بین الملل تابناک: چهارصد و پنجاه روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
ساختمان وزارت دفاع روسیه در مرکز مسکو ساعت اولیه پنجشنبه دچار آتش سوزی شد.
آتش سوزی در یکی از بالکن ها رخ داده است.
همچنین در برخی کانال های تلگرامی شاهدان عینی از بوی تند و دود در محوطه ساختمان اداره نظامی خبر دادند.
نیروهای آتش نشانی و اورژانس در محل حضور یافتند.
این خبرگزاری به جزییات آتش سوزی از جمله علت و خسارت وارده اشاره ای نکرده است.
حدود ۳ هفته بعد از حمله پهپادی به کاخ کرملین و تکذیب دست داشتن اوکراین در این اقدام توسط مقامهای کییف، اکنون متحد اصلی این کشور در جنگ با روسیه دست آنها را رو کرد.
روزنامه «نیویورک تایمز» بامداد پنجشنبه گزارش داد که سازمانهای اطلاعاتی آمریکا به این نتیجه رسیدهاند که یکی از سرویسهای ویژه اوکراین پشت حمله پهپادی به کرملین در بامداد سیزدهم اردیبهشت قرار دارد.
در آن زمان، «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین با اعلام خبر دفع حمله پهپادی اوکراین به مقر ریاستجمهوری روسیه، گفت که مسکو این حمله را سوءقصد به جان پوتین دانسته و حق اقدام تلافیجویانه را برای خود محفوظ میداند.
مقامهای آمریکایی به این روزنامه گفتند که هنوز برایشان مشخص نشده که کدام از واحدهای تخصصی ارتش یا اطلاعات اوکراین این حمله را انجام داده و همچنین نمیدانند که آیا «ولودیمر زلنسکی» رئیس جمهور این کشور از این موضوع مطلع بوده یا خیر.
نیویورکتایمز به نقل از این مقامهای آمریکایی که نام یا سمتشان را فاش نکرد، نوشت: «سازمانهای اطلاعاتی ایالات متحده نمیدانند که کدام واحد این حمله را انجام داده است. همچنین مشخص نیست که زلنسکی یا مقامات ارشد او از این عملیات اطلاع داشتند یا خیر، اگرچه برخی معتقدند که رئیس جمهور اوکراین از این حمله اطلاعی نداشته است».
طبق این گزارش، ارتش آمریکا باور دارد که پهپادهای استفاده شده در حمله به کرملین از فاصله کوتاهی در داخل مسکو یا اطراف آن، پرتاب شده بودند و مواد منفجره محدودی با خود داشتند که ممکن است نشاندهنده تمایل اوکراین به انجام یک عملیات روانی باشد تا عملیات مؤثر نظامی.
در ابتدا، واشنگتن مدعی بود که حمله پهپادی به کرملین یک عملیات دروغین توسط خود فدراسیون روسیه است تا بهانهای برای تشدید درگیریها با اوکراین باشد.
با این حال منابع مذکور به نیویورکتایمز گفتند که آمریکا مکالمهای از مقامهای روسی را شنود کرد که در آن از انجام شدن این حمله تعجب کرده بودند و بر اساس یافتههای تحقیقات اولیه اوکراین را مقصر میدانستند.
این روزنامه در ادامه نوشت که این اطلاعات به سازمانهای اطلاعاتی آمریکا کمک کرد تا متقاعد شوند که این حمله توسط خود روسها انجام نشده است.
خبرگزاری اسپوتنیک روسیه به نقل از منابع آگاه نوشت: سامانه موشکی زمین به هوا ویتیاز (Vityaz) روسیه برای اولین بار در جهان، عملیات شناسایی، ردیابی و انهدام اهداف هوایی اوکراین را به طور تمام اتوماتیک انجام داد و چندین هواپیمای جنگی و هواپیمای بدون سرنشین اوکراینی را سرنگون کرد.
