بین الملل تابناک: ششصد و چهل و چهار روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
روزنامه انگلیسی «ایندیپندنت» در گزارشی نوشت که «ولودمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین به زودی مجبور خواهد شد تا برای جلوگیری از تلفات بیشتر در میان نظامیان اوکراینی، بخشی از خاک این کشور را برای دستیابی به صلح با روسیه، بدهد.
این روزنامه انگلیسی اضافه کرد: «در صورتی که اوکراین این اقدام را انجام دهد به معنای شکست اوکراین، آمریکا و اروپا خواهد بود».
«اولاف شولتز» صدراعظم آلمان روز شنبه گفت که برلین به حمایت از اوکراین در جنگ با روسیه ادامه خواهد داد زیرا درگیری نظامی که در فوریه ۲۰۲۲ آغاز شد، به این زودیها خاتمه نخواهد یافت.
به گزارش خبرگزاری «آناتولی» شولتز در نشست حزب سوسیال دموکرات گفت:«این جنگ به این زودی تمام نخواهد شد. البته همه ما آرزو میکنیم که چنین باشد. به همین دلیل باید بتوانیم فشار را ادامه دهیم.»
روسیه از ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ (پنجم اسفند ماه ۱۴۰۰) بعد از به رسمیت شناختن استقلال دو جمهوری لوهانسک و دونستک از اوکراین، به این منطقه نیرو اعزام کرد و از آغاز «عملیات ویژه نظامی در اوکراین» خبر داد. روسیه هدف خود را از این اقدام، نازی زدایی اوکراین، خلع سلاح این کشور، رفع نگرانیهای امنیتی خود و اجابت درخواست کمک لوهانسک و دونستک اعلام کرده و گفته است که قصد تصرف اراضی اوکراین را ندارد.
شولتز اظهار داشت: «ما باید به اوکراین کمک کنیم .ما با منابع مالی و تسلیحاتی از اوکراین در نبرد با روسیه حمایت میکنیم.»
صدراعظم آلمان در زمینه این مورد که آیا تحریمها علیه روسیه درست است یا خیر، پاسخ داد: «بله. "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه نباید انتظار داشته باشد ما تسلیم شویم.»
آلمان پس از ایالات متحده دومین حامی اوکراین در نظر گرفته میشود و تسلیحات در مقیاس وسیع از جمله تانک ، قطعات توپخانه سنگین و سامانههای دفاع هوایی کییف را تامین کرده است.
برلین روز جمعه بسته جدیدی از کمکهای نظامی به اوکراین را اعلام کرد که شامل گلولهها، پهپادها و وسایل نقلیه نظامی است.
فایننشال تایمز نوشت این هفته میتواند نقش مهمی در آینده اوکراین داشته باشد. درحالی که غرب حمایت نامحدود از اوکراین را وعده داده است، آمریکا و اتحادیه اروپا با چالش ناشی از تامین بودجه جدید برای اوکراین دست وپنجه نرم میکنند.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین چهارشنبه گذشته در سخنرانی ویدئویی در بین رهبران گروه هفت به صراحت گفت: امید روسیه به یک چیز است: اینکه سال آینده انسجام جهان آزاد دچار فروپاشی شود. روسیه امیدوار است که آمریکا و اروپا دچار ضعف شوند و از اوکراین حمایت نکنند.
فایننشال تایمز نوشت: درخواست زلنسکی لفاظی نیست. تنها چند ساعت بعداز سخنرانی او، سنای آمریکا با تازهترین درخواست کاخ سفید برای تصویب قانونی که مجوز حمایت مالی ۶۰ میلیاردلاری به اوکراین را میدهد، مخالفت کرد. در سراسر منطقه آتلانتیک نیز، پیشنهاد کمیسیون اروپا درباره اختصاص ۵۰ میلیارد یورو بودجه برای حمایت از اوکراین در چهار سال آینده در آستانه نشست سران اتحادیه اروپا در هفته آینده و چند ماه بعد از اختلاف بین کشورهای عضو درباره نحوه تامین این بودجه در حالت معلق بسر میبرد.
