بین الملل تابناک: چهارصد و شصت روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«دیمیتری پسکوف»، سخنگوی دفتر ریاست جمهوری روسیه روز شنبه گفت، «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهور روسیه از هر پیشنهادی که به تحقق اهداف مسکو در اوکراین از راههایی غیر از اقدام نظامی منجر شود، استقبال میکند اما غرب راه دیگری جز ادامه اقدام نظامی باقی نگذاشته است.
پسکوف در مصاحبه با کانال تلویزیونی «روسیا-1» بیان کرد: «ولادیمیر پوتین از هر تماسی که باعث تحقق اهداف ما از طُرُق دیگری غیر از عملیات نظامی ویژه شوند استقبال کرده و خواهد کرد. در صورتی که این کار ممکن باشد برای روسیه ارجح است.»
سخنگوی کرملین با تاکید بر اینکه «امانوئل ماکرون»، رئیس جمهور فرانسه و دیگر رهبران اروپایی باید از این مساله مطلع باشند گفت، غرب هر گونه شانسی را از آن سلب میکند.
سخنگوی کاخ کرملین گفت، به نظر نمیرسد فرانسه در رابطه با جنگ اوکراین موضع بی طرف داشته باشد، بنا بر این نمیتوان فرانسه را به عنوان یک کشور میانجیگر غیرمغرض برای این بحران در نظر گرفت.
پسکوف ادامه داد: «فرانسه نمیتواند نقش یک میانجیگر برای حل جنگ اوکراین را ایفا کند چون به صورت غیررسمی در این جنگ از اوکراین طرفداری میکند. فرانسه نمیتواند همچون کشورهای برزیل، چین، یا کشورهای آفریقایی خودش را به عنوان یک کشور بیطرفی که امکان میانجیگری داشته باشد، تعریف کند.»
این مقام رده بالای کرملین درباره گزارشی در مورد پیشنهاد ماکرون برای میزبانی پاریس از یک اجلاس صلح برای اوکراین گفت: «فرانسه نمیتواند میانجیگر باشد چون به طور غیررسمی در این جنگ به صورت فعال شریک است؛ شریکی که جانب اوکراین را میگیرد.»
سخنگوی کرملین با بیان این که فرانسه باید متوجه این حقیقت باشد گفت، هنوز هیچ بیانیه رسمی از سوی دفتر رئیس جمهور فرانسه درباره اجلاس صلح پیشنهادی برای اوکراین منتشر نشده است. او تاکید کرد: «بیایید منتظر شفافسازی این پیشنهاد باشیم و پس از آن خواهیم فهمید ماکرون چه در ذهن دارد.»
وزیر دفاع اندونزی شنبه (سوم ژوئن) طرحی را برای پایان جنگ اوکراین پیشنهاد کرد و در آن خواستار ایجاد منطقه غیرنظامی و همهپرسی سازمان ملل در آنچه «منطقه مورد مناقشه» خواند، شد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، «اولگ نیکولنکو» سخنگوی وزارت خارجه اوکراین این طرح را رد کرد و موضع کییف مبنی بر این که روسیه باید نیروهایش را از اوکراین خارج کند، تکرار کرد.
«پرابوو سوبیانتو» وزیر دفاع اندونزی از مقامات نظامی و دفاعی سراسر جهان که در نشست دفاعی گفتوگوی «شانگری-لا» در سنگاپور گرد هم آمدهاند خواست با انتشار بیانیهای خواستار توقف درگیریها شوند.
او پیشنهاد طرح چندبندی شامل آتشبس و ایجاد منطقه غیرنظامی با عقبنشینی ۱۵ کیلومتری از موقعیت هر یک از طرفین در خط مقدم را پیشنهاد کرد. بر اساس طرح او، «منطقه غیرنظامی باید توسط یک نیروی صلحبان مستقر شده از سوی سازمان ملل حفظ و بر آن نظارت شود و رفراندوم سازمان ملل باید برای تعیین عینی خواسته اکثریت ساکنان مناطق مختلف مورد مناقشه برگزار شود».
سوبیانتو گفت: پیشنهاد میکنم گفتوگوی شانگری-لا در اعلامیهای داوطلبانه از اوکراین و روسیه بخواهد فوراً مذاکرات برای صلح را آغاز کنند.
سخنگوی وزارت خارجه اوکراین در واکنش به سخنان وزیر دفاع اندونزی گفت روسیه با اشغال اراضی اوکراینی مرتکب تجاوز شده و هر پیشنهاد آتشبس به آن اجازه سازماندهی مجدد و تقویت میدهد.
