بین الملل تابناک: پانصد و هفتاد و نه روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری فدراسیون روسیه امروز (پنجشنبه) گفت که آمریکا قصد دارد تا آخرین نفر از اوکراینیها به مسلخ بکشاند.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین اظهار داشت که غرب نیت خود برای تداوم جنگ اوکراین تا آخرین نفر را پنهان نمیکند و همچنان از نظامیان کییف به عنوان سربازان ارزانقیمت بهره میبرد.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی در اینباره توضیح داد: «[ارتش] اوکراین همچنان به عنوان سربازان ارزان استفاده میشود. قصد [غرب برای] ادامه جنگ تا آخرین اوکراینی دیگر در واقع پنهان نیست. اوکراینیها به زودی این بیانیهها را به عبارتی دیگر خواهند شنید و مطمئنا از آنها خوششان نمیآید».
سخنگوی کرملین در پاسخ به این سوال که روسیه چه زمانی به ممنوعیت صادرات سوخت خود پایان میدهد، گفت که فعلا تاریخی برای پایان این محدودیتهای اعمالشده توسط دولت وجود ندارد.
طبق این گزارش، پسکوف در اینباره توضیح داد: «دولت [روسیه] بارها متذکر شده که در اینخصوص موعد زمانی خاصی وجود ندارد، ممنوعیت در صورت نیاز شکل خواهد گرفت و به محض رفع این نیاز، اقدامات دیگری در نظر گرفته خواهد شد».
به نوشته اسپوتنیک، وی در بخش دیگری از صحبتهایش گفت که سخنرانی «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه در انجمن «والدای» به ویژه در شرایط آشفتگی کنونی جهان، بسیار پرمعنا و مهم خواهد بود.
این مقام روس در اینباره اظهار داشت: «البته، این نوع سخنرانی اولاً در جلسه عمومی بیستمین نشست سالانه والدای به خودی خود قابل توجه است. سپس شرایط بینالمللی، آشفتگی جهانی و انتقال قدرتها هست که باعث میشود یک سخنرانی بسیار بسیار معنادار و بسیار مهم از رئیس جمهور انتظار داشته باشیم».
مقامات ارشد کشورهای اروپایی که امروز (پنجشنبه) برای شرکت در اجلاس جامعه سیاسی اروپایی در اسپانیا گردهم آمدهاند تا درباره مجموعه از تحولات بینالمللی، به ویژه آینده جنگ اوکراین بحث کنند میگویند که توان جبران کمکهای آمریکا به جبهه کییف را ندارند.
جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در آستانه برگزاری نشست امروز به خبرنگاران گفت: تصمیم کنگره آمریکا خبر خوبی نبود اما اوکراینی ها امیدوارند که این موضع قطعی آمریکا نباشد. اوکراین به حمایت اتحادیه اروپا نیاز دارد و ما ضمن ارائه پشتیبانیهای لازم، سطح آن را افزایش خواهیم داد. اما آن ها به کمک آمریکا هم نیاز دارد.
وی افزود: من به همراه اوکراین و تمام کسانی که نمیخواهند (ولادیمیر) پوتین در جنگ پیروز شود امیدواریم که کنگره آمریکا در این زمینه تجدید نظر کند و به حمایت از اوکراین ادامه دهد.
به تازگی برخی از جمهوریخواهان در آمریکا که ندای مخالفتشان علیه ارائه کمکهای واشنگتن به کییف از اواخر سال گذشته بلند شده بود، مانع از قرار گرفتن حمایت از اوکراین در لایحه بودجه موقت شدند. آنها اعتقاد دارند که برخی از مسائل آمریکا مانند بحران مرزی نسبت به کمک به اوکراین ارجحیت دارد و منابع مالی در لایحه بودجه نباید برای این کشور اروپایی اختصاص داده شود.
بر اساس گزارشها کنگره آمریکا از آغاز جنگ اوکراین، حدود ۱۱۳ میلیارد دلار تسلیحات، تجهیزات، کمکهای بشردوستانه و اقتصادی به اوکراین را تصویب و تاکنون حدود ۷۷ میلیارد دلار روانه کییف کرده است.
کنگره اواخر روز شنبه هفته جاری و برای جلوگیری از تعطیلی دولت، با تصویب یک بسته بودجه کوتاهمدت موافقت کرد، اما این بودجه مبلغ کمک به اوکراین را کاهش داده است.
شارل میشل رئیس شورای اروپا اظهار داشت که چند روز پیش با رئیس جمهوری آمریکا گفتوگو و دو طرف درباره تداوم کمکها به اوکراین و تصمیم اخیر کنگره تبادل نظر کردند.
