کریدور جدید هند ـ خاورمیانه ـ اروپا چه بازیگران و اهدافی دارد؟ / ایران دور زده می‌شود؟

در خصوص این کریدور، بحث‌های بسیاری مطرح شده است. برخی آن را دور زدن چین، روسیه، ایران و ترکیه می‌دانند. برخی آن را جایگزین ابتکار «یک کمربند، یک جاده» می‌دانند و برخی نیز از آن با نام پروژه‌ای یاد می‌کنند که مدت‌هاست ریاض، واشنگتن و دهلی‌نو و برخی کشور‌های دیگر به دنبال توافقی زیرساختی هستند که بتوانند هند را از طریق خاک کشور‌های عربی خاورمیانه و اسرائیل به اروپا متصل کنند.
کد خبر: ۱۱۹۲۵۶۳
|
۲۰ شهريور ۱۴۰۲ - ۱۷:۳۵ 11 September 2023
|
22714 بازدید
|

کریدور جدید هند تا اروپا چه بازیگران و اهدافی دارد؟/ ایران دور زده می شود؟

بین الملل تابناک: پایگاه خبری تحلیلی اکسیوس آمریکا، روز هفتم ماه سپتامبر طی گزارشی اعلام کرد، چهار کشور آمریکا، هند، عربستان سعودی و امارات متحده عربی در حال هماهنگی برای اعلام یک طرح زیرساختی مشترک در مقیاس وسیع از جمله توسعه شبکه ریلی هستند. دولت بایدن در نظر دارد، خاورمیانه را از راه مسیرهای ریلی و دریایی به هند متصل کند. گفته می شود دولت بایدن درصدد مقابله با طرح بزرگ منطقه اقتصادی چین به نام «‌ یک کمربند، یک جاده »‌ است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی اکسیوس، قرار است که برنامه‌های زیرساختی چهار کشور، روز نهم ماه سپتامبر، همزمان با نشست سران گروه بیست ـ که روز‌های نهم و دهم سپتامبر در هند برگزار می‌شود ـ اعلام شود. سران چهار کشور در این نشست، با امضای یادداشت تفاهمی طرح کلی را مشخص خواهند کرد. انتظار می‌رود، نشست گروه بیست، نتیجه مهمی برای دولت بایدن به همراه داشته باشد، ولی دولتمردان آمریکا بر این باورند که هنوز تصمیم نهایی در این زمینه گرفته نشده است.

دولت بایدن، فعالانه میانجیگری برای عادی سازی روابط دیپلماتیک میان اسراییل و عربستان سعودی را دنبال می‌کند؛ هر چند موانع زیادی در عادی سازی روابط دیپماتیک اسراییل و عربستان سعودی دیده می‌شود، امکان دارد که پس از عادی سازی روابط بین دو کشور، اسراییل نیز در طرح احداث زیرساخت‌ها شرکت کند. ایده این طرح که در سال ۲۰۲۱ مطرح شده، در چارچوب همکاری آمریکا، هند، اسراییل و امارات متحده عربی تعریف شده است. اسراییل سال گذشته، طرح استفاده از شبکه ریلی که هند را به خاورمیانه متصل می‌کند، پیشنهاد داد و در این میان دولت بایدن، عربستان سعودی را به مشارکت در این طرح ترغیب کرد.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، ماه می امسال به عربستان سعوی سفر کرد. بر اساس گزارش‌هایی که پس از این سفر منتشر شده است، مشاوره امنیت ملی کاخ سفید در این سفر درباره احداث زیرساخت‌ها با مقامات امنیتی عربستان سعودی، هند و امارات متحده عربی گفت‌وگو کرده است. مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز هفتم ماه سپتامبر در همین زمینه به خبرنگاران گفت: «ما به همراه متحدان خود درباره پروژه احداث زیرساخت‌ها سخت کار کردیم. اتصال هند به خاورمیانه از طریق شبکه ریلی و مسیر دریایی بسیار مهم است و منافع اقتصادی راهبردی برای کشور‌های ذینفع به همراه خواهد داشت.» اما در عین حال مشاور امنیت ملی کاخ سفید در پاسخ به پرسشی دایر بر اینکه چه زمانی اجرای این طرح بزرگ اعلام خواهد شد، هیچ پاسخی نداده است.

