به گزارش تابناک اقتصادی؛ این روزها، وزارت جهاد کشاورزی تصمیماتی میگیرد و اقداماتی انجام می دهد که آثار منفی آن بر تولید و اقتصاد کشور قابل تامل و بررسی است؛ برای نمونه، یکی از مهمترین مسائلی که در گزارشهای متعدد نیز به آن پرداخته شده، عدم تعیین تکلیف قیمت خرید تضمینی گندم از کشاورزان در سال آینده است.
به بیان دیگر، طبق قانون باید حداکثر تا پایان تیرماه، خیال گندم کاران از بابت نرخ خرید گندم از سوی دولت راحت میشد تا این قشر زحمت کش برای تولید در سال زراعی جدید برنامه ریزی میکردند؛ اما در کمال تعجب، یک هفته مانده به شروع سال زراعی جدید (هفته پایانی شهریورماه ۱۴۰۲) خبری مبنی بر تعیین قیمت خرید تضمینی گندم رسانهای شد و همگان از نرخ ۱۹۵۰۰ تومان برای خرید گندم خبر دادند؛ اما یک روز بعد وزارت جهاد کشاورزی که تا به آن روز، قانون مربوطه را در زمان تعیین شده اجرا نکرده بود، اعلام نمود، نرخ رسمی را این وزارتخانه اعلام خواهد کرد؛ وعدهای که تا لحظه تنظیم این گزارش یعنی سوم آبان ماه، همچنان روی زمین مانده است و گندم کاران ناراضی نیز ناچارند بر روی زمین کشاورزی، چشم انتظار خبر وزیر جهاد کشاورزی باشند. این مساله و چالش در کنار عدم واریز بموقع مطالبات گندم کاران، نشان میدهد رویکرد شکل گرفته در این وزارتخانه مهم، به تولید و خودکفایی گندم آسیب میزند و ضرورت دارد تا نمایندگان مردم در مجلس نسبت به این رویه حساس باشند.
اما از این مورد که بگذریم، برگ دیگری از بی تدبیری وزارت جهاد کشاورزی قابل ملاحظه است. به گونهای که ۲۲ مهرماه امسال، محمد مهدی برادران معاون صنایع عمومی وزیر صنعت، معدن و تجارت در نامهای به علیرضا پیمان پاک قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در امور بازرگانی و تنظیم بازار، از تصمیم عجیب وزارت کشاورزی در خصوص ممنوعیت واردات روغن گلایه و انتقاد کرد و نوشت: "همان گونه که مستحضرید، روغن نباتی به عنوان یک کالای اساسی و استراتژیک دارای جایگاه بسیار مهم و حساس در کشور و حایز اهمیت برای رصد و پایش توسط این وزارتخانه است که در حال حاضر مواد اولیه مورد نیاز این صنعت با عنوان روغن خام توسط آن وزارتخانه تامین میگردد.
تولیدکنندگان این صنعت با توجه به اجرای طرح مردمیسازی یارانهها در زمانهای مقرر نهایت همکاری را با دولت به عمل آورده به نحوی که با پیگیری صورت گرفته در دو مرحله در جهت رفاه مصرفکنندگان اقدام به کاهش قیمت خود نمودهاند علیرغم همکاریهای صورت گرفته متاسفانه سرپرست محترم معاونت توسعه بازرگانی آن وزارتخانه طی نامه شماره ۱۴۸۸۸۳ مورخ ۱۵/۷/۱۴۰۲ برای ترخیص روغن خام سویا و روغن خام آفتابگردان درخواست ممنوعیت ترخیص از گمرکات کشور بدون اعلام هیچگونه مستنداتی را اعلام داشته است.
مطابق تبصره ذیل ماده ۴ قانون مقررات صادرات و واردات: «وزارتخانهها و سازمانهای مسئول تعیین ضوابط مقررات و استانداردهای صدور گواهی که برای ترخیص و ورود کالا مخالف باشند باید ضوابط یادشده را به وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام و وزارت یادشده به صورت عام و... اجرایی نماید.»
همچنین مطابق ماده ۶ مبارزه با قاچاق کالا و ارز و ماده ۲۳ قانون احکام دایمی این امر خلاف ضوابط و مقررات جاری کشور است؛ لذا هرگونه اقدام که منجر به عدم تامین به موقع مواد اولیه مورد نیاز صنعت گردد منجر به ایجاد بحران در کشور خواهد شد و اقدامات صورت گرفته توسط آن وزارتخانه باید در راستای رشد و توسعه صنایع و نه صرفا در حمایت از شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران باشد لذا در صورت عدم رسیدگی به موقع کلیه تبعات متاثر از این اقدام بر عهده آن وزارتخانه است.
همچنین در پایان نامه آورده شده است: ضمن آمادگی برای جلسه مشترک و هرگونه همفکری درخواست میشود، ترتیبی اتخاذ گردد موضوع در اسرع وقت بررسی و در راستای رفع هرگونه محدودیت اقدام لازم صورت گیرد. "
جمع بندی
بر اساس این گزارش ـ همان طور که مشخص شد ـ پانزده مهرماه، وزارت جهاد کشاورزی در اقدامی برای ترخیص روغن خام سویا و روغن خام آفتابگردان درخواست ممنوعیت ترخیص از گمرکات کشور داشته است؛ درخواستی که وزارت صمت معتقد است بر خلاف قانون است و هشدار میدهد، هرگونه اقدام که منجر به عدم تامین بموقع مواد اولیه مورد نیاز صنعت گردد، منجر به ایجاد بحران در کشور خواهد شد.
به نظر میرسد، رفتارها و تصمیمات غیرکارشناسی در وزارت جهاد کشاورزی در خصوص مساله روغن خام، بعد از سیاستهایی در حوزه واردات نهادههای دامی که به کمبود نهاده با قیمتهای بالا در بازار منجر شده و تولید در بخش دامپروری و مرغداری و صنعت لبنیات را متاثر کرده است، در این شرایط نیازمند بررسی دقیق و شفاف از سوی بخشهای نظارتی است تا کشور با وجود تحریمهای خارجی، دیگر با تحریمهای داخلی دست و پنجه نرم نکند و روند تولید آسیب نبیند.