بدون تصویب یکی از این بستههای مالی، امنیت مالی بلندمدت اوکراین زیر سوال خواهد بود. اگر هیچ یک تصویب نشود این کشور با آینده تاریکی مواجه خواهد شد.
فایننشال تایمز در ادامه آورده است: در لحظهای که اوکراین از تعهدات بلندمدت مالی و نظامی غرب بهعنوان سنگری در برابر تجاوزات طولانیمدت روسیه مستاصل شده است، فقدان منابع کافی از سوی دو حامی مهم آن، تردیدهایی را در اراده متحدان آمریکایی و اروپایی آن برای ادامه کمکها ایجاد کرده است.
در رابطه با اتحادیه اروپا، فقط حمایت مالی در خطر نیست. انتظار میرود این اتحادیه بهعنوان حامی یکپارچگی کییف با غرب و چشمانداز عضویت نهایی اوکراین در این اتحادیه عمل کند، اما مخالفت مجارستان مانع این کار شده است.
آنچه که اوکراین را نگران کرده این است که حمایت از این کشور- که تا پیش از این مورد توافق گسترده حزبی بود -به یک ابزار چانهزنی برای هر دو سوی آتلانتیک تبدیل شده است.
فشار مالی بر اوکراین، شدید و بیوقفه است و دولت این کشور از همه درامدهای مالیاتی خود برای پوشش دادن هزینههای دفاعی استفاده میکند که این هزینهها برابر با تقریبا نیمی از هزینههای عمومی آن است. در حالی که اوکراین تقریبا ۱۰۰ میلیارد دلار سلاح و آموزش نظامی دریافت کرده به کمک خارجی برای پرداخت خدمات دولتی و عمومی، حقوق و دستمزد و مزایا نیاز دارد. بر اساس طرح بودجه که ماه گذشته در پارلمان اوکراین تصویب شد، تامین این هزینهها شامل ۴۱ میلیارد دلار بودجه مازاد در سال آینده است.
به نوشته فایننشال تایمز، اوکراین بر روی کمک ۱۸ میلیارد دلاری از اتحادیه اروپا، ۸.۵ میلیارد دلار از آمریکا، ۵.۴ میلیارد دلار از صندوق بینالمللی پول، ۱.۵ میلیارد دلار از سایر بانکهای توسعه و ۱ میلیارد دلار از انگلیس حساب باز کردهاست و در عین حال همچنان در حال رایزنی با شرکای دیگر این کشور مانند ژاپن و کانادا است.
این رسانه افزود: اگرچه -هر اتفاقی هم که در واشنگتن یا بروکسل رخ دهد- بخشی از این پول پرداخت خواهد شد، اما کییف در ماه آینده به پول نقد نیاز دارد. اگر رایزنیهای این کشور به نتیجه نرسد و نتواند به اندازه کافی وام بگیرد، ممکن است به تامین مالی این پول توسط بانک مرکزی متوسل شود که این امر می تواند تورم فوق العاده را ایجاد کرده و ثبات مالی این کشور را در معرض خطر قرار دهد.
اقدام مجارستان برای جلوگیری از اختصاص کمک بیشتر به اوکراین، زنگ هشدار را برای این کشور به صدا در آورده است. مجارستان وعده داده بهعنوان بخشی از اهرم فشار خود بر اتحادیه اروپا برای آزادسازی دارایی بوداپست به بهانه نقض در قوانین، مانع از حمایت بیشتر از کییف شود.
فایننشال تایمز در بخشی از گزارش خود با استناد بر دادههای گردآوری شده توسط موسسه کیل، نوشت: بهطور کلی، کمکهای غرب به اوکراین در پاییز امسال به پایینترین حد خود رسید. ارزش تعهدات جدید بین ماه اوت و اکتبر (مرداد و مهر) ۸۷ درصد کمتر از مدت مشابه در سال ۲۰۲۲ بود، در حالی که تنها ۲۰ ایالت از ۴۲ ایالتی که موسسه کیل بررسی کرده، درباره ارائه بستههای کمکی جدید به اوکراین در سه ماه گذشته متعهد شدند که پایینترین سهم از زمان شروع جنگ بوده است.