بر اساس این گزارش، ویتیاز به طور همزمان در حالتهای راداری فعال (اکتیو) و غیرفعال (پسیو) کار میکرد و این علاوه بر تقویت آسیبناپذیری اختلال (ارسال پارازیت) SAM، توانایی آن برای شناسایی و طبقهبندی اهداف را نیز افزایش میدهد.
سامانه موشکی زمین به هوای اس-۳۵۰ ویتیاز که نیروهای مسلح روسیه در سال ۲۰۱۹ به آن مجهز شدند، میتواند اهداف بالستیک و آیرودینامیکی از جمله هواپیماهای جنگی، پهپادها و موشکهای کروز را به طور موثر منهدم کند.
حداکثر برد اس-۳۵۰ تا ۱۲۰ کیلومتر است و میتواند تا ۱۶ هدف را در ارتفاع ۳۰ کیلومتری درگیر کند.
رئیس گروه پیمانکار نظامی واگنر گفت که بیش از ۲۰ هزار تن از نیروهایش در نبرد باخموت کشته شدهاند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، یوگنی پریگوژین، بنیانگذار و فرمانده گروه پیمانکار نظامی واگنر که گروهی خصوصی و وابسته به روسیه است، گفت که در نبرد خونین بر سر تصرف شهر باخموت بیش از ۲۰ هزار تن از سربازان خود را ازدستداده و نزدیک به ۲۰ درصد از ۵۰ هزار مجرم روس که از آغاز حمله روسیه به اوکراین به استخدام واگنر درآمدند، جان خود را ازدستدادهاند.
این آمار اختلاف فاحشی با اظهارات مسکو دارد که تلفات جنگ اوکراین را تنها کمی بیش از ۶۰۰۰ تن اعلام کرده است. این آمار همچنین از تلفات تخمینی شوروی در جنگ افغانستان در سالها ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۹ هم حدود ۵۰۰۰ تن بیشتر است. اوکراین آمار سربازان کشتهشده خود از آغار حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ را اعلام نکرده است.
تحلیلگران بر این باورند که تنها جنگ ۹ماهه باخموت جان دهها هزار سرباز روسیه را گرفته است، از جمله مجرمانی زندانیانی که ادعا میشود بدون گذراندن آموزشهای کافی، به خط مقدم فرستاده شدهاند.
پریگوژین در ویدیویی که سهشنبه منتشر کرد، گفت که هدف «نازیزدایی از اوکراین» که هدف اعلامی روسیه از آغاز این جنگ بود، با قویتر شدن کییف به یاری کمکهای غرب، به خود مسکو آسیب زده است.
او همچنین گفت که نیروهای کرملین در خلال این جنگ افراد غیرنظامی را کشتهاند، ادعایی که مسکو مکرراً و با شدت آن را رد کرده است.
پریگوژین که یک تاجری ثروتمند است و از دیرباز روابط نزدیکی با کرملین داشته، به داد و بیدادهایش معروف است که اغلب با فحاشی همراه هستند. او پیشازاین هم ادعاهای غیر قابل اثباتی مطرح کرده که بعضیها را پس گرفته است.
پیشتر در اوایل ماه میلادی جاری، سخنگوی پریگوژین ویدیویی از او منتشر کرد که در آن فریاد میکشید، فحش میداد، به ۳۰ جنازه که روی زمین افتاده بودند اشاره میکرد و میگفت که آنها سربازان واگنر هستند و تنها در ۲۴ ساعت کشته شدهاند. او مدعی شد که وزارت دفاع روسیه به نیروهای واگنر مهمات نمیدهد و تهدید کرد که نبرد باخموت را رها خواهد کرد.
او همچنین در مصاحبهای در روز سهشنبه گفت که باتوجهبه کمکهای مداوم غرب به کییف، ممکن است ضدحملهای که اوکراین از مدتها پیش از آن سخن گفته در هفتههای آتی نیروهای روسیه را از شرق و جنوب اوکراین و حتی شبهجزیره کریمه خارج کند؛ شبهجزیرهای که روسیه آن را در سال ۲۰۱۴ به خاک خود ضمیمه کرد.
