بین الملل تابناک: ششصد و چهار روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری فدراسیون روسیه امروز (دوشنبه) دریافت هرگونه تضمین امنیتی برای مسکو از سوی کشورهای غربی را رد کرد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین ضمن اشاره به گسترش سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، توضیح داد که در حال حاضر هیچ گزینه یا پیشنهادی توسط غرب درخصوص تضمینهای امنیتی به روسیه ارائه نشده است.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی درباره اظهارات «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه مبنی بر افزایش تهدید برخورد قدرتهای اتمی در جهان نیز گفت که کرملین با این ارزیابی کاملا موافق است.
سخنگوی کرملین درباره رخدادهای روز گذشته در فرودگاه «مخاچقلعه» واقع در داغستان نیز اظهار داشت: «رئیس جمهور [ولادیمیر] پوتین گزارشهایی در مورد وضعیت داغستان از سرویس امنیت فدرال، گارد ملی و رئیس منطقه داغستان دریافت کرد».
پسکوف در اینباره اظهار داشت که حوادثی که در فرودگاه مخاچقلعه رخ داد تا حد زیادی نتیجه مداخلات خارجی از جمله نفوذ اطلاعات است.
وی همچنین خبر داد که پوتین امروز جلسهای خواهد داشت تا درباره تلاشهای غرب برای بهرهبرداری از رویدادهای منطقه غرب آسیا برای ایجاد تفرقه در جامعه روسیه گفتگو کند.
شامگاه یکشنبه بود که مردم داغستان پس از شنیدن خبر فرود یک هواپیمای رژیم موقت صهیونیستی در فرودگاه مخاچقلعه، با در دست داشتن بنرهایی با نوشته «در داغستان جایی برای کودککشها نیست» به این فرودگاه هجوم بردند.
نخست وزیر پیشین اوکراین امروز (دوشنبه) اعلام کرد: از آنجاییکه تعداد سربازان مجروح در بحبوحه انجام ضدحمله سه برابر شده است، نیروهای مسلح کییف با کمبود شدید دارو و تجهیزات پزشکی با کیفیت مواجه هستند.
نیکلای آزاروف در شبکههای اجتماعی نوشت: ولودیمیر زلنسکی و مشاوران او در باره مشکلات جدی نیروهای مسلح کشور در زمینه دارو و تجهیزات پنهانکاری می کنند.
این سیاستمدار با بیان اینکه «توصیف [وضعیت] بیمارستانهای اوکراین بدون دارو و تجهیزات پزشکی بسیار سخت است»، گفت: مشکل آنجا است که مقامات اوکراینی داروهای بیکیفیت، آن هم فقط در مواردی فوری را تامین میکنند.
نخست وزیر پیشین اوکراین افزود: در همین حال، در پی تلاشهای اوکراین برای ضدحمله [علیه روسیه] وضعیت با افزایش تعداد مجروحان بدتر هم میشود. پزشکان کتمان نمیکنند که بسیاری از مجروحان درحالیکه به دلیل تهیه دارو و تجهیزات پزشکی بیکیفیت جان خود را از دست میدهند، میتوانستند نجات پیدا کنند.
تجهیزات شناسایی و راداری روسیه دو شهپاد (شناور هدایتپذیر از راه دور) اوکراینی را در دریای سیاه شناسایی کردند و هدف قرار دادند.
وزارت دفاع روسیه در بیانیه خود نوشت: « ۳۰ اکتبر حدود ساعت ۰۴:۰۰ به وقت مسکو، دو قایق بدون سرنشین نیروی دریایی اوکراین را در منطقهای در دریای سیاه شناسایی کردند و آنها مورد اصابت قرار گرفتند».
به گزارش خبرگزاری دولتی «تاس» روسیه، این وزارتخانه افزود که مجموعهای از اقدامات برای مقابله با مینگذاری و عملیات خرابکاری در جاده بیرونی خلیج سواستوپل در حال انجام است.
بنا بر گزارش رسانههای روسیه، اوکراین یکشنبه شب (دیشب) سعی کرد با ۳۶ پهپاد به اهدافی در خاک روسیه حمله کند که توسط سامانههای پدافند هوایی روسیه بر فراز دریای سیاه و شمال غربی کریمه منهدم شد.
