بین الملل تابناک: پانصد و هشتاد و دو روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
اگر جنگ اوکراین در آینده ادامه داشته باشد، تحولات یک توافق – البته اگر توافقی وجود داشته باشد – «متفاوتتر» از توافقی خواهد بود که ممکن است فردا به دست آید.
روزنامه آسیا تایمز در گزارشی تحلیلی نوشته است: اوکراین به زودی با انتخابی مواجه خواهد شد؛ یا به جنگ ادامه میدهد و سعی میکند آن را طولانیتر کند یا به یک توافق میرسد.
اگر اوکراین همین امروز گفتوگوهای دیپلماتیک خود را با روسیه آغاز کند، کنترل پنج شهر مهم خارکیف، کییف، دنیپرو، اودسا و لویو را حفظ خواهد کرد و ارتش آن پایدار خواهد ماند.
آسیا تایمز میگوید: اگر توافقی صورت بگیرد، اوکراین میتواند خروجی و صادرات کشاورزی قابل توجهی را تولید کند و افزایش درآمدی داشته باشد (با فرض همکاری روسیه). همچنین در این صورت بسیاری از افرادی که از اوکراین فرار کردهاند شاید تصمیم به بازگشت بگیرند. البته این موضوع بستگی دارد که چه مقدار از زیرساختهای اوکراین پس از توافق باقی خواهد ماند.
جنگ طولانیتر اوکراین به معنای «از بین رفتن بخشهای بیشتری از صنعت کشور» است. اگر این جنگ طولانیتر شود، شانس بازگشت پناهجویان را کمتر میکند. بسیاری از افراد با استعداد جایی دیگر مشغول به کار خواهند شد و وارد جمعیتهای محلی میشوند. اگر جنگ اوکراین ادامه یابد، این کشور نمیتواند از حفظ کنترل شهرهای کلیدی اطمینان حاصل کند.
این روزنامه متعلق به هنگکنگ مینویسد: اوکراین همچنین نمیتواند بیش از این به کمکهای غربی تکیه کند. از طرف دیگر کشورهای غربی وارد رکود اقتصادی میشوند و بودجههایشان به آخر میرسد و درنتیجه اگر جنگ اوکراین طولانیتر شود، قطعا هزینه بازسازی اوکراین افزایش مییابد و شاید دههها طول بکشد.
اوکراین تماما به کمکهای خارجی برای ادامه مبارزه وابسته است و حتی با وجود این هم ارتش این کشور با مشکلات فراوانی روبروست که نمیتواند آنها را حل وفصل کند؛ از جمله این مشکلات میتوان به از دست رفتن نیروها و مشکلات مربوط به جایگزینی این نیروها، نبود قدرت هوایی که حتی جنگندههای اف-۱۶ هم قادر به حل آن نیستند، تجهیزات نیروهای روسیه و تسلیحات مدرن آنها و زیرساختهای اوکراینی که دائما تحت حملات موشکهای دوربرد و پهپادهای روسی هستند، اشاره کرد. به عبارتی دیگر، ارتش اوکراین قادر به محافظت از شهروندان خود نیست و مشکل این کشور این است که حامیانش در حال اتمام تجهیزات جهت ارسال به اوکراین هستند.
روزنامه آسیا تایمز در پایان تاکید میکند: مسئله ارسال تجهیزات به اوکراین مشکلاتی را به دنبال دارد. اول از اینکه دفاع کشورهای عضو ناتو به شدت تضعیف شده است. دومین مسئله این است که کشورهای ارسالکننده تسلیحات به اوکراین نمیتوانند به جای این کشور وارد جنگ شوند زیرا چنین اقدامی جنگ اروپایی را به دنبال خواهد داشت. سومین مسئله اینکه جنگ اوکراین به ارزش و اعتبار ناتو در عرصه جهانی لطمه وارد میکند و این تسلیحات با بهترین فناوری غربی نمیتوانند تغییر کارآمدی را در این جنگ داشته باشند. در نهایت، هزینه و نتایج جنگ به توانایی ایالات متحده برای ایجاد ثبات در خاورمیانه و شرق اقیانوس آرام آسیب میرساند و خطر فروپاشی ائتلاف نظامی ناتو را به دنبال دارد.
وزارت کشور اوکراین هشدار داده تقریباً نیمی از این افراد توسط نظامیان روس ربوده شدهاند و روسیه با بسیاری از آنها مانند تروریست برخورد میکند.بر این اساس نام بیش از ۲۶ هزار نفر در فهرست ویژهٔ افراد مفقودالاثر در مناطق اشغالشده یا نزدیک به جبهه ثبت شده، که ۱۵ هزار نفر از آنها نظامی و ۱۱ هزار تن غیرنظامی هستند.به گفتهٔ لئونید تیمچنکو، معاون وزیر داخلی اوکراین، برآورد میشود از غیرنظامیان مفقودالاثر احتمالاً نیمی کشته و نیمی دیگر توسط نظامیان روس ربوده شدهاند.
تیمچنکو در مورد افراد ربودهشده گفت که آنها به طور غیرقانونی در بازداشتگاههای مخفی نگهداری میشوند. او افزود: از شواهد پیدا است اکثر این افراد در شرایط وخیم به سر میبرند و روسیه با آنها همچون تروریست برخورد میکند.
