یک کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با تابناک

تفاهم غیرمکتوب ایران و غرب تبدیل به توافق مکتوب می شود؟/ اروپا به توافق با ایران تن می دهد؟

حضور مقامات سه کشور اروپایی حاضر در مذاکرات برجامی در امارات برای دیدار با مقامات ایرانی، گویای آن است که گفت‌وگوهای عمان، چیزی فراتر از تبادل پیام بین ایران و امریکا بوده و آمریکا به دنبال جلب نظر اروپا برای رسیدن به نوعی توافق با ایران است. در یک سال گذشته مواضع اروپا در قبال توافق با ایران به مراتب منفی تر از آمریکا بوده و دلیل آن جنگ اوکراین از یک سو و اعتراضات داخل ایران از سوی دیگر است.
کد خبر: ۱۱۷۹۱۶۷
|
۲۴ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۸:۳۵ 14 June 2023
|
11117 بازدید
|

تفاهم غیرمکتوب ایران و غرب تبدیل به توافق مکتوب می شود؟/ اروپا به توافق با ایران تن می دهد؟

بین الملل تابناک: همزمان به گمانه زنی ها و تکذیب و تایید ها در رابطه با مذاکرات هسته ای، علی باقری مذاکره کننده ارشد ایران به امارات رفت و در ابوظبی با طرف‌‌‌های خود در تروئیکای اروپا دیدار و رایزنی کرد.

در این رابطه، علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه در صفحه شخصی خود نوشت: در ادامه رایزنی‌های دیپلماتیک با طرف‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای، با همتایان آلمانی، فرانسوی و انگلیسی خود در ابوظبی دیدار کرده و در مورد طیفی از موضوعات و نگرانی‌های متقابل با هم گفت‌وگو کردیم.

پیش از این، معاون سیاسی وزیر امور خارجه درباره سفرش به امارات نوشته بود: در چارچوب تحکیم سیاست همسایگی و در راستای استمرار رایزنی‌های سیاسی با همسایگان، به امارات سفر کردم تا درباره ارتقای همکاری‌های دوجانبه و بررسی مسائل منطقه‌ای با مقام‌های این کشور گفت‌وگو کنم.

باقری اضافه کرد: دو هفته پیش، وزیر مشاور امارات عربی متحده سفری به ایران داشت که گفت‌وگوهای مفصلی با یکدیگر داشتیم. علی باقری، چندی پیش نیز با مدیران سیاسی سه کشور اروپایی در اسلو (نروژ) دیدار و گفت‌وگو کرده بود.

مذاکره علی باقری با نمایندگان تروئیکای اروپایی در حالی است که پیش از آن، رسانه‌های آمریکایی و اسرائیلی از توافق موقت میان ایران و آمریکا خبر داده بودند که با وجود تایید مذاکرات محرمانه با وساطت عمان، هرگونه توافق موقت توسط سخنگوی وزارت امور خارجه ایران و آمریکا رد شد. رویترز نیز گزارش داد که یک مقام آمریکایی ادعاهای مطرح‌ در برخی گزارش‌ها مبنی بر مذاکرات ایران و آمریکا درباره یک توافق موقت جایگزین برجام را رد کرده است.

به نظر می رسد، سفر علی باقری به امارات و دیدار به همتایان اروپایی، خود بیش از هر چیز به ادعای مداخله ایران در جنگ اوکراین و همچنین مذاکرات هسته ای مربوط بوده که تا حدودی این دو موضوع به یکدیگر گره خورده اند.

در این رابطه، دکتر «رحمان قهرمانپور» کارشناس مسائل هسته ای و بین الملل در توییتر نوشت: حضور مقامات سه کشور اروپایی حاضر در مذاکرات برجامی در امارات برای دیدار با مقامات ایرانی، گویای آن است که گفت‌وگوهای عمان، چیزی فراتر از تبادل پیام میان ایران و امریکا بوده و آمریکا به دنبال جلب نظر اروپا برای رسیدن به نوعی توافق با ایران است. در یک سال گذشته، مواضع اروپا در قبال توافق با ایران به مراتب منفی تر از آمریکا بوده و دلیل آن جنگ اوکراین از یک سو و اعتراضات داخل ایران از سوی دیگر است. بیانیه اخیر اروپا در شورای حکام هم آشکارا، لحن تندی داشت. اروپایی ها احتمالا به خاطر فشار آمریکا از یک سو و تعدیل مواضع ایران از سوی دیگر، حاضر به دیدار با مقامات ایرانی شده اند.