کریدور جدید چه اهمیتی دارد؟  

در این رابطه، دکتر ابراهیم باقری، کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با تابناک درباره اهمیت و اهداف این کریدور اظهار داشت: زیرساخت‌های تجاری و کریدور‌های تجارت بین‌الملل، یکی از محور‌های مهم قدرت بوده و هست و از زمانی که چین را برای احیای راه باستانی ابریشم مطرح کرد، درصدد بود سه مسیر تجاری از چین به سمت اروپا را بازگشایی کند. در خصوص این کریدور بحث‌های زیادی مطرح شده است. برخی آن را دور زدن چین، روسیه، ایران و ترکیه و برخی آن را جایگزین ابتکار «یک کمربند، یک جاده» می‌دانند و برخی نیز از آن تحت عنوان پروژه‌ای یاد می‌کنند که مدت‌هاست ریاض، واشنگتن و دهلی‌نو و برخی کشور‌های دیگر به دنبال توافقی زیرساختی از طریق خطوط حمل‌ونقل دریایی، راه‌آهن و خطوط لوله انتقال انرژی هستند که در نهایت بتوانند هند را از طریق خاک کشور‌های عربی خاورمیانه و اسرائیل به اروپا متصل کنند. در هر صورت، این پروژه در صورت عملی شدن تجارت بین کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس و جنوب آسیا را متحول و کشور‌های خاورمیانه را با شبکه ریلی به هم متصل می‌کند و آن‌ها را از راه بندر به هند پیوند می‌دهد.  

وی افزود: از طرف دیگر، این توافق در حالی صورت می‌گیرد که دولت بایدن به دنبال تکمیل تلاش دیپلماتیک خود برای یک «توافق بزرگ» با عربستان سعودی است که می‌تواند شامل توافق عادی‌سازی روابط میان عربستان و اسرائیل باشد؛ لذا از منظر برخی تحلیلگران، این طرح به‌عنوان بخشی از عادی‌سازی بزرگ میان عربستان و اسرائیل نیز شمرده می‌شود. آمریکا در ماه‌های گذشته تلاش کرده است تا امتیازات ویژه‌ای به عربستان سعودی بدهد تا شاید رابطه سرد‌ شده دو کشور از زمان روی کار آمدن بایدن اندکی بهبود یابد. آمریکا همچنین نگران است، کشور‌های همسو با واشنگتن در خاورمیانه به چین نزدیک‌تر شوند و از این طریق آمریکا به بازیگری فرعی در منطقه مهم خاورمیانه بدل شود.

باقری درباره اهمیت این کریدور برای اروپا نیز عنوان کرد: از منظر اروپا نیز با توجه به ظرفیت‌های سرمایه گذاری و تجاری کشور‌های حاشیه خلیج فارس و هند از یک طرف و نفوذ اقتصادی و امنیتی چین در حوزه سرمایه گذاری و در نظم امنیتی خاورمیانه از طرف دیگر، این منطقه در آینده، نقطه ثقل رقابت‌های ژئوپلیتیک و ژئواکونومیکی خواهد بود. در واقع ورود چین به تعاملات اقتصادی و تجاری و جایگزینی شورای همکاری خلیج فارس به جای اتحادیه اروپا به عنوان شریک اول تجاری چین و متعاقب آن ورود چین به نظم امنیتی منطقه‌ای خاورمیانه، رهبران اروپایی را بر آن داشته که به رشد ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی پادشاهی در خلیج فارس و خاورمیانه و شمال آفریقا واکنش موثر نشان داده و از فرصت ایجاد شده برای پیشبرد منافع خود به ویژه در حوزه تجاری وسرمایه گذاری در حوزه‌های انرژی، اقتصاد نوآورانه و توافقات اقلیمی و اقتصاد سبز استفاده کنند؛ لذا کریدور هند، خاورمیانه و اروپا به بهترین شکل ممکن می‌تواند اروپا را به هدف خود نزدیک کند.

