بین الملل تابناک: چهارصد و هفتاد و دو روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
دبیر کل ناتو در واکنش به استقرار سلاح اتمی روسیه در بلاروس، این اقدام را خطرناک اعلام کرد.
ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو روز جمعه در واکنش به اظهارت ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه درباره استقرار سلاح اتمی در بلاروس، این اقدام را خطرناک ارزیابی کرد.
وی تصریح کرد: ما هنوز تغییر خاصی در نحوه استقرار سلاح های هسته ای روسیه نداده ایم که بخواهیم در وضعیت استقرار سلاح های اتمی خودمان تغییری ایجاد کنیم.
این مقام ناتو در عین حال تاکید کرد که اظهارات مقامات روس درباره استقرار سلاح اتمی در بلاروس را جدی می گیرد.
استولتنبرگ از رصد وضعیت استقرار سلاح های اتمی روسیه خبر داد و افزود: پیشتر هم چنین پیام هایی شنیده بودیم اما ما با هوشیاری کامل به پایش اوضاع ادامه می دهیم.
خبرگزاری تاس از استقرار ۱۵۰ تا ۲۰۰ بمب اتمی آمریکا در بلژیک، آلمان، ایتالیا، هلند و ترکیه خبر داد و نوشت: از زمان پایان جنگ سرد تاکنون، آمریکا درخواست ها برای حذف سلاح های اتمی خود در اروپا را رد کرده است.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه امروز در همایش بین المللی سنت پترزبورگ تایید کرد که اولین محموله کلاهک های اتمی تاکتیکی این کشور به بلاروس منتقل شده است.
پیشتر، «الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهوری بلاروس از آغاز تحویل سلاحهای هستهای تاکتیکی روسیه به کشورش خبر داده و گفته بود: قدرت برخی از آنها سه برابر قویتر از بمبهای اتمی استفاده شده در هیروشیما و ناکازاکی در سال ۱۹۴۵ توسط ایالات متحده است.
استقرار سلاحهای هستهای تاکتیکی در بلاروس، اولین اقدام مسکو در ارسال این کلاهکها به خارج از خاک روسیه از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی است. تسلیحاتی با بردی کوتاهتر و کمقدرتتر نسبت به دیگر سلاحهای هستهای که میتواند در میدان جنگ مورد استفاده قرار گیرد.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه روز جمعه با اشاره به بیتوجهی کییف به ایدئولوژی نئونازیها گفت که «ولودیمیر زلنسکی»، رئیسجمهور اوکراین مایه شرم کل مردم یهودی است.
پوتین که در مجمع بین المللی اقتصادی «سن پترزبورگ» صحبت میکرد این اظهارات را در واکنش به فردی بیان کرد که از او درباره هدف روسیه برای «نازیزدائی» از اوکراین سوال کرد. این فرد گفت کارشناسان غربی میگویند این هدف روسیه با توجه به اینکه زلنسکی خودش یهودی است نادرست است. پوتین گفت دوستان یهودی او چنین دیدگاهی را تأیید نمیکنند.
رئیسجمهور روسیه گفت: «آنها میگویند که زلنسکی یهودی نیست و او مایه شرم مردم یهود است. شوخی نمیکنم، این حرف طعنه نیست.»
ولادیمیر پوتین در توضیح درباره دلیل این موضعش گفت که مقامهای اوکراینی به صراحت چهرههای نازی را بزک میکنند.
وزیر دفاع آلمان امروز (جمعه) متعهد شد که به صورت فوری ۶۴ موشک زمین به هوای «پاتریوت» را به اوکراین بفرستد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، بوریس پیستوریس، وزیر دفاع آلمان که برای دیدار با همتایان خود در ناتو به بروکسل رفته، پیش از این دیدار گفت: آلمان ۶۴ موشک مضاعف پاتریوت را به اوکراین میفرستد.
او همچنین گفت که این کمک نظامی برای تضمین حمایت پایدار از کییف ضروری است.
سامانه دفاع هوایی موشکی پاتریوت ساخت آمریکا بوده و مأموریت اصلی آن دفاع در مقابل موشکهای بالستیک است.
