بین الملل تابناک: هفتصد و یازدهمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
معاون رئیسجمهوری آمریکا اعلام کرد که واشنگتن آماده است تا از اوکراین در جنگ با روسیه «تا هر زمانی که طول بکشد» حمایت کند و برای اطمینان از پرداخت خسارت مسکو به کییف، اقداماتی انجام میدهد.
کاملا هریس روز شنبه در نشست خبری مشترک با ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهوری اوکراین در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: به تلاشهای خود برای تضمین صلح عادلانه و پایدار ادامه خواهیم داد و برای اطمینان از پرداخت خسارت روسیه به اوکراین اقدام خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه «ما تا زمانی که طول بکشد با شما [اوکراین] خواهیم بود»، اظهار داشت: من و رئیسجمهوری آمریکا به اقدامات لازم برای تامین منابع و سلاحهای مورد نیاز شما برای موفقیت [در جنگ با روسیه] ادامه خواهیم داد.
اظهارات وی در حالی بیان می شود که لایحه کمک نظامی دولت بایدن به کییف به ارزش ۶۰ میلیارد دلار، در کنگره آمریکا متوقف شده است.
دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی گفت ائتلاف تحت امرش دچار «مشکلات جدی» شده است.
«ینس استولتنبرگ»، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در سخنرانی در کنفرانس امنیتی مونیخ اظهار کرد که در این ائتلاف «مشکلاتی جدی» وجود دارد.
او در ادامه این سخنرانی گفت: «ما هم اکنون توجه زیادی را به موضوع افزایش تولید نظامی معطوف کردهایم.»
استولتنبرگ گفت: «کارخانههای جدیدی در دست ساخت هستند و تولید رو به افزایش است اما لازم است که فورا اقدامات بیشتری صورت بگیرد.»
دبیرکل ائتلاف ناتو در حالی این سخنرانی را مطرح کرد که رسانهها و مقامهای غربی به دلیل تشدید روند شکستهای اوکراین در میدان نبرد با روسیه و معطل بودن دهها میلیارد دلار کمک درخواستی دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا برای کییف در کنگره، زنگ خطر را به صدا در آوردهاند.
رئیس کمیسیون اروپا از ایجاد یک راهبرد نظامی در بین کشورهای اروپایی خبر داد و از آمریکا به دلیل توقف لایحه حمایت از اوکراین در کنگره ایالات متحده انتقاد کرد.
اورسولا فون درلاین روز شنبه در کنفرانس امنیتی مونیخ از تصویب طرحی در کمیسیون اروپا برای راهبرد صنعتی نظامی در کشورهای عضو این اتحادیه خبر داد.
قرار است طی سه هفته آینده این طرح بین کشورهای عضو این اتحادیه ارائه و دفتری برای نوآوری نظامی در اوکراین افتتاح شود.
فون در لاین اظهارداشت: اروپا باید پایگاه صنعتی خود را افزایش دهد. هرچند من خودم فراتر از مرزهای اروپا فکر میکنم و خودم را به عنوان یک فرا آتلانتیک معرفی میکنم (آنسوی اقیانوس اطلس) ولی در عین حال باید اروپای قوی بسازیم و برای این کار همه کشورها باید همکاری کنند.
وی گفت: برای اجرای این طرح نیاز به افزایش هزینههای نظامی از سوی کشورهای عضو اتحادیه اروپا وجود دارد و همه کشورها باید بر اساس توافقنامههای مشترک و قابلیت همکاری بهتر بین نیروهای مسلح اروپا از بودجههای ملی خود برای این طرح مشترک هزینه کنند.
فون در لاین در ادامه لفاظیهای غیرسازنده خود علیه تهران، ادعا کرد که روسیه با کمک سلاحهای ایران و کره شمالی مردم اوکراین را هدف قرار میدهد و ما نیز باید کییف را در برنامههای نظامی اروپا مشارکت دهیم.
رئیس کمیسیون اروپا از ایالات متحده خواست همچنان به حمایت از اوکراین ادامه دهد و لایحه متوقف شده در کنگره را به جریان بیندازد چراکه این مسئله به نفع خود آمریکاست.
وی کمک ایالات متحده به اوکراین را نمادی از دموکراسی در مقابل دشمنان خودکامه ارزیابی کرد.
رئیس جمهوری اوکراین بار دیگر درخواست تداوم ارسال کمکهای جهانی به کییف را تکرار کرد و هشدار داد: عواقب پیروزی روسیه فراتر از مرزهای اوکراین خواهد بود.