اشپیگل: پروژه عظیم کشتی و قطار برای اتصال هند به اروپا

در همین رابطه، هفته نامه آلمانی اشپیگل در مطلبی نوشت: ناظران مدت زیادی منتظر بودند تا غرب به طرح «جاده ابریشم جدید» چین پاسخ دهد. اکنون اتحادیه اروپا، آمریکا و سایر شرکا پروژه مربوطه را در قالب یک پروژه بزرگ راه آهن و کشتیرانی اعلام کرده اند. در اجلاس G۲۰ در دهلی نو اعلام شد که این پروژه با هدف ارتباط بهتر اروپا، خاورمیانه و هند انجام می‌شود.

اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا گفت: «این رخدادی تاریخی است»؛ اشاره او به مستقیم‌ترین ارتباط بین هند، خلیج فارس و اروپا از طریق اتصال ریلی است که تجارت بین هند و اروپا را تا ۴۰ درصد سرعت می‌بخشد.

جو بایدن نیز از یک "کریدور اقتصادی تاریخی" صحبت کرد. آمریکا، هند، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و اتحادیه اروپا در یک اعلامیه توافق خود با این موضوع را اعلام کردند. این پروژه قرار است از طریق ابتکار دروازه جهانی اتحادیه اروپا تامین مالی شود که قصد دارد در چند سال آینده تا ۳۰۰ میلیارد یورو در زیرساخت‌های کشور‌های نوظهور و در حال توسعه سرمایه گذاری کند.  

بخشی از پروژه اعلام شده، شامل توسعه شبکه‌های برق و پروژه‌های انرژی است. کابل‌های داده پرسرعت نیز بخشی از این طرح هستند. بر اساس این اطلاعات، تجارت انرژی پاک بین آسیا، خاورمیانه و اروپا با کابل‌های برق و خط لوله هیدروژن پاک نیز تقویت خواهد شد. به گفته کاخ سفید، خطوط لوله‌ای که از اسرائیل به اروپا کشیده می‌شود، هیدروژن پاک را به اروپا می‌رساند.

این واقعیت که اسرائیل بخشی از ابتکار عمل بوده، قابل توجه است. به تازگی گزارش‌هایی از نزدیکی احتمالی عربستان سعودی و اسرائیل منتشر شده بود.

ایران دور زده می‌شود؟  

زورآزمایی دو ابرقدرت اقتصادی شرق و غرب در خاورمیانه درست در حالی رقم می‌خورد که گویا ایران نقش معناداری در این معادلات ندارد. هند از طریق انعقاد قرارداد یکی از شرکت‌های خصوصی خود و با تعهد سرمایه‌گذاری به میزان ۸۵ میلیون دلار برای خرید تجهیزات مورد نیاز بندر چابهار، از سال ۱۳۹۷ وارد طرح توسعه فاز یک بندر شهید بهشتی چابهار شد که به دلیل مشکلات ثانویه ایجادشده، این قرارداد کامل اجرا نشد.

سال گذشته، سازمان بنادر و دریانوردی ایران اعلام کرد، از روند سرمایه‌گذاری هندی‌ها در بندر چابهار رضایت ندارد و آن‌ها که بنا بود ۸۵ میلیون دلار سرمایه به ایران بیاورند، فقط ۲۵ میلیون دلار سرمایه آورده‌اند و آن‌هم تنها شامل جرثقیل‌هایی می‌شود که با کشتی به بندر چابهار آورده‌اند. مقامات سازمان بنادر ایران به معافیت تحریمی بندر چابهار اشاره کرده و گفتند، هند تلاشی برای استفاده از این فرصت نکرده است.

