بین الملل تابناک: چهارصد و هفتاد و شش روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا روز سهشنبه اعلام کرد که کشته شدن نظامیان اوکراینی در جریان ضد حمله بخشی از درگیری به شمار میآید.
وی در ادامه گفت: «واشنگتن کشته شدن اوکراینیها در جریان ضد حمله را بخش مشخصی از درگیری میداند و از آن اطلاع داشته و آن را در نظر گرفته است».
سخنگوی پنتاگون تاکید کرد: «شبه جزیره کریمه بخشی از اوکراین بوده و ما از تلاش اوکراینیها برای بازپس گیری سرزمینهایشان حمایت میکنیم».
«جورجیا ملونی»، نخست وزیر ایتالیا روز سه شنبه پس از ورودش به پایتخت فرانسه گفت، دو کشور همچنان میخواهند به پشتیبانیهای خود از اوکراین در جنگ با روسیه ادامه دهند.
آمریکا و اتحادیه اروپا از زمان آغاز جنگ اوکراین در فوریه 2022 دهها میلیارد دلار تسلیحات به کییف ارسال کرده و به تدریج سلاحهای سنگینتر و پیشرفتهتری شامل تانکهای جنگی اصلی، سامانه پدافند هوایی «پاتریوت» و موشکهای دوربرد انگلیسی «سایه توفان» را در اختیار این کشور قرار دادهاند. با این حال «ولودیمیر زلنسکی»، رئیس جمهور اوکراین همچنان در مصاحبه جدیدی که روز دوشنبه با شبکه «ان.بی.سی نیوز» انجام داد باز هم درخواست برای دریافت کمکها و تسلیحات بیشتر را تکرار کرده و مدعی شد، ادامه یافتن جنگ با روسیه به نفع آمریکا و ناتو است.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، نخست وزیر ایتالیا قبل از ورودش به نشست با «امانوئل ماکرون»، رئیس جمهور فرانسه گفت: «تردیدی در این حقیقت نیست که ایتالیا و فرانسه به پشتیبانی از آرمان اوکراین تا هر زمان که لازم باشد ادامه خواهند داد.»
نخست وزیر ایتالیا همچنین از بهکارگیری یک سامانه ضد هوایی جدید تولید مشترک کشورش با فرانسه مشهور به سامانه SAMP/T-MAMBA در میدان جنگ اوکراین خبر داد.
ولاف شولتز» صدراعظم آلمان روز سه شنبه از چین درخواست کرد از نفوذ خود بر روسیه برای کمک به پایان جنگ در اوکراین استفاده کند.
به گزارش خبرگزاری «آناتولی» شولتز در نشست خبری مشترک با«لی کیانگ» نخست وزیر چین گفت: «بار دیگر از دولت چین درخواست کردهام در زمینه جنگ در اوکراین، از نفوذ خود بر روسیه استفاده کند. چین به عنوان عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل وظیفه بسیار ویژه عهده دارد. »
بر اساس این گزارش، نخست وزیر چین روز سه شنبه وارد آلمان شد و در بدو ورود با «فرانک والتر اشتاینمایر»، رئیس جمهور این کشوردیدار و گفتوگو کرد.شولتز در نشست خبری با نخست وزیر چین درباره ارسال سلاح به روسیه هشدار داد و گفت: «مهم این است که چین به عدم تحویل سلاح به متجاوز روسیه ادامه دهد.»
چین اسفندماه گذشته طرح ۱۲ مادهای را برای مذاکرات صلح در اوکراین ارائه کرد که شامل درخواست برای کاهش تنشها در گام اول است.
«شی جینپینگ» رئیس جمهور چین در تماس تلفنی اخیر با «ولودیمیر زلنسکی» همتای اوکراینی گفته بود به زودی نماینده ویژه خود را به اوکراین و دیگر کشورها با هدف کمک به برقراری «ارتباطات عمیق» با همه طرفها برای حلوفصل سیاسی بحران در این کشور اعزام خواهد کرد.
