بین الملل تابناک: اعلام شکایت رسمی عراق به شورای امنیت و سازمان ملل، ادعای جدید گروسی درباره برنامه هستهای ایران، نامه ایران به شورای امنیت درباره حملات سپاه در سوریه و عراق، واکنش سازمان ملل به حملات سپاه در سوریه و عراق و پرواز هفت ساعته توپولوفهای راهبردی روسیه بر فراز دریای ژاپن، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اعلام شکایت رسمی عراق به شورای امنیت و سازمان ملل
بامداد چهارشنبه، وزارت خارجه عراق خبر داد که شکایت رسمی علیه ایران را به سازمان ملل و شورای امنیت ارائه داده است.
این وزارتخانه در بیانیهای اظهار داشت که حملات موشکی اخیر به اربیل، نقض آشکار حاکمیت و تمامیت ارضی، و به خطر انداختن جان شهروندان عراق است.
به نوشته وبگاه شبکه «المیادین»، بغداد توضیح داد با ارسال دو نامه مشابه به دبیرکل سازمان ملل متحد و رئیس شورای امنیت از طریق نمایندگی دائم عراق در نیویورک، این شکایت را اعلام وصول کرده است.
بامداد سهشنبه بود که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در اطلاعیهای از نابودی مقرهای جاسوسی و تجمع گروهکهای تروریستی ضد ایرانی در منطقه با موشکهای بالستیک در نیمهشب خبر داد.
ادعای جدید گروسی درباره برنامه هسته ای ایران
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی رافائل گروسی در مصاحبه با وبگاه «نشنالنیوز» گفته است که ایران به سرعت در حال غنیسازی اورانیوم است اما «ما نمیگوییم که سلاح دارد.»
گروسی با متهم کردن ایران به ایجاد مانع در مسیر بازرسیهای آژانس گفت: ایران تنها کشور غیرتسلیحات هستهای است که در سطح بسیار بالا در حال غنیسازی اورانیوم بوده و بسیار به سطح تسلیحات (هستهای) نزدیک است.
وی سپس تأکید کرد: «میگویم این کار حساسی است...باید از قوانین پیروی کنید.»
اوایل ماه جاری میلادی، آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش محرمانه خود به اعضای این سازمان گفته بود که ایران تولید اورانیوم با غنای بالای خود را افزایش داده و تصمیم خود برای کاهش غنی سازی که از اواسط سال ۲۰۲۳ آغاز شده بود را معکوس کرده است.
گروسی به نشنال نیوز گفت: «ایران بخشی از پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای است. آنها باید به این تعهد خود پایبند باشند و ایران باید اقدامات بیشتری در مقایسه با آنچه انجام میدهد، انجام دهد.»
پیش از این، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در واکنش اظهارات رافائل گروسی گفته بود که از مدیرکل انتظار میرود با رعایت بیطرفی و حفظ حرفهایگری، در مصاحبههای خود به نحوی صحبت کند که بیطرفی او و جایگاه مستقل مدیرکل آژانس زیر سؤال نرود.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ادامه تأکید کرد که مسیر گفتوگوها با ایران همچنان باز است؛ اما در ادامه در خصوص ادعای مانعتراشی ایران در مسیر بازرسیها گفت: این قطعاً در تضاد با روح کار ماست. بسیار بسیار غیرسازنده است.
نامه ایران به شورای امنیت درباره حملات سپاه در سوریه و عراق
ایران در نامه ای به شورای امنیت در خصوص حمله به مواضع تروریستها در سوریه و عراق اعلام کرد: ایران حقوق ذاتی خود را که توسط قوانین بینالمللی به رسمیت شناخته شده است، برای حفاظت از حاکمیت، امنیت ملی و شهروندان خود در برابر هرگونه تهدید یا حمله، تکرار میکند.
۲. عملیات ضد تروریسم ایران در واکنش به حملات دلخراش تروریستی اخیر در کرمان که منجر به شهادت بیش از ۱۰۰ غیرنظامی بی گناه از جمله کودکان و زنان و مجروح شدن بسیاری دیگر شده بود و گروههای تروریستی مرتبط با داعش، مسئولیت آن را بر عهده گرفته بودند، انجام شد. خوشبختانه حملات مذموم تروریستی در کرمان با محکومیت شدید و متفق القول اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد مواجه شد.
۳. عملیات ضد تروریستی جمهوری اسلامی ایران ضروری و متناسب با هدف قرار دادن دقیق پایگاه های گروه های تروریستی و رعایت کامل تعهدات بین المللی ایران به ویژه حقوق بشردوستانه بین المللی انجام گرفته است.
