بین الملل تابناک: چهارصد و هشتاد و یکمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه شامگاه دوشنبه درباره تحولات اخیر این کشور به سخنرانی پرداخت.
وی در سخنرانی خود گفت: همبستگی جامعه روسیه و مقامات، شورش مسلحانه را با شکست مواجه کرد.
پوتین اضافه کرد: «ما به هر حال بر کودتای مسلحانه فائق میآمدیم و کسانی که کودتا را سازماندهی کردند، به وطن و ملت خیانت کردند».
رئیس جمهور روسیه اضافه کرد: «خونریزی میان برادران، تمام چیزی بود که نازیها در کییف به دنبال آن هستند تا روسیه در مسیر خود شکست بخورد».
وی تاکید کرد: «هرگونه باجگیری و آشوب در این کشور با هدف ایجاد ناامنی محکوم به شکست است».
پوتین گفت: «دشمنان روسیه میخواستند کشور طی درگیریهای داخلی، غرق در خون شود اما آنها مرتکب اشتباه محاسباتی شدند».
رئیس جمهور روسیه اضافه کرد: «نیروهای واگنر افراد میهن پرست بوده که سرزمینهای وابسته به وطن را آزاد کردند. من از نظامیان و فرماندهان واگنر برای جلوگیری از خونریزی تشکر میکنم و امروز این فرصت را دارند که با وزارت دفاع قرارداد امضا کنند».
وی افزود: «نیروهای واگنر این امکان را دارند که با وزارت دفاع قرارداد امضا کنند یا اینکه به بلاروس بروند».
رئیس جمهور روسیه از نفش آفرینی «الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهور بلاروس در حل و فصل شورش واگنر قدردانی کرد.
پوتین تاکید کرد: «روسیه در برابر تهدیدات بزرگی از خارج از این کشور قرار دارد».
رئیس جمهور روسیه گفت شجاعت و فداکاری خلبانهایی که در جریان حوادث شنبه کشته شدند کشور را از تبعات وحشتناک نحات داد.
وزارت دفاع روسیه روز دوشنبه از رهیگیری یک هواپیمای شناسایی و دو جنگنده انگلیسی بر فراز دریای سیاه خبر داد.
بر اساس اعلام وزارت دفاع روسیه، دو جنگنده سوخو-27S روسیه، یک هواپیمای شناسایی RC-135 و دو جنگنده چند منظوره تایفون نیروی دریایی انگلیس را بر فراز دریای سیاه رهگیری کردند.
وزارت دفاع روسیه افزود که این هواپیمای شناسایی و دو جنگنده در حال نزدیک شدن به مرزهای این کشور بودند.
از سوی دیگر نیروی هوایی انگلیس چهارشنبه شب گذشته به وقت تهران از رهگیری سه فروند هواپیمای نظامی روسیه که نزدیک حریم هوایی ناتو در منطقه «بالتیک» پرواز میکردند، خبر داد.
بر اساس گزارشهاف جنگندههای انگلیس مستقر در پایگاه هوایی ناتو در استونی به مجرد اطلاع از این قضیه به هوابرخاستند.
تشدید تنشها بین روسیه و ناتو، همزمان با ادامه جنگ با اوکراین، منجر به افزایش موارد رهگیری هواپیماهای نظامی روسیه حین پرواز نزدیک حریم هوایی ناتو در منطقه بالتیک منجر شده است.
نیروی هوایی انگلیس مدعی شده هواپیمای روسی با عدم برقراری ارتباط با بخش کنترل حریم هوایی منطقه، قوانین بینالمللی پروازی را رعایت نکردند. این در حالی است که جنگندههای روسی همواره با رعایت معیارهای بینالمللی بر فراز حریم هوایی منطقه ماموریت گشتی انجام میدهند و این جنگندههای ناتو هستند که معمولا قوانین بینالمللی هوانوردی را رعایت نمیکنند.
ناتو با ادعای تامین امنیت منطقه یک ماموریت گشت هوایی برای استونی، لتونی و لیتوانی انجام میدهد. ناتو ماموریتهای مشابهی برای آلبانی، مونته نگرو، مقدونیه شمالی و اسلوونی دارد. جنگندههای آلمان، انگلیس، رومانی و اسپانیا در این گشت هوایی حضور دارند.
