بین الملل تابناک: چهارصد و چهل و سه روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
یک مقام پنتاگون در سنای آمریکا گفت که این کشور یک سامانه گنبد آهنین آماده بهکارگیری دارد. اما این گزاره مبهم، شبهات زیادی را درباره امکان استقرار این سامانه در اوکراین مطرح کردهاست.
به گزارش وبسایت روزنامه اورشلیم پست، ژنرال دنیل کاربلر، فرمانده دفاع موشکی و فضایی ارتش ایالات متحده در پاسخ به پرسش سنای آمریکا که آیا اوکراین میتواند به گنبد آهنین مجهز شود، تنها گفت که پنتاگون در حال حاضر یک سامانه گنبد آهنین آماده استقرار دارد.
اخیرا آنگوس کینگ، عضو مستقل مجلس سنای آمریکا در جلسه زیرکمیته نیروهای استراتژیک سنا این پرسش را مطرح کرد که چرا در اوکراین سامانه گنبد آهنین تعبیه نشده است. او گفت: ما در ساخت آن کمک کردیم و چیزی حدود سه میلیارد دلار به اسرائیل فرستادیم تا گنبد آهنین بسازد. با توجه به اینکه امروز مهمترین مسئله اوکراین دفاع موشکی است، آیا این سامانه نمیتواند برای کییف بسیار مهم و کارآمد باشد؟
جان پلام، دستیار وزیر دفاع آمریکا در امور سیاست فضایی در پاسخ به پرسش سناتور آنگوس کینگ گفت که کمکهای آمریکا به اوکراین سلاحهایی را شامل میشود که در انبارهای ایالات متحده موجود باشند، مانند موشکهای پاتریوت.
او ادامه داد: ما سرمایهگذاری چشمگیری در پدافند موشکی انجام داده و متحدانمان را هم تشویق میکنیم که همین کار را کنند. (اما) من اطلاعی ندارم که آیا سامانه گنبد آهنین به اوکراین داده میشود یا نه.
کاربلر گفت که آمریکا «در حال حاضر دو سامانه گنبد آهنین دارد. آموزش با تجهیزات جدید یکی از آنها به پایان رسیده و آماده بهکارگیری است و آموزشهای سامانه دیگر در جریان است. در نتیجه ارتش آمریکا یک سامانه گنبد آهنین دارد که در صورت درخواست، میتواند مستقر شود.»
بسیاری از این اظهارات کاربلر این برداشت را کردند که آمریکا قصد دارد اوکراین را به گنبد آهنین مجهز کند، اما سخنگوی فرماندهی دفاع موشکی و فضایی ارتش ایالات متحده مدعی شد که منظور کاربلر در واقع امکان استقرار این سامانه در فرماندهی یکپارچه رزمی آمریکاست، نه اوکراین.
سامانه دفاع هوایی و موشکی گنبد آهنین به سفارش دولت اسرائیل و توسط شرکت نظامی اسرائیلی «رافائل» ساخته شد. دولت اسرائیل در ابتدا بودجه استقرار دو سامانه نخستین را تامین کرد، اما از آغاز این پروژه در ۲۰۱۱ تا امروز، ایالات متحده ۲.۶ میلیارد دلار به توسعه آن اختصاص داده و کمک کرده تا سامانهها و موشکهای رهگیری مضاعفی به آن اضافه شود. ایالات متحده هم به دو سامانه گنبد آهنین مجهز است و رافائل و شرکت آمریکایی «ریتون» مشترکاً اجزای موشکهای رهگیری را برای آمریکا میسازند.
از سوی دیگر، آمریکا برای ارسال این سامانه به دیگر کشورها، به اجازه اسرائیل به عنوان سازنده اصلی این سامانه نیاز دارد.
دفتر نخستوزیر اسرائیل از اظهارنظر درباره اینکه آیا اظهارات کاربلر به معنای موافقت اسرائیل با ارسال این سامانهها به اوکراین است، خودداری کرد.
اوکراین دوشنبه از اسرائیل به دلیل اعزام دیپلماتهای ارشد وزارت خارجهاش به مسکو انتقاد کرد. یک دیپلمات ارشد اوکراینی گفت که اسرائیل دارد با «جنایتکاران روس» کما فی السابق رفتار میکند.