به گزارش آناتولی، قرار است مقامهای دولتهای چین و آلمان مذاکراتی را برگزار کنند. سند راهبرد امنیت ملی آلمان که چند روز قبل انتشار پیدا کرد احتمالا بر این مذاکرات تاثیر خواهد گذاشت.
آلمان در این سند چین را متهم به عمل کردن بر خلاف منافعش، «وارد کردن فشار فزاینده» به امنیت بین المللی و بی اعتنایی به حقوق بشر کرده، اما همزمان همکاری با چین در حوزه مسائل جهانی همچون مبارزه با تغییرات آب و هوایی را ضروری دانسته است.
امروز (سه شنبه) در پی وقوع انفجار در کارخانه باروتسازی در منطقه مرکزی «تامبوف» روسیه دستکم چهار نفر جان خود را از دست دادند و ۱۲ نفر دیگر زخمی شدند.
خبرگزاری ریانووستی روسیه گزارش کرد، سخنگوی مرکز خدمات اورژانس گفته است که آتشسوزی در کارخانه تولید باروت در «کوتوفسک» منطقه تامبوف به مرگ چهار نفر منجر شده است.
بنا بر اطلاعات به روز شده، شمار افرادی که در حادثه انفجار در کارخانه باروتسازی متحمل آسیب شدهاند به 16 نفر افزایش یافته است که از آن میان چهار نفر جان باختند.
بنا بر گفته «ماکسیم ایگوروف» فرماندار منطقه تامبوف، علت آتش سوزی عامل انسانی بوده است و گفت: «امروز در کارخانه تولید باروت، یک پارچه نخی آتش گرفته است. عامل انسانی موجب این آتشسوزی شده است. من میتوانم با قاطعیت اعلام کنم که این یک حمله تروریستی نبوده است».
وی در کانال تلگرامی خود در این خصوص گفته است:«کارگران این کارخانه و ساکنان شهرک های همجوار در خطر نیستند. شرکت به طور معمول کار می کند، چرخه فن آوری مختل نشده است، تولید متوقف نشده است».
وی در ادامه افزود: «متأسفانه تلفات انسانی برجای گذاشته شده است. تمام کمکهای لازم در اختیار قربانیان قرار خواهد گرفت».
طبق گزارش وزارت امور اضطراری، در نتیجه انفجار در کارخانه تولید باروت، افرادی جان باختند و افرادی نیز زخمی شدند. فضایی برابر یک متر مربع آتش گرفته است و در نهایت آتشنشانها موفق به مهار آتش شدند.
مهر دو سال پیش نیز در پی وقوع انفجار در کارخانه تولید باروت در منطقه «ریازان» روسیه، دستکم 17 نفر جان خود را از دست دادند و در پی این انفجار، آتشسوزی رخ داد و کارخانه کاملاً تخریب شد.
«سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه امروز (سهشنبه) از دفع تمام حملات ارتش اوکراین به مواضع نیروهای روس در مناطق عملیات نظامی ویژه در دونباس خبر داد.
شویگو طی نشست خبری گفت: «از تاریخ چهارم ژوئن، نیروهای اوکراینی ۲۶۳ حمله به محورهای زاپروژیا و دونتسک انجام دادند که تمامی این حملات دفع شده و دشمن به اهداف خود نرسید».
کرملین در تاریخ ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ بعد از اعلام به رسمیت شناختن جمهوریهای خودخوانده دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین، دستور آغاز عملیات نظامی ویژه روسیه در منطقه دونباس با هدف حفاظت از مردم این منطقه و همچنین پاکسازی دولت نئونازی کییف را صادر کرد.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، شویگو با بیان اینکه کییف در تلاش برای حمله به نیروهای روس از تعداد زیادی سلاح غربی و واحدهای نخبه استفاده میکند که توسط متخصصان ناتو آموزش دیدهاند، توضیح داد: «رژیم کییف در حال برنامهریزی برای هدف قرار دادن خاک روسیه از جمله کریمه با موشکهای کروز سایه توفان است».
