بین الملل تابناک: چهارصد و سی و نه روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز (شنبه) با حمایت از عرضه تسلیحات دوربرد به اوکراین، خواستار تسریع ارسال تسلیحات به کییف شد.
خبرگزاری رویترز گزارش کرد، بورل در جمع خبرنگاران گفته است از آنجاییکه نیروهای اوکراینی هر روز در باخموت به یکهزار گلوله توپخانهای نیاز دارند، کشورهای اتحادیه اروپا باید عرضه مهمات به کییف را تسریع بخشند.
وی ادامه داد که «دیمیترو کولبا» وزیر امور خارجه اوکراین به او گفته است که وی در نشستی در استکهلم به همتایان خود در اتحادیه اروپا گفته است که کییف به حمایت بیشتری برای دفاع از خود در مقابل حملات روسیه نیاز دارد.
وی با اشاره به این موارد تصریح کرد که در بخش شرقی میدان نبرد در شهر باخموت، «اوکراین به بیش از یکهزار گلوله توپخانهای در هر روز نیاز دارد».
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چه طور کشورهای اتحادیه اروپا میتوانند عرضه تسلیحات به اوکراین را تسریع بخشند، گفت که کشورهای عضو اتحادیه اروپا باید به ذخایر مهمات خود رجوع کرده و بر چالشهای لجستیکی غلبه کنند.
در ماه مارس، وزرای اتحادیه اروپا طرحی به ارزش دستکم دو میلیارد یورو برای عرضه یک میلیون گلوله مهمات توپخانه و موشک در مدت 12 ماه به اوکراین را تصویب کردند. این طرح کشورهای اتحادیه اروپا را موظف میکرد تا از ذخایر خود گلولههای مهمات توپخانهای را برای اوکراین تأمین کنند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین تأکید کرد که اوکراین نیاز ویژه ای به مهمات دوربرد دارد «زیرا روسیه از فاصله دور در حال بمباران کردن است. اوکراینیها مجبورند که برای رسیدن به همان برد، ظرفیت کافی را در اختیار داشته باشند».
کولبا قبل از دیدار با بورل گفته بود که مهمات دوربرد، محور گفتوگوهایش با بورل است. آلمان امروز کمک نظامی 2.7 میلیارد یورویی به اوکراین را اعلام کرد که این بزرگترین بسته کمک نظامی بلین به اوکراین از زمان آغاز عملیات نظامی ویژه روسیه به اوکراین در فوریه گذشته محسوب میشود و متعهد شد که حمایتهای بیشتری از کییف در مقابل روسیه داشته باشد.
وزیران دارایی و روسای بانکهای مرکزی کشورهای عضو گروه هفت، در جریان ادامه اجلاس خود در ژاپن طی امروز (شنبه) بر تعهد خود به منظور حمایت از کییف "تا هر زمان که طول بکشد" و رسیدگی به نیازهای مالی فوری اوکراین و همسایگانش تاکید کردند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، این رهبران در بیانیه مشتریک که بعد از سه روز نشستشان در شهر نیگاتای ژاپن منتشر شد نوشتند: "ما بر حمایت تزلزل ناپذیر خود از اوکراین تا هر زمان که طول بکشد تاکید کرده و به صورت متحد جنگ تهاجمی غیرقانونی، غیرموجه و بدون تحریک قبلی روسیه علیه اوکراین را محکوم میکنیم."
این رهبران مالی گروه هفت اضافه کردند، "قویا متعهد به ادامه رسیدگی به نیازهای مالی فوری و کوتاه مدت اوکراین و همچنین حمایت از همسایگان آن و دیگر کشورهایی که شدیدا از این وضعیت تاثیر پذیرفتهاند هستیم."
شرکت کنندگان در اجلاس گروه هفت همچنین بر حمایت خود از همکاری بین المللی به عنوان ابزاری برای حل و فصل مشکلات اقتصادی جهانی تاکید مجدد و اضافه کردند که "روایت تکرار شده غلط از جانب روسیه" درباره تاثیر منفی تحریمها بر امنیت غذا و انرژی را رد میکنند.