او در این زمینه به مبالغ سنگینی که اتحادیه اروپا برای حمایت از اوکراین طی نزدیک به یک سال و نیم گذشته هزینه کرده است اشاره و حمایت از جبهه کییف را یک وظیفه انسانی توصیف کرد. میشل با این حال از پاسخ به تاثیر تصمیم کنگره بر آینده جنگ اوکراین طفره رفت.
اورسولا فون درلاین رئیس کمیسیون اروپا نیز طی سخنانی محتاطانه، ابراز امیدواری کرد که کنگره درباره حمایت از اوکراین تجدید نظر کند. به گفته او این مساله (تجدید نظر کنگره) نیاز به زمان دارد و تا آن زمان بسته ۵۰ میلیارد یورویی اتحادیه اروپا، بعنوان جایگزین عمل خواهد کرد.
اما جوسپ بورل، خلاف این اظهارات را مطرح کرد و گفت که اتحادیه اروپا «به طور قطع» قادر به تامین مابهالتفاوت کمکهای آمریکا به اوکراین نیست. وی توضیح داد که اتحادیه اروپا پیش از تصمیم کنگره آمریکا حمایتهای مالی و تسلیحاتی خود به اوکراین را افزایش داده و بیشتر خواهد کرد. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با این حال تصریح کرد که این افزایش نمیتواند جایگزین کمکهای آمریکا شود.
در همین حال ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین ابراز نگرانی کرد که دوران «سخت» انتخابات ریاست جمهوری آمریکا حمایتهای کاخ سفید را تحت تاثیر قرار دهد.
وی در گفتوگو با خبرنگاران عنوان کرد که با رئیس جمهوری آمریکا درباره تصمیم کنگره صحبت کرده و جو بایدن درباره تداوم حمایت واشنگتن به وی اطمینان داده شده است. زلسنکی با این حال سخنان برخی نمایندگان کنگره آمریکا را «تعجبآور» توصیف و در حالیکه بریده برید کلمات را ادا میکرد، جمع خبرنگاران را ترک کرد.
جو بایدن هفته پیش طی تماس تلفنی با رهبران کشورهای متحد، اتحادیه اروپا و ائتلاف نظامی ناتو تلاش کرد تا از بابت تصمیم کنگره دلجویی کند.
ولودیمیر زلسنکی که برای شرکت در اجلاس جامعه سیاسی اروپایی به اسپانیا سفر کرده است روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت: اوکراین برای زمستان به سپر دفاعی بیشتری نیاز دارد چون ما مورد حملات موشکهای مختلف روسیه و پهپادهای ایرانی قرار خواهیم گرفت.
این درحالیست که جمهوری اسلامی ایران بارها ادعای مطرح شده درباره ارسال پهپاد به روسیه را برای بهکارگیری در جنگ اوکراین رد کرده است. حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران پیشتر با بیان اینکه آماده بررسی ادعای فروش پهپاد در جلسه مشترک با اوکراین هستیم، گفته است: ما هیچ سلاح و پهپادی برای به کارگیری در جنگ با اوکراین به روسیه نداده و نخواهیم داد.
وی با بیان اینکه سیاست تهران، متناقض نیست و قویا برای قراری صلح در منطقه از جمله اوکراین تلاش می کنیم، تصریح کرد: اکنون فضاسازی علیه ما وجود دارد و ایران را متهم میکنند که پهپاد از سوی ایران در اختیار مسکو قرار گرفته، اما مایلم بگویم که ایران و روسیه دارای همکاری های متنوع از جمله دفاعی هستند.
وزیر امور خارجه خاطر نشان کرد: درگذشته تسلیحاتی را از روسیه دریافت کرده ایم و همچنان دریافت می کنیم و امکاناتی را به روسیه می دهیم و در جنگ اوکراین با نگاه اصولی مخالف به جنگ، هم مخالف جنگ در روسیه و هم مخالف جنگ در اوکراین هستیم و هیچ سلاحی به روسیه برای جنگ به اوکراین ندادیم.
اما کشورهای غربی تلاش میکنند تا با ارائه تفسیری غلط از قطعنامه ۲۲۳۱، ایران را به نقض بندهای تسلیحاتی آن متهم کنند. جمهوری اسلامی ایران هم می گوید که محدودیتهای مربوط به تسلیحات در این قطعنامه در تاریخ ۱۸ اکتبر ۲۰۲۰ رسما خاتمه یافته و از آن زمان، انتقال تسلیحات به، یا از ایران، دیگر مشمول قطعنامه ۲۲۳۱ نمیشود.