در همین حال، به نظر می‌رسد ایران با وجود موقعیت استراتژیک، از فرصت‌ها در حوزه ترانزیت بین المللی به خوبی استفاده نکرده و از تجارت موجود در منطقه بی‌نصیب مانده و می‌توان بجد از دور زدن ایران در این پروژه گفت.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳۳
در انتظار بررسی: ۱۰
انتشار یافته: ۱۳۸
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۰
روسیه و چین از شاهراه جهانی تجارت کنار گذاشته شدند!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
تصمیم گیران اصلی استراتژی‌های ایران برآی شکستها و منزوی
شدن هر روزه ایران به مردم پاسخ دهند .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۴:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
این مسیر بیشتر سیاسی است تا اقتصادی .در آینده و با تغییر شرایط کشورها قطعا مسیر اقتصادی تر در اولویت هست.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
آن همه سرمایه گذاری در بندر چابهار سوخت و نابود شد.
اکنون تنها مشتری استفاده از بندر چابهار، طالبان افغانستان است!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
در طی چند دهه، سیاست داخلی و خارجی ایران و در نتیجه عقب گرد در همه عرصه ها، حاصل این تفکر اشتباه و اساسی بوده است:

دفع حداکثری، جذب حداقلی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
چه بهتر. اينها براي نظام بركت است. علي بركت ا...
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
بجایش موشک هایپر سونیک می سازیم حال امریکا را
میگیریم ..
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
كريدور كه سهله. اينها جايي در انباري هم ندارند
ایرانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
تا زمانی که تصمیم گیران ما این آقایان هستند هر روز بدبخت تر می شویم
ممد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
بریکس رفت رو هوا
هند و چین هرگز مشترک امنافع نیستن و نخواهند شد.
بریکس پوشالی
حسین
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
و به تبع آن ایران
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
علی رغم اظهارات گروسی، فضای حاکم بر نشست کنونی شورای حکام که به نظر می رسد تا حدود زیادی متاثر از مذاکرات پشت پرده و محرمانه ایران و آمریکا قرار دارد، به احتمال فراوان از هرگونه قطعنامه شورا علیه ایران ممانعت خواهد کرد و انتظار می رود این دور از جلسه شورای حکام بدون صدور قطعنامه علیه ایران به کار خود پایان دهد.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
ما مانده ایم و کله خوشک خودمان
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۰
عربستان سعودی به مرکز ثقل خاور میانه تبدیل شده است.
با رهیری داهیانه محمد بن سلمان، تمام راهها به عربستان ختم می شود.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
پیشرفتهای شگرف عربستان امروز، مدیون تفکرات صحیح، واقع بینی، میهن پرستی، تعامل صحیح با همه قدرتهای دنیا، برنامه ریزی، استفاده از همه ابزارها و در نهایت اصلاحات اساسی توسط رهبر جوان این کشور است.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
جالب است که متلک «گاو شیرده» را هم به این کشور نسبت می دهند!!!!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
در اینده ایران به سومالی فلک زده تبدیل خواهد شد شما هی شعار مرگ بر امریکا بدیهید و نماز باران بخوانید
ناشناس
| Canada |
۰۸:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
بزرگترین وپرقدرت ترین دشمن هرکشوری خودهمان کشورهست باسیاستهای غلط وسربسردنیاگذاشتن چون هیچ کشوری نه میتواندونه قادرخواهدبود که کشورر دیگری رابخاک سیاه بنشاند مگرخودهمان‌کشور وقتی همه کشورهافکر وذکرشان رونق وترقی کشورخودشان باشد کشوری بازنده است که فکرش ان باشد که برای دیگران دردسردرست کند این معضل بطورکلی دردنیا بسیار مشاهده شده وموقعی رفع میشودکه سیاستمداران کاری بکار دیگران نداشته باشند وتلاششان رافقط برای بهبود وضع مردم خودشان معطوف دارند
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
۰۸:۰۴
گاو شیرده کشوری هست که بزگرتین و ارزشمندترین شرکت نفتی دنیاررو داره و نفتش رو به بالاترین قیمت ممکن به دنیا میفروشه و خرج ملکت و مردمش میکنه؟
یا کشوری که نفتش رو با 50 درصد تخفیف اجباری میفروشه و حتی نمیتونه پولش رو وصول کنه؟
الان کی داره شیر میده؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
لیاقتشا دارد نوش جونش
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
مهدی جان این نفت دادنه نه شیر دادن .شیررا نباید داد نفت که مهم نیست .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۰
می گفتند، بلکه وعده می دادند تا سال 1402 ایران سرامد کشورهای منطقه شود.

