به گزارش تابناک، قهوه با آن کافئین بالایش میتواند تأثیرات چشمگیری بر بدن داشته باشد.
بعد از مصرف قهوه، کافئین به سرعت وارد جریان خون میشود، دستگاه عصبی مرکزی را تحریک میکند و آثار آدنوزین را غیر فعال میکند، انتقال دهندهی عصبیای که باعث آرام شدن و خواب آلودگی میشود. علاوه بر این آثار شناخته شده، مصرف این نوشیدنی نتایج دیگری هم دارد.
۱- تأثیر آن بعد از تنها یک جرعه آغاز میشود
کافئین جذب بالایی در بدن دارد و تأثیرات فوری آن معمولاً در عرض ۵ تا ۳۰ دقیقه از مصرف نمایان میشود و نوشیدن تنها یک جرعه میتواند کافی باشد. این تأثیرات شامل افزایش فعالیت دستگاههای تنفسی و قلبی عروقی، تقویت آمادگی شناختی و افزایش شادابی بدنی میشود. مدت این تأثیرات ممکن است متفاوت باشد و به عوامل فردی بستگی دارد، اما میتواند تا ۱۲ ساعت به طول انجامد.
۲- کافئین نوعی مخدر است
کافئین مانند یک مادهی محرک عمل میکند، یعنی به انتقال پیامها میان مغز و بدن سرعت میبخشد. مصرف همهی مخدرها، فارغ از نوع شان، به طور ذاتی با ریسکهایی همراه است و نمیتوان میزان مشخصی را به عنوان مقدار مصرف ایمن آنها برای همهی افراد مشخص کرد؛ بنابراین هنگام مصرف هر نوع مخدری باید احتیاط کرد.
تأثیرات مصرف کافئین هم از فردی به فردی دیگر متفاوت است و تحت تأثیر عواملی مانند زیر قرار دارد:
- ویژگیهای فیزیکی مانند وزن و وضعیت سلامتی کلی
- داشتن سابقه مصرف قبلی
- مصرف همزمان دیگر مواد
- میزان کافئین مصرفی
۳- در صورت ترک قهوه، ممکن است یک هفتهای علائم ترک اعتیاد داشته باشید
همچون بسیاری از دیگر مخدرها، سازگاری با کافئین هم ممکن است. این سازگاری، عادت کردن به آثار بدنی آن را در پی دارد، امری که شما را مجبور میکند میزان مصرف خود را بالا ببرید تا همان نتایج قبلی را تجربه کنید؛ بنابراین مصرف طولانی مدت کافئین ممکن است باعث وابستگی به این ماده شود، به لحاظ هم جسمی و هم روانی.
در نتیجه با توقف مصرف کافئین، ممکن است چننی علائم ترک اعتیادی را تجربه کنید:
- خستگی
- زود رنجی
- سردرد مداوم
- تعریق
- دردهای عضلانی
- اضطراب
بعد از کنار کذاشتن کافئین، علائم ترک آن معمولاً ظرف ۱۲ تا ۲۴ ساعت پدیدار میشوند و ممکن است تا حدود یک هفته ادامه داشته باشند.
۴- میتواند عملکرد ورزشی را ارتقا دهد
تحقیقات نشان داده مصرف قهوه عملکرد ورزشی را به طور متوسط ۱/۷ درصد افزایش میدهد. شاید مقدار زیادی به نظر نرسد، اما، اما به طور حتم قابل توجه است، به ویژه برای ورزشکارانی که در سطح رقابتی متوسط فعالیت میکنند. همچنین پژوهشها نشان داده مصرف قهوه باعث افزایش تعداد دفعات واکنش داشتن، ارتقاء حافظه و تقویت استدلال بصری – فضایی میشود و میزان این بهبودها به میزان قهوهی مصرفی بستگی دارد.
لازم به ذکر است که عامل اصلی این مزایا کافئین است، بنابراین قهوه تنها گزینهی موجود برای دستیابی به آنها نیست. یک کاپوچینوی متوسط حاوی ۶۶ تا ۳۲۵ میلی گرم کافئین است.
۵- میتواند ریسک ابتلا به افسردگی را کاهش دهد
تحقیقات میگوید مزایای بلند مدت آن دسته از خواص قهوه که باعث بهبود خلق و خو میشوند میتواند قابل توجه باشد. پژوهشی در سال ۲۰۱۶ نشان داده مصرف قهوه با کاهش ریسک ابتلا به افسردگی مرتبط است.