جنگ پهپادی بین روسیه و اوکراین در هفتههای اخیر شدت گرفته است و هر دو طرف با انوع پهپاد به مواضع یکدیگر حمله میکنند.
«یوری شیهول» از مقامات ارشد ارتش اوکراین اخیرا گفت: «ارتش و نیروهای و امنیتی اوکراین روزانه ۴۰ تا ۴۵ پهپاد بومی و خارجی را از دست میدهند.» وی ادامه داد: «این پهپادها از نوع ساده تا پیشرفته ساخت اوکراین یا خارج هستند و تامین آنها در این حجم غیرممکن است».
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه با اشاره به تلاش مذبوحانه آمریکا برای حفظ هژمونی خود در جهان، گفت که ارتش اوکراین از آغاز ضدحملات علیه مسکو در ماه ژوئن، بیش از ۹۰ هزار تن از پرسنل نظامی خود را از دست داده است.
شویگو که در دهمین مجمع امنیتی شیانگشان چین صحبت میکرد، گفت: واشنگتن در تلاش برای نیل به برتری و سلطه ژئوپولیتیکی، نظامی و راهبردی همهجانبه، در حال تضعیف و از بین بردن بنیانهای امنیتی بینالمللی است. ائتلاف ناتو تحت رهبری آمریکا سالها منافع امنیتی مشروع روسیه را نادیده انگاشته و با لجاجت در پی گسترش بوده و در نهایت مسکو را به اعمال «اقدمات متقابل» در اوکراین اجبار کرد.
وی تاکید کرد: غرب نیز در واکنش با بهراه انداختن جنگ هیبریدی علیه ما، آشکارا مسیر تحمیل «شکست راهبردی» به روسیه را در پیش گرفته است. آن ها از اوکراین بهعنوان «دژکوب» سواستفاده کردند و کییف صرفاً نقش کالای مصرفی را بازی میکند.
با این حال، به گفته شویگو، ضدحملات کییف که مدتها در بوق و کرنای رسانهای شده بود، بهرغم تسلیحات و حمایت غرب شکست خورده و بیش از ۹۰ هزار سرباز مرده و حدود ۶۰۰ دستگاه تانک و تقریباً یک هزار و ۹۰۰ زرهپوش ویرانشده روی دست آن ها گذاشته است.
وی تصریح کرد: تحولات ناگهانی اخیر در روابط بینالملل، در راستای تقویت نظام چندقطبی اجتنابناپذیر است.
ساقط شدن هشت موشک انگلیسی توسط روسیه بر فراز کریمه
وزارت دفاع روسیه امروز دوشنبه (۳۰ اکتبر، هشتم آبان) اعلام کرد، سامانههای پدافند هوایی این کشور هشت موشک کروز «سایه طوفان» که انگلیس در اختیار اوکراین قرار داده و به سمت اهدافی در شبهجزیره کریمه شلیک شده بود را منهدم کرده است.
وزارت دفاع روسیه پیشتر اعلام کرده بود، بامداد امروز دو شناور هدایتپذیر از راه دور اوکراین را در دریای سیاه شناسایی و ساقط کرد.
بنا بر گزارش رسانههای روسیه، اوکراین همچنین یکشنبه شب سعی کرد، با ۳۶ پهپاد به اهدافی در خاک روسیه حمله کند که توسط سامانههای پدافند هوایی روسیه بر فراز دریای سیاه و شمال غربی کریمه منهدم شد.
حملات هوایی از جمله با هواپیماهای بدون سرنشین به خاک روسیه در ادامه عملیات تهاجمی موسوم به ضدحمله اوکراین با هدف بازپسگیری قلمروهایی که از زمان آغاز عملیات نظامی ویژه تحت کنترل روسیه درآمده، صورت میگیرد؛ عملیاتی که به اذعان مقامهای غربی بسیار آهستهتر از تصور پیش میرود.
