فرشته فراهانی ــ به گزارش تابناک اقتصادی؛ جزئیات رشد اقتصادی بهار ۱۴۰۲ ـ که به تازگی بانک مرکزی و مرکز آمار ایران آن را منتشر کردند ـ نشان از رشد اقتصادی ۸ درصدی کشور دارد. بر اساس این گزارش، رشد اقتصادی کشور با احتساب نفت در بهار امسال ۷.۹ درصد بوده است، در حالی که رشد اقتصادی در این بازه زمانی بدون احتساب نفت، ۶.۱ درصد برآورد میشود. همچنین رشد بخش نفت و گاز در تابستان نیز رکوردشکنی داشته و بخش استخراج و تجارت نفت و گاز با رشدی نزدیک به ۲۵.۶ درصد، بخش مهمی از تحقق رشد اقتصادی ۷.۱ درصدی اقتصاد ایران در تابستان ۱۴۰۲ بوده است.
شواهد نشان میدهد که ایران نسبت به دیگر بخشهای کشور، در حوزه تجارت انرژی و توسعه، ظرفیت برداشت و استخراج نفت و گاز عملکرد بهتری داشته است. بخش تولید و تجارت نفت، گاز و فرآوردههای صنعت نفت و گاز ایران در حالی پیشران اقتصاد کشور است که تاکنون نه تنها تحریمها علیه تجارت انرژی لغو نشده، بلکه طبق اذعان خزانهداری آمریکا، بر میزان این تحریمها نیز در یک سال اخیر افزوده شده است. دولت سیزدهم به جای چشم دوختن به نتیجهی مذاکرات، با به اجرا گذاشتن یک دیپلماسی اقتصادی فعال در سطح منطقه و جهان، به بازارسازی برای فروش نفت کشور پرداخت و توانست رشد اقتصادی خوبی را رقم بزند.
مرتضی صبوری فرد، کارشناس ارشد انرژی در گفتوگو با تابناک اقتصادی، در خصوص رشد اقتصادی مطلوب دو فصل ابتدایی سال جاری با وجود تحریمها و با اشاره به این موضوع که امروز نیازهای اولیهی تأمین انرژی در کشور با برنامه ریزیهای انجام شده در حوزهی انرژی حل شده است، تصریح کرد: بازطراحی تجارت انرژی ایران که از طریق به اجرا گذاشتن رویکرد حضور فعال در بازارهای بین المللی و منطقهای انرژی صورت گرفت، به کمک مان آمد تا افزایش فروش نفت را با وجود تحریمها رقم بزنیم.
به گفتهی این کارشناس ارشد انرژی، سیاست گذاریهای صحیح در مسیر خنثی سازی تحریمها و تقویت نقش ایران در بازارهای جهانی در بخشهای اصلی تجارت انرژی به ما کمک کرد که حضور فعالی در بازارهای بین المللی داشته باشیم و فروش نفت کشور را در شرایط تحریمی سخت پیش ببریم.
صبوری فرد خاطرنشان کرد: اگر به نقش ایران به عنوان یکی از بزرگترین تأمین کنندگان نفت و گاز در جهان واقف بوده و بخواهیم نقش جدی در معادلات انرژی داشته باشیم، لازم است در ابتدا ظرفیتهای داخلی خودمان را بشناسیم. در دولت فعلی این اتفاق افتاد و با بهره گیری حداکثری از فرصتها توانستیم به افزایش فروش نفت کشور مبادرت کنیم.
وی ادامه داد: متاسفانه در دولت قبل، ظرفیتهای داخلی شامل بخش خصوصی، دانشمندان، شرکتهای دانش بنیان و... مورد غفلت واقع شدند و نتوانستیم از آنها در راستای پیشرفت کشور بهرهی لازم را ببریم. این امر باعث عقب ماندگی و وابستگی سیاسی و اقتصادی کشور شد. از سوی دیگر، تحریمها نیز در این شرایط توانستند تأثیر گسترده و منفی بر اقتصاد کشور داشته باشند.
صبوری فرد گفت: تا قبل از روی کار آمدن دولت فعلی، در کشور با شرایط بسیار بدی مبنی بر قطع برق در تابستان و قطعی گاز در زمستان مواجه بودیم که نشان از بی برنامگی و بی تدبیری در حوزهی انرژی داشت؛ اما با برنامه ریزیهای دولت سیزدهم توانستیم بر این مشکلات فائق آییم.
وی ادامه داد: کشورهای بیگانه و شبکههای معاند در تلاش بودند از این وضعیت کشور علیه ما بهره بگیرند. اما با تدبیری که دولت به نمایش گذاشت، این مشکلات را حل کردیم و حتی به رشد اقتصادی مناسبی هم دست یافتیم. این دستاوردها که در سایهی تلاش به دست آمده، قابل تقدیر است.
وی ادامه داد: صنعت نفت و گاز یک صنعت انحصاری در جهان به شمار میرود. با کمک متخصصان داخلی و همت مسئولان دولت سیزدهم، این صنعت در کشورمان رو به رشد و تحول است، به نحوی که در دو فصل ابتدایی سال جاری، بیشترین رشد را در این بخش شاهد بودیم که رشد اقتصادی کشور را ارتقا داد و رشد مطلوب نیم سال اول ۱۴۰۲ نتیجه بازطراحی تجارت انرژی ایران و خنثی سازی تحریمها بوده است.