بین الملل تابناک: چهارصد و پنجاه و یک روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«مارک میلی»، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا روز پنجشنبه به خبرنگاران در پنتاگون گفته جنگ در اوکراین بدون راه حل نظامی در آینده نزدیک ادامه خواهد یافت.
مایلی پس از نشست مجازی «گروه تماس دفاعی اوکراین» که روز پنجشنبه میان مجموعهای از کشورهای غربی حامی اوکراین برگزار شد این اظهارات را در کنار لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا بیان کرد. او مدعی شد که آمریکا طرف درگیری در اوکراین نیست.
میلی به خبرنگاران گفت: «اهداف استراتژیک اوکراین این است که تمام سرزمین های اشغال شده توسط روسیه را که در حال حاضر دویست سرباز روسی در آن مستقر هستند، بگیرد. این ممکن است از نظر نظامی قابل دستیابی باشد، اما نه در کوتاه مدت.»
این فرمانده آمریکایی اضافه کرد: «این بدان معناست که جنگ ادامه خواهد یافت. این جنگ خونین و دشوار خواهد بود. در یک مقطع زمانی یا هر دو طرف برای سازش مذاکره خواهند کرد و یا اینکه به یک نتیجه نظامی خواهند رسید..» مارک میلی تأکید کرد ایالات متحده به حمایت از اوکراین ادامه خواهد داد.
به نوشته راشاتودی، آستین و مایلی در تمام مدت این نشست خبری اصرار داشتند که کییف شکست نمی خورد. آنها همچنین ادعا کردند که اوکراینیها از سامانههای پدافند هوایی پاتریوت که توسط ایالات متحده به آنها داده شده به نحو موثری استفاده میکنند.
چند روز پیش وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که مسکو از موشک های مافوق صوت کینژال برای تخریب و انهدام یک سامانه پاتریوت در پایتخت اوکراین استفاده کرده است.
مایلی همچنین از تصمیم آمریکا مبنی بر عدم ارسال زودتر جنگندههای اف-16 به اوکراین دفاع کرد و گفت که واشنگتن قصد ندارد تحت فشار افکار عمومی تحویل سلاح به اوکراین را افزایش دهد. او گفت آمریکا همیشه به اوکراین دقیقاً آنچه را که نیاز دارد ارسال میکند.
فرمانده آمریکایی در بخش دیگری از اظهاراتش تصریح کرد که استقرار تنها ده جنگنده F-16 با هزینههای عملیاتی و نگهداری ۲ میلیارد دلار هزینه دارد و این در حالی است که روسیه بیش از ۱۰۰۰ جت مدرن دارد. وی گفت بر همین اساس دولت آمریکا تصمیم گرفت که ابتدا دفاع هوایی کییف تأمین شود و در ادامه این جنگندهها به عنوان راه حل بلندمدتتر برای این کشور ارسال شود.
ایالات متحده روز پنجشنبه رهبر گروه «واگنر» روسیه در مالی را تحریم کرد. واشنگتن مدعی شده نشانههایی مبنی بر تلاش کرملین برای استفاده از این کشور واقع در غرب آفریقا به عنوان ایستگاهی برای ارسال تسلیحات به نیروهای روسیه در اوکراین در دست دارد.
تحریمهای وزارت خزانهداری، «ایوان ماسلوف» از مقامهای محلی گروه واگنر را هدف قرار میدهد. خزانهداری آمریکا در بیانیه روز پنجشنبه خود به نشانههای نامشخصی درباره تلاش این مقام گروه واگنر برای خرید مین، پهپاد و سایر سیستمهای تسلیحاتی از تأمینکنندگان خارجی برای تحویل به نیروهای روسیه در اوکراین اشاره کرده است.
گروه واگنر یک شرکت نظامی خصوصی است که برخی گزارشها ادعا میکنند به نمایندگی از ارتش و دولت روسیه فعالیت می کند. روسیه رسماً هرگونه ارتباط با گروه واگنر را رد و اعلام کرده که واگنر یک سازمان خصوصی است که مستقل از دولت فعالیت می کند.
وزارت امورخارجه روسیه امروز پنجشنبه اعلام کرد که سفرای آلمان، سوئد و دانمارک را در اعتراض به نبود نتیجه گیری کامل در تحقیقات انجام شده برای شناسایی عاملان انفجار خطوط لوله گاز نورد استریم احضار کرده است.