وزیر دفاع روسیه امروز دوشنبه گفت اوکراینیها بیش از ۹۰ هزار نیروی نظامی خود را طی ضدحملات که تابستان امسال آغاز کردند، به دلیل کشته یا زخمی شدن آنها از دست دادهاند. پیشتر «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه گفته بود، ضدحملات اوکراین کاملاً شکست خورده و این کشور تلفات تخمینی بالغ بر ۹۰ هزار نفر را بهرغم انبوه کمکهای کشورهای غربی متحمل شده است.
خودداری زلنسکی از مذاکره با پوتین، منجر به نابودی کامل اوکراین خواهد شد
مجله آمریکایی "نشنال اینترست" (The National Interest) در مقالهای نوشته است که خودداری ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین از مذاکره با روسیه و مواضع مقامات آمریکایی در این باره می تواند به نابودی کامل کشور اوکراین منجر شود.
در این تحلیل آمده است: «چه چیزی آتش بس را متوقف میکند؟ دو مانع آشکار: فرمان رئیسجمهور زلنسکی در ۴ اکتبر ۲۰۲۲ در خصوص ممنوعیت هرگونه مذاکره با ولادیمیر پوتین و دیگری مخالفت سرسختانه ایالات متحده با ایده آتشبس در شرایط کنونی.»
این نشریه به این واقعیت اشاره دارد که مسکو و کییف در بهار سال ۲۰۲۲ به انعقاد پیمان صلح بسیار نزدیک شده بودند که میتوانست باعث حفظ تمامیت ارضی اوکراین شود. به عقیده کارشناسان این مجله، این امر ثابت میکند که طرفین در صورت تمایل میتوانند به توافق برسند، ولی نتیجه صلح تنها به دلیل بی میلی غرب به مذاکره با مشکل مواجه شده است.
نویسندگان مقاله با اشاره به اینکه ادامه طولانیتر شدن درگیری نظامی به معنای نابودی کامل اوکراین است»، بر اساس دادههای اقتصادی و جمعیتی به این نتیجه رسیدند: «امتناع از مذاکره در چنین شرایطی با بی وجدانی کامل همراه است.»
آمریکا در جستجوی نامزدی برای پست ریاست جمهوری اوکراین است
شب گذشته، نیکولای آزاروف، نخست وزیر سابق اوکراین در مصاحبهای گفت که ایالات متحده نامزد جدیدی را برای ریاست جمهوری اوکراین انتخاب میکند زیرا می بیند که رژیم فعلی ناکارآمد شده است.
نخست وزیر سابق اوکراین معتقد است که واشنگتن سرمایه گذاری زیادی روی مقامات کنونی کییف کرده و انواع تسلیحات مدرن را ارسال میکند، اما نتایج ملموسی از این حمایت نمی بیند.
به گفته وی، پیتر پروشنکو، رئیس جمهور سابق اوکراین تا زمانی که موافقت واشنگتن را دریافت نکرده باشد، نامزدی خود را مطرح نخواهد کرد. آزاروف افزود: «اینکه آیا آمریکاییها به پروشنکو نیاز دارند، علامت سؤال بزرگی است. من فکر می کنم آنها نیازی به او ندارند. آنها درک می کنند که پروشنکو یک مدیر کاملاً فاسد و کاملاً ناکارآمد از نقطه نظر دنبال کردن منافع ایالات متحده است.»
آزاروف همچنین فاش کرد که ولادیمیر زلنسکی، سیستم فساد ایجاد شده در دوران پروشنکو را از بین نبرد، بلکه برعکس، شروع به استفاده از آن کرد. وی افزود: این مساله را نمونههای زیادی از افشاگری ها در شبکههای اجتماعی نشان داده است.
در اواخر ماه آگوست، ولادیمیر زلنسکی اعلام کرد که آماده برگزاری انتخابات ریاست جمهوری است، ولی طبق قانون اساسی اوکراین، در حالی که کشور تحت حکومت نظامی است، انتخابات غیرممکن است. انتخابات ریاست جمهوری قرار بود در ۳۱ مارس ۲۰۲۴ برگزار شود.