وزرای خارجه اتحادیه اروپا افزایش ۳.۵ میلیارد یورویی بودجه تسهیلات صلح اروپایی را تصویب کردند؛ تسهیلاتی که هزینه ارسال تسلیحات به اوکراین را تامین میکند.
به گزارش خبرگزاری تاس، شورای اروپا امروز (دوشنبه) در بیانیهای اعلام کرد که ۲۷ وزیر خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا با افزایش ۳.۵ میلیارد یورویی بودجه تسهیلات صلح اروپایی موافقت کردهاند. این تسهیلات هزینههای ارسال تسلیحات اروپایی به اوکراین را تامین میکند.
در بیانیه شورای اروپا آمده است: با استناد به توافق پیشین در ۲۰ مارس ۲۰۲۳، شورا امروز با تصمیم افزایش سقف مالی کلی تسهیلات صلح اروپایی به میزان ۳.۵ میلیارد یورو موافقت کرد. این افزایش با هدف تضمین پایداری مالی و پیشبینیپذیری تسهیلات صلح اروپایی در دراز مدت، حفظ گستردگی جغرافیایی جهانی آن و همچنین پاسداری از توانایی اتحادیه اروپا برای پیشگیری از بحرانها و واکنش سریع به آنها لحاظ شد.
شورای اروپا هر چند ماه یکبار ۵۰۰ میلیون یورو از این بودجه را به کمک تسلیحاتی به اوکراین اختصاص میدهد.
اوکراین مدعی بازپس گیری قلمروها بیشتری از قوای روس در طول مرزهای جنوبی کشور شده است اما هانا مالیر (Hanna Maliar) معاون وزیر دفاع اوکراین امروز دوشنبه اعلام کرد که وضعیت در صحنه های نبرد طی هفته گذشته تغییر اندکی داشته است.
به گفته این مقام وزارت دفاع اوکراین، از زمان آغاز اقدامات تهاجمی اوکراین طی یک هفته گذشته، نیروهای این کشور تاکنون توانسته اند (درمجموع) ۱۳۰ کیلومتر مربع را بازپس گیرند، این درحالی است که وی یک هفته گذشته از بازپس گیری تنها ۱۱۳ کیلومتر مربع خبر داده بود؛ یعنی طی این مدت درمجموع ۱۷ کیلومتر مربع از این مناطق آزاد شده است.
مالیر در گفت و گو با رسانه ملی این کشور گفت: وضعیت در (جبهه های) جنوب طی یک هفته گذشته تغییرات عمده ای نداشته است. حدود ۲۵۰ مورد درگیری طی این مدت در خطوط شرقی رخ داده که شامل مناطق لیمان (Lyman)، باخموت (Bakhmut)، آدییوکا (Avdiivka) و مناطق مارینکا (Maryinka) است و نبرد سخت همچنان در این مناطق در جریان است.
وی اضافه کرد: حملات ضد تهاجمی (علیه قوای روسیه) که از اواخر هفته گذشته در مناطق شرقی آغاز شد منجر به بازپس گیری حدود «یک تا ۲» کیلومتر در این مناطق شده است.
رویترز یادآوری می کند که روز گذشته (یکشنبه) فرماندهی نظامی شرق اوکراین اعلام کرد که قوای اوکراینی توانسته اند بین ۶۰۰ تا یکهزار متر نسبت به یک روز پیش از آن در نزدیکی باخموت پیش روی داشته باشند؛ منطقه ای که نیروهای واگنر روسیه در ماه مه آنرا به تصرف خود در آورده بودند.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین شب گذشته (یکشنبه) پس از تماس تلفنی با «جو بایدن» رئیسجمهور ایالات متحده، خواستار تشدید فشارهای غرب علیه روسیه شد.
بنا بر گزارش شبکه روسی «راشاتودی»، زلنسکی تصریح کرد که در جریان تماس تلفنی با رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا در خصوص ارسال تسلیحات سنگین بیشتر به اوکراین گفتوگو داشته است.