انفجار در خطوط لوله نورد استریم ۱ و ۲ در سپتامبر سال گذشته (شهریور ۱۴۰۱) رخ داد؛ خط لوله ای که از طریق دریای بالتیک، روسیه را به آلمان متصل می کند.
این انفجارها در مناطق اقتصادی سوئد و دانمارک رخ داد. هر دو کشور اروپایی مزبور اعلام کردند که این انفجارها عمدی بوده اما هنوز عاملان آن مشخص نشده است. پس از این حادثه دولت های استکهلم و کپنهاگ با همراهی برلین در حال بررسی عوامل این حادثه هستند.
اما وزارت امورخارجه روسیه در بیانیهای هر سه کشور را متهم کرد که به عمد وارد تحقیقات برای شناسایی عاملان این انفجار شده تا مسئولان حادثه را مخفی نگهدارند.
این وزارتخارجه در ادامه افزود که از ماهیت مبهم این تحقیقات و امتناع این سه کشور از تعامل با روسیه ناراضی است.
همزمان وزارت امورخارجه دانمارک ضمن تائید احضار سفیرش در روسیه گفت که مقامات دانمارک با همراهی آلمان و سوئد به تحقیقات خود ادامه میدهند.
به نوشته رویترز، پس از انفجار خطوط لوله نورد استریم در تابستان سال گذشته، آمریکا و ناتو این حادثه را اقدامی خرابکارانه خواندند، اما مسکو غرب را مقصر این انفجار دانست. هرچند تاکنون هیچ یک از طرفین مدرکی برای اثبات ادعای خود ارائه نکرده اند.
وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه خود خاطرنشان کرده است که مسکو به تلاش خود ادامه خواهد داد تا اطمینان یابد که آلمان، دانمارک و سوئد تحقیقات کامل را با مشارکت روسیه انجام می دهند.
سرویس امنیت فدرال روسیه امروز (پنجشنبه) از خنثیسازی یک حمله تروریستی به دو نیروگاه هستهای که چندی پیش توسط آژانس اطلاعات اوکراین ترتیب داده شده بود، خبر داد و در عین حال کییف را به "تروریسم هستهای" متهم کرد.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، سرویس امنیت فدرال روسیه با انتشار بیانیهای عنوان داشت: یک گروه خرابکار قصد داشت اختلالی در بیش از ۳۰ خطوط برق ایجاد کند؛ خطوطهایی که انرژی مورد نیاز نیروگاههای هستهای لنینگراد و کالینین را تامین میکنند. هدف نهایی این گروه آسیب به راکتورهای هستهای بود.
سرویس امنیت فدرال روسیه این حمله را "تروریسم هستهای" خواند و افزود این حمله قرار بود در تاریخ ۹ مه همزمان با جشن و رژه پیروزی روسیه رخ دهد.
این سرویس روسی همچنین از دستگیری دو شهروند اوکراینی به نامهای «الکساندر مایستروک» و «ادوآرد اوساتنکو» خبر داد که توانسته بودند یک خط را منفجر کنند. همچنین آنها به دنبال شخص دیگری به اسم «یوری کیشاک» شهروند روسی-اوکراینی که در حال حاضر در بلژیک است، هستند.
این دو فرد دستگیر شده اوکراینی به سرویس امنیت فدرال روسیه گفتند که توسط افسر سرویس اطلاعات خارجی اوکراین استخدام شده بودند و در مناطق کییف و میکولایف در کمپهای ویژه آموزش دیدند و سپس از طریق لهستان وارد مرز روسیه-بلاروس شدند و به طور غیرقانونی از آن عبور کردند.
در پی این حادثه، یک پرونده کیفری با محوریت «خرابکاری» و «خرید و فروش، نگهداری و حمل و نقل مواد منفجره غیرقانونی» تشکیل شد که طبق قوانین این کشور، حداکثر مجازات آن ۲۰ سال حبس میباشد.
در ادامه افزایش تنش بین سوئد و روسیه پس از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین و عضویت سوئد در ناتو، وزارت خارجه روسیه در بیانیهای اعلام کرد در اقدامی تلافیجویانه پنج دیپلمات سوئدی را «عنصر نامطلوب» تشخیص داده شده که هرچه سریعتر باید خاک روسیه را ترک کنند.
