بیانیه‌ معاونت حقوقی رئیس‌جمهور در واکنش به اظهارات مقامات افغانستان درباره حق‌آبه هیرمند

نقش قابل توجه هیرمند در تأمین آب آشامیدنی سالم مردم سیستان، توسعه اقتصادی- اجتماعی و تعدیل شرایط زیست‌ محیطی منطقه، موجب شده تا هرگونه تغییر در مناطق بالادست، از جمله انسداد یا انحراف رودخانه، بر حقوق بنیادین ساکنان این منطقه از جمله حق بر دسترسی مردم به آب آشامیدنی کافی و سالم، حق بر محیط زیست سالم، حق بر سلامت و حق بر استانداردهای مناسب زندگی آنان آثار منفی برجای گذارد.
کد خبر: ۱۱۷۶۰۸۹
|
۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۶:۵۰ 21 May 2023
|
7534 بازدید
|

بیانیه‌ معاونت حقوقی رئیس‌جمهور در واکنش به اظهارات مقامات افغانستان درباره حق‌آبه هیرمند

 

تابناک _ معاونت حقوقی رئیس جمهور در واکنش به اظهارات اخیر مقامات افغانستان در خصوص حقوق متقابل نسبت به رود هیرمند و تکلیف کشور مذکور برای تحویل 820 میلیون لیتر مکعب آب به ایران، بیانیه‌ای منتشر کرد.

در متن بیانیه معاونت حقوقی رئیس جمهور در واکنش به اظهارات اخیر مقامات افغانستان درباره حق‌آبه هیرمند آمده است:

1) هیرمند، رودخانه‌ای بین‌المللی است و هر دو دولت ایران و افغانستان، حق برابری در استفاده از آب این رود دارند. بنابراین، دولت افغانستان نمی‌تواند با اقدامات یکجانبه خود، مانع از بهره‌برداری ایران از آب رودخانه هیرمند شود.

۲) نقش قابل توجه هیرمند در تأمین آب آشامیدنی سالم مردم سیستان، توسعه اقتصادی- اجتماعی و تعدیل شرایط زیست‌ محیطی منطقه، موجب شده تا هرگونه تغییر در مناطق بالادست، از جمله انسداد یا انحراف رودخانه، بر حقوق بنیادین ساکنان این منطقه از جمله حق بر دسترسی مردم به آب آشامیدنی کافی و سالم، حق بر محیط زیست سالم، حق بر سلامت و حق بر استانداردهای مناسب زندگی آنان آثار منفی برجای گذارد.

3) معاهده راجع به آب رود هیرمند که در سال ۱۳۵۱ بین ایران و افغانستان منعقد گردید چارچوب اصلی تنظیم روابط دو کشور در موضوع هیرمند را تشکیل می‌دهد. بر اساس ماده 2 این سند، افغانستان به تحویل 820 میلیون مترمکعب آب به ایران در سال‌های نرمال و فوق نرمال، مکلف شده است. این کشور در ماده ۵ این معاهده متعهد شده مرتکب اقدامی نشودکه ایران را بعضاً یا کلاً از حقابه هیرمند محروم سازد. اقدام افغانستان در احداث سد کمال خان و انسداد و انحراف جریان رودخانه هیرمند به شوره‌زار گود زره، در صورتی که مانع از دریافت حقابه مقرر شده برای ایران گردد، نقض مواد 2 و 5 آن معاهده است. همچنین عدم همکاری افغانستان در احداث ابنیه فنی لازم مشترک، مغایر با تعهدات مندرج در ماده 7 این معاهده محسوب می‌شود. لازم به اشاره است در سال گذشته انحراف جریان آب به سمت گود زره مانع جریان طبیعی رودخانه به سمت تالاب هامون و منجر به وقوع خساراتی از جمله خسارات زیست محیطی گردیده است.

