مصرف گاز در ایران، معادل نصف مصرف گاز در قاره اروپا

گزارش معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در رابطه با مسئله ناترازی گاز در کشور نشان می‌دهد که ایران سومین تولیدکننده بزرگ گاز و چهارمین مصرف کننده بزرگ گاز در جهان است؛ به‌طوری‌که مصرف گاز طبیعی در ایران، حدودا معادل نصف کل مصرف گاز طبیعی در قاره اروپا است.
کد خبر: ۱۲۰۸۹۱۳
|
۱۷ آذر ۱۴۰۲ - ۱۱:۳۱ 08 December 2023
|
9901 بازدید
|

به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گزارشی تحت عنوان «نگاهی به مسئله ناترازی گاز؛ چالش‌ها و پیشنهادات» به این موضوع اشاره کرده که گسترش روزافزون شبکه توزیع گاز طبیعی در کشور و همچنین توسعه صنایع مختلف، باعث رشد و توسعه اقتصادی و افزایش رفاه اجتماعی شده است؛ اما افزایش مصرف گاز طبیعی در کشور بدون افزایش ظرفیت تولید این فرآورده با ارزش، معضلات بی‌ شماری از قبیل تعطیلی کارخانه‌ها و صنایع مصرف‌ کننده گاز در فصول اوج مصرف را به‌ دنبال داشته که تاثیر مستقیمی بر اقتصاد کشور دارد. بنابراین گزارش حاضر به وضعیت تولید گاز طبیعی و مصرف آن در ایران و مقایسه آن با جهان پرداخته و سپس بررسی چالش‌های ناشی از ناترازی گاز و ارائه راهکارهایی در این زمینه پرداخته است.

بر اساس این گزارش ایران به لحاظ تولید گاز طبیعی با تولید ۲۵۶.۷ میلیارد مترمکعب که معادل ۶.۴ درصد کل تولید گاز طبیعی جهان در سال ۲۰۲۱ است، به عنوان سومین تولیدکننده بزرگ گاز جهان در این سال شناخته شده است. بر این اساس آمریکا با تولید ۹۳۴.۲ میلیارد مترمکعب و سهم ۲۳.۱ درصدی از کل تولید جهانی، بزرگترین تولیدکننده گاز طبیعی، روسیه با تولید ۷۰۱.۷ میلیارد مترمکعب و سهم ۱۷.۴ درصدی از تولید گاز جهان، دومین تولیدکننده گاز طبیعی و چین با تولید ۲۰۹.۲ میلیارد  متر مکعب و سهم ۵.۲ درصدی از تولید گاز جهان، چهارمین تولیدکننده گاز طبیعی است.

جزئیات مصرف گاز در ایران

ایران به لحاظ مصرف گاز طبیعی با مصرف ۲۴۱.۱ میلیارد مترمکعب که معادل ۶ درصد کل مصرف گاز طبیعی جهان در سال ۲۰۲۱ است، به عنوان چهارمین مصرف‌کننده بزرگ گاز جهان در این سال شناخته شده است. تنها سه کشور آمریکا با مصرف ۲۰.۵ درصد کل گاز مصرفی جهان، روسیه با ۱۱.۸ درصد و چین با ۹.۴ درصد، مصرف گاز بیشتری نسبت به ایران در سال ۲۰۲۱ داشته‌اند که وسعت و جمعیت هر کدام از آن‌ها چند برابر ایران  است. همچنین مصرف گاز طبیعی در ایران، حدودا معادل نصف کل مصرف گاز طبیعی در قاره اروپا است.

مصرف گاز در سال ۱۴۰۱ به حدود ۲۴۲ میلیارد متر مکعب رسیده، معادل مصرف روزانه ۶۶۳ میلیون متر مکعب بوده است. مصرف این سوخت در سال ۱۴۰۱ رشد ۱.۵ درصدی معادل سه میلیارد متر مکعب داشته است.