در این بیانیه آمده که کنسولگری سوئد در شهر سنپترزبورگ روسیه هم باید تا اول ماه سپتامبر بسته شود.
دولت سوئد چند هفته پیش اعلام کرد ۵ دیپلمات روس را به علت «اقدام علیه امنیت ملی سوئد» عنصر نامطلوب تشخیص داده و باید خاک این کشور را ترک کنند.
کشورهای اسکاندیناوی پیش از این به طرح ادعای بیاساس علیه روسیه مبنی بر خرابکاری مسکو در مزارع بادی و کابل های ارتباطی در دریای شمال روی آوردند.
وزارت امور خارجه سوئد اوایل اردیبهشت طی بیانیهای اعلام کرد که سوئد پنج دیپلمات روس را به دلیل اقدام به فعالیتهایی که با وضعیت دیپلماتیک آنها سازگار نیست، از این کشور اخراج میکند.
وزارت خارجه روسیه اعلام کرد «لی هوی» نماینده ویژه امور اوراسیا چین قرار است جمعه (۲۶ مه، پنجم خرداد) با «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه در مسکو گفتوگو کند.
فرستاده ویژه پکن اواخر اردیبهشت در سفر به کییف از همه طرفها خواست شرایط را برای گفتوگوهای صلح مهیا کنند.
به گزارش رویترز، وزارت خارجه روسیه در بیانیهای اعلام کرد: در تاریخ ۲۶ مه میخائیل گالوزین معاون وزیر خارجه روسیه قرار است با نماینده ویژه دولت چین در امور اوراسیا دیدار کند. در همان روز، لی هوی مورد استقبال سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه قرار خواهد گرفت.
پیشتر گزارش شده بود، لی که سفیر سابق چین در روسیه است قرار است بعد از اوکراین، به لهستان، فرانسه، آلمان و در نهایت روسیه در تور چند روزه خود برود. او ارشدترین مقام چینی است که از آغاز درگیریها در اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، به اوکراین سفر کرد.
چین اسفندماه طرح ۱۲ مادهای را برای مذاکرات صلح در اوکراین ارائه کرد که شامل درخواست برای کاهش تنشها در گام اول است.
«شی جینپینگ» رئیسجمهور چین در تماس تلفنی اخیر با «ولودیمیر زلنسکی» همتای اوکراینی گفته بود به زودی نماینده ویژه خود را به اوکراین و دیگر کشورها با هدف کمک به برقراری «ارتباطات عمیق» با همه طرفها برای حلوفصل سیاسی بحران در این کشور اعزام خواهد کرد.
اظهارات نایب رئیس سازمان اطلاعات اوکراین درباره تلاش این کشور برای ترور «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه، با واکنش کرملین همراه شد.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه امروز (پنجشنبه) گفت که اظهارات مقام اطلاعاتی اوکراین درباره ترور و هدف گرفتن پوتین، خیالپردازیهای تروریستی رژیم تروریست کییف است.
« وادیم اسکیبیتسکی»، معاون رئیس سازمان اطلاعات اوکراین روز گذشته مدعی شده بود که رئیس جمهور روسیه در صدر لیست ترور این کشور قرار دارد و نیروهای کییف بالاخره او را شکار خواهند کرد.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، پسکوف طی نشست خبری در کرملین در پاسخ به سوالی برای اظهار نظر درباره این تهدیدها، توضیح داد: «رژیم تروریستی [اوکراین] از آرزوهای تروریستی خود صحبت میکند».
وی درباره جلوگیری از حملات تروریستی أیادی اوکراین به تاسیسات و زیرساختهای انرژی در روسیه نیز اظهار داشت: «خصومتهای رژیم کییف علیه روسیه و همچنین عملیات ویژه نظامی ادامه دارد».
حدود ۳ هفته قبل بود که مسکو با اعلام خبر دفع حمله پهپادی اوکراین به مقر ریاستجمهوری روسیه، گفت که این حمله را سوءقصد به جان پوتین دانسته و حق اقدام تلافیجویانه را برای خود محفوظ میداند.