پریگوژین گفت: «این یک سناریوی بدبینانه است: به اوکراین موشک داده میشود، آنها نیروهایشان را آماده کرده و به ضدحمله ادامه میدهند. به کریمه حمله کرده و تلاش خواهند کرد تا پل کریمه را (که این جزیره را به روسیه وصل میکند) نابود و زنجیره تأمین ما را قطع کنند. در نتیجه، ما باید برای جنگی سخت آماده باشیم».
چند روز پس از آنکه روسیه مدعی در دستگرفتن کنترل کامل باخموت شد، ستاد ارتش اوکراین امروز اعلام کرد که «درگیری شدید» در شهر هنوز ادامه دارد.
وزیر دفاع انگلیس امروز چهارشنبه در سفری از پیش اعلام نشده وارد کییف، پایتخت اوکراین شد تا در مورد همکاری نظامی و به ویژه تامین تسلیحاتی بحث و رایزنی کند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، «اولکسی رزنیکوف» وزیر دفاع اوکراین در پیامی توییتری نوشت: خوشحالیم که میزبان دوست عزیزمان بن والاس، وزیر دفاع انگلیس هستیم. ما گفتوگوی بسیار معناداری با تمرکز بر اولویتها برای افزایش قابلیتهای دفاعی اوکراین، به ویژه تامین تسلیحات دوربرد مثل موشک "سایه توفان" (استورم شدو) داشتیم.
او همچنین گفت که طرفین درباره پیوستن اوکراین به ناتو و فرمول صلح ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین گفتوگو کردند. وزیر دفاع اوکراین همچنین از حمایت مردم بریتانیا تشکر کرد.
براساس بیانیه وزارت دفاع اوکراین، علاوه بر این بن والاس گفت که سفر به کییف و صحبت با افسران ارتش اوکراین مایه مسرت اوست. هر دو وزیر همچنین با سربازانی که در بریتانیا آموزش دیده بودند و از موشکهای سایه توفان در نبرد استفاده کرده بودند، دیدار کردند.
در ۱۱ مه، بن والاس تایید کرد که لندن موشکهای کروز دوربرد سایه توفان را به کییف میفرستد. اوکراین از آن زمان از این تسلیحات برای هدف قرار دادن مواضع روسیه استفاده کرده است. به گفته وزارت دفاع روسیه، این حملات منجر به زخمی شدن غیرنظامیان شده است.
یک مقام اطلاعاتی در اوکراین امروز چهارشنبه مدعی شده که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در فهرست ترور کییف قرار دارد.
به نوشته راشاتودی، « وادیم اسکیبیتسکی»، معاون رئیس سازمان اطلاعات اوکراین در مصاحبهای با یک رسانه آلمانی مدعی شد که نیروهای تحت امر او همچنان فرماندهان نظامی ارشد روسیه را «شکار میکنند.»
در مصاحبه با رسانه آلمانی Die Welt از این مقام اوکراین پرسیده شد که آیا سازمان تحت امر او در تلاش برای ترور رئیس دولت روسیه است یا خیر؛ این مقام اوکراینی در پاسخ گفت که رئیس جمهور پوتین «متوجه است که ما داریم به او نزدیکتر و نزدیکتر میشویم.»
زخمی شدن فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین در حمله موشکی روسیه
یک منبع امنیتی گفته که فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین زخمی شده و نمیتواند فعالیت عادی داشته باشد.
به گفته یک منبع امنیتی والری زالوژنی فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین چند هفته پیش در حمله روسیه در نزدیکی شهر خرسون به شدت مجروح شده؛ این ژنرال اوکراینی در هفتههای گذشته در محافل نظامی دیده نشده است.