در بیانیه مربوط به اجلاس این رهبران مالی گروه هفت آمده است: "ما به همراه جامعه بین المللی، تعهد خودمان به حمایت بودجه ای و اقتصادی از اوکراین در سال ۲۰۲۳ و اوایل ۲۰۲۴ را افزایش داده و به مبلغ ۴۴ میلیارد دلار رساندهایم و این تایید یک برنامه مربوط به صندوق بین المللی پول برای اوکراین با در نظر گرفتن مبلغ ۱۵.۶ میلیارد دلار برای مدت چهار سال را میسیر کرد."
وزرای دارایی گروه هفت گفتند، به اعتقاد آنها این اعتبارات اختصاص یافته به بازسازی زیرساختهای حیاتی اوکراین و و برقرار کردن کارکرد عادی دولت آن و تامین خدمات اساسی و با ثبات سازی اقتصادی کمک خواهد کرد.
علاوه بر آن نمایندگان کشورهای عضو گروه هفت قصد خود را برای حفظ نظام تحریمهای ضد روسی تایید کردند.
در بیانیه نشست سران مالی گروه هفت نوشته شد: "ما بر عزم تزلزل ناپذیر خود برای اعمال و اجرای تحریمها و دیگر تدابیر اقتصادی به منظور تضعیف هر چه بیشتر ظرفیت روسیه برای اجرای جنگ غیر قانونی، غیر موجه و بدون تحریک قبلی خود تاکید مجدد میکنیم. ما به مقابله با هر گونه تلاش برای فرار از تدابیر تحریمی خود و تضعیف آنها متعهد می مانیم."
طرفها همچنین گفتند که قصد دارند به نظارت دقیق بر معاملات فرامرزی بین روسیه و سایر کشورها ادامه دهند و همچنین "اثربخشی تعیین سقف قیمت برای نفت خام و فرآورده های نفتی روسیه برای اطمینان پیدا کردن از تحقق اهدافشان" را تجزیه و تحلیل کنند.
وزارت دفاع روسیه دولت اوکراین را به هدف قرار دادن اهداف غیر نظامی در لوهانسک با موشکهای کروز «استُرم شادو» انگلیس متهم کرد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، وزارت دفاع روسیه امروز (شنبه) اعلام کرد که اوکراین با استفاده از موشکهای استُرم شادو که انگلیس به کییف تحویل داده، حملاتی را به اهداف غیر نظامی در لوهانسک انجام داده است.
در بیانیه وزارت دفاع روسیه آمده است: در تاریخ ۱۲ ماه مه، جنگندههای نیروی هوایی اوکراین حملاتی را به شرکت پلیمری «پلیپاک» و کارخانه فرآوردههای گوشتی «میلیام» در شهر لوهانسک انجام دادند و در این حملات از موشکهای هوا به هوای استرم شادو استفاده شد که توسط انگلیس به اوکراین تحویل داده شده است.
این وزارتخانه در ادامه آورده است: این در حالی است که انگلیس مدعی شده است که از این موشکها علیه اهداف غیر نظامی استفاده نمیشود.
در ادامه این بیانیه آمده است: در نتیجه حمله به لوهانسک، چند ساختمان مسکونی تخریب و چند غیرنظامی از جمله شش کودک مجروح شدهاند.
وزارت دفاع روسیه همچنین اعلام کرد که یک جنگنده روسی دو جنگنده "SU -۲۴" و "MIG -۲۹" را که در حمله به لوهانسک شرکت داشتند، سرنگون کرد.
تارنمای آمریکایی ان پی آر نوشت: پیش بینی بن هاجز ژنرال بازنشسته ارتش آمریکا یک روز بعد از اظهارات ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین درباره توقف موقت ضد حملات تا رسیدن سلاح ها و تجهیزات نظامی دیگر از سوی غرب، مطرح شده است.
زلنسکی از طریق یک مترجم به شبکه های تلویزیونی عمومی گفت: ما می توانیم با آنچه داریم پیشروی کنیم و فکر می کنم می توانیم موفق باشیم. اما افراد زیادی را از دست خواهیم داد. من فکر می کنم که این غیرقابل قبول است. باید منتظر بمانیم.
فرمانده ارتش آمریکا در اروپا در این گفت و گو از شرایط لازم برای پیشبرد ضدحمله، انتظارات خود برای حمله و آینده کمک های خارجی به اوکراین صحبت کرد.
وی درباره این که آیا این تاخیر به تلاش های اوکراین آسیب وارد خواهد کرد گفت: من این را به عنوان تاخیر توصیف نمی کنم. فکر می کنم این ایده که ضد حملات در بهار انجام خواهد شد چیزی است که توسط خود ما ایجاد شد. ... به باور من آنها هرگز تاریخ یا فصل مشخصی را برای انجام ضد حملات تعیین نکردند.