این رسانه هفت روز آینده را برای آینده اوکراین حیاتی توصیف کرد و نوشت: انتظار میرود صندوق بینالمللی پول، روز یکشنبه آخرین گزارش بهروز شده خود را درباره اوکراین منتشر کرده و ابعاد موقعیت و نیازهای مالی احتمالی آن را تشریح کند.
دیپلماتهای اتحادیه اروپا نیز روز یکشنبه و در سراسر این هفته درباره توافق بر سر بسته مالی اوکراین مذاکره خواهند کرد. مقامات کاخ سفید و دموکراتها نیز همچنان امیدوار به دستیابی به توافقی درباره بودجه اوکراین هستند. آنها نگران تاثیر فوری چنین بنبستی نیستند اما شکست در کمکرسانی به کییف و تاثیر در آن در نقش رهبری آمریکا، آنها را نگران کرده است.
مارک وارنر، رئیس کمیته اطلاعات سنا، این هفته گفت: ارزیابیهای جامعه اطلاعاتی ما نشان میدهد پوتین معتقد است که اوکراین ظرف چند ماه بدون حمایت مجدد آمریکا سقوط خواهد کرد. چرا در این برهه، باید به پوتین ثابت کنیم که درست میگوید؟
مایکل بنت سناتور دموکرات از ایالت کلرادو نیز در بیانیهای به فایننشال تایمز گفت: ما نمیتوانیم اجازه دهیم که اختلال در سالن کنگره ، مانع از انجام تعهدات اخلاقی آمریکا برای تامین مالی اوکراین شود. اگر نتوانیم دستبه کار شویم، این پیامی وحشتناک به پوتین ارسال خواهد کرد.
فایننشال تایمز درپایان نوشت: در حالی که اوکراین وارد دومین زمستان متوالی میشود و روسیه در حال استفاده از یک انبار موشکی بزرگ برای هدف قرار دادن زیرساختهای انرژی و گرمایش حیاتی این کشور است، ناکامی غرب در حفظ خطوط حیاتی مالی، ضربه سنگینی به روحیه سربازان اوکراینی است.
حمله موشکی روسیه به تاسیسات ساخت تسلیحات اوکراین
وزارت دفاع روسیه روز شنبه اعلام کرد که ارتش این کشور حملهای ترکیبی به سایتهای تولید توپخانه موسوم به «MLRS» (سامانههای موشک پرتاب چندگانه) اوکراین انجام داده است.
در بیانیه این وزاتخانه آمده است: نیروهای مسلح روسیه با تسلیحات هدایتشونده دقیق هوابرد حملهای ترکیبی را بر روی سایتهای تولید مهمات سامانههای راکت پرتاب چندگانه «اولها» (Olha) و «گراد» (Grad) و موشکهای عملیاتی تاکتیکی «گروم» (Grom) اوکراین انجام دادند.
این بیانیه با اعلام اینکه روسیه در این حملات موفق شد به «تمام اهداف نظامی خود دست یابد، افزود: با این وجود نیروهای روسیه همچنان به حملات خود به مواضع نیروهای اوکراینی و سایتهای تولید مهمات با «سلاحهای دقیق» ادامه میدهند.
وزارت دفاع روسیه همچنین اعلام کرد که نیروهای این کشور پنج حمله نظامیان اوکراینی را منطقه دونتسک دفع کردند و ارتش اوکراین در ۲۴ ساعت گذشته ۲۰۰ نیروی خود را در این منطقه از دست داد.
در منطقه کراسنی لیمان نیز تلفات نیروهای اوکراینی به ۱۵۵ سرباز طی ۲۴ ساعت گذشته رسید.
این وزارتخانه همچنین اعلام کرد که «تلفات دشمن در منطقه کوپیانسک در یک روز گذشته به ۱۰۵ نفر رسیده است.»