این وعده کمک تسلیحاتی آلمان پس از آن مطرح شد که ایالات متحده، دانمارک، هلند و انگلیس متعهد شدند که صدها موشک پاتریوت به اوکراین ارسال کنند. ارسال این تسلیحات آغاز شده و در هفتههای آتی تکمیل خواهد شد.
نیروهای مسلح اوکراین در بیانیه ای اعلام کرد: ۶ موشک کینژال، ۶ موشک کالیبر و ۲ پهپاد تجسس روسیه توسط سیستم دفاع موشکی این کشور منهدم شده اند.
«سرگئی پاپکو» فرماندار نظامی کییف از انهدام همه موشک های روسیه توسط دفاع موشکی اوکراین خبر داده است.
«دمیترو کولبا» وزیر خارجه اوکراین با اشاره به این حمله موشکی، روسیه را متهم به جنگ طلبی کرد.
ریاست جمهوری آفریقای جنوبی هم در واکنش به اخبار حمله موشکی به اوکراین اعلام کرد: مذاکرات کشورهای آفریقایی با مقامات اوکراینی در چارچوب برنامه ریزی شده انجام خواهد شد و مقامات ارشد قاره سیاه با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین دیدار خواهند کرد.
رئیس جمهوری های آفریقای جنوبی، سنگال، زامبیا و کومور و همچنین نمایندگان اوگاندا، مصر و جمهوری کنگو برای دیدار با مقامات اوکراینی در این کشور به سر می برند و امروز صبح از منطقه جنگ زده بوچا در حومه کییف دیدار کردند.
وزارت دفاع روسیه در گزارش روزانه خود از تحولات جنگ مدعی شد ارتش اوکراین در شبانهروز گذشته در نتیجه تلاشهای ناموفق ضدحملات، بیش از ۴۰۰ نظامی را در محورهای جنوبی منطقه دونتسک از دست داد.
به گفته وزارت دفاع روسیه، در درگیریهای ۲۴ ساعت گذشته دهها تانک و خودرو زرهی و دیگر تجهیزات نظامی ارتش اوکراین هم نابود شد.
ولودیمیر زلنسکی وعده دونالد ترامپ را مبنی بر پایان بخشیدن به جنگ اوکراین به محض رسیدن به قدرت رد کرد و گفت ترامپ از پس این کار بر نخواهد آمد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین در گفتگو با شبکه خبری انبیسی در واکنش به اظهارات دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا مبنی بر ایجاد صلح میان کییف و مسکو در صورت انتخاب شدن به عنوان رئیسجمهوری بعدی آمریکا گفت: چرا پیش از این او این کار را نکرد؟ وقتی جنگ اینجا در جریان بود، او رئیسجمهوری آمریکا بود.
اشاره زلنسکی به درگیری است که در سال ۲۰۱۴ در منطقه دونباس در گرفت.
زلنسکی ادامه داد: فکر نمیکنم ترامپ بتواند این کار را بکند. باور دارم امروز هیچ کس در جهان نیست که بتواند با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه حرف زده و جنگ را تمام کند.
ترامپ ماه گذشته در شبکه سیانان ادعا کرد که اگر برای دومین بار در سال ۲۰۲۴ به عنوان رئیسجمهوری آمریکا انتخاب شود، میتواند «جنگ را در یک روز، یعنی ۲۴ ساعت حل کند». وی افزود که به محض تصدی مسئولیت، با زلنسکی و پوتین گفتگو خواهد کرد. ترامپ خود را «تنها نامزدی» توصیف کرده است که میتواند آمریکا را از درگیری مستقیم با روسیه دور نگه دارد؛ جنگی که ترامپ آن را آغازگر جنگ جهانی دیگری میداند.
حمایت واشنگتن از کییف در حال حاضر به موضوعی بحثبرانگیز در مبارزات انتخاباتی تبدیل شده است. ترامپ و رقیب اصلی جمهوریخواه وی، فرماندار فلوریدا، ران دیسانتیس، هر دو میلیاردها کمک نظامی آمریکا به اوکراین در یک سال گذشته را زیر سوال بردند. در همین حال، جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا و اکثر دموکراتها قول دادهاند «تا زمانی که نیاز باشد» به حمایت از اوکراین ادامه خواهند داد.