هاجز آغاز ضد حملات را به سه شرط منوط دانست: آیا نیروهای خودی برای این که موفق شوند به اندازه کافی قوی، آموزش دیده و دارای آمادگی هستند؟ شرط دوم: آیا نیروهای روسی به اندازه کافی ضعیف و یا دچار اختلال شده اند تا به موفقیت حمله اوکراین کمک کند؟ و در نهایت شرط سوم، که به شرایط زمین بستگی دارد. آیا آن قدر خشک است که حرکت صدها وسیله نقلیه زرهی را پشتیبانی کند؟ اینها سه شرطی هستند که فکر می کنم آنها باید قبل از این که به رئیس جمهور بگویند آماده ضد حملات هستند، رعایت کنند.
این ژنرال سابق آمریکایی درباره خطر از دست دادن کمک های آمریکا به اوکراین گفت: این مساله، مهم است و فکر می کنم درباره آن نگرانی هایی نیز وجود دارد.
وی افزود: جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا گفته که حمایت آمریکایی ها از اوکراین به موفقیت ضد حملات منوط نیست و با توجه به دلایلی که برای ضد حملات وجود دارد فکر نمی کنم که حمایت آمریکا از اوکراین به طور مستقیم فقط به موفقیت حملات بستگی داشته باشد.
وزارت دفاع روسیه امروز درباره روند عملیات ویژه نظامی مسکو در اوکراین در ۲۴ ساعت گذشته اعلام کرد: ۲۸۵ نظامی اوکراینی در محور دونتسک کشته شدند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، وزارت دفاع روسیه امروز شنبه در بیانیه ای در خصوص روند ادامه عملیات ویژه روسیه در اوکراین در ۲۴ ساعت گذشته اعلام کرد: در محور دونتسک حدود ۲۸۵ نیروی اوکراینی کشته شدند.
وزارت دفاع روسیه در این خصوص میافزاید: یگان های عملیاتی یک چهارم بخش غربی آرتموفسک را آزاد کردند. یک بالگرد میگ- ۸ نیروی هوایی اوکراین در نزدیکی شهر کوپیانسک در منطقه خارکیف سرنگون شد.
بیانیه مذکور در ادامه اضافه میکند: در محور کوپیانسکی نزدیک به ۱۷۰ نظامی اوکراینی کشته شدند. در محورهای دونتسک جنوبی و زاپروژیا بالغ بر ۱۵۵ نظامی اوکراینی کشته شدند.
سقوط جنگنده و بالگرد نظامی روسیه در مرز اوکراین
منابع خبری روسیه از سقوط یک هواپیمای سوخو ۳۴ متعلق به این کشور و حادثه مشابه برای یک بالگرد ناشناس در منطقه بریانسک روسیه در نزدیکی مرز اوکراین خبر دادند.
خبرگزاری تاس روز شنبه به نقل از منابع آگاه اعلام کرد: دقایقی پس از گزارش هایی مبنی بر سقوط یک فروند بالگرد ناشناس در منطقه، یک فروند جنگنده سوخو ۳۴ در منطقه بریانسک روسیه در نزدیکی مرز اوکراین سقوط کرد.
این منبع خبری جزئیات بیشتری درباره تلفات حادثه سقوط هواپیما ارائه نکرد،با این حال با اشاره به انتشار ویدیویی از محل سقوط هواپیما نوشت که این تصاویر بخشهایی از هواپیمای جنگنده و موتور آن را در حال سوختن نشان میدهد.
نخستوزیر استونی در اظهاراتی با بیان اینکه باید واقعیت جنگ طولانیمدت با روسیه را بپذیریم، افزود: اعضای ناتو باید هزینههای نظامی را افزایش دهند.
به گزارش نیوزویک، کاجا کالاس در مصاحبه با این نشریه آمریکایی گفت که کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) باید با برآورده کردن و افزایش نیازها فراتر از هزینه های نظامی که بیش از یک دهه نادیده گرفته شده بود، با واقعیت جدید رویارویی طولانی مدت با روسیه مواجه شوند.
اظهارات کالاس در حالی است که هزینه های نظامی استونی و همسایگان آن در پی آغاز جنگ در اوکراین به میزان چشمگیری افزایش یافته است.
