وعدهای که سال هاست داده میشود، حالا بار دیگر سر داده شده، اما با یک تفاوت؛ اینکه حداکثر زمان تحقق آن تعیین شده است.
به گزارش «تابناک»؛ از جمله موضوعات مورد مناقشه از دیرباز درباره آلودگی شماری از شهرهای استان خوزستان از جمله اهواز، مرکز استان، مساله فلرهای نفتی و ضرورت خاموش شدن آنهاست. ستونهای فلزی برافراشته که در گوشه و کنار استان به چشم میخورند و گاه شعلههای آتش در بالای آنها حتی از ارتفاع فلر هم بزرگتر است و انبوه دود و بوی نامطبوع ناشی از آنها تا چند ده کیلومتر دورتر احساس میشود و شامه را میآزارد.
پدیدهای که ممکن است برای برخی از هموطنانمان اصلا قابل درک نباشد، اما برای امثال مردم خوزستان، متاسفانه بخشی از زندگی روزمره است تا جایی که میتوانند به خوبی آن را توضیح داده و حتی برای بیانش، اصطلاحاتی هم دارند؛ اینکه گاز خام استخراج شده با نفت با مقادیری از گازها و مواد زاید «فلر میشوند»؛ یعنی با خطوط لوله به فلرها منتقل میشوند تا بسوزند و ظاهرا از شرشان رها شوند.
البته در واقعیت نه تنها خبری از رهایی از شر نیست، بلکه آلایندههایی در هوا رها میشود و به ریههای مردم راه مییابد که خود شر هستند؛ شری که از تبعات رهاسازی آن در طبیعت، افزایش غلظت آلایندهها و افت شدید کیفیت هواست. آلودگی که به رغم وعدههای مکرر برای برچیدن بساط نشر آن، حتی در مسیر کاهشش گامهای موثری برداشته نشده و در بسیاری از مواقع، سعی بر ناچیز جلوه دادن سهم آن هم شده است.
این در حالی است که به تاکید اداره کل محیط زیست استان، ارزیابیها حکایت از آن دارد که فلرهای نفتی بالغ بر نیمی (حدود ۵۵ درصد) از همه آلودگیهای هوای اهواز را شکل میدهند و پس از آن، حمل و نقل در رتبه دوم تولید آلودگی هوا در این کلانشهر قرار دارد؛ ارزیابیهایی که با تکیه بر آنها برنامهای برای جمع آوری بساط این آسیب تهیه و ارائه شد که هنوز اجرایی نشده و جامه عمل نپوشیده است.
آلودگی که فارغ از میزانش، به لحاظ نوع آلایندهها هم قابل تامل و توجه است و ضرورت دارد، هر چه سریع تر با آن مقابله شود؛ مقابلهای که حالا در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست دولت سیزدهم هم قرار گرفته و به نتیجه جالب توجهی منجر شده است؛ «این فلر سوزیها نه شایسته کشور ما و نه شایسته وزارت نفت است. وزارت نفت ظرفیت این را دارد که به استانداردهای جهانی برسد. نفت ما در سطوح تمام سیالاتش عالی است و امیدوارم این مشکل نیز به زودی مرتفع شود.»
علی سلاجقه، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست که به خوزستان سفر کرده بود، در ادامه گفت: وزیر محترم نفت قبلا قول دادند، در سال ۱۴۰۱ در چهار استان غرب رود کارون مساله فلرسوزی جمع میشود و خوشبختانه در بحث کیفیسازی و بهینهسازی از عملکرد وزارت نفت راضی هستیم و گامهای خوبی برداشته شده است، اما در این قسمت احساس نارضایتی میکنیم. متاسفانه فلرسوزی مردم را با مشکل مواجه کرده و در همین مسیری که میآمدیم، دیدیم که در روز روشن آلودگی ایجاد میشود و مردم این را از ما نمیپذیرند.
همینجا از مدیرکل محترم محیط زیست استان میخواهم، جلساتی را با خود مجموعه وزارت نفت و به ویژه مجموعههای کارون و مارون تشکیل دهند و در یک بازه زمانی مشخص، مشکل را حل کنند؛ هرچند این شرکتها نیز در مبدا انتقال و مقصد انتقال مشکلاتی دارند که شاید مقصد به عنوان پذیرنده، خیلی از فرآوردههایی که در اینجا تولید میشود را نپذیرد که در این موضوع قرار شد سریع جلسات برگزار شود. ما حداکثر به این مجموعه یک سال فرصت میدهیم که اقدامات را انجام دهد و دیگر فلر سوزی نداشته باشد.