل شد.
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه فدراسیون روسیه امروز (جمعه) «ولودیمر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین را به عروسک خیمهشببازی کشورهای غربی توصیف کرد.
لاوروف در گفتوگو با رسانهها در حاشیه نشست سازمان همکاری شانگهای، گفت: «حلوفصل مناقشه در اوکراین فقط به خط تماس (وضعیت جبهه جنگ بین دو کشور) بستگی ندارد. ماهیت این بحران، عمیقتر از آن است».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی با بیان اینکه علیرغم پمپاژ تسلیحات آمریکایی به اوکراین، روسیه هرگز از حل بحران امتناع نکرده، توضیح داد: «زلنسکی یک عروسک خیمهشببازی است ولی روسیه آماده گفتگو با غرب است که این اتفاق دیر یا زود رخ میدهد».
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه درباره حمله پهپادی اوکراین به کاخ کرملین نیز اظهار داشت: «روسیه با اقدامات تلافیجویانه به حمله پهپادی پاسخ خواهد داد اما در مورد اینکه آیا این [حمله] دلیلی برای جنگ است یا نه صحبتی نخواهد کرد».
طبق این گزارش، لاوروف در ادامه تصریح کرد: «زلنسکی [با اجرای چنین حملاتی]، هر کاری میکند تا کشورهایی که برای خود احترام قائل هستند، تمایلی به برقراری ارتباط با او نداشته باشند».
وی همچنین خبر داد که تعدادی از وزرای خارجه کشورهای سازمان همکاری شانگهای، از جمله وزیر خارجه پاکستان، حمله پهپادی به کرملین را محکوم کردند.
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه روز پنجشنبه گفت که روابط بین مسکو و واشنگتن در آستانه کشیده شدن به درگیری نظامی است.
طبق گزارش خبرگزاری ایتارتارس،ریابکوف روز پنجشنبه در مصاحبه با یک کانال تلویزیونی روسیهای گفت که روابط دو کشور در آستانه درگیری مسلحانه قرار دارد اما مسکو در تلاش برای جلوگیری از آن است.
ریابکوف گفت: «ما در تلاش هستیم از سقوط روابطمان با آمریکا به ورطه یک درگیری مسلحانه جلوگیری کنیم. ما الان در آستانه آن [درگیری مسلحانه] و در لبه پرتگاه قرار داریم.»
دیپلمات بلندپایه روسیهای همچنین تصریح کرد مقامهای آمریکایی در تلاش هستند عدم دخالت واشنگتن در حمله تروریستی اخیر به کرملین را تبلیغ کنند.
اظهارات ریابکوف در شرایطی مطرح میشود که دفتر ریاستجمهوری روسیه چند روز پیش کییف را به حمله پهپادی به کرملین با هدف ترور «ولادیمیر پوتین» متهم کرد. مقامهای اوکراینی این اتهامات را رد کردند و مدعی شدند که نقشی در حمله پهپادی به کرملین نداشتهاند.
با اینحال، مسکو هشدار داده است که حق انتقامجویی به شیوهای مناسب و در زمان مناسب و مورد نظر خود را برای خود قائل است.
رسانهها گزارش دادهاند انتظار میرود که نیروهای اوکراینی در هفتههای آینده یک ضدحمله را علیه نیروهای روسیه آغاز کنند. متحدان خارجی اوکراین متعهد شده اند تا زمان تحمیل یک شکست راهبردی به روسیه، از کییف حمایت خواهند کرد.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه در واکنش به جدیدترین حملات پهپادی اوکراین به خاک روسیه تصریح کرد که ایالات متحده و متحدان این کشور در نهایت مسئول اقدامات «رژیم کییف» هستند.
زاخارووا تصریح کرد: «آنها دولت قانونی اوکراین را [در سال ۲۰۱۴] نابود کردند، کلاهبرداران و راهزنان را در رأس امور قرار دادند، پول و اسلحه در اختیار آنها گذاشتند، آنها را مملو از احساس معافیت مطلق کردند و پوشش سیاسی و حمایت نظامی در اختیار آنها قرار دادند».
سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت مسکو، «واشنگتن، لندن و به طور کلی ناتو» را مسئول تمامی اقدامات دولت اوکراین میداند.