وی افزود: اروپا در ماه‌های اخیر از امکان فعال کردن مکانیسم ماشه پیش از اکتبر ۲۰۲۳ سخن گفته است. آیا این رفت و آمد‌ها نشان افزایش تمایل ایران برای توافق است؟ در این نکته تردیدی نیست، اما مشکل اصلی در ماهیت توافقی است که همزمان برای آمریکا و ایران و اروپا قابل پذیرش باشد.

قهرمانپور در رابطه با گره خوردن جنگ اوکراین با پرونده هسته ای ایران در گفت‌وگو با تابناک اظهار داشت: وارد شدن موضوع اوکراین بدون شک پرونده هسته‌ای را پیچیده می‌کند. در اصل توافق مکتوب بلندمدت را پیچیده می کند. آن چیزی که الان رسانه‌ها گزارش می‌دهند، این هست که ایران و آمریکا قرار نیست، یک توافق مکتوب تعهدآور داشته باشند، بلکه به دنبال نوعی تفاهم نانوشته و فرمول توقف‌ در برابر توقف هستند که به معنای توافق حقوقی یا توافق مکتوب نیست؛ بنابراین، باید گفت که جنگ اوکراین در کدام حالت موضوع را پیچیده تر می کند.
تفاهم غیرمکتوب ایران و غرب تبدیل به توافق مکتوب می شود؟/ اروپا به توافق با ایران تن می دهد؟
 
وی افزود: من معتقدم اگر قرار بر این باشد که دو طرف به یک توافق مکتوب برسند، حتما موضوع اوکراین یک مورد بسیار سخت و دشوار برای توافق است، به ویژه اینکه برای اروپا یک موضوع سرنوشت ساز و حیاتی است؛ اما اگر قرار بر تفاهم شفاهی و توافق نانوشته و توقف در برابر توقف یا چیزی شبیه این باشد، ممکن است که موضوع اوکراین تبدیل به یک موضوع چالش برانگیز یا یک مانع نباشد. اما باید توجه کرد آن چیزی که الان رسانه‌ها در مورد آن صحبت می کنند، امری شکننده است و ممکن است که حتی پیش از پایان دوران ریاست جمهوری اوباما به هم بخورد.
 
این کارشناس برجسته روابط بین الملل ادامه داد: بنابراین در این فرمول جدید یعنی در این تفاهم غیرمکتوب ممکن است که موضوع اوکراین موقت حل و فصل شود؛ یعنی ایران بپذیرد که پهپادهایی را که به روسیه می دهد کمتر کند؛ اما بعید می دانم ایران به صورت کلی بخواهد از همکاری نظامی با روسیه صرف نظر کند که این مساله برای ایران از نظر دفاعی مساله بسیار مهمی است، چون همین مشکل به شکل دیگری در مورد هند هم وجود داشت و اروپا تلویحا آن را پذیرفت. شاید اروپایی‌ها بتوانند در این مورد به یک توافقی برسند. مساله هند این گونه بود که هندی ها اصرار داشتند چون عمده تجهیزات دفاعی خودشان را از روسیه می خرند، بنابراین، نمی‌توانند خرید تجهیزات از روسیه را متوقف کنند. در مورد ایران مساله دوجانبه است؛ یعنی ایران هم  سلاح از روسیه می خرد و هم پهپاد و برخی سلاح ها و تجهیزات سبک نظامی به روسیه می دهد.
 