طبق این گزارش، سخنگوی کرملین درمورد توافق بین روسیه و بلاروس برای استقرار سلاحهای هستهای در این کشور گفت: «یکپارچهسازی بین مینسک و مسکو یک مورد منحصر به فرد است که باید مورد توجه قرار گیرد».
به نوشته اسپوتنیک، پسکوف با تاکید بر موجه بودن و مورد نیاز بودن انجام عملیات نظامی ویژه روسیه در منطقه دونباس، تاکید کرد که این عملیات باید با دستیابی به اهداف خود تکمیل شده و پایان یابد.
وی همچنین خبر داد که پوتین امروز دو دیدار دوجانبه با «الهام علیاف» و «نیکول پاشینیان» سران جمهوری آذربایجان و ارمنستان خواهد داشت و سپس دیداری سه جانبه برگزار میشود.
رئیس گروه نظامی خصوصی واگنر که در جنگ اوکراین به نیروهای روسیه کمک میکند، امروز پنجشنبه گفت که نیروهای این گروه خروج از شهر جنگزده باخموت واقع در شرق اوکراین را آغاز کردهاند.
به گزارش شبکه اسکای نیوز، «یوگنی پریگوژین» فرمانده و رئیس گروه واگنر در ویدئویی که امروز در کانال تلگرامی خود منتشر کرد، از آغاز خروج از باخموت خبر داد.
این گروه روز شنبه گذشته مدعی شد که کنترل این شهر را در دست گرفته و پس از آن ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه به نیروهای واگنر و نیروهای ارتش روسیه بابت آن تبریک گفت. گروه واگنر که میگوید نیروهای ارتش روسیه در گرفتن این شهر کمکی به آنها نکردهاند، در آن زمان اعلام کرد که به زودی این شهر را ترک خواهد کرد و کنترل آن را به نیروهای روسیه میسپارد. کییف این مساله را که شهر باخموت کلا به تصرف نیروهای واگنر و روس درآمده باشد، تکذیب میکند.
در ویدیوی امروز دیده میشود که پریگوژین در کنار یک گروه از مردان در کنار یک تانک ایستاده و با آنها دست میدهد.
اعضای واگنر به شدت درگیر جنگ برای گرفتن باخموت بودهاند که به کانون یکی از طولانیترین و خونینترین نبردهای جنگ روسیه و اوکراین تاکنون تبدیل شده است. نیروهای روسی و اوکراینی هر دو متحمل تلفات بالایی شدند و تصاویر ماهوارهای از این شهر نشان میدهد که ویرانی گستردهای بر جای مانده است.
حمله اوکراین به تاسیسات هسته ای روسیه
سازمان امنیت فدرال روسیه اعلام کرد: این سازمان از حمله تروریستی به تاسیسات هسته ای که توسط سرویس های ویژه اوکراین برنامه ریزی شده بود، جلوگیری کرد.
دو شهروند روس که در همکاری با اوکراین برای انفجار در نیروگاه های هسته ای روسیه آماده می شدند، شناسایی و بازداشت شدند.
سرویس امنیت روسیه اعلام کرد، طبق برنامه سرویس های ویژه اوکراین، حملات تروریستی به نیروگاه های هسته ای روسیه منجر به تعطیلی راکتورها و اختلال در عملکرد منظم نیروگاه ها می شد.
سرویس امنیت فدرال روسیه اعلام کرد، بر طبق برنامه کی یف، حملات تروریستی علیه نیروگاه های هسته ای روسیه قرار بود آسیب جدی اقتصادی و اعتباری به روسیه وارد کند.
هشدار رییس واگنر درباره قدرت ارتش اوکراین
رییس گروه شبهنظامی واگنر در ارزیابی کوبندهای درباره آمادگی نظامی مسکو هشدار داد و گفت که اگر تلاشهای جنگی نامنظم و ضعیف در اوکراین ادامه پیدا کند، یک «انقلاب» جدید میتواند روسیه را تکان دهد. این اظهارات اختلافات در سلسله مراتب نظامی حکومت ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه را بیشتر آشکار کرده است.
به گزارش وبسایت یورو نیوز، یوگنی پریگوژین در مصاحبهای با کنستانتین دولگوف، وبلاگنویس طرفدار روسیه گفت که نیروهای مسکو آمادگی مقاومت در برابر نیروهای وفادار کییف در خاک روسیه را ندارند.
