به گزارش تابناک اقتصادی؛ در حالی که قرار بود طبق اعلام قبلی، روز گذشته، رئیس جمهور برای تقدیم لایحه بودجه سال آینده به صحن علنی مجلس برود، این جلسه مهم لغو شد و سخنگوی اقتصادی دولت نیز در این باره تاکید کرد: مساله ارسال سند بودجه با تشریفات رسمی لایحه بودجه متفاوت است. با توجه به اینکه طبق قانون دولت مکلف بود در ابتدای آبان فاز اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ را تقدیم مجلس کند، اما به جهت درگیر بودن مجلس در بررسی برنامه هفتم تقاضای مجلس به تاخیر افتاد.
اما خاندوزی اظهار داشت: نامه رسمی ارسال بودجه (امروز سه شنبه ۳۰ آبان) به مجلس میرود. در نهایت امروز متن کامل بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۳ که روز گذشته طی نامهای از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد، منتشر شد؛ هرچند شنیده شده تا زمان تقدیم لایحه به مجلس توسط رئیس جمهور، احتمال تغییرات در لایحه منتشر شده وجود دارد. حال با توجه به انتشار اولیه از متن لایحه بودجه سال آینده، بررسی بخشهایی از لایحه پیشنهادی، قابل تامل است. (هرچند تاکید می شود احتمالا در هفتههای آتی، تغییراتی در لایحه بودجه توسط دولت رقم بخورد.)
بر اساس این گزارش، در اجرای اصلاحیه ماده (۱۸۲) آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، بخش اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور مشتمل بر هفت فصل شامل احکام سقف منابع، سقف درآمد و تراز عملیاتی سقف واگذاری داراییهای سرمایهای، سقف واگذاری داراییهای مالی، منابع هدفمندسازی یارانهها و مفروضات پیشبینی منابع و مصارف بودجه، روز گذشته تقدیم مجلس شد.
یورو ۳۱ هزار تومانی برای نفت صادراتی
دولت در لایحه بودجه اشاره داشته است که در سال آینده، صادرات روزانه یک میلیون و ۳۵۰ هزار بشکه نفت خام و میعانات با قیمت ۶۵ یورو برای هر بشکه را در نظر گرفته است. اعداد و ارقامی که نرخ تسعیر آن به ازای هر یورو، ۳۱ هزار تومان تعیین شده است، در حالی که بنا بر گفتههای سخنگوی اقتصادی دولت، درآمدهای دولت از محل صادرات نفت خام و میعانات در سال ۱۴۰۳ کمتر از عدد مصوب در بودجه سال ۱۴۰۲ برآورد شده است. همچنین در جدول مربوط به منابع و مصارف، بیش از ۱۳ میلیارد یورو (۱۳.۶۵ میلیارد یورو) برای واردات کالاهای اساسی، مصارف ارزی در نظر گرفته شده است.
درآمد مالیاتی دولت بیشتر؛ سقف معافیت مالیاتی بدون تغییر
دولت سیزدهم با رویکرد کاهش سهم نفت در بودجه، تمرکز ویژهای بر افزایش درامدهای مالیاتی داشته است، به گونهای که در لایحه بودجه ۱۴۰۳، سهم درآمدهای پایدار با افزایش بیش از ۶۰ درصدی در مقابل کاهش بیش از ۲۵ درصدی درآمدهای نفتی روبرو شده است. این در حالی است که در بودجه مدنظر تیم اقتصادی دولت، قرار است درآمدهای مالیاتی حدود ۵۰ درصد رشد داشته باشد و به رقم ۱۱,۲۲۰,۰۰۰ میلیارد ریال برسد. اما نکته قابل تامل، عدم تغییر سقف معافیت مالیاتی در لایحه بودجه است؛ جایی که همچون سال جاری، سقف معافیت مالیاتی حقوق بگیران دولتی، سالانه ۱۲۰ میلیون یا معادل ماهانه ۱۰ میلیون تومان تعیین شده است و بیش از این رقم نیز به صورت پلکانی در چهار مرحله، درصدهای ۱۰، ۱۵، ۲۰ و ۳۰ درصد مشمول مالیات میشود.
افزایش درآمدهای مالیاتی دولت و عدم تغییر سقف معافیت مالیاتی در شرایطی است که در لایحه بودجه سال آینده، دولت پیشنهاد داده است تا ضریب حقوق گروههای مختلف حقوق بگیر به میزان ۱۸ درصد و حقوق بازنشستگان، وظیفه بگیران و مشترکان صندوقهای بازنشستگی کشوری و لشکری ۲۰ درصد بیشتر شود.
اخذ عوارض تردد خودروها با مدل هوشمند
بر اساس متن لایحه بودجه ۱۴۰۳؛ وزارت راه و شهرسازیی مکلف است با استفاده از ابزارهای هوشمند از کلیه وسایل نقلیه (به استثنای وسایل نقلیه عمومی دارای صورت وضعیت و بارنامه با پلاک عمومی) که در بزرگراههای شریانی تردد مینمایند، بر مبنای میزان پیمایش به ازای هر کیلومتر و بر اساس نوع خودرو با تصویب هیات وزیران، عوارض دریافت نموده و به حساب سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای نزد خزانه داری کل کشور واریز کند تا در قالب بودجه سالانه، پس از مبادله موافقت نامه با سازمان برنامه و بودجه کشور صرف توسعه، بهسازی، نگهداری، ایمن سازی و هوشمندسازی جادههای کشور نماید. همچنین صدرو مفاصاحساب جرایم رانندگی موکول به تسویه این عوارض است.
خبر بد برای فراریان مالیاتی؛ توقیق و برداشت از حساب بانکی مجاز میشود
در بخشی از لایحه بودجه اشاره شده است که به منظور جلوگیری از فرار مالیاتی و وصول بموقع درآمدهای مالیاتی، بانک مرکزی مکلف است ضمن ایجاد دسترسی برای سازمان امور مالیاتی کشور به سامانههای موجود از جمله (سیاق و سرآمد) و حسب درخواست سازمان امور مالیاتی کشور، نسبت به توقیف و برداشت از حسابهای بدهکاران مالیاتی به صورت سیستمی و برخط بر اساس سامانههای موجود اقدام نموده و وجوه مربوط را به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کند.