وی با بیان این که منطقه مورد مناقشه بین اوکراین و فدراسیون روسیه برای برگزاری رفراندوم در آن وجود ندارد، مدعی شد: در سرزمینهای اشغال شده، ارتش روسیه مرتکی جرایم جنگی جنایت علیه بشریت و نسلکشی میشود. روسیه اکنون میکوشد تا از هر طریقی ضدحمله اوکراین را مختل کند.
وزیر دفاع اوکراین هم طرح پیشنهادی اندونزی شامل «توقف فوری خصومتها»، آتشبس «در مواضع فعلی» و منطقه غیرنظامی که توسط ناظران و نیروهای صلحبان سازمان ملل تضمین میشود را رد کرد و آن را پیشنهادی عجیب خواند.
«اولکسی رزنیکوف» در سخنان خود در نشست دفاعی گفتگوی شانگری-لا در سنگاپور گفت: شبیه طرح روسیه به نظر میرسد. نیاز به میانجی که با این طرح عجیب به سراغ ما بیاد نداریم.
پیشنهاد اندونزی بعد از سفر «جوکو ویدودو» رئیسجمهور این کشور به مسکو و کییف در سال گذشته مطرح شده که در این دو پایتخت پیشنهاد میانجیگری بین مقامات دو کشور و ازسرگیری مذاکرات صلح را مطرح کرد. او در آن زمان رئیس گروه ۲۰ اقتصاد بزرگ جهان بود.
پیشتر چین هم طرحی ۱۲ بندی را برای حلوفصل بحران اوکراین پیشنهاد داد که طرفهای غربی از آن استقبال نکردند. این طرح شامل درخواست برای کاهش تنشها در گام اول است.
«لی هوی» نماینده چین در امور اوراسیا که همچنین نماینده پکن در تلاش برای پایان دادن به جنگ اوکراین است، جمعه از دولتهای دیگر خواست «ارسال تسلیحات به میدان جنگ را متوقف کنند» و مذاکرات صلح برگزار کنند.
کرملین خوستار آن است که کییف حاکمیت روسیه را بر شبهجزیره کریمه به رسمیت بشناسد و همچنین الحاق مناطق دونتسک، خرسون، لوهانسک و زاپروژیا به روسیه را بپذیرد. اوکراین این درخواستها را رد کرده و همچنین هر گونه مذاکره را تا زمانی که روسیه نیروهایش از همه مناطق اوکراین را عقب بکشد، رد کرده است.
دولت اندونزی امروز (شنبه) با هدف پایان دادن به جنگ اوکراین طرحی را شامل برگزاری همهپرسی با نظارت سازمان ملل در مناطق مورد مناقشه ارائه داد.
به گزارش کی یف پست، «پروبوا سوبیانتو»، وزیر دفاع اندونزی این طرح را در نشست امنیتی «شانگریلا» در سنگاپور ارائه داد.
وزیر دفاع اندونزی در بیان توضیحاتی در خصوص طرح پیشنهادی دولت متبوع خود، پیشنهاد کرد که طرفین در مواضع کنونی، جنگ را رها کرده و هر کدام ۱۵ کیلومتر عقب بروند تا بین آنها «منطقهای غیرنظامیشده» ایجاد شود.
وی با بیان اینکه این منطقه باید توسط نیروهای صلحبان سازمان ملل متحد محافظت شود، خواستار برگزاری همهپرسی توسط این نهاد شد تا مشخص شود خواست اکثریت مردم مناطق مورد مناقشه چیست؟
پرابوو گفت: پیشنهاد میکنم که در این نشست نوعی بیانیه داوطلبانه صادر کنیم که اوکراین و روسیه را به آغاز مذاکرات صلح دعوت کند.
بر اساس این گزارش، اظهارات وزیر دفاع اندونزی با مخالفت شدید اولکسی رزینیکوف وزیر دفاع اوکراین روبرو شد.
رئیسجمهوری بلاروس گفت که تنها راه برای جلوگیری از حمله تمامعیار روسیه به اوکراین این بود که این مساله بایستی در ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ حل میشد، پیش از آنکه کییف برای خود ارتشی داشته باشد یا برایش آماده شود.
به گزارش پایگاه خبری اوکراینسکا پراودا، الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس در جریان سخنرانی در نشست روسای شورای امنیت و سرویسهای ویژه کشورهای مستقل همسود گفت: به طور قاطع با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه موافقم که آنها جنگ در اوکراین را آغاز نکردند و این جنگ پیش از ۲۰۱۴ آغاز شده است.
وی با مقصر دانستن دولت کییف در عدم تضمین یک همزیستی صلح آمیز شهروندان ادامه داد: ما شاهد بودیم که چه اتفاقی دارد میافتد؛ "کودتای قهوهای" در اوکراین رخ داد و دیدیم که اوکراین میخواهد چه کار کند. دیدیم چه کسی در خط مقدم بود.