بخش مهمی، معادل ۵۰ درصد از مصرف گاز مربوط به بخش خانگی و تجاری و بعد ۲۹ درصد مربوط نیروگاه‌ها است. صنایع نیز سهم ۲۰ درصدی از مصرف گاز در سال ۱۴۰۱ را به خود اختصاص داده اند. از مجموع مقدار گاز مصرف شده در کشور در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۲۳ میلیارد متر مکعب مربوط به بخش خانگی و تجاری بوده است. ۴۸ میلیارد متر مکعب میزان مصرف گاز صنایع بوده و ۷۱ میلیارد مترمکعب گاز به نیروگاه‌ها تخصیص یافته است.

سهم ۵۰ درصدی گاز طبیعی در سبد مصرف نهایی انرژی

از طرف دیگر بر اساس آمارهای جهانی سهم گاز طبیعی از سبد انرژی در ایران بیش از ۵۰ درصد است. این در حالی است که ایالات متحده که اولین تولیدکننده گاز طبیعی در جهان است و بیش از ۲۳ درصد از کل تولید گاز جهان را در اختیار دارد، گاز تنها ۲۴ درصد از سبد انرژی آن را تشکیل داده است. این نسبت برای ترکیه و روسیه نیز به ترتیب ۲۴ و ۳۶ درصد است. با توجه به این موضوع توسعه هرچه بیشتر از انرژی‌های تجدیدپذیر و متنوع سازی سبد انرژی مصرفی در ایران بیش از پیش ضرورت می‌یابد.

برای مثال در این گزارش نیز به نقش کلیدی گاز در تولید برق اشاره شده که بر اساس آن امروزه بیش از ۸۰ درصد از تولید برق کشور وابسته به گاز است ... در واقع به غیر از نیروگاه‌های برق آبی و تجدیدپذیر، سوخت سایر نیروگاه‌های تولید کننده برق، ۸۰ درصد به گاز وابسته است و بیش از ۱۰۱ نیروگاه که از گاز طبیعی استفاده می‌کنند، برق تمامی صنایع را تامین می‌کنند.

در تامین سوخت صنایع نیز نقش کلیدی دارد؛ به‌ طوری‌که در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد صنایع و نیروگاه‌ها وابسته به گاز هستند و بیش از ۳۰ هزار واحد صنعتی بزرگ و مهم کشور که ۹۰ درصد محصولات کشور را تولید می‌کنند، از گاز استفاده می‌کنند.

نقش کلیدی گاز در تامین انرژی بخش خانگی نیز در آمارها مشخص است؛ به‌طوری‌که بر اساس آمار منتشر شده از سوی شرکت ملی گاز تا پایان شهریور سال ۱۴۰۲، ۲۷.۵ میلیون مشترک شهری و روستایی در کل کشور دارای انشعاب گاز بوده و ۵۷۰۰ روستا ۴۳ شهر به شبکه گازرسانی متصل شده‌اند.

پیش‌بینی کسری گاز تا سال ۱۴۲۰

طبق سند تراز تولید و مصرف گاز طبیعی تهیه شده در شورای عالی انرژی کشور با فرض رشد اقتصادی متوسط ۵.۶ درصدی و نرخ رشد ۱.۱ درصدی جمعیت، با توجه به روند فعلی عرضه و تقاضای گاز طبیعی در سال ١٤٠٤ با ۱۵.۲ میلیون مترمکعب کسری گاز در روز مواجه خواهیم بود. به همین ترتیب به میزان ناترازی گاز برای سال ۱۴۲۰ حدود ۱۱۱ میلیون متر مکعب در روز تخمین زده شده است.