4) حاکمان افغانستان بارها مدعی وقوع خشکسالی و عدم وجود آب کافی برای تأمین حقابه ایران شده‌اند. در این رابطه باید اظهار داشت که این ادعایی است که افغانستان به عنوان طرف مدعی باید آن را ثابت نماید و اثبات آن نیز، از طرق علمی و اعتبارسنجی وضعیت از سوی کارشناسان (کمیساران) ایرانی در چارچوب سازکارهای مقرر در عهدنامه از جمله ماده 5 پروتکل اول آن میسر است. حتی بر فرض اثبات این ادعا، صرف وقوع خشکسالی دلیلی بر عدم اعطای حقابه به ایران نیست بلکه مواد 4 و 11 این معاهده، چگونگی اقدام در شرایط خشکسالی و تعدیل حقابه را مشخص کرده‌اند. به این ترتیب، محملی برای عدم امکان اجرای تعهدات معاهده از سوی افغانستان به ادعای خشکسالی، باقی نمی‌ماند.

5) حیات تالاب‌های هامون به جریان رود هیرمند وابسته است. این تالاب‌ها به عنوان ذخیره‌گاه زیست کره در یونسکو به ثبت رسیده‌اند. تالاب‌های هیرمند و صابری نیز به عنوان تالاب‌های مهم بین‌المللی ذیل کنوانسیون 1971 رامسر در ارتباط با تالاب‌های بین‌المللی به ویژه تالاب‌های زیستگاه پرندگان آبزی ثبت شده و زیستگاه جانوران و گیاهان متعددی می‌باشند. بنابراین، دولت افغانستان در راستای اجرای تعهدات خود ذیل معاهدات زیست محیطی مرتبط، به ویژه مواد 3، 5 و 8 کنوانسیون 1992 تنوع زیستی متعهد به اختصاص و اعطای حقابه زیست محیطی این تالاب‌ها است. در حالی که اجرای طرح‌های توسعه‌ای مانند احداث سد کمال خان و بخش آباد در مناطق بالادست این حوضه آبریز، می‌تواند آثار سوء گسترده‌ای بر پایداری این تالاب‌ها داشته باشد.

6) افغانستان به استناد قواعد عرفی بین‌المللی مکلف است به ارزیابی آثار زیست‌محیطی فرامرزی اقدامات توسعه‌ای خود (از جمله احداث سدها) پرداخته و به گونه‌ای عمل نکند که آسیب قابل توجهی به محیط زیست دولت‌های همسایه وارد نماید. خشک شدن تالاب‌های هامون در اثر سدسازی‌های افغانستان و انحراف جریان هیرمند، مصداق بارزی از ایراد آسیب قابل توجه زیست ‌محیطی فرامرزی است.

7) مقامات افغانستان در اظهارات و بیانیه‌های خود مکرراً بر پایبندی نسبت به معاهده هیرمند تأکید کرده‌اند اما مطالبه اصلی جمهوری اسلامی ایران از حاکمان افغانستان، پایبندی عملی همراه با حسن نیت به معاهده پیرامون آب رود هیرمند است. اثبات حسن نیت مقامات افغانستان در راستای اجرای تعهدات خود ذیل این سند، از طریق همکاری در استفاده‌ از ظرفیت‌های مندرج در معاهده هیرمند برای تبادل اطلاعات و حل کارشناسانه اختلافات امکان‌پذیر است.

8) مطابق ماده 9 معاهده هیرمند و ماده 2 پروتکل دوم آن، حل و فصل اختلافات پیرامون تفسیر یا اجرای مواد این معاهده، در مرحله اول از طریق سازکار مذاکرات دیپلماتیک و مساعی جمیله مرجع ثالث صورت خواهد گرفت و در صورت عدم رفع اختلاف مطابق دو روش قبل، از طریق مراجعه به حکمیت (داوری) انجام خواهد شد. بدیهی است ارجاع موضوع به حکمیت (داوری) در چارچوب معاهده مذکور ظرفیت لازم برای احقاق حقوق حقه ملت ایران را فراهم خواهد آورد.