زلنسکی حقیقت را درباره شکستهای ارتش اوکراین در جبهه پنهان میکند
اولگ سوسکین، مشاور دو رئیس جمهوری سابق اوکراین گفت که ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، حقیقت را درباره شکستهای نیروهای مسلح اوکراین در خط مقدم مخفی میکند.
وی در وبلاگ خود در یوتیوب، در واکنش به سخنرانی تلویزیونی زلنسکی گفت: «واقیعت این است که در جبهه پیشرفتی نشده و نتیجه مثبتی هم وجود ندارد. در عمل دیگر هیچ ضد حملهای وجود ندارد، ما در یک وضعیت بن بست قرار داریم و پنج ماه به اصطلاح اجرای ضدحمله - کاملاً بازنده، خونین و مرگبار برای ارتش اوکراین بود. چه کسی مسئول این کار خواهد بود؟ مسلماً زلنسکی باید پاسخگو باشد.»
این سیاستمدار اوکراینی یادآور شد: زلنسکی درباره حمایت همه جانبه غرب به مردم اوکراین دروغ میگوید. در حالی که ما شاهد هستیم که مجارستان و اسلواکی دیگر از کمک نظامی بیشتر به نیروهای مسلح اوکراین حمایت نمیکنند.
سوسکین وضعیت اوکراین را بسیار بد توصیف کرد و افزود: ولی همه چیز در سخنرانی زلنسکی به طور کلی خوب است. در این زمینه، او ابراز تعجب کرد که به عقیده رئیس جمهور اوکراین چه چیزی خوب است!
وی افزود: نیروهای مسلح اوکراین در حال حاضر در شرایط بسیار سختی در خط مقدم قرار دارند و فقط تلاش میکنند خطوط دفاعی را حفظ کنند که در نتیجه آنها متحمل خسارات سنگینی از لحاظ نیروی انسانی و تجهیزاتی شدهاند.
ژنرال ارتش اوکراین زلنسکی را به شکست خط دفاعی در جبهه کوپیانسک متهم کرد
سرلشکر بازنشسته ارتش اوکراین، سرگئی کریوانوس در مصاحبه با کانال یوتیوب Newsroom ابراز عقیده کرد که ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، نتوانست خطوط دفاعی از جمله در جبهه کوپیانسک را تقویت و تولید نظامی مؤثری ایجاد کند. وی گفت: «لازم بود کارهای استحکاماتی انجام شود تا سقوط شهر آرتموفسک (به نام اوکراینی باخموت) که نظامیان ما برای دفاع آماده نبودند، دیگر تکرار نشود.»
این مقام سابق نظامی با اشاره به اینکه، به همین دلیل وضعیت در جبهه کوپیانسک ممکن است برای نیروهای اوکراینی هر روز بدتر شود، این واقعیت را مورد توجه قرار داد که سیاست مقامات فعلی اوکراین منجر به کاهش سرعت تولیدات نظامی شده، در حالی که روسیه با وجود تحریم ها، حجم تولیدات خود را افزایش داده است. به گفته وی، کییف حتی به لطف کمکهای غرب هیچ پیشرفتی در این زمینه نداشته است.
درخواست کمک اوکراینیها از روسیه برای بازگرداندن کودکان گرفته شده توسط غرب
گریگوری لوکیانتسیف، مدیر بخش همکاری های بشردوستانه و حقوق بشر وزارت امور خارجه، اعلام کرد که دهها خانواده اوکراینی ساکن در کشورهای غربی با نمایندگی دائم روسیه در سازمان ملل تماس گرفتهاند تا به آنها کمک شود کودکانشان را که بخشهای خدمات اجتماعی کشورهای اروپایی از آنها گرفتهاند، بازگردانند.
این دیپلمات روس گفت: از آوریل سال ۲۰۲۳، دهها مادر و خانواده اوکراینی به نمایندگی دائم روسیه در سازمان ملل در نیویورک مراجعه کردهاند تا به آنها برای بازگرداندن فرزندانشان کمک کنند. آنهایی که علنی درخواست دادند، فاش کردند که طرف اوکراینی به آنها گفته که چنین اقدامی مشکلاتی در ابعاد سیاسی دارد.»