روز چهارشنبه، خبرگزاری ریانووستی گزارش داد که زالوژنی اوایل ماه می در یک حمله موشکی به یک پست فرماندهی اوکراین در نزدیکی روستای پوکروفسکه زخمی شد.
به گفته منابع خبری ژنرال اوکراینی در یک بیمارستان نظامی در کییف تحت عمل جراحی قرار گرفت.
پزشکان میگوید زالوژنی ۴۹ ساله زنده خواهد ماند ولی نمیتواند به وظایف گذشته خود به عنوان یک فرمانده نظامی عمل کند.
زالوژنی در نشست دهم ماه می در جمع کشورهای ناتو حضور پیدا نکرده و از آن زمان گمانهزنیها شروع شده بود.
روز شنبه، آنا مالیار، معاون وزیر دفاع اوکراین مدعی شد که وضعیت جسمانی زالوژنی خوب است و همچنان مسئول نیروهای مسلح است.
روسیه نام «باخموت» را تغییر داد
رئیس جمهوری خلق دونتسک سهشنبه (۲۳ مه) از شهر باخموت در این منطقه که به تصرف روسیه درآمده، بازدید کرد و گفت باخموت اکنون با نام خود در دوران شوروی سابق «آرتموفسک» شناخته میشود.
به گزارش شبکه «سیانان»، «دنیس پوشیلین» در ویدئویی که در تلگرام منتشر کرد، گفت: باخموت این بدشانسی را داشت که اوکراینی بود. اکنون اوکراین نیست، روسیه است؛ باخموت نیست--آرتموفسک است.
بعد از اعلام طرف روس درباره تسلط بر باخموت، رئیسجمهور اوکراین تایید کرد که این شهر دیگر در کنترل نیروهای کییف نیست.
باخموت یک مرکز حمل و نقل و لجستیک منطقهای است که در بخش تحت کنترل اوکراین در منطقه دونتسک دونباس قرار دارد. روسیه منطقه دونتسک را به همراه لوهانسک، خرسون و زاپوریژیا که در مجموع حدود ۱۵ درصد از خاک اوکراین را تشکیل میدهند بعد از همهپرسی به خاک خود الحاق کرد.
در ویدئوی مذکور که از این بازدید منتشر شده، پوشیلین در خیابانهای این شهر که به شدت آسیب دیده قدم میزند و پرچم جمهوری خلق دونتسک را بر روی یک ساختمان نصب میکند.
پوشیلین در این ویدئو همچنین میگوید تصرف باخموت مسیر را برای دستاوردهای بیشتر نیروهای روس در اوکراین باز میکند. او قول داد که شهر بازسازی و خانهها، محل کار و مدارس جدید ساخته شود.
باخموت ماهها محل درگیری بود و به یکی از طولانیترین و خونینترین نبرد جنگ جاری ۱۵ ماهه بین دو طرف تبدیل شده بود. رئیسجمهور اوکراین هنگام اعلام سقوط آن، گفت: «چیز زیادی باقی نمانده و شهر ویران شده است؛ این یک تراژدی است.»
وی همچنین در اظهاراتی هنگام حضور در ژاپن گفت: ویرانیهایی که در جنگ جهانی دوم برای شهر هیروشیما اتفاق افتاد، وی را یاد شهر باخموت اوکراین میاندازد.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه به اظهارات ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین واکنش نشان داد و گفت واشنگتن هم باخموت و هم هیروشیمای ژاپن را که هدف بمباران هستهای آمریکا قرار گرفت، ویران کرد.
آمریکا تنها کشوری در جهان بوده که تاکنون از بمب اتمی علیه بشریت استفاده کرده و دهها هزار نفر را در شهر هیروشیمای ژاپن به خاک و خون کشاند. مسکو همچنین بارها در اظهارنظرهای مختلف کشورهای غربی به رهبری آمریکا و تمایلات توسعهطلبانه ناتو در همسایگی روسیه را عامل بحران کنونی اوکراین اعلام کرده است.