وزیر دفاع روسیه در اینباره تاکید کرد: «استفاده از موشکهای سایه توفان و هیمارس در خارج از منطقه عملیات ویژه نظامی، ضربههای فوری به مراکز تصمیمگیری در اوکراین وارد میکند. همچنین استفاده از این موشکها علیه خاک فدراسیون روسیه به معنای مشارکت کامل آمریکا و انگلیس در جنگ است».
از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین، کشورهای غربی به سرکردگی آمریکا، تمام تلاش خود را برای جلوگیری از پیروزی روسیه در این جنگ به کار برده و تا کنون دهها میلیارد دلار تسلیحات به اوکراین ارسال کردهاند.
طبق این گزارش، شویگو همچنین افزود: «از زمان آغاز عملیات ویژه، هواپیماهای ترابری نظامی آنتونوف-۱۲۴ و ایلوشین-۷۶ بیش از ۱۰ هزار پرواز برای انتقال ۳۰۰ هزار نیروی روس به منطقه عملیات انجام دادهاند».
به نوشته اسپوتنیک، وی درباره نمایشگاه «آرمیا-۲۰۲۳» نیز اظهار داشت: «تاکنون ۴۱ کشور خارجی تمایل خود را برای اعزام هیأت و شرکت در این نمایشگاه نظامی-فنی اعلام کردهاند. در زمان برگزاری این نمایشگاه، دستاوردهای پیشرفته در حوزه فناوری اطلاعات محلی و فناوریهای هوش مصنوعی برای اولین بار به نمایش درمیآیند».
وزیر دفاع روسیه امروز (سهشنبه) گفت که نیروهای مسلح اوکراین قصد دارند با استفاده از موشکهای «هیمارس» و «سایه توفان» به «خاک روسیه» از جمله شبهجزیره کریمه حمله کنند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه امروز گفت: بر اساس اطلاعاتی که داریم، فرماندهی نیروهای مسلح اوکراین قصد دارد به قلمرو روسیه حمله کند؛ از جمله به کریمه. آنها این حمله را با موشکهای هیمارس و سایه توفان انجام خواهند داد.
به گفته شویگو، استفاده از موشکهای سایه توفان و هیمارس خارج از منطقه عملیات ویژه نظامی حمله فوری به ساختمانهای تصمیمگیری جنگی اوکراین را در پی خواهد داشت.
او گفت: استفاده از این موشکها خارج از حوزه عملیات ویژه نظامی به معنای دخالت کامل ایالات متحده و انگلیس در این مناقشه خواهد بود.
شویگو همچنین مدعی شد که از چهارم ژوئن (۱۴ خرداد) تا امروز نیروهای اوکراینی ۲۶۳ حمله علیه مواضع نیروهای مسلح روسیه در دونتسک و زاپوریژیا ترتیب دادهاند که همگی دفع شدهاند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین خواستار پس گرفتن تمامی مناطقی است که روسیه در این جنگ یا حمله قبلی در سال ۲۰۱۴ ضمیمه خاک خود کرده است. چهار منطقه «زاپوریژیا، دونتسک، لوهانسک و خرسون» که بخشی از خاک اوکراین محسوب میشوند، در اواخر سال ۲۰۲۲ با برگزاری همهپرسی توسط نیروهای روسیه، به خاک این کشور ضمیمه شدند. روسیه در سال ۲۰۱۴ نیز شبهجزیره کریمه را به خاک خود الحاق کرد. کرملین اما میگوید صلح زمانی ممکن خواهد بود که اوکراین به کشوری بیطرف بدل شده، قید عضویت در ناتو و اتحادیه اروپا را زده و حاکمیت روسیه بر مناطق تصرفشده را به رسمیت بشناسد.
وزیر دفاع روسیه همچنین گفت که مجموعاً ۴۱ کشور خارجی آماده اعزام نمایندگان خود به نهمین مجمع بینالمللی نظامی-فنی «ارتش ۲۰۲۳» هستند که در ماه اوت در روسیه برگزار خواهد شد.