به گفته وی، نمایندگی دیپلمات روسیه همچنان چنین درخواستهایی را دریافت می کند و به گفته لوکیانتسیف، مسکو تلاش خواهد کرد تا وضعیت هر مورد خاص را درک کند.
پیش از این، دیمیتری پولیانسکی، معاون اول نماینده دائم روسیه در سازمان ملل، گزارش داده بود که طرف روسی درخواستهای بسیاری از مردم، از جمله پناهندگان از اوکراین، دریافت کرده که برای بازگرداندن کودکانی که توسط مقامات کشورهای اروپایی از آنها گرفته شده است، درخواست کمک کردهاند. وی یادآور شد: بسیاری از فرزندان اوکراینی از خانوادهها جدا شده و در پناهگاههای جمعی و در شرایط نامناسب نگهداری میشوند.
اذعان نماینده کنگره آمریکا به وابستگی کامل اوکراین به کمک واشنگتن
مارجوری تیلور گرین، نماینده جمهوری خواه کنگره آمریکا از ایالت جورجیا، شب گذشته ابراز نگرانی کرد که اوکراین کاملاً به حمایت ایالات متحده وابسته شده؛ با وجود این، همچنان به تقاضای پول بیشتر از مالیات دهندگان آمریکایی ادامه میدهد.
او در صفحه خود در شبکه اجتماعی X (توئیتر سابق) نوشت: «اوکراین کامل به حمایت ایالات متحده متکی است و همچنان درخواست پول بیشتر از مالیات هندگان آمریکایی دارد، در حالی که واشنگتن در حال هدایت یک جنگ نیابتی علیه روسیه است.»
گرین تأکید کرد که او شخصاً همیشه به حمایت مالی از کییف رای منفی داده و اکنون نیز همین تصمیم را در مورد بسته کمکی اضافی به اسرائیل خواهد گرفت، زیرا مردم ایالات متحده مشکلات عدیده خاص خود را دارند که باید به آنها رسیدگی شود.
امکان تجدید نظر غرب در اشتراک گذاری اطلاعاتی با اوکراین
مجله انگلیسی The Spectator در گزارشی نوشته است: حملات تروریستی انجام شده علیه سیاستمداران و روزنامه نگاران روسی که توسط سرویسهای اطلاعاتی اوکراین سازماندهی شدهاند، باعث نارضایتی کشورهای غربی شده و این وضعیت ممکن است منجر به آن شود که در خصوص همکاری در زمینه به اشتراک گذاشتن اطلاعات با کییف تجدیدنظر شود.
این نشریه به نقل از منابع خبری خود اشاره کرد: روش های سرویس های ویژه اوکراین، باعث "نگرانی فزاینده" در میان مقامات غربی شده است. بنابراین، نمایندگان مقامات ایالات متحده می ترسند که مسکو چنین حملاتی را با استفاده از تسلیحات ارائه شده توسط غرب علیه اهدافی در مرزهای بین المللی به رسمیت شناخته شده روسیه دانسته و اقدامات متقابلی را انجام دهد.
یک تحلیلگر وزارت خارجه ایالات متحده که نامش فاش نشده، اظهار داشت که حملات اوکراین علیه غیرنظامیان و تاسیسات مدنی، تنها به تحکیم جامعه روسیه منجر شده است. کارمند یکی از سرویسهای اطلاعاتی اروپا نیز گفته است: عدم تمایل روسیه به تشدید تنش در این رابطه نشان میدهد که مسکو، "تصمیم سیاسی" مشخصی در این زمینه گرفته است.
این روزنامه مدعی شد، هرچند سرویسهای اطلاعاتی اوکراین از نزدیک با همکاران غربی خود کار می کنند، آنها را از برنامه های عملیاتی خود مطلع نمی کنند و این رویکرد، که قبلا برای واشنگتن مناسب بود، اکنون می تواند پس از انتشار اطلاعاتی در رسانهها در مورد آموزش کارکنان سرویس امنیتی اوکراین توسط آژانس اطلاعات مرکزی ایالات متحده (سیا) مورد تجدید نظر قرار بگیرد.