اوکراین در مسئله گنبد آهنین سیگنالهای مختلفی فرستاده است. در سال گذشته میلادی سفیر اوکراین در اسرائیل گفت: ما به گنبد آهنین نیاز داریم تا از زنان و کودکان در برابر حملات موشکی روسیه محافظت کنیم.
از سوی دیگر، اولکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین گفت: گنبد آهنین حفاظتی در برابر موشکهای بالستیک و کروز ارائه نمیکند.
عملکرد گنبد آهنین بدین شکل است که رادارهایش با بررسی مسیر حرکت یک پرتابه، نقطه فرود آن را پیشبینی میکنند. اگر پردازنده گنبد آهنین به این نتیجه برسد که پرتابهای قرار است فرود آید، به سامانه موشکی دستور رهگیری آن پرتابه را میدهد. از این رو، این سامانه که در حال حاضر حدود ۱۲ دسته از آن در جهان وجود دارد، عمدتا برای دفاع در برابر راکتهای کوتاهبرد و گلولههای توپخانه کارایی دارد، یعنی پرتابههایی که مسیر پروازی قابل پیشبینی دارند، نه موشکهای هدایتشونده و پیشرفتهای که میتوانند تا آخرین لحظه طوری حرکت کنند که پردازنده گنبد آهنین آنها را تهدید برای خود قلمداد نکند.
از سوی دیگر، حدودا ۱۰ دستگاه از این ۱۲ سامانه در اختیار اسرائیل است، اما همه این ۱۰ سامانه هم نمیتوانند تمامی اراضی اشغالی را پوشش دهند. این در حالیست که اوکراین ۱۱ برابر اسرائیل وسعت دارد و ارسال یک سامانه گنبد آهنین به این کشور تنها بخش ناچیزی از خاکش را در برابر راکتها و گلولههای توپخانه حفاظت میکند.
«سیمور هرش» روزنامهگار محقق و افشاگر آمریکایی در وبسایت خود خبر داد گروهی از کشورهای اروپایی به رهبری لهستان از ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین خواستهاند به جنگ حتی به قیمت استعفای خود پایان دهد.
هرش گفت: این گروه تحت هدایت لهستان...بیسروصدا از زلنسکی خواسته راهی برای پایان دادن به جنگ بیابد--حتی در صورت لزوم، استعفا دهد.
به گزارش خبرگزاری تاس به نقل از این روزنامهنگار آمریکایی، گروه مذکور شامل کشورهای بالتیک و کشورهای اروپای شرقی از جمله مجارستان، لتونی، لیتوانی و استونی است.
هرش افزود رئیسجمهور اوکراین نظرش را عوش نمیکند و در حال از دست دادن حمایت خصوصی همسایگان خود است. به نوشته اسپوتنیک، هرش به این واقعیت اشاره کرد که امتناع زلنسکی از دستیابی به صلح باعث کاهش حمایت کشورهای همسایه شده است.
این روزنامهنگار محقق آمریکایی پیشتر به نقل از منابع خود گفته بود جنگ اوکراین در وضعیت دشواری قرار دارد و مدت آن به تعداد جانهایی بستگی دارد که زلنسکی مایل است قربانی کند. او همچنین در اشاره به تمایل غرب برای غلبه بر روسیه گفته بود درگیری ادامه پیدا کرده زیرا جو بایدن رئیسجمهور آمریکا تصمیم گرفته در اوکراین پیروز شود.
به تحلیل اسپوتنیک، کییف به شدت به تسلیحات غربی وابسته است و بدتر شدن روابط آن با کشورهای اروپایی به دلیل درخواستها برای صلح میتواند به طور جدی بر وضعیت امور در میدان جنگ اثر بگذارد.
ولودیمیر زلنسکی هر گونه مذاکره با دولت پوتین را رد کرده و در حالی که مسکو اقدامات خود را «عملیات نظامی ویژه» برای دفع تجاوز غرب میداند، کییف میگوید مذاکرات صلح تنها در صورتی امکانپذیر است که روسیه حملات خود را متوقف کند و همه نیروها را از خاک اوکراین خارج کند.
کرملین خوستار آن است که کییف حاکمیت روسیه را بر شبهجزیره کریمه به رسمیت بشناسد و همچنین الحاق مناطق دونتسک، خرسون، لوهانسک و زاپروژیا به روسیه را بپذیرد. اوکراین این درخواستها را رد کرده و همچنین هر گونه مذاکره را تا زمانی که روسیه نیروهایش از همه مناطق اوکراین را عقب بکشد، رد کرده است.