رئیس جمهوری بلاروس همچنین ادامه داد، اگر آن حمله تمامعیار سال گذشته آغاز نمیشد، بعدا آغاز میشد و روسیه و بلاروس در وضعیت بدتری قرار میگرفتند.
وی خاطرنشان کرد: همه چیز به آن سمت میرفت. شاید تنها اشتباه ما این باشد که این موضوع را در سالهای ۲۰۱۴-۲۰۱۵ حل نکردیم، پیش از اینکه اوکراین ارتش داشته باشد یا برای آن آماده شود. همه خواهان یک راهحل مسالمتآمیز بودند. اما در این میان، اوکراین در حال ایجاد یک نیروی مسلح توانمند بود.
این نخستین باری نیست که لوکاشنکو اظهاراتی ضد اوکراینی بیان میکند. در ژوئیه گذشته میلادی وی گفت که به صورت دوفاکتو دونتسک و لوهاسنک و الحاق کریمه به روسیه را به رسمیت میشناسد.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در مصاحبهای که شنبه منتشر شد، مدعی شد اوکراین آماده است ضدحمله برای بازپسگیری اراضی تحت کنترل روسیه را آغاز کند.
زلنسکی به روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» گفت: «نمیدانم چقدر طول میکشد و میتواند به شکلهای مختلف پیش برود اما به شدت معتقدیم موفق خواهیم شد». وی تاکید کرد: میخواهیم این کار را انجام دهیم و آماده هستیم.
رئیسجمهور اوکراین ضمن اذعان به این که چنین اقدامی میتواند بهایی سنگین داشته باشد، تاکید دارد کار بر روی ضدحمله مورد انتظار علیه نیروهای روسیه در حال انجام است و این اتفاق خواهد افتاد.
او اخیراً در مصاحبه با بیبیسی درباره ضدحمله احتمالی کییف علیه روسیه گفت ارتش این کشور به زمان بیشتری برای آمادهسازی آن نیاز دارد. وی افزود: غیرقابلقبول است که حمله را اکنون آغاز کنیم زیرا جان افراد زیادی از دست خواهد رفت.
حمله گسترده روسیه به زیرساخت های مهم نظامی اوکراین
«ایگور کوناشنکوف»، سخنگوی وزارت دفاع روسیه اعلام کرد، ارتش این کشور با استفاده از «موشکهای دوربرد هدایتشونده پرتابی از هوا» به سامانههای دفاع هوایی محافظ زیرساختهای نظامی «مهم» در اوکراین حمله و آنها را با موفقیت منهدم کردند.
به نوشته خبرگزاری «تاس» روسیه، کوناشنکوف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه در یک نشست مطبوعاتی در شهر مسکو گفت، حملات انبوه علیه سامانههای ضدهوایی محافظت کننده از زیرساختهای نظامی حیاتی اوکراین پنجشنبه شب با تسلیحات هدایتشونده دقیق صورت گرفت.
کوناشنکوف گفت: «تمامی اهداف تعیین شده با موفقیت مورد اصابت قرار گرفتند.»
به نوشته خبرگزاری «آناتولی»، ارتش اوکراین نیز در پاسخ به حملات روسیه، یکسری حملات را از جمله علیه نواحی تحت کنترل روسیه در منطقه «زاپروژیا» اجرا کرد.
به نوشته خبرگزاری تاس روسیه، نیروهای مسلح اوکراین همچنین با موشکهای دوربرد «استورم شادو» دریافتی از بریتانیا به بندر «بردیانسک» حمله کرده و این حمله دست کم 9 مجروح بر جای گذاشت.
مقامهای روسیه در روزهای گذشته به ویژه در پنجشنبه و جمعه از وقوع حملاتی از جانب نیروهای اوکراینی به منطقه مرزی «بلگورود» خبر دادهاند.
«ویاچسلاو گلادکوف»، فرماندار منطقه مرزی «بلگورود» روسیه روز جمعه، دوم ژوئن گفت، نیروهای مسلح اوکراین جادهای در یکی از شهرکهای این منطقه را گلولهباران کردند که باعث کشته شدن دو زن و زخمی شدن دو تن دیگر شد.
روز پنجشنبه وزارت دفاع روسیه از دفع حمله به نواحی مرزی با اوکراین از سوی شبهنظامیان مورد حمایت کییف خبر داد و مقامهای منطقه مرزی بلگورود از زخمی شدن چند غیرنظامی در حمله پهپادی و توپخانهای به این منطقه و خروج شهروندان از چند ناحیه خبر دادند.
اوکراین دست داشتن ارتش در حملات به منطقه بلگورود را تکذیب و ادعا کرده، شبهنظامیان داوطلب روس این حملات را اجرا کردند.