مذاکرات صلح بین کییف و مسکو در آوریل ۲۰۲۲ پس از اینکه اوکراین ارتش روسیه را به ارتکاب جنایات در حومه کییف متهم کرد، شکست خورد. روسیه بارها این اتهامات را رد کرده است.
اکتبر گذشته، پس از اینکه مسکو چهار منطقه اوکراین را پس از همهپرسی به خاک خود الحاق کرد، زلنسکی فرمانی را امضا کرد که در آن مذاکره با پوتین «ناممکن» اعلام شده بود.
کرملین تاکید کرده است که اصولاً پذیرای مذاکرات صلح است، تا زمانی که کییف از ادعای خود در مورد سرزمینهای تازه الحاق شده روسیه صرف نظر کند و با شرایط آن، از جمله تعهد به خارج ماندن از ناتو به عنوان یک کشور بیطرف، موافقت کند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین خواستار پسگرفتن تمامی مناطقی است که روسیه در این جنگ یا حمله قبلی در سال ۲۰۱۴ ضمیمه خاک خود کرده است. چهار منطقه «زاپوریژیا، دونتسک، لوهانسک و خرسون» که بخشی از خاک اوکراین محسوب میشوند، در اواخر سال ۲۰۲۲ با برگزاری همهپرسی توسط نیروهای روسیه، به خاک این کشور ضمیمه شدند. روسیه در سال ۲۰۱۴ نیز شبهجزیره کریمه را به خاک خود الحاق کرد. کرملین اما میگوید صلح زمانی ممکن خواهد بود که اوکراین به کشوری بیطرف بدل شده، قید عضویت در ناتو و اتحادیه اروپا را زده و حاکمیت روسیه بر مناطق تصرفشده را به رسمیت بشناسد.
استقرار گسترده نیروهای چچنی در مرز روسیه و اوکراین
رهبر جمهوری چچن اعلام کرد، نیروهای نظامی این جمهوری در منطقه بلگورود روسیه که هم مرز با اوکراین است مستقر شده اند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، رمضان قدیروف، رهبر جمهوری چچن گفت، نیروهای این جمهوری با هدف جلوگیری از حملات "گروههای خرابکار اوکراینی" در منطقه بلگورود روسیه واقع در مرز با اوکراین استقرار پیدا کردند.
منطقه بلگورود روسیه چندی پیش هدف حملات فرامرزی شبه نظامیان طرفدار اوکراین که خود را "گروههای پارتیزان روسیه مخالف با ولادیمیر پوتین" خواندند، قرار گرفت.
رمضان قدیروف، رهبر جمهوری چچن گفت، نیروهای نظامی گردان "زاپاد-احمد" چچن در نزدیکی روستای "نخوتیفکا" و همچنین یک ایست بازرسی در منطقه "گرایفورون" واقع در مرز منطقه بلگورود با اوکراین استقرار یافتند. این منطقه در ماه مه صحنه چندین حمله فرا مرزی نیروهای شبه نظامی طرفدار اوکراین بود.
قدیروف در پستی در پیامرسان تلگرام نوشت: ساکنان مناطق مجاور مرز با اوکراین میتوانند آسوده خاطر باشند. هر کسی که به مرزهای ما دست اندازی کند پاسخی برق آسا دریافت خواهد کرد.
اوکراین دست داشتنش در حملات فرا مرزی به داخل خاک روسیه را رد کرده است.
شرط و شروط آمریکاییها برای ادامه حمایت از اوکراین
گزارش یک رسانه آمریکایی حاکی است دولت آمریکا علیرغم لفاظیها در محافل علنی، ادامه حمایت تسلیحاتی از اوکراین را به کسب موفقیتهای جنگی در میدان نبرد علیه روسیه منوط کرده است.
وبگاه پولیتیکو گزارش داده علیرغم ادعاهای علنی مقامهای آمریکا مبنی بر اینکه «تا هر زمان که لازم باشد» از اوکراین حمایت خواهند کرد مقامهای آمریکایی چند وقت پیش به همتایان خود در کییف هشدار دادند لازم است به زودی دستاوردهای میدانی عمدهای در میدان نبرد به دست بیاورند.