همزمان با اظهارات این مقام اوکراینی، مرکز آزادیهای مدنی در اوکراین که سال گذشته برندهٔ جایزهٔ صلح نوبل شد اعلام کرد چهار هزار نفر را که در بازداشتگاههای روسیه نگهداری میشوند و همچنین به زندانهای بلاروس منتقل شدهاند شناسایی کرده است.
بر اساس این گزارش، ۱۳۲ نمایندهٔ دولت اوکراین در مناطق اشغالشده ربوده شدهاند و نهادهای نظامی-امنیتی روس با فشار روانی و شکنجه کوشیدهاند آنها را به همکاری وادارند.
در این گزارش، برای نمونه به سرنوشت آلکساندر بابیچ، شهردار گولایا پریستان، در استان خرسون اشاره شده که چند هفته پس از اشغال این شهر توسط نظامیان روس ناپدید شد؛ متعاقباً مسئولین اوکراینی دریافتند او در بازداشتگاهی در کریمهٔ الحاقی نگهداری میشود. مطابق قوانین بینالملل حبس اجباری غیرنظامیان به معنای گروگانگیری است. اما بر اساس گزارش مرکز آزادیهای مدنی در اوکراین چالش عمده این است که روسیه بازداشت غیرنظامیان اوکراینی را تأیید نمیکند و از آنجا که این افراد اسرای جنگی محسوب نمیشوند، تبادل آنها ممکن نیست.
استقرار گسترده نیروهای روسیه در جبهه باخموت
سخنگوی نیروهای مسلح اوکراین در شرق این کشور گفت، روسیه در حال استقرار «تمامی نیروهای ذخیره» در شمال باخموت است تا از پیشروی ضدحمله اوکراین در منطقه دونتسک جلوگیری کند.
«ایلیا یِولاش» سخنگوی نیروهای مسلح اوکراین در شرق این کشور افزود: در حال حاضر عملیات جنگی سختی در حال انجام است.
روزنامه آنلاین «کییف ایندیپندنت» به نقل از این سخنگوی نیروهای مسلح اوکراین نوشت: «دشمن به استقرار واحدهای ضدحمله ادامه میدهد تا از پیشروی حمله ما جلوگیری کند. آنها از تمام نیروها و ذخایر موجود استفاده میکنند زیرا متوجه هستند که از دست دادن این جناح میتواند عواقب مختلفی برای آنها به همراه داشته باشد.»
یِولاش همچنین مدعی شد که نیروهای مسلح اوکراین با وارد کردن «حداکثر خسارت» به سربازان روسی در مجاورت باخموت تلاش میکنند تا «هرگونه پیشروی روسیه را خنثی کنند.»
این اظهارات او در حالی بیان میشود که روزنامه نیویورک تایمز در گزارش اخیر خود از تاکتیک جدید روسیه در مقابله با ضدحمله اوکراین خبر داده است؛ «عقبنشینی و سپس حمله غافلگیرانه.»
طبق گزارش این روزنامه آمریکایی، هدف روسها از این شیوه جنگی این است که نگذارند نیروهای مسلح اوکراین در این مواضع مستقر شوند و از آن به عنوان پایگاهی برای پیشرویهای آتی استفاده کنند.
زلنسکی توسط سازمان سیا سرنگون می شود؟
«ری مکگاورن»، تحلیلگر سابق سیا معتقد است که اگر «ولودیمیر زلنسکی» برای مذاکرات با روسیه موافقت نکند، آمریکا او را از سمتش برکنار و شخص دیگری را جانشین او خواهد کرد.
وی در مصاحبهای اظهار داشت که واشنگتن به زودی کییف را مجبور به مذاکره با مسکو خواهد کرد، زیرا غرب برای چنین رویارویی مسلحانه طولانی آماده نبود و آمریکا در حال حاضر هر آنچه میتوانسته، به عنوان کمک نظامی به اوکراین ارائه کرده است.
تلگراف: دولت بایدن یک بسته کمکی یکصد میلیارد دلاری به اوکراین می دهد
تلگراف نوشت: بایدن در نظر دارد هزینه جنگ اوکراین را تا انتخابات ریاست جمهوری سال آینده آمریکا، تامین و از این طریق بر بنبستهایی که جمهوری خواهان ایجاد میکنند، غلبه کند.
کاخ سفید در حال تدوین طرحهایی است تا از کنگره بخواهد که بزرگترین بسته حاوی کمکهای مالی، تسلیحاتی و بشردوستانه را ارائه کند.
این در حالی است که مقامهای دولت و کنگره آمریکا اختلافات عمیقی در مورد تامین بودجه دولت فدرال دارند و کنگره درخواست کمک ۲۴ میلیارد دلاری بایدن برای اوکراین را تایید نکرده است.
سران ناتو و ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین نسبت به کاهش حمایت آمریکا از کییف ابراز نگرانی کردهاند. این در حالی است که حمایت اروپاییها نیز کاهش یافته است.
به نوشته تلگراف، برخی مقامها معتقدند که بسته درخواستی دولت بایدن برای اوکراین ممکن است به یکصد میلیارد دلار برسد و این امکان را به دولت بدهد که تا انتخابات نوامبر سال آینده آمریکا، بودجه جنگ را تامین کند.
یک منبع آگاه گفت: این بسته بزرگ از حمایت زیادی در دولت آمریکا برخوردار است.