سرگئی لاوروف روز جمعه حمله پهپادی به کاخ کرملین را یک اقدام خصمانه خطاب کرد و گفت به طور حتم این حمله از سوی دولت روسیه با اقدامات مشخص پاسخ داده خواهد شد.
دولت روسیه در بیانیهای اوکراین را به حمله پهپادی علیه کاخ کرملین با هدف ترور ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه متهم کرد و گفت که این حمله با حمایت مستقیم آمریکا انجام شد. اوکراین و کاخ سفید ادعای روسیه را رد کردهاند.
دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین روز چهارشنبه اعلام کرد که شب گذشته کییف با انجام حمله پهپادی به کاخ کرملین قصد جان ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه کرده بود.
طبق بیانیه کاخ کرملین، دو پهپاد به سوی کاخ کرملین در حرکت بودند اما با کمک سامانههای جنگی الکترونیک سرویسهای امنیتی روسیه سرنگون شدند و این حمله هیچ خسارت جانی یا مالی به همراه نداشت.
حمله پهپادی به پالایشگاهی در جنوب روسیه
منابع امور اضطراری روسیه از حمله پهپادی به یک پالایشگاه در جنوب روسیه خبر دادند و اعلام کردند که بر اثر آن، پالایشگاه ایلسکی دچار آتش سوزی شده است.
یک منبع امنیتی روسی به خبرنگار نووستی اعلام کرد که علت آتش سوزی در پالایشگاه ایلسکی در کراسنودار، سقوط چهار پهپاد بوده که یکی از آنها منفجر نشده است.
مقامات محلی اعلام کردند، بر اثر آتش سوزی که پس از یک ساعت و نیم خاموش شد، تلفاتی به بار نیامده است.
منابع روسی اعلام کردند که آتش سوزی بر اثر حمله پهپادی بوده و این پالایشگاه با چهار پهپاد هدف قرار گرفته و یک پهپاد منفجر نشده است.
آژیر حمله هوایی در اوکراین به صدا درآمد
صبح امروز جمعه، صدای آژیر حمله هوایی در مناطق مختلف اوکراین به صدا درآمد. صدای آژیر در خارکوف و دنیپروپتروفسک و برخی مناطق دیگر به صدا درآمد.
شب گذشته هم رسانهها با انتشار فیلم و عکسهایی از وقوع انفجارهای پیاپی و حریق در پایتخت اوکراین خبر دادند. برخی رسانهها از شنیده شدن صدای چند انفجار پیاپی در کییف پایتخت اوکراین خبر دادند.
رسانه های اوکراینی اعلام کردند که کییف در تلاش برای ساقط کردن شیء ناشناس در حال پرواز بر فراز این شهر است.
منابع خبری اعلام کردند که چند نقطه از منطقه «سالامنسکی» در مرکز پایتخت اوکراین، هدف قرار گرفته و شعلههای آتش سوزی متعاقب آن از دور دستها قابل رؤیت است.
همزمان منابع در دونتسک اعلام کردند که نیروهای اوکراینی، صبح امروز جمعه شهری را در منطقه نیکتووفسکی آماج قرار دادند. همچنین شهر نووو باخموتوفکا هدف حملات نیروهای اوکراینی قرار گرفت.
پدافند ارتش اوکراین، اشتباهی پهپاد خودی را سرنگون کرد!
رسانههای روسیه با انتشار تصاویری اعلام کردند، پدافند هوایی ارتش اوکراین بار دیگر بر فراز شهر کییف، اشتباهی یک پهپاد خودی این کشور را سرنگون کرد. این پهپاد از نوع «بیرقدار» ساخت کشور ترکیه بوده است.
وبگاه خبری «آرتی» روسیه شامگاه پنجشنبه گزارش داد که طبق بیانیه منتشره از سوی فرماندهی نیروی هوایی اوکراین، سرنگونی پهپاد بیرقدار TB۲ بعد از آن صورت گرفت که این پرنده کنترل خود را هنگام پرواز بر فراز کییف از دست داد.
در این بیانیه آمده است: «حدود ساعت ۲۰ شب به وقت محلی، یک فروند هواپیمای بدون سرنشین بیرقدار TB۲ هنگام یک پرواز بر فراز منطقه کییف کنترلش را از دست داد و سرنگون شد.»
فرماندهی نیروی هوایی ارتش اوکراین گفته، این حادثه احتمالاً به دلیل نقص فنی صورت گرفته است.