پولیتیکو نوشته مقامهای آمریکایی به کییف هشدار دادهاند با وارد شدن آمریکا به فصل انتخاباتی ممکن است حفظ کردن این سطح از کمکهای امنیتی و اقتصادی کار دشواری باشد.
مطابق با این گزارش، قانونگذاران اوکراین هم میگویند در گفتوگوهای اخیری که با مقامهای وزارت خارجه و شورای امنیت ملی آمریکا داشتهاند آنها از پاسخ دادن به سوالات اوکراینیها درباره نحوه ادامه حمایتها از کییف طفره رفته و گفتهاند: «بگذارید ببینیم ضد حمله [علیه روسیه] چطور پیش میرود.»
قبل از آغاز ضد حمله اوکراین - که گفته میشود شروع آن از هفته گذشته بود- وزیر دفاع اوکراین «اولکسی رزنیکوف» تلاش کرد انتظارات کشورهای غربی از نتایج این عملیات را پایین بیاورد.
او گفته بود که انتظارات در غرب از این عملیات «بسیار بالاست» و همه منتظرند که اوکراین «پیروزی دیگری» ثبت کند. رزنیکوف از متحدان غربی خواست انتظاراتشان را پایین بیاورند تا بعداً مأیوس نشوند.
پولیتیکو نوشته نگرانی اوکراین این است که داشتن عملکرد پایینتر از حد انتظار ممکن است کاهش حمایتهای نظامی بینالمللی از اوکراین را پی داشته باشد، ضمن آنکه فشارها بر این کشور برای ورود به مذاکرات با روسیه را افزایش خواهد داد.
تصمیم چهار متحد غربی برای ارسال صدها موشک ضدهوایی به اوکراین
چهار کشور حامی غربی اوکراین در بیانیه مشترکی اعلام کردند، مشترکا برای حمایت از این کشور "صدها" موشک ضدهوایی به همراه سامانههای مخصوص پرتاب آنها را در اختیار کییف میگذارند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، انگیس، دانمارک، هلند و آمریکا این برنامه خود را در بیانیه مشترکی در جریان نشست به اصطلاح "گروه تماس دفاعی اوکراین" متشکل از حدود ۵۰ کشور حامی نظامی کییف در شهر بروکسل اعلام کردند.
بن والاس وزیر دفاع انگلیس گفت: " ما با همکاری با شرکای بین المللی خود میتوانیم تجهیزات ضدهوایی حیاتی را به اوکراین ارائه دهیم که به این کشور در پشتیبانی از عملیاتهای تهاجمی خود و محافظت از زیرساختهای ملی حیاتی کمک خواهد کرد."
در بیانیه مشترکی که این چهار کشور منتشر کردند نوشته شد، این تسلیحات جدید به کییف در دفع "حملات موشکی و پهپادی بی پروای روسیه علیه شهرهای اوکراین" کمک خواهد کرد.
آنها مدعی شدند: "به موجب این ابتکار عمل صدها موشک کوتاهبرد و میانبرد ضد هوایی و سامانههای مربوط به آنها که برای محافظت از زیرساخت ملی حیاتی اوکراین لازمند تحویل کییف خواهند شد و نسبت به موفقیت عملیاتهای ضد حمله آن در ماههای آینده هر چه بیشتر اطمینان حاصل خواهد شد."
طبق این بیانیه، تحویل این تسلیحات جدید به اوکراین در دست اجراست و در عرض چند هفته تکمیل خواهد شد.
همچنین این چهار کشور اظهار کردند، این بسته عمدتا متشکل از "موشکهای متعلق به دوران شوروی سابق" است اما جزئیات بیشتری از جمله منشا آنها را مشخص نکردند.
اوکراین طی هفتههای گذشته بستههایی از موشکها را از سمت کشورهای عضو ناتو دریافت کرده که شامل موشکهای دوربرد "سایه طوفان" (Storm Shadow) از بریتانیا میشوند.