کالاس در ادامه تاکید کرد: ما با یک واقعیت امنیتی جدید روبرو هستیم و همه باید سهم خود را بدهیم.
نخست وزیر این کشور حوزه بالتیک به عنوان همسایه روسیه به تازگی اعلام کرده است که ۳ درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) کشورش را صرف ارتش کند.
دولت ائتلافی جدید وی همچنین از متحدان ناتو خواسته است تا در نشست ماه ژوئیه (تیر/مرداد) اعضای ناتو در لیتوانی صرف ۲.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی برای هزینه های نظامی را متعهد شوند. اما با توجه به اینکه بیشتر کشورهای ناتو هنوز نتوانسته اند به هدف ۲ درصد تولید ناخالص داخلی مصوب سال ۲۰۱۴، دست یابند، به نظر می رسد استونی و سایر کشورهای حوزه بالتیک با چالش سختی روبرو هستند.
براساس گزارش ها تاکنون تنها هشت کشور این ائتلاف نظامی شامل آمریکا، استونی، لتونی، لیتوانی، یونان، لهستان، بریتانیا و فنلاند به عنوان عضو جدید از ۳۱ عضو به آستانه هدف رسیده اند.
سخنان نخست وزیر استونی در حالی مطرح میشود که وی به همراه سایر کشورهای منطقه بالتیک سال گذشته در اجلاس سالانه ناتو در مادرید در پی کنار گذاشتن راهبرد «سیم مخفی» (Trip Wire) به پیروزی تاریخی دست یافتند. براساس این استراتژی کشورهای عضو ناتو موظف بودند در صورت تهاجم به یکی از کشورهای این ائتلاف نظامی به کشور مهاجم حمله کنند.
کالاس پیش از اجلاس ژوئیه ۲۰۲۲ در مادرید اسپانیا گفته بود که با تداوم این راهبرد کشورش از روی نقشه محو می شود.
با کنار گذاشتن این راهبرد، ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو هم اعلام کرد که اعضای این ائتلاف نظامی تصمیم گرفتند که موضع بازدارندگی قدرتمندتری برای دفاع از هر وجب از خاک ناتو در پیش گیرند.
بزرگترین بسته تسلیحاتی آلمان در راه اوکراین
در ادامه پمپاژ تسلیحاتی اوکراین از سوی غرب، خبرها از تدارک آلمان برای ارسال بزرگترین بسته کمک تسلیحاتی برلین به کییف حکایت دارد.
«اشپیگل» روز شنبه (امروز) خبر داد که آلمان بسته جدیدی از تجهیزات نظامی را برای اوکراین به ارزش ۲.۷ میلیارد یورو (۳.۰ میلیارد دلار) جمع آوری کرده است که بزرگترین بسته کمکی برلین به کییف از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین است.
بنا بر گزارش این مجله آلمانی، بسته جدید کمک تسلیحاتی آلمان به اوکراین شامل موارد ذیل میشود:
«۲۰ دستگاه خوردوی جنگی پیاده نظام «ماردر»، ۳۰ فروند تانک «لئوپارد ۱»، ۱۵ دستگاه ضد هوایی خودکششی «گپارت»، ۲۰۰ پهپاد شناسایی، چهار سامانه پدافندی Iris-T، مهمات و تجهیزات توپخانه و بیش از ۲۰۰ خودروی زرهی رزمی و لجستیکی».
تدارک آلمان برای ارسال کمکهای نظامی تازه به اوکراین در شرایطی انجام میگیرد که این کشور به همراه آمریکا و دیگر کشورهای غربی از آغاز جنگ اوکراین در حال ارائه انواع کمکهای تسلیحاتی، مالی و اطلاعاتی هستند و همزمان فشارهای بی سابقه علیه روسیه از جمله تحریمهای شدید را در پیش گرفتهاند.
آلمان به بهانه جنگ اوکراین، ضمن اعمال تحریمهای شدید علیه روسیه در حال اختصاص بودجه کلان برای بالا بردن توان ارتش آلمان و خریدهای تسلیحاتی تازه از آمریکا است.
در همین راستا، آمریکا اخیرا هفته گذشته خبر داد که در قراردادی به ارزش حدود ۸.۵ میلیارد دلار ۶۰ فروند بالگرد نظامی «شینوک-۴۷» و دیگر تجهیزات مرتبط به آلمان میفروشد.