او گفت: تا امروز، ۴۱ کشور خارجی ابراز تمایل کردهاند که نمایندگانشان را به این مجمع بفرستند. یک نمایش پویا از امکانات نمونههای صادراتی محصولات نظامی و دومنظوره برای میهمانان خارجی برنامهریزی شده است.
اوکراین: ضربه بزرگ علیه روسیه در راه است
معاون وزیر دفاع اوکراین با اشاره به اینکه روسیه همه توان خود را برای متوقف ساختن حمله به کار میگیرد و به همین دلیل، این عملیات دشوار است، اعلام کرد: بزرگ ترین ضربه در سلسله عملیات نظامی کییف هنوز در راه است.
به گزارش رویترز، هانا مالیار در پیامی تلگرامی با توضیح اینکه عملیاتِ در دست اقدام چند هدف دارد و ارتش درحال تکمیل کردن این وظایف است، گفت: بزرگ ترین ضربه هنوز در راه است.
بر اساس این گزارش، پس از گذشت ماهها از دستیابی اوکراین به انواع سلاحهای غربی و آموزش و آمادهسازیها، کییف از حدود دو هفته پیش، نخستین مرحله از ضدحمله خود را در جهت بازپسگیری مناطق تحت تصرف روسیه آغاز کرده است. با این حال، گزارشهای متعدد رسانههای غربی، حاکی از شکست ضدحمله ارتش اوکراین بهخاطر آتش توپخانه و برتری هوایی روسها است.
ارتش اوکراین که بیش از یک هفته درباره این سلسله عملیات سکوت کامل کرده بود، ادعا نموده که به پیروزیهای کوچکی دست یافته و روز دوشنبه اعلام کرد که چند منطقه کوچک را آزاد کرده است.
با وجود آنکه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه اواخر هفته گذشته اعلام کرد، ضدحمله اوکراین هیچ موفقیت چشمگیری نداشته است، مقامات و برخی وبلاگ نویسان نظامی روسیه میگویند که کییف به بهای تلفات بسیار نیروها و تجهیزات، توانسته دستاوردهای کوچکی به دست آورد.
معاون وزیر دفاع اوکراین اعلام کرد، با وجود پیشروی نیروهای اوکراینی در چندین جهت در جنوب، نیروهای روسیه با هدف پیشروی در شرق، تلاشهای خود را در آنجا متمرکز میکنند؛ بنابراین، تب جنگ هم در شرق و هم در جنوب داغ است.
پیشتر ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین مدعی شده بود، نیروهای این کشور در ضدحمله علیه روسیه، نه تنها مواضعشان را از دست نداده، بلکه پیشروییهایی نیز داشتهاند و خساراتی به روسها تحمیل کرده اند.
به گفته زلنسکی، نیروی هوایی اوکراین در هفته گذشته، بیش از ۱۰۰ عملیات تهاجمی برای حمله به مواضع نیروهای روسیه انجام داده است.
اتحادیه اروپا بسته کمکی ۵۰ میلیارد یورویی برای اوکراین آماده کرده است
بلومبرگ سهشنبه گزارش داد، اتحادیه اروپا آماده است یک بسته مالی ۵۰ میلیارد یورویی (۵۵ میلیارد دلار) برای کمک به اوکراین پیشنهاد بدهد.
این پیشنهاد کمیسیون اروپا به دولت اوکراین کمک خواهد کرد تا هزینههای جاری را تامین کرده و بودجه لازم برای اولویتهای فوری عمرانی داشته باشد.
این بسته قرار است سهشنبه و قبل از کنفرانس هفته جاری در لندن اعلام شود؛ اما احتمال دارد تغییراتی در آن ایجاد و در کنفرانس لندن درباره بازسازی اوکراین بحث شود.
به گفته منابع آگاه، کمیسیون اروپا نمیخواهد تعهد سنگینی برای کمک به بازسازی یک کشور در حال جنگ قبول کند. به همین دلیل، این بسته کمکی پیشنهاد قرار است در قالب وام و کمک هزینه برای اجرای برخی پروژهها ارائه شود.