پایگاه دفاعی «دیفنس وان» گزارش داد که احتمال دارد بودجه اختصاصیافته به اوکراین در آمریکا تا ماه اوت به پایان رسیده و کمکهای واشنگتن به کییف ناچیز یا حتی متوقف شود.
به گزارش پایگاه خبری دیفنس وان، قانونگذاران آمریکایی در سال گذشته میلادی ۴۸.۹ میلیارد دلار کمک نظامی به اوکراین اختصاص دادند که تا امروز ۳۶.۴ میلیارد دلار آن خرج شدهاست. پیشبینی میشود که ۱۱.۳ میلیارد دلار بودجه باقیمانده در چهار ماه آینده به پایان برسد.
دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا برای ارائه کمکهای بیشتر به اوکراین، باید یک درخواست رسمی به کنگره بفرستد، اما تا امروز این اتفاق نیفتاده است.
جان هربست، سفیر سابق آمریکا در اوکراین گفت که بر اساس مکالمات افراد آگاه، دولت بایدن قصد دارد در سال جاری یک بسته کمکی چشمگیر به اوکراین ارائه کند.
اما به گفته یک دستیار کنگره آمریکا، از آنجا که بایدن با انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ آمریکا مواجه است، احتمال دارد که در صورت شکست ضدحملات اوکراین در فصل بهار کمک به کییف را قطع کند، چون نمیخواهد این کمکها تاثیر مخربی بر عملکردش در انتخابات داشته باشد.
یک رسانه عبری زبان از درخواست جدید دولت اوکراین از رژیم صهیونیستی برای کاهش حجم تجارت با روسیه پرده برداشت.
شبکه ۱۴ رژیم صهیونیستی فاش کرد اوکراین فهرستی از درخواستهای جدید را به اسرائیل ارائه کرده است که شامل تسلیحات نمیشود.
این شبکه در این باره اعلام کرد که اوکراین در قالب یک «تهدید» از اسرائیل خواسته است تا حجم تجارت خود با روسیه را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
طبق گزارش این رسانه صهیونیست، مقامات کییف دولت اسرائیل را تهدید کردهاند که اگر تلآویو تجارت با روسیه را کاهش ندهد، اوکراین در سطح دیپلماتیک پاسخ خواهد داد.
شبکه ۱۴ رژیم صهیونیستی در گزارش خود به جزئیات اقدامات دیپلماتیک اعلام شده اوکراین درصورت عدم پاسخ گویی تلآویو به این درخواست کییف اشارهای نکرده است.
واکنش روسیه به ساقط شدن موشک های هایپرسونیک کینژال
«سرگئی شویگو»، وزیر دفاع روسیه روز گذشته (سهشنبه) در گفتوگویی اختصاصی با خبرگزاری روسی «اسپوتنیک»، ادعاهای اوکراین در خصوص سرنگون کردن شش موشک مافوق صوت «کینژال» روسیه با استفاده از سامانههای پدافند هوایی را رد کرد.
وی در این خصوص توضیح داد: «من قبلاً نیز گفتهام و بار دیگر تکرار میکنم: ما این تعداد موشک کینژالی که هر بار آنها در بیانیههای خود مدعی میشوند ساقط کردهاند، شلیک نکردهایم.»
وزیر دفاع روسیه سپس تأکید کرد: به علاوه، شمار این "رهگیریهای اوکراین" و اینکه چه کسی واقعاً مجتمعهای ایالات متحده را کنترل میکند، همچنان بعنوان یک سؤال بزرگ باقی مانده است، که این بار سه برابر شلیکهای ما بوده و آنها همیشه در انواع موشکها مرتکب اشتباه میشوند و به همین دلیل آنها (موشکهای روسیه) مورد اصابت قرار نگرفتهاند.»
کینژال (به معنای روسی خنجر) یکی از ده ها سلاح استراتژیک جدید است که توسط «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه در یک سخنرانی در برابر نمایندگان پارلمان روسیه در مارس 2018 رونمایی شد.
کینژال یک موشک روسی هوا به زمین مافوق صوت با قابلیت حمل کلاهک هستهای است و بردی بیش از دو هزار کیلومتر دارد و سرعت آن 10 ماخ است.
روز گذشته (سهشنبه)، «الکسی رزنیکوف» وزیر دفاع اوکراین از مقابله ارتش این کشور با حملات شبانه گسترده موشکی و پهپادی روسیه خبر داده بود و مدعی شد که کییف شش موشک مافوق صوت روسیه را هم ساقط کرد.