۶- میتواند کمک کند هنگام ورزش چربی بیشتری بسوزانید
بر اساس پژوهش ها، مصرف قهوه درست پیش از ورزش، عملکرد را ارتقا میکند و استقامت را بیشتر میکند. این امر میتواند باعث اقزایش کالری سوزی در حین ورزش هم شود، امری که کاهش وزن را بیشتر خواهد کرد. برخی به شیکهای پروتئینی پیش از ورزش خود قهوه اضافه میکنند و بعضی هم ترجیح میدهند پیش از ورزش یک قهوهی تلخ بخورند. مصرف قهوهی تلخ پیش از ورزش میتواند منجر به افزایش کالری سوزی هم در حین ورزش و هم پس از آن شود.
برخی تحقیقات میگوید مصرف ۴ فنجان قهوه میتواند سرعت سوخت و ساز بدن را ۳ تا ۱۱ درصد افزایش دهد. با افزایش سرعت سوخت و ساز بدن، چربی سوزی هم به شکل مؤثرتری صورت میگیرد. این امر به ویژه برای کسانی مفید است که قصد کاهش وزن دارند.
۷- منبع بزرگ آنتی اکسیدان است
آنتی اکسیدان نقش اساسیای در حفظ بدن در برابر آثار مخرب رادیکالهای آزاد دارند. تحقیقات نشان داده قهوه یکی از منابع اصلی آنتی اکسیدان به شمار میآید. داشتن رژیم غذاییای حاوی آنتی اکسیدان از منابع مختلفی همچون قهوه برای حفظ بدن در برابر فشارهای مصر اکسایشی ضروری است. این امر اهمیت گنجاندن نوشیدنیهای آنتی اکسیدانی همچون قهوه در رژیم غذایی روزانهی خود را برجسته میکند.
۸- جلوی احتباس آب در بدن را میگیرد
احتباس آب در بدن به تجمع آب در بدن گفته میشود که باعث ورم میشود. کافئین که به ادرار آور بودن مشهور است، در بدن ذخیره نمیشود. در نتیجه؛ کافئین با افزایش تولد ادرار، از بدن حذف میشود.
اثر ادرار آوری کافئین به کاهش احتباس آب در بدن کمک میکند، مشکلی که یکی از موانع رایج در مسیر کاهش وزن است و اغلب با نفخ و بی حالی خودش را نشان میدهد. کافئین با مقابله با احتباس آب، روند کاهش وزن را سادهتر میکند.
۹- اشتها را سرکوب میکند و چربیها را میسوزاند
تحقیقات نشان داده کافئین به طور مستقیم سلولهای چربی را تحریک میکند و به این ترتیب، باعث تجزیه شدن چربی ذخیره شدهی بدن میشود. چربیها برای اینکه بتوانند مورد استفاده قرار گیرند و از فعالیت بدنی سوزانده شوند، به این تجزیه شدن نیاز دارند. به علاوه، قهوه سطح آدرنالین را جریان خون بالا میبرد، امری که به تجزیهی چربیها سرعت میبخشد. به همین دلیل است که از کافئین در مکملهای کاهش وزن استفاده میشود.
به علاوه، قهوه حاوی اسید کلروژنیک است که تحقیقات نشان داده باعث سرکوب اشتها میشود، امری که هوسهای غذایی را کاهش میدهد. این امر به ویژه برای کسانی مفید است که قصد مدیریت میزان کالری دریافتی خود را دارند دانه های. قهوهی خام (سبز) بزرگترین منبع اسید کلروژنیک هستند، اما قهوهی بو داده هم این ماده را دارد. توجه داشته باشید که هر چه قهوه کمتر بو داده باشد، میزان اسید کلروژنیک آن بیشتر است.
۱۰- میتواند التهاب مفصل را در مردان کاهش دهد
خبر خوشی برای مردان داریم. پژوهشها نشان داده هر چه مصرف قهوه بیشتر باشد، احتمال ابتلا به نوع خاصی از التهاب مفصل یا همان آرتریت کمتر میشود.
با این حال، باید توجه داشت که شرایط جسمانی هر کسی با دیگری متفاوت است و آثار قهوه بر سلامتی از فردی به فردی دیگر میتواند متفاوت باشد.
۱۱- مصرف افراطی میتواند عوارض جانبیای داشته باشد
اگر این نشانهها را داشتید، یعنی در مصرف قهوه زیاده کرده اید:
- افزایش دمای بدن
- افزایش تعداد دفعات ادرار کردن
- از دست رفتن آب بدن
- سرگیجه و سردرد
- تپش قلب
- پریشانی و بی قراری
- اضطراب و زودرنجی
- لرزش دست
- بی خوابی
- افزایش انرژی و سپس حس خستگی زیاد