کشورهای غربی از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین با تشدید فشار تحریمها علیه روسیه و ارسال انواع سلاحهای سبک و سنگین به کییف، بر آتش ناآرامیها در این کشور دامن زدهاند.
«جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا در دیدار با ولودیمیر زلنسکی در حاشیه نشست گروه هفت در هیروشیما ژاپن بسته جدید ۳۷۵ میلیون دلاری شامل مهمات، توپخانه و خودروهای زرهی به اوکراین را اعلام کرد.
پوتین: روسیه در حال عبور از دوره سخت است
ولادیمیر پوتین رئیسجمهور در جریان یک مراسم اعطای جوایز در مسکو درباره وضعیت جاری کشورش با توجه به جنگ اوکراین و تنشهای شدید با کشورهای غربی اظهارنظر کرد.
رئیسجمهور روسیه خطاب به حاضران مراسم در مسکو و مردم روسیه گفت: «بله روسیه هم اکنون در حال گذران برهه سختی است؛ هیچ چیز هیچ وقت، راحت نبوده است؛ اما ما داریم یک لحظه مشترک از همبستگی را مشاهده میکنیم، غرور ملی تقویت شده و ما به هر قیمتی در تلاشیم تا پایههای معنویت خود را تقویت کنیم، شرایط بهتر را در اقتصاد، تولید و آموزش جوانانمان ایجاد کنیم تا از آینده بدون قید و شرط کشورمان اطمینان حاصل کنیم.»
به گزارش خبرگزاری دولتی روسیه از قبیل خبرگزاری تاس، ولادیمیر پوتین در این سخنرانی تلویحا به اقدام آمریکا و کشورهای غربی در اعمال شدیدترین تحریمها به بهانه جنگ اوکراین اشاره کرد و خواستار «خودکفایی» بیشتر روسیه شد.
رئیسجمهور روسیه گفت: ما بسیار خودکفاتر شدهایم. بدون خودکفایی، هیچ حاکمیتی وجود ندارد و خودکفایی در همه زمینهها حاصل میشود؛ در هنر، علم، صنعت و البته در ارتش.
درخواست ولادیمیر پوتین از مقامهای دولت و مردم روسیه برای خودکفایی بیشتر در همه زمینهها در شرایطی مطرح میشود که دشمنیهای کشورهای غربی با روسیه به بهانه جنگ اوکراین شدت گرفته و عرصههای مختلف اقتصادی، سیاسی، نظامی و اطلاعاتی را در برگرفته است.
تاکید رئیسجمهور روسیه بر تقویت غرور ملی این کشور در حالی مطرح شده که اخیرا «برونو کال»، رئیس سازمان اطلاعات آلمان اذعان کرد، هیچ گونه ضعفی در حکمرانی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه دیده نشده و مناقشات در جامعه این کشور تهدیدی را متوجه دولت او نکردهاند.
برونو کال رئیس سازمان اطلاعات آلمان در یک سخنرانی همچنین تایید کرد، روسیه نیروها و تجهیزات نظامی لازم را برای جنگ در اوکراین در اختیار دارد.
تقریبا همزمان با سخنان روز سه شنبه (دیروز) رئیسجمهور روسیه طی مراسمی در مسکو، «میخائیل میشوستین» نخستوزیر این کشور برای سفر رسمی و دیدار با مقامهای چین در این کشور آسیایی حضور دارد.
میشوستین در جریان سفر به شهر شانگهای، چین را «دوست بزرگ روسیه» خواند و اعلام کرد، ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه از دولت خواست، روابط مسکو با پکن و دیگر کشورهای دوست را تقویت کند.
نخستوزیر روسیه در سفر به چین گفت: ما به ایجاد روابط با کشورهای دوست ادامه خواهیم داد. این یکی از شش ماموریت کلیدی است که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه برای سال جاری بیان کرده است.