وال استریت ژورنال: ضدحمله بعدی اوکراین شاید سال ۲۰۲۵
وال استریت ژورنال در گزارشی با بررسی وضعیت نیروهای مسلح اوکراین در میدان نبرد مقابل روسیه و وجود مولفههای داخلی و خارجی دیگر، انجام یک ضدحمله گسترده توسط این کشور را تا سال ۲۰۲۵ بعید دانست.
به گزارش این روزنامه آمریکایی، بعید است اوکراین بتواند تا سال ۲۰۲۵ یک ضدحمله بزرگ دیگر علیه روسیه انجام دهد.
بر اساس گزارش این روزنامه پرشمارگان آمریکایی، اوکراین چنانچه بتواند تا پایان سال آینده میلادی در برابر روسیه دوام آورد، می تواند در سال ۲۰۲۵ ابتکار عمل را در میدان نبرد بهدست بگیرد.
وال استریت ژورنال در این مطلب با تجزیه و تحلیل مشکلاتی که اوکراین باید در میدان نبرد مقابل روسیه با آن دستوپنجه نرم کند، نوشت: کییف که از یک سو با تردید غرب برای تداوم حمایت اقتصادی و نظامی مواجه شده، از سوی دیگر با موجی از ناامیدی فزاینده همراه با شکافهای سیاسی داخلی روبرو است.
از همینرو برخی دیپلماتهای غربی و استراتژیستهای نظامی در گفتوگو با این روزنامه تاکید کردند که نیروهای مسلح اوکراین برای بهبود وضعیت خود به زمان نیاز دارند و لذا انجام یک ضدحمله گسترده تا سال ۲۰۲۵ را بعید دانستند.
ولودمیر زلنسکی رئیسجمهوری اوکراین در تاریخ ۲۹ نوامبر ۲۰۲۳ (۸ آذر) دستور ساخت یک شبکه گسترده از استحکامات نظامی را برای کمک به سربازان در حفظ خط مقدم داد که به نوشته این روزنامه نشانگر تغییر چشمگیر رویکرد کییف در جنگ مقابل روسیه است.
به عقیده نویسنده این مطلب، تصمیم جدید زلنسکی نشان داد که قابلیتهای کییف برای بازپس گیری بخش زیادی از قلمرو خود زیر سوال رفته و این امر بهویژه با تقویت قوای روسیه در میدان جنگ و عرصه دیپلماتیک به دستور ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری این کشور قابل تامل است.
دیمیتری کولبا وزیر امورخارجه اوکراین در همین زمینه به وال استریت ژورنال گفت: هرگونه توقف در جنگ این امکان را برای مسکو فراهم میکند تا با تجدید قوا دوباره سازماندهی نماید و برای عملیات تهاجمی در مقیاس بزرگ آماده شود.
این روزنامه در بخش دیگری از مطلب خود خاطرنشان کردهاست که سال ۲۰۲۴ سال بهبودی ارتش اوکراین خواهد بود. لذا چنانچه کییف همراه با متحدانش بتوانند بر مشکلات کنونی غلبه کرده و به تامین نیرو ادامه دهد، میتواند برای سال ۲۰۲۵ آماده یک ضدحمله گسترده بهمنظور بازپس گیری سرزمینهای اشغالی باشد. اما برای این کار باید در گام نخست نیروهای روسیه را متوقف کند، به متحدان خود زمان لازم را برای آموزش نیروهای بیشتر اوکراینی بدهد تا آنها قادر به تولید تسلیحات بیشتر و پرکردن زرادخانههای اوکراین باشند.
وال استریت ژورنال در پایان نتیجهگیری کرده است که متحدان ناتو نیز امیدوارند در مقابل تلاشهای روسیه برای درهم شکستن دفاع اوکراین نتیجه ندهد، منابع آن (هم نیروی انسانی و هم مهمات) کاهش یابد و خود این ائتلاف نظامی بتواند چشم انداز بهتری به اوکراین برای یک راهبرد ابتکارآمیز ارائه دهد.