بانک جهانی تخمین زده است که بازسازی اوکراین به ۴۱۱ میلیارد دلار پول نیاز دارد.
بسته پیشنهادی اروپا قرار است در فاصله سال های ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۷ به اوکراین داده شود، در حالی که اعضای اتحادیه اروپا برای تامین مالی بحران انرژی و تبعات شیوع کرونا با فشار مالی مواجه هستند.
یک منبع آگاه که نامش فاش نشده است به بلومبرگ گفت، بسته پیشنهادی جدید اتحادیه اروپا بر خلاف بستههای قبلی، به جای آنکه از بازارها استقراض شود، از طریق کمکهای مالی اعضای اتحادیه تامین خواهد شد.
اعضای اتحادیه اروپا از آغاز جنگ اوکراین تا کنون حدود ۳۸ میلیارد یورو کمک اقتصادی در اختیار این کشور قرار دادهاند.
کمیسیون اروپا پیشتر گفته بود، بخش زیادی از نیازهای اوکراین برای بازسازی را تامین خواهد کرد و در این زمینه کمک بخش خصوصی را نیز خواهد پذیرفت.
همچنین استفاده از داراییهای مسدود شده بانک مرکزی روسیه نیز یکی از گزینههای اتحادیه اروپا برای تامین کمک مالی به اوکراین است.
بایدن: تهدید پوتین به استفاده از تسلیحات هستهای تاکتیکی «واقعی» است
رئیسجمهوری آمریکا چند روز پس از آنکه اقدام روسیه در استقرار تسلیحات هستهای در بلاروس را محکوم کرد، گفت که تهدید رئیسجمهوری روسیه به استفاده از تسلیحات هستهای تاکتیکی را «واقعی» میداند.
به گزارش رویترز، روز شنبه، جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا اطلاعیه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه مبنی بر استقرار اولین سلاح هستهای تاکتیکی روسیه در بلاروس را «کاملاً غیرمسئولانه» خواند.
بایدن روز دوشنبه در جمع گروهی از حامیان مالی در کالیفرنیا گفت: «زمانی که حدود دو سال پیش اینجا بودم و گفتم که نگران خشک شدن رودخانه کلرادو هستم، همه به من طوری نگاه کردند که گویی دیوانهام. زمانی هم که گفتم، نگران استفاده پوتین از تسلیحات هستهای تاکتیکی هستم، آنها به من همانطور نگاه کردند؛ اما این تهدید واقعی است.»
هفته گذشته الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهوری بلاروس گفت، کشورش تحویل سلاحهای هستهای تاکتیکی روسیه را آغاز کرده که برخی از آنها سه برابر قویتر از بمبهای اتمی هستند که ایالات متحده در سال ۱۹۴۵ روی هیروشیما و ناگازاکی رها کرد.
این استقرار تسلیحاتی، اولین اقدام روسیه در خصوص ارسال چنین کلاهکهایی به خارج از روسیه از زمان سقوط اتحاد جماهیر شوروی است؛ سلاحهای هستهای با برد کوتاهتر و کمقدرت که میتوانند در میدان جنگ مورد استفاده قرار گیرند.
ایالات متحده گفته است که قصد ندارد موضع خود در قبال سلاحهای هستهای راهبردی را در واکنش به استقرار این سلاحها تغییر دهد و هیچ نشانهای مبنی بر آماده شدن روسیه برای استفاده از یک سلاح هستهای ندیده است.
در ماه می، روسیه انتقاد بایدن از برنامهاش برای استقرار سلاحهای هستهای تاکتیکی در بلاروس را رد کرد و گفت که ایالات متحده برای چندین دهه چنین سلاحهای هستهای را در اروپا مستقر کرده است. استقرار چنین تسلیحاتی از سمت روسیه، توسط ایالات متحده و متحدانش و همچنین چین که مکررا نسبت به استفاده از تسلیحات هستهای در جنگ اوکراین هشدار داده است، از نزدیک رصد میشود.