سخنگوی کرملین در پی این حملات اعلام کرد، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه، مرتب از تحولات در نواحی مرزی آگاه و یادآور میشود، قدرتهای غربی از محکوم کردن حملات اوکراین به خاک روسیه امتناع کردند.
گلولهباران بلگورود روسیه، ۲ کشته و ۶ مجروح بر جای گذاشت
ویاچسلاو گلادکوف، فرماندار استان بلگورود روسیه اعلام کرد که عصر جمعه در جریان گلولهباران این استان به دست نیروهای اوکراین، دست کم دو تن کشته و شش تن زخمی شدند.
فرماندار استان بلگورود در یک پست تلگرامی گفت که افراد کشته شده هنگام حمله در حیاط خانههای خود بودند.
وی با بیان اینکه دو کودک در میان مجروحان هستند، افزود: این کودکان بر اثر اصابت ترکش آسیب دیدهاند.
گلادکوف خاطرنشان کرد: یکی از این کودکان، یک پسر ۱۳ ساله است که از ناحیه کتف چپ دچار شکستگی شده و دیگری دختری ۱۱ ساله است که ترکش به چشم چپ وی اصابت کرده است.
وی افزود: گلولهباران نیروهای اوکراین باعث ایجاد آتشسوزی در دو خانه شد و به چهار خانه دیگر در این منطقه آسیب وارد کرد.
برنامه اوکراین برای خرید ۲۰۰ هزار پهپاد
رسانه آمریکایی در خبری اختصاصی گزارش داد، هدف اوکراین این است که تا پایان سال جاری میلادی ۲۰۰ هزار فروند پهپاد خریداری کند.
در شرایطی که ادعاهای بی اساس مقامهای اوکراینی و متحدان غربی این کشور درباره کمک پهپادی ایران به روسیه ادامه دارد، شبکه سیانان در خبری اختصاصی از برنامه ویژه کییف برای تجهیز ناوگان پهپادی خود منتشر کرد.
گزارش اختصاصی شبکه آمریکایی سیانان با این تیتر منتشر شده است: «در داخل برنامه پهپادی محرمانه اوکراین»
در آغاز این گزارش اختصاصی، سیانان به سراغ «والری بوروویک» یکی از سازندگان پهپاد در اوکراین رفته است؛ فردی که پهپاد جنگی میسازد و در جنگ با روسیه از پهپادهای ساخت او استفاده شده است.
به نوشته سیانان، بوروویک یکی از دهها تولیدکننده پهپاد در سراسر اوکراین است.
این شبکه آمریکایی در بخشی از گزارش اختصاصی خود به سراغ «یوری اشچیهول» رئیس سرویس ارتباطات ویژه اوکراین رفت و نظر او را درباره برنامه کییف برای ناوگان پهپادی خود جویا شد.
به گفته این مقام اوکراینی، این کشور در نظر دارد تا قبل از پایان سال جاری میلادی (۲۰۲۳) ۲۰۰ هزار فروند پهپاد خریداری کند.
وی به سیانان گفت: «هر نوع پهپاد کاربرد کاملاً متفاوتی دارد. هم پهپادهای ارزان و هم گران قیمت مورد نیاز است؛ آن هم پهپادهایی با انواع مختلف ارتباط. هر چه مدلها و کانالهای ارتباطی بیشتری داشته باشیم، کار ما کارآمدتر خواهد بود.
رئیس سرویس ارتباطات ویژه اوکراین با بیان اینکه هدف نهایی، تولید انبود پهپاد است، ادامه داد: «حدود ۳۰ شرکت در اوکراین در حال تولید انبوه پهپادها هستند و هدف ما خرید ۲۰۰ هزار پهپاد تا پایان سال است.»
وی افزود: «تاکنون برای خرید دو هزار پهپاد قرارداد امضا کردهایم و این فقط برای چند هفته است و هر هفته این روند افزایش مییابد. کمیت و تطبیق پذیری (پهپادها) موضوعی کلیدی است، به خصوص که اوکراین دامنه برنامه پهپادهای خود و همچنین استفاده از آنها را در میدان نبرد گسترش میدهد.»
اظهارنظر این مقام کییف درباره برنامه پهپادی اوکراین در شرایطی مطرح شده که مقامهای روسیه طی ماههای اخیر، بارها اوکراین را عامل حملات پهپادی به مناطقی از شبه جزیره کریمه و همچنین خاک روسیه خواندهاند.
برنامه اوکراین برای تجهیز ناوگان پهپادی خود در حالی انجام میشود که این کشور و متحدان غربی، بارها ایران را به ارسال پهپاد به روسیه متهم کردهاند؛ اتهام بی اساسی که تهران و مسکو آن را رد کردهاند.