اوکراین در جریان آنچه ضدحمله اخیر این کشور علیه نیروهای روسیه نامیده شد، قریب به نیمی از تجهیزات زرهی دریافتی از کشورهای عضو ناتو را از دست داده است.
زلنسکی گفت: «ما درباره مسیر خصومتها و روندی که در روسیه شکل می گیرد، گفتوگو کردیم. جهان باید تا زمان برقراری نظم بینالمللی، به روسیه فشار آورد».
رئیسجمهور اوکراین در ادامه افزود که به همراه بایدن در خصوص «توسعه بیشتر همکاری دفاعی با تأکید بر تسلیحات دوربرد گفتوگو کردیم».
زلنسکی که در دوران زمامداری خود حدود 20 درصد از خاک کشورش را از دست داده است، در یک پیام ویدئویی دیگر تصریح کرد که «تقویت توپخانه کییف» و ارسال چندین موشک انداز در دستورکارگفتوگوهای وی با رئیسجمهور آمریکا بوده است.
از طرف دیگر، کاخ سفید با صدور بیانیهای کوتاه اعلام کرد که بایدن، «بر حمایت تزلزلناپذیر آمریکا از جمله از طریق تداوم کمکهای امنیتی، اقتصادی و انسانی به اوکراین تأکید کرد».
گفتوگوی میان بایدن و زلنسکی درست دو هفته قبل از نشست آتی ناتو در لیتوانی انجام گرفته است. در نشست ناتو قرار است در خصوص افزایش کمکهای غرب به کییف برای نبرد با روسیه تمرکز شود.
اوکراین بسیار امیدوار است که در نشست ناتو در «ویلنیوس» لیتوانی، یک نقشه راه برای عضویت این کشور در ناتو ارائه شود اما این در حالی است که ایالات متحده با ارائه یک مسیر مستحکم به کییف برای پیوستن به ناتو مخالف است.
زلنسکی در این خصوص گفت: «تنها اتخاذ تصمیمات مثبت برای اوکراین در ویلنیوس میتواند به تصمیمات مثبت احتمالی برای امنیت مشترک ما در اروپا و به طور کلی ائتلاف منتهی شود».
نخستین پیام صوتی رئیس واگنر درباره شورش اخیر
«یوگنی پریگوژین» رئیس گروه واگنر روز دوشنبه گفت که نیروهای ما با وجود آنکه هیچ اقدام خصمانهای انجام نداده بودند، هدف موشک و شلیک بالگرد قرار گرفتند.
وی که برای نخستین بار پس از پایان شورش دو روز پیش گروه واگنر، صحبت میکرد، در پیام صوتی یازده دقیقهای که در کانال تلگرامی خود منتشر کرده، گفت: «هدف از اقدام ما، جلوگیری از انحلال گروه واگنر و جلب توجهها به موضوع بود.»
پریگوژین اضافه کرد: «زمانی که فهمیدیم خون روسها ریخته خواهد شد، تصمیم گرفتیم که به عقب بازگردیم.»
رئیس گروه واگنر گفت: «هدف ما جلب توجهها به تلاشها برای انحلال گروه واگنر بوده و قصدی برای سرنگونی قدرت سیاسی کشور نداشتیم.»
وی ادامه داد: «از آسیب رساندن به بالگردهای روسی که به ما حمله کردند، متاسفیم و هدف ما سرنگونی قدرت سیاسی که قانونی انتخاب شده نبوده است.»
پریگوژین اضافه کرد: «رئیس بلاروس دست یاری به سوی ما دراز کرد تا تمامی مشکلات در چارچوب قانونی حل شود.»
وی افزود: «فقط میخواستیم افرادی که در جریان عملیات ویژه در اوکراین مرتکب اشتباه شدند، بازخواست شوند»
رئیس گروه واگنر گفت: همه نیروهای این گروه از امضای قرارداد با وزارت دفاع روسیه خودداری کردهاند و شورش دو روز پیش آنها به دلیل ظلمی بوده که علیه آنها انجام شده است.
پریگوژین در بخش دیگری از سخنان خود گفت که تمامی فعالیتهای گروه واگنر از روز نخست جولای (دهم تیرماه) متوقف خواهد شد.