البته این پیش بینی با فرض مواردی همچون اجرای موفق برچسب انرژی ساختمان، پیاده سازی و استقرار سیستم مدیریت انرژی در صنایع انرژی‌بر، اجرای کامل مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان و همچنین سرمایه گذاری لازم حداقل به میزان ۵۰ میلیارد دلار برای رسیدن به اهداف تولید گاز تدوین شده است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۴
در انتظار بررسی: ۳
انتشار یافته: ۴۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
وقتی به جای برق، گاز محور توسعه قرار میگیره انتظار دیگه ای از میزان مصرف گاز می خواستید داشته باشید؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
تنها یک راهکار داره،دوباره گران کنید.من که آماده شدم
بنده
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
پس احتمالا می خوان گاز رو دوباره چند برابر کنند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
این رو در نظر نمیگیره خانه های غیر استاندارد با بد ترین عایق حرارتی و برودتی رو برای مردم میسازن بعد حرف از صرفه جوی میزنن دوست عزیز صرف جویی زمانی معنی داره که حدر رفت انرژی کمترین حالت باشه بعد میشه صرفه جویی کرد میزنن وقتی خانه سرد هست و با هیچ
چیز گرم نمیشه باید چه کار کردم وقت خواب
ناشناس
|
Germany
|
۱۱:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
تمام قاره اروپا نه جمعیتشان نه وسعتشان ونه تاریخشان ونه اصالتشان یک دهم ایران نمیشود
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
اروپا بیشتر از 700 میلیون جمعیت داره وسعتشم چند برابر ایرانه سوادتو....???
محمد رضا دوستی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
اختلاس های ایران هم بیشتر از اختلاسهای کل دنیا .
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
درآمد نفت و گاز معادل صد برابر کل اروپا . فقر و تنگدستی مردم معادل صد برابر اروپا .
مدیر بی کفایت صد برابر اروپا . دزدی در سطوح مدیریتی معادل صد برابر اروپا .

چند آمار جهانی هم بدم :
منابع خدادادی معادل ۱۰ درصد کل جهان و جمعیت معادل یک درصد جهان اما فقر و فلاک معادل صد برابر جهان .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
لطفا 4 برابر گرانتر کنید تا اصلا مصرف نکنیم
مهندس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
این مقایسه از اساس اشتباه است . کدام آمار را مبنای مقایسه قرار دادید ؟؟؟ آیا وجود بزرگترین متانول سازهای جهان در ایران را لحاظ کردید ؟؟؟ آیا با این مقایسه اشتباه توپ را به زمین مصرف کننده خانگی انداخته اید ؟؟؟ آیا نیم نگاهی به عدم توسعه درست میادین نفتی و گازی داشته اید ؟ آیا موضوع عقب افتادگی صنعتی ایران را در 50 سال گذشته لحاظ کردید ؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
خب که چی ؟!!!!!
مصرف سرانه انرژی رو بگو و مقایسه کن ! مدل و نوع انرژی ملاک نیست !
البته در مقایسه های علمی .
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
تکرار کردیم کشوری در دنیا به شیوه کشور ما گاز مصرف نمی کند ...آنها گاز را در نیروگاه مصرف می کنند و برق تولید می کنند و این برق را در شبکه استفاده می کنند و تمام وسایل پخت و پز ...همه برقی هستند... به همین خاطر آلودگی هوای کمتری دارند ... دیگر کسی نمیاید بگوید کشور ما بیشترین مصرف کننده گاز در جهان است ... دومی هزینه های عظیم شبکه لوله کشی گاز و نگهداری.. ایستگاههای تقویت..تقلیل فشار گاز و .... را در سطح کشور نمی دهند.. ترا بخدا گزارشهای آبکی کمتر بگذارید مجبورمان نکنید دنبال سایتی با محتوای علمی تر برویم ..ممنون
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
بله چون در اروپا بیشتر انرژی مصرفی مثل اجاقهای منازل انرژی برق هست و برق هم از طریق منابع انرژی تجدید پذیر تامین میشه با راندمان بالا. راندمان نیروگاههای برق ایران بدلیل فرسودگی و تکنولوژی قدیمی به گفته مقامات مسیول به بیست درصد هم نمیرسه
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۷
این صرفا بدلیل بدمصرفی مردم نیست.غیراستانداردبودن ساختمانها از لحاظ حفظ گرما(مثل دههاایراددیگرساختمانها) دلیل مهمتری از مصرف نادرست مردم است.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