ارتش اوکراین با انتشار یک بیانیه مدعی شد، دشمن (روسیه) از چندین جهت همزمان با استفاده از پهپادها، موشکهای کروز و احتمالا موشکهای بالستیک دست به یک حمله زد؛ به ادعای ارتش اوکراین، این یک «حمله پیچیده» بود.
نیروی هوایی اوکراین در بیانیه اواسط اردیبهشت ماه خود ادعا کرده بود که با سامانه پدافندی آمریکایی پاتریوت توانسته یک موشک مافوق صوت کینژال را سرنگون کند؛ ادعایی که واکنش روسیه را به دنبال داشت.
یک منبع عالیرتبه در وزارت دفاع روسیه، ۲۲ اردیبهشت ماه در واکنش به ادعای اوکراین پاتریوت گفت که موشکهای سامانه ضد موشکی پاتریوت قادر به هدف قرار دادن موشک روسی کینژال نیست.
این مقام روسی افزود: واقعیت این است که سرعت پرواز موشک کینژال از حداکثر سرعت سامانههای موشکی ضدهوایی از جمله پاتریوت که غرب در اختیار رژیم کییف قرار داده، بیشتر است.
آمریکا به حمله موفق روسیه به سامانه پاتریوت اوکراین اعتراف کرد
شبکه سی. ان. ان سهشنبه شب به نقل از یک مقام آمریکایی گزارش داد که احتمالا یک سامانه پاتریوت این کشور در اوکراین در حمله روسیه خسارت دیده و واشنگتن در حال ارزیابی این خسارت است.
این مقام آمریکایی که نامش فاش نشده است، گفت که احتمالا سامانه دفاع هوایی پاتریوت ساخت آمریکا خسارت دیده اما نابود نشده است.
وی افزود، آمریکا در حال ارزیابی میزان خسارت وارد به این سامانه است. این ارزیابی مشخص خواهد کرد که آیا این سامانه باید کامل از عملیات خارج شود یا نیروهای اوکراین میتوانند آن را در محمل تعمیر کنند.
وزارت دفاع روسیه سهشنبه در بیانیهای اعلام کرد، حمله بسیار دقیق سامانه موشکی مافوق صورت کینژال در شهر کییف به سامانه پاتریوت ساخت آمریکا اصابت کرد.
جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی ایالات متحده گفت که وی گزارشها درباره خسارت وارد آمدن به سامانه پاتریوت را تایید نمیکند.
اوکراین سهشنبه مدعی شد که شش موشک کینژال روسیه را ساقط کرده است؛ اما درباره اصابت موشک روس به پاتریوت اظهارنظر نکرد.
به گزارش سی. ان. ان، در حال حاضر دو سامانه پاتریوت در اوکراین وجود دارد؛ یکی از آنها توسط آمریکا اهدا شده و دیگری مشترکا توسط آلمان و هلند به کییف داده شده است.
هنوز مشخص نیست، کدام یک از این سامانهها در حمله روسیه آسیب دیده است؛ اما در هر حال، آسیب دیدن این سامانهها قابلیت اوکراین در دفاع از کییف را تحت تاثیر قرار میدهد.
انگلیس و هلند در حال تأمین جنگندههای اف-۱۶ برای اوکراین
شبکه خبری سیانان به نقل از بیانیه «داونینگ استریت» پس از دیدار ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا و مارک روته نخست وزیر هلند در نشست شورای اروپا در ایسلند گزارش داد: دو متحد ناتو در تلاش برای ارسال هواپیماهای جنگی ساخت ایالات متحده به اوکراین و همچنین آموزش خلبانان این کشور هستند.
اوکراین که اعلام کرده این جنگندهها را برای دفاع در مقابل حملات پهپادی و موشکی روسیه مهم می داند، از بیانیه رهبران بریتانیا و هلند استقبال کرد.
آندری یرماک، رئیس دفتر زلنسکی گفت که بلژیک، متحد دیگر ناتو، آمادگی خود را برای آموزش خلبانان اوکراینی اعلام کرده است.
بر اساس این گزارش، بریتانیا جنگندههای اف-۱۶ در نیروی هوایی خود ندارد، اما هلند و بلژیک دارند. نیروی هوایی آمریکا حدود ۸۰۰ فروند اف-۱۶ دارد.