تقویت حضور نظامی لهستان در مرز با بلاروس
«ماتئوس موراویتسکی» نخست وزیر لهستان اعلام کرد که این کشور به تقویت مرزهای خود با بلاروس میپردازد.
وی با اشاره به انتقال «یوگنی پریگوژین» رئیس گروه واگنر به بلاروس گفت، لهستان به تقویت حضور نظامی خود در مرز با بلاروس خواهد پرداخت.
اسرائیل: سفیر اوکراین را توبیخ میکنیم
در پی بیانیه شدیداللحن سفارت اوکراین در فلسطین اشغالی علیه تلآویو، وزارت خارجه رژیم صهیونیستی اعلام کرد که «اوگنی کورنیچوک،» سفیر اوکراین را احضار خواهد کرد.
به نوشته وبگاه شبکه «i۲۴»، «الی کوهن» وزیر خارجه رژیم صهیونستی، اعلام کرد: «سفیر اوکراین برای توبیخ، احضار خواهد شد.»
در پی تحولات اخیر در روسیه، سفارت اوکراین در فلسطین اشغالی، یکشنبه (۲۵ ژوئن)، با انتشار بیانیهای شدیداللحن ادعا کرد که کابینه کنونی اسرائیل راه «همکاری نزدیک با روسیه را انتخاب کرده است و گواه آن، مجموعه رویدادهای بحث برانگیزی است که از ابتدای سال ۲۰۲۳ همراه با غیبت تقریباً کامل کمکهای بشردوستانه به اوکراین رخ داده است. ما انتظار داریم اسرائیل در سمت درست تاریخ قرار گیرد.»
وزیر خارجه رژیم صهیونیستی نیز در واکنش به این بیانیه، در جمع خبرنگاران تصریح کرد: «با وجود پیچیدگی روابط با روسیه، اسرائیل از آغاز جنگ تا به امروز در کنار اوکراین ایستاده و آشکارا از وحدت اراضی اوکراین و حاکمیت آن، حمایت کرده است؛ حتی در مجامع بینالمللی برای محکومیت روسیه، به نفع اوکراین رای داده است».
وی افزود: «اسرائیل کمکهای بشردوستانه بیسابقهای در سال ۲۰۲۲ برای اوکراین ارسال کرد که ارزش آن به ۸۰ میلیون شِکِل میرسد. در سال جدید نیز بودجه بیشتری برای این امر اختصاص خواهد داد.»
کوهن افزود: «سامانه هشداری که اسرائیل به اوکراین اعطا کرده، برای نجات جان شهروندان این کشور است».
اما در بیانیه سفارت اوکراین ادعا شده است: «اسرائیل در دو دور مذاکره سیاسی در سطح عالیرتبه با وزارت خارجه روسیه، موفق شد و برای ایجاد نمایندگی دیپلماتیک دیگر روسیه در قدس به توافق رسید و یک قطعه زمین رایگان به این نمایندگی داد و وزارت امور خارجه اسرائیل این دستاورد را تاریخی توصیف کرد.»
سفارت اوکراین تاکید کرد: با وجود آنکه همه کشورهای دموکراتیک در جهان، روسیه را تحریم کردند، اسرائیل هیچ تحریمی اعمال نکرد، حتی تجارت متقابل با نظام مسکو را در دو سال گذشته افزایش داد.»
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین مهرماه سال گذشته در جمع خبرنگاران فرانسوی به شدت از رژیم صهیونیستی بابت عدم کمک نظامی انتقاد کرده و گفته بود: «شوکه هستم. نمیفهمم. اسرائیل هیچ چیز به ما نداده است. هیچ! صفر!»
با وجود این، اواخر خرداد ماه گذشته، «اولنا زلنسکا» همسر رئیسجمهور اوکراین برای نخستین بار به اراضی اشغالی فلسطین سفر کرد و خواستار کمک تلآویو به کییف شد؛ هرچند به اذعان رسانههای صهیونیستی، کابینه نتانیاهو تلاش میکند، رویکردی محتاطانه در جنگ اوکراین در پیش گیرد و به دنبال ایجاد تنش با روسیه و آسیب دیدن منافع امنیتی این رژیم در سوریه نیست.