۴. جمهوری اسلامی ایران بار دیگر بر تعهد تزلزل ناپذیر خود به احترام کامل به حاکمیت ملی، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی جمهوری عراق و جمهوری عربی سوریه تاکید می کند. جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از اعضای مسئول سازمان ملل متحد، بر پایبندی خود به اهداف و اصول منشور ملل متحد تاکید می کند. علاوه بر این، ایران حقوق ذاتی خود را که توسط قوانین بینالمللی به رسمیت شناخته شده است، برای حفاظت از حاکمیت، امنیت ملی و شهروندان خود در برابر هرگونه تهدید یا حمله، تکرار میکند. این تعهد نشان دهنده عزم ایران برای حفظ منافع خود و حفظ صلح و امنیت در داخل مرزهای خود است.
موجب امتنان خواهد بود چنانچه مکاتبه حاضر بهعنوان سند شورای امنیت ثبت و توزیع گردد.»
واکنش سازمان ملل به حملات سپاه در سوریه و عراق
استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل، روز سه شنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران گفت: شورای امنیت امروز (سه شنبه به وقت محلی) جلسه ای پشت درهای بسته درباره یمن برگزار کرد.
سخنگوی سازمان ملل گفت که هانس گراندبرگ، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن به اعضای شورای امنیت در خصوص گفتوگوهای خود با تمام طرف ها با توجه به تحولات در دریای سرخ و پیشرفت به دست آمده در راستای نقشه راه سازمان ملل در منطقه توضیح داد.
دوجاریک افزود: گراندبرگ اوایل امروز با علی اصغر خاجی، مشاور ارشد وزیرخارجه ایران گفتوگو کرد و در این گفتوگو بر نیاز به حفظ محیط برای انجام گفتوگوی سازنده و ادامه تلاش ها در راستای صلح در یمن تاکید کرد.
سخنگوی سازمان ملل همچنین درباره وضعیت دریای سرخ گفت: ما بسیار نگران ادامه حملات به کشتی ها هستیم و از آنها می خواهیم به قطعنامه ۲۷۲۲ شورای امنیت که خواهان توقف حملات است، احترام بگذارند.
دوجاریک در پاسخ به سوالی درباره واکنش سازمان ملل به حملات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به محل تجمع فرماندهان جنایت اخیر تروریستی در کرمان و راسک در سوریه و نیز مقر جاسوسی رژیم اسرائیل در اقلیم کردستان با موشکهای بالستیک گفت: ما بسیار نگران حملات موشکی هستیم که سپاه مسئولیت آنها را بر عهده گرفته است.
سخنگوی سازمان ملل تصریح کرد: ما خواهان نهایت خویشتنداری و پرهیز از هر گونه تشدید بیشتر در منطقه هستیم که وضعیت آن بسیار شکننده است و می تواند منجر به اشتباه محاسباتی با عواقب بدتر شود.
دوجاریک گفت: دبیرکل سازمان ملل تاکید میکند که تمام نگرانی های امنیتی میان ایران و عراق باید مسالمت آمیز و از طریق گفتوگو در راستای احترام به حاکمیت ارضی و روابط حسنه همسایگی، حل شود.
پرواز هفت ساعته توپولوفهای راهبردی روسیه بر فراز دریای ژاپن
وزارت دفاع روسیه روز سهشنبه اعلام کرد که دو فروند بمبافکن راهبردی روسی از نوع «توپولوف» بر فراز «دریای ژاپن» پرواز کردند.
به گزارش خبرگزاری«آناتولی» وزارت دفاع روسیه اعلام کرده که این پرواز آموزشی هفت ساعته بر فراز آبهای بیطرف دریای ژاپن انجام شد.
روسیه حتی در زمان نبرد با اوکراین به انجام منظم پرواز بمب افکنهای راهبردی به عنوان نمایش قدرت به همسایگان خود در خاور دور ادامه میدهد. روسیه چندی قبل نیز گشتزنی مشترک با چین بر فراز دریای ژاپن و دریای چین شرقی انجام داد.
در این بیانیه آمده است که جنگندههای «سوخو-۳۵» و «سوخو-۳۰» نیز در این ماموریت حضور داشتند و این پروازها بر اساس قوانین هوانوردی بینالمللی انجام شد.
روسیه و ژاپن هنوز معاهدهای برای پایان دادن به خصومتهای جنگ جهانی دوم منعقد نکردهاند. اختلاف ارضی قدیمی بین دو کشور شامل زنجیرهای از جزایر در اقیانوس آرام است که در ژاپن به عنوان «سرزمینهای شمالی» و در روسیه به عنوان «کوریل جنوبی» شناخته میشوند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.