اکنون شاهدیم که رتبه ایران در منطقه آخر بوده و همه کشورها از لحاظ مسیرهای ترانزیت و انرژی ایران را دور می زنند.
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۰۶:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
منظورت ان شعار تاريخي ايران را ژاپن أسلامي ميكنيم أست؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
کدام موفقیت را برای ایران کسب کرده اند؟ کدام پیشرفت؟ کدام آبادانی؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
حاصل اقتصاد مقاومتی بیشتر از این نیست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
امروز ایران، تبدیل شده به یک جزیره متروکه.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
عوضش ملت شريف هستيم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
سند 1404 بود
هنوز 2 سال دیگه فرصت داریم
البته برای بدبخت تر شدن
فکر کنید با مدیریت لوکوموتیری میخوایم پیشرفت هم بکنیم!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
شاید یه دوتا گروگان دیگه بگیرن. بلکه استکبار سر عقل بیاد !!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۰
در سالب 2022، درآمد سرانه کشور اردن که فاقد نفت و گاز و صنایع .... است، 4050 دلار بوده است. در همین سال درآمد سرانه ایران با آن همه ذخایر زیرزمینی، 4030 دلار یوده است!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
این یعنی فاجعه!
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
در آمد سرانه هر ایرانی 4030 دلار است یعنی هر ایرانی 200 میلیون یعنی یک خانوانده 4 نفره 800 میایون در سال
خیر رقم خیلی پایین تر از این حرفهاست اگر به صورت میانگین همه کشور را حساب کنیم حتی فدرت خرید را ملاک قرار دهیم درآمد سرامه ایرانییان کمتر از 2000 دلار است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۰
دنیا مدتها است که از کشورهای که به عرف و قوانین جهانی پایبند نیستند، دوری جسته و آنها را در طرح ها ی بین المللی مشارکت نمی دهند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
درستش هم همينه. دنيا را نمي شه به سبك هزار سال قبل اداره كرد. هر كس نمي تواند خود را با نظم نوين جهاني تطبيق بدهد خود بخود حذف خواهد شد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۰
جاده ابریشم در نطفه نابود شد! بدا به حال چین و روسیه.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
نگران نباش. این دقیقاً همون مسیره. با پول چینی ها ساخته میشه و به اسم هند و اروپا تموم میشه. صد البته بهانه خوبی هم برای دوستی عربستان و اسرائیل خواهد بود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
00:42
چین و رقیب و دشمن یک دیگر هستند.
کنار گذاشتن چین از مسیر تجارت جهانی، حاصل پیشنهاد هند و پشتیبانی آمریکا و غرب از پیشنهاد بود.

جاده ابریشم چین برای همیشه مُرد!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۰
ارتباط استراتژیک عربستان و اسراییل نظم نوین خاورمیانه را شکل می دهد.
به دنبال برقراری روابط سیاسی عربستان و اسراییل در آینده نزدیک، کشورهای دیگر عربی نظیر کویت، قطر، عمان حتی سوریه و لبنان و عراق هم با اسراییل روابط سیاسی برقرار خواهند کرد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
مطمئناً آینده اش دور نخواهد بود و ما اندر خم روس خواهیم ماند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۰
مسئولان دلشان را به شانگهای، اوراسیا و بریکس خوش کرده اند. تشکیلاتی که روسیه و چین اعضای مهم آن هستند. دو کشوری که امروز خود به مانند جمهوری اسلامی مورد تحریم و انزوا قرار گرفته اند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
بيا سوته دلان گرد هم آييم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
حرف درستی هست. کنار امدن و تفاهم امریکا با ما خوش خیالیست. امریکا سخت در تلاش است هژمونی خود را بر کل دنیا شامل ایران باز سازی کند . و از قدرتمند شدن ایران سخت نگران است.پس یقینا به دنبال سرنگونی جمهوری اسلامی هست. البته زهی خیال باطل. خوابش را ببیند..
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۰
به لطف سیاستگذاری های اشتباه، ایران بی کلاه و بی بهره از تجارت و همه امتیازات جهانی است!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
عوضش استقلال داریم!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۰
ایران فعلا مشغول چنگ و دندان نشان دادن به همسایگانش هست فرصت این جنگولک بازیا رو نداره.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۱
شما مریضی ، حتما خودتو به دکتر نشون بده .
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