او همچنین از تواناییهای ارتش اوکراین تمجید کرد و از مسکو خواست برای اجتناب از یک درگیری طولانیمدت و پرهزینه، تلاشهای جنگی خود را تشدید کند.
پریگوژین گفت: «من معتقدم اوکراینیها امروز یکی از قویترین ارتشهای جهان هستند.» او نیروهای کییف را «سازماندهی شده، آموزش دیده و اطلاعات آنها را در بالاترین سطح» ارزیابی کرد و ادامه داد: «آنها میتوانند هر سیستم نظامی چه نظام اتحاد جماهیر شوروی [سابق] و چه برای ناتو را با موفقیت اداره کنند.»
در روزهای اخیر، گروهی از روسهای ضدپوتین وارد منطقه بلگورود شدند و خشم و سردرگمی تحلیلگران نظامی روسیه را برانگیختند. پریگوژین در پاسخ به سوالی درباره این حادثه گفت که «نیروهای دفاعی روسیه آماده مقاومت در برابر این گروه به هر شکل و فرمی نیستند.»
به گفته پریگوژین، گروه «ارتش داوطلبان» بدون زحمت وارد روسیه میشوند و بدون هیچ عواقبی از مرز عبور میکنند.
او بارها از سلسله مراتب نظامی سنتی روسیه انتقاد کرده و همواره در جنگ قدرت با فرماندهان نظامی ارتش برای رهبری ارتش پوتین در شرق اوکراین بوده است.
او اوایل این ماه، فرماندهان روسیه را مسئول «دهها هزار» تلفات واگنر دانست، چون به گفته او مهمات کافی وجود نداشته است.
فرمانده واگنرها از مسکو خواست تا تلاش خود را برای شکست دادن اوکراین افزایش دهد. او از پوتین خواست تا «حکومت نظامی و موج جدیدی از بسیج» را اعلام کند و هشدار داد اگر تلفات روسیه ادامه یابد، «همه این تقسیمبندیها میتواند به انقلابی درست مانند انقلاب سال ۱۹۱۷ ختم شود.»
او گفت: «اول سربازان و بعد از آن عزیزانشان قیام خواهند کرد. این اشتباه است که فکر کنیم بستگان آنها صدها تن هستند. در حال حاضر دهها هزار تن از بستگان کشتهشدگان در جنگ وجود دارند و احتمالا تعداد آنها به صدها هزار تن خواهند رسید و ما نمیتوانیم از این وضعیت چشم بپوشیم.»
افشاگری نیویورک تایمز از حمله پهپادی اوکراین به کرملین
روزنامه «نیویورک تایمز» بامداد پنجشنبه گزارش داد که سازمانهای اطلاعاتی امریکا به این نتیجه رسیدهاند که یکی از سرویسهای ویژه اوکراین پشت حمله پهپادی به کرملین قرار دارد.
در این گزارش تصریح شده آمریکا به این نتیجه رسیده است که یکی از سرویسهای ویژه اوکراین پشت حمله پهپادی به کرملین قرار دارد.
سیزدهم اردیبهشت ۱۴۰۲، دفتر مطبوعاتی ریاست جمهوری روسیه اعلام کرد که اوکراین در ساعات اولیه چهارشنبه با استفاده از دو پهپاد به کرملین حمله کرد و افزود: پهپادها به سرعت از کار افتاده و این حادثه تلفات جانی نداشته است. کرملین اعلام کرد که این اقدام در پی تلاش برای ترور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه رخ داده است.
دفتر مطبوعاتی ریاست جمهوری روسیه افزوده است: روسیه این حق را برای خود محفوظ می دارد که «هر زمان و هر کجا که صلاح بداند» به آن پاسخ دهد.
نیویورکتایمز به نقل از این مقامهای امریکایی که نام یا سمتشان را فاش نکرد، نوشت: «سازمانهای اطلاعاتی ایالات متحده نمیدانند که کدام واحد این حمله را انجام داده است. همچنین مشخص نیست که زلنسکی یا مقامات ارشد او از این عملیات اطلاع داشتند یا خیر؛ هرچند برخی معتقدند که رئیس جمهور اوکراین از این حمله اطلاعی نداشته است.»