قهرمانپور در پایان گفت: در بُعد اول به نظر من اروپا با آن موافقت می کند؛ یعنی ایران به همکاری‌های نظامی با روسیه و خرید تجهیزات دفاعی ادامه دهد؛ اما در مورد بعد دوم یعنی فروش پهپادها به روسیه طبیعتا ایران موضع سختگیرانه تری خواهد داشت؛ همینطور موضوع اروپا هم سختگیرانه خواهد بود. لذا ممکن است آن توافق مکتوبی که درموردش صحبت می‌کنیم، به خاطر همین به تأخیر بیفتد؛ ضمن اینکه هنوز در این مورد ابهام داریم که آیا این تفاهم غیرمکتوب که الان در مورد آن صحبت می شود، مقدمه ای است برای توافق مکتوب در آینده یا دو طرف در این مورد هنوز صحبتی نکرده اند.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۸
در انتظار بررسی: ۱۰
انتشار یافته: ۲۹
ناشناس
|
Canada
|
۱۸:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۴
شما که میگفتید توافق موقت در کار نیست؟؟؟!!!! چی شد پس؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
توافق موقتی در کار نیست بعد از شکست جنبش فواحش آمریکا کوتاه اومده
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
شما اسمشو بذار صلح امام حسن چکار دارید بذارید توافق بشه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
خونه عروس بزن و برفص است

خونه داماد هیچ خبری نیست و کاملا تکذیب کردند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۴
اینقدر همه چیز را سیاسی نکنید چندان هم به توافقات دلخوش نباشید بخصوص وقتی که باقری کنی از آن می گوید او یکی از مسببان اخلال در مذاکرات است کمی صبر کنیم تا اوضاع روشنتر شود
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
خودش ذاتا سیاسی است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۴
ما نباید اجازه دهیم غرب خواسته های خود را یک طرفه به ما تحمیل کند و در حقیقت سرنوشت ما را به دست بگیرد وگرنه شرایطی بهتر از لیبی و سومالی و افغانستان نخواهیم داشت .
ناشناس
|
Canada
|
۱۹:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۴
فقط در چارچوب برجام و بازگشت تعهدات ایران. آمریکا میشه کار کرد
تحریم سپاه و حقوق بشر باقی میمونه و عملا یکسال به ایران فرصت داده میشه
کاربر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۴
جناب مسافر ونزوئلا و اوروگوئه و نیکاراگوئه که همیشه میگفت من زندگی مردم را به (برجام) گره نمیزنم حال تماشا کند که برای آوردن پول های خودمان به کشور خودمان از تما دالان هایی که آمریکا برایش مشخص کرده است گذشت ت ابتواند دورایل از این پول ها را بیاورد تو ایران که البته به دست ملت که نمیرسه اولا و دوما الان هم که مخبر خبر آزاد شدن دلارهای ایران را داد ماشین ودلار هر دوتاشون گرون شدند این چه گره ای نحسی است که هر رو محکمتر می شود آقای رئیسی!
دلار میاد تو کشور باید یه چیزی ارزون بشه دیشب تا الن روی خیلی از ماشین ها از 50 میلیون به بالا گران شده
این چه طلسمی است در این دولت!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۴
هر گونه توافقی مکتوب ده درصدی و یا نامکتوب خیانت است چرا که دوسال پیش برجام صددرصدی را آمریکا و اروپا قبول کرد و دوستان انقلابی نگذاشتند به نتیجه برسد خوب حالا بعد از آن باید بگردیم خیانتکار را بشناسیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۴
الان همون غرب ذلیل هایی که تا دیروز میگفتن چرا گفتگو نمی کنید با آمریکا میان میگن تسلیم جام زهر و این حرفهای معادنانه
ناشناس
|
Canada
|
۲۰:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۴
اروپا چه نیازی به ایران دارد که به این قرار داد ننگین تن دهد
پاسخ ها
سعید
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۵
وطن فروش بی غیرت
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۴
چه توافقی؟! ایران عضو برجام است و تنها در مقابل عهدشکنی آمریکا و تا حدودی اروپا مطابق با مفاد برجام بخشی از تعهدات خود مثل سقف غنی سازی را تعلیق کرده. چرا غرب از قانون تبعیت نمیکند؟! توافقی لازم نیست. دو سال دیگر مکانیسم ماشه هم منقضی می شود. اگر قانون و قطعنامه شورای امنیت باد هواست و در دنیا قانون جنگل حاکم است، به ایران هم بگویند که تکلیف خود را بداند.
حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۴
با سلام
رئیس جمهور کنونی آمریکا بایدن است، در متن نوشته تا
پیش از پایان ریاست جمهوری اوباما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
کدام وزیر دولت پزشکیان تاکنون عملکرد ضعیف تری داشته است؟