به گزارش
تابناک، پس از خروج ترامپ از برجام در اردیبهشت سال 1397 فشارهای اقتصادی در کشور تشدید شد. موج تحریمهای صنعتی، تجاری، پولی دوباره بر اقتصاد ایران سایه انداخت با این تفاوت که این بار محدودیت در صادرات نفت، محصولات پتروشیمی هدف اصلی تحریمها بود.
محدودیت در صادرات نفت ایران منجر به از دست رفتن بازارهای فروش شد و در نهایت ارزآوری به کشور را تحت تاثیر قرار داد. تنشهای ارزی اخیر مصداق بارز این روند به حساب میآید که متضرران اصلی آن مردم بودند.
مصطفی میرسلیم، نماینده مجلس، در گفتگو با تابناک به بررسی آثار تحریمها پرداخت و گفت: جلوگیری از مبادلات ایران در چارچوب تجارت جهانی و ممانعتهای بین بانکی، تأمین نیازهای کشور از خارج را دچار مشکل کرد.
او افزود: بنابراین آن دسته از تولیدکنندگانی که کالاهای اولیه خود را از خارج تامین میکردند دیگر قادر به واردات نبودند مگر با دور زدن تحریمها. به این ترتیب عرضه برخی محصولات مصرفی کاهش پیدا کرد و بازار با ناترازی عرضه و تقاضا روبهرو شد، در نتیجه تورم و گرانی رخ داد.
این نماینده مجلس توضیح داد: حال ضمن افزایش قیمتها، کارمزدهای واسطهگری برای وارد کردن محصولات (که از طریق دور زدن تحریمها وارد میشدند) نیز روند صعودی پیدا کرد. با این اوصاف فاصله طبقاتی در جامعه بیشتر و بروز ناهنجاریها اجتنابناپذیر شد.
او تصریح کرد: مجموع این عوامل شرایط سختی را برای قشر آسیبپذیر جامعه بهوجود آورد. در حالی که با مدیریت علمی، نظارت فنی و دقیق شرایط، امکان جلوگیری از بروز چنین اتفاقاتی میسر بود. اما به دلیل نبود قواعد شایسته سالاری در گزینش مدیران و فرصت سوزی بهویژه در دههی 90 امروز مردم باید با مشکلات عدیده اقتصادی دست و پنجه نرم کنند.
تحریمها بر زندگی مسئولان اثر ندارد
میرسلیم درباره اثر تحریمها بر زندگی مسئولان توضیح داد: به نظر میرسد اینقدری که تحریمها بر مردم تاثیر داشته در رویه زندگی برخی مدیران نداشته است. تا جاییکه برخی مدیران کشور از شرایط فعلی که نوعی جنگ اقتصادی تلقی میشود استفاده میکنند.
او افزود: برای حفظ ثبات در ارزش پول ملی باید با معاملات دلار و طلا برخورد قاطع شود. همچنین ناترازی بانکها باید پیگیری شود. در حال حاضر وضعیت اقتصاد انرژی کشور نیز مساعد نیست و شاهد هدررفت آن هستیم.
میرسلیم گفت: اقتصاد کشاورزی نیز وضعیت مناسبی ندارد. در حال حاضر صادرات محصولات کشاورزی کشور بدون توجیه اقتصادی است. چراکه برای تولید این محصولات باید آب زیادی مصرف شود. در حالی که بهرهوری کافی حاصل نمیشود.
این نماینده مجلس ادامه داد: دولت سیزدهم در زمینه اطلاعرسانی به مردم ضعیف عمل میکند. هنوز بسیاری از اقشار جامعه گمان میکنند که ایران قادر است کمبودها و حتی نیازهای غیرضروری خود را از طریق واردات برطرف کند. در نتیجه اهمیت به رشد تولید داخلی و اتکا به آن از یاد میرود.
او تصریح کرد: بنابراین هنگامیکه حمله اقتصادی در کشور رخ میدهد مردم آمادگی روبهرو شدن با آن را ندارند. در حالی که با مدیریت صحیح و صبر و استقامت میتوان از این مشکل عبور کرد و شرایط پیشرفت کشور را فراهم نمود.
بر اساس این گزارش مشخص است که آثار تحریمها مخصوصا بر معیشت مردم شریف ایران قابل چشمپوشی نیست. اما به نظر میرسد اگر مدیریت صحیحی در زمینه صورت میگرفت آسیبهای ناشی از آن اندکی کاهش پیدا میکرد. حال اینکه چرا چنین اتفاقی رخ نداده است جای سوال دارد؟ آیا منافع عدهای خاص به تداوم تحریمها گره خورده است؟