رئیس جمهوری اوکراین در پاسخ به سووالی درباره حذف بسته جدید کمکهای مالی آمریکا به جبهه کییف گفت که با رئیس جمهوری آمریکا در این باره صحبت کرده و جو بایدن درباره حمایت کاخ سفید از اوکراین به وی اطمینان داده شده است.
وی با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا افزود که در این مقطع صداها مختلفی شنیده میشود اما «برخی از آنها بسیار عجیب است» زلنسکی در حالی که مشخص بود از این تحول ناراضی است، واکنش روشنی به پرسش خبرنگاران نداد.
آرایش نظامی گسترده اوکراین برای حمله تمام عیار به روسیه
یکی از فرماندهان ارتش روسیه اعلام کرد که نیروهای روسی بار دیگر جزایر خرسون در دهانه رودخانه دنیپرو را تصرف کردهاند.
به گفته فرمانده جوخه کورسک ارتش روسیه مستقر در جزایر خرسون در دهانه رودخانه دنیپرو، این جزایر پیش از تخریب قسمتی از سد و نیروگاه برق آبی کاخوفکا به تصرف ارتش این کشور در آمده بود اما نیروهای روسی در پی شکستن این سد و جاری شدن سیل، مجبور شدند مواضع خود در این جزایر را ترک کنند.
این فرمانده ارتش روسیه اظهار کرد: واحدهای تیپ دفاع ساحلی گروه دنیپرو ارتش روسیه، به تازگی بار دیگر کنترل بیش از ۹۰ درصد از این جزایر را در دست گرفتهاند.
وی با اشاره به اینکه نیروهای اوکراینی هر روز در تلاش هستند تا به این جزایر، به خصوص در ساحل سمت چپ رودخانه دنیپرو نفوذ کنند، افزود: این تلاشها به صورت اعزام گروههای خرابکار و نیز واحدهای شناسایی و نیروهای عملیات ویژه انجام میشود و آنها به دنبال بررسی و شناسایی مواضع ضعف نیروهای روسیه در این جزایر هستند تا با نیروهای اصلی خود به آن مواضع ضربه بزنند.
جانشین فرمانده لشکر بهموت روسیه که در این منطقه مستقر است نیز در این باره به خبرنگار ریانووستی گفت: این منطقه شبانهروزی از سوی نیروهای روسیه تحت نظارت قرار دارد و از آنجایی که به دلیل جغرافیای خاص این منطقه تجهیزات سنگین نظامی کمتری در اینجا مستقر است، هرگونه تحرکات نیروهای اوکراینی از قبیل حرکت قایقهای آنها به خصوص در طول شب از فاصله دور به خوبی کشف و شناسایی میشود؛ بنابراین، پس از شناسایی نیروهای اوکراینی، ارتش روسیه اطلاعات مربوط به تحرکات آنها را به یک پست دیده بانی مخابره میکند و در آنجا با کمک دستگاههای دید در شب مختصات محل شناورهای اوکراینی ثبت شده و به واحدهای پهپاد یا توپخانه پشتیبانی ارتش روسیه ارسال میشود.
ترامپ خواستار توقف کمکهای واشنگتن به اوکراین شد
عصر چهارشنبه (به وقت محلی) دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا به دولت جو بایدن پیشنهاد کرد تا زمانی که مقدار کمکهای کشورهای اروپایی به اوکراین به کمکهایی که واشنگتن به این کشور کرده نرسیده است، آن را متوقف کند.
ترامپ پیشنهاد کرد واشنگتن هزینههایی که برای اوکراین کرده ـ که به گفته او ۱۷۵ میلیارد دلار است ـ تا زمانی که اروپا با آمریکا در این هزینه برابر نشده، متوقف کند.
ترامپ در شبکه اجتماعی خود به نام «تروث سوشیال»، نوشت: تا زمانی که اروپا با پولی که آمریکا برای دفاع از اوکراین خرج میکند برابر نشود، هیچ دلار دیگری نباید داد؛ هزینههای ایالات متحده در این زمینه را ۱۷۵ میلیارد دلار برآورد میکند.
علاوه بر این، ترامپ پیشنهادی را به دولت بایدن رئیسجمهور کنونی ارائه کرد تا برای ایجاد برابری مشارکت اروپا در حمایت از کییف با هزینههایی که واشنگتن در این خصوص کرده است، تلاش کند.
وی گفت: چرا ما به اینجا رسیدیم و تا این حد پیشروی کردیم و به نیروها و آمادگی خود آسیب زدیم و ذخایر تسلیحاتی خود را بسیار کاهش دادیم؟
پیشتر نیز مارجوری تیلور گرین، نماینده جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا از کنگره این کشور خواسته بود تا از دامن زدن به جنگ در اوکراین دست بردارد.