9) با این اوصاف، جمهوری اسلامی ایران راهکار نهایی حل پایدار اختلافات راجع به رود هیرمند را همکاری ایران و افغانستان بر مبنای اصل حسن همجواری و پایبندی به تعهدات بین‌المللی می‌داند و در صورت عدم اجرای تعهدات معاهده هیرمند توسط افغانستان، ضمن محفوظ دانستن حقوق خود در استفاده از طرق مسالمت‌آمیز حل و فصل اختلافات بین‌المللی مطابق ماده 9 آن معاهده و یا درصورت لزوم، توسل به اقدام متقابل، بر مسئولیت بین‌المللی افغانستان و ضرورت فوری بازگشت به تعهدات بین‌المللی تأکید دارد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۱
بجای حرف با دو موشک سد را بزنید
سهند
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۱
وقتی که طالبان آنموقع پارامحکم میکردند،وزارت خارجه ایران مرزهارابازگذاشته بود،گله،گله افغانهاگوسفندوار،واردایران بشن،ازغذاهای مامور مان گرفت ریخت توی حلقوم آنها،حالاکشورماخودش کمبودها دارد،بایدجورمهاحران راهم بکشد آخه چرامسولین مابفکرملت خودشون نیستند؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۱
آخرش یعنی چی حمله کنیم حقمونو بگیر یم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۱
جم کنید بابا ای کار فقط مصرف داخلی داره جرات دارید به طالبان مستقیم بگید
ولی شیبانیان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۱
سلام به نظر من کشوری که نمی تواند شکم مردم خود را سیر کند و خیابانهای کشورش را آسفالت نماید چگونه می خواهد شد بسازد با کدام بودجه این مسعله بو دار است که دست اسراییل و آمریکا در پشت پرده در کار است تا ایران با افغانستان آذربایجان درگیر نمایند همانند روسیه با اکراین این آخرین ترکش آمریکا در منطقه است تا وقت بخرد ولز نابود شدن نجات یابد
مهرداد پرسپولیسی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۱
بنظرم کوتاه آمدن ایران از حق مسلم مردم محروم سیستان خیانت کوتاهی بزرگی است که سالهای بعد به اثبات می‌رسد الان اگر بخواهیم از دولت فعلی شکایت کنیم باید به چه ارگان بین المالکی شکواییه ببریم کسی این دولت را به رسمیت نمی‌شناسد تا بخواهد اونها را به دادگاه بکشد تنها راه اخراج افراد مقیم افغانی است که حکومت نامشروع افغانتحت فشار قرار بگیرد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۱
هرچه در قانون بین المللی ونظر کار شناسان بی طرف باشد آن باید رعایت شود حق هر دو ملت ضایع نشود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۱
این قطعی آب هیرمند توسط طالبان نتیجه سیاست کوتاه آمدن دربیشر مسایل است وقتی باطرف مقابل ازدرخواهش وتمنا وارد شوید همین است نادان فکر بد کند اما وقتی باقدرت وصلابت وکوتاه نیامدن در مقابل طرف به ایستید کار بهتر نتیجه میدهد این همه اهرم فشار در مقابل افغانیها وجود دارد اما از هیچ کدام استفاده نمیشود کانه افغانها شریک ملک ایران هستند امروز گروه زیادی ازاین افغانها را بیرون کنید حساب دستشان خواهد آمد و....
پرویز
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۱
افغانستان فقط یک نام است ملتش در سرگردانی به سرمی برند از هر نظر در بلاتکلیفی بسر می برند هیچگونه قانون حکومتی بر مبنای رای ملت ندارد و به رسمیت شناخته نشده طالبان در خواب حکومت میکند آنها خود خوب میدانند منتها خود را به نفهمی زده طالبان در شطرنج مهر ه ای بودی که شیطان را بیرون کنی بقیه بازی مانده تا چه شود
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۱
آقا ملحق آبه نمی‌خواهیم افغانیا را از کشور بیرون کنید
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