ولودیمیر زلنسکی روز شنبه در کنفرانس امنیتی مونیخ ضمن انتقاد از توقف لایحه کمک های ایالات متحده به اوکراین در کنگره آمریکا، گفت: سناتورهای آمریکایی و رهبران جهان باید درک کنند که پیروزی روسیه در اوکراین عواقبی فراتر از مرزهای این کشور خواهد داشت.
وی خواستار احیای نظم جهانی مبتنی بر قوانین شد و جنگ روسیه را علیه کشورش، جنگ علیه هرگونه قاعده و قانونی توصیف کرد.
زلنسکی در مقابل رهبرانی از سراسر جهان با بیان اینکه ۷۲۴ روز است که اوکراین در مقابل روسیه مقاومت کرده است، گفت که کشورش در حال حاضر نیاز به دریافت سلاحهای سنگین و دوربرد دارد.
رئیس جمهوری اوکراین همچنین با اشاره به مرگ الکسی ناوالنی رهبر اپوزوسیون روسیه، این حادثه را «قسمت دیگری از تاریخ طولانی کرملین برای از بین بردن مخالفان ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه» ارزیابی و اضافه کرد: این اتفاق پیام مستقیمی برای همه حاضران در کنفرانس امنیتی مونیخ است.
وی گفت: هیچکس نیست که جنگ جاری در اروپا برایش تهدیدی نداشته باشد. این جنگ چیزی فراتر از جایگاه اوکراین یا کل اروپا در جهان است.
دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) از آمریکا خواست به وعده خود مبنی بر حمایت از اوکراین عمل کند.
ینس استولتنبرگ روز شنبه در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: یک نیاز مهم و فوری برای آمریکا وجود دارد تا در زمینه بسته کمک به اوکراین تصمیم گیری کند زیرا آنها به چنین حمایتی نیاز دارند. بنابراین اکنون برعهده واشنگتن است که به آنچه وعده داده عمل کند.
دبیرکل ناتو اضافه کرد: صحبت از بازدارندگی هسته ای بالقوه اروپا که شامل آمریکا نمی شود «کمک کننده» نیست.
وی افزود: هر گونه زیر سوال بردن بازدارندگی هسته ای کنونی ناتو، این ائتلاف را در شرایطی که ما به یک بازدارندگی معتبر و واقعی نیاز داریم، تضعیف می کند.
برخی از سیاستمداران اروپایی در هفته های اخیر توسعه بازدارندگی هسته ای این قاره به منظور وابستگی کمتر به آمریکا را مطرح کرده اند.
درخواست استولتنبرگ از آمریکا برای عمل به وعده های خود در قبال اوکراین، همزمان با مسدود شدن بسته کمک نظامی واشنگتن به کییف به ارزش ۶۰ میلیارد دلار در کنگره آمریکا مطرح شده است.
صدراعظم آلمان در پاسخ به این سوال که «آیا دولت متبوعش موشک تاروس را در اختیار اوکراین قرار میدهد»، گفت: برلین هر کاری برای کمک به دفاع اوکراین از خود انجام میدهد و تصمیمها در زمان مقتضی اتخاذ میشود.
اولاف شولتس روز شنبه در کنفرانس امنیتی مونیخ با ابراز نگرانی از توانایی اروپا برای دفاع از خود اظهار داشت: اروپا باید صرف نظر از این که چه کسی در انتخابات آینده ریاست جمهوری آمریکا پیروز می شود و نتیجه جنگ اوکراین [چه می شود]، خود را از لحاظ دفاعی تقویت کند.
دونالد ترامپ رئیس جهوری پیشین آمریکا گفته است که اگر در انتخابات ۲۰۲۴ ریاست جمهوری ایالات متحده پیروز شود از متحدان سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) که نتوانسته اند به اندازه کافی برای این ائتلاف هزینه کنند، دفاع نخواهد کرد و به روسیه اجازه می دهد هر بلایی که می خواهد بر سر آنها بیاورد. از طرف دیگر جمهوریخواهان حامی ترامپ در کنگره مانع کمک های دفاعی به اوکراین شده اند.
صدراعظم آلمان در دومین روز این کنفرانس که «داووس در حوزه دفاعی» نام گرفته است، گفت: ما اروپایی ها باید در حال و آینده مراقب امنیت خود باشیم. آلمان به عنون بزرگترین اقتصاد اروپا هزینه های دفاعی را به میزان ۲ درصد تولید ناخلاص داخلی خود افزایش داده است و به این هدف پایبند خواهد بود.
وی اضافه کرد: آلمان با متحدان فرانسوی و انگلیسی خود درباره توسعه تسلیحات با دقت بالا و اطمینان از راهبرد بازدارندگی، مذاکره می کند.
شولتس از اظهارات ترامپ درباره ناتو انتقاد کرد و گفت: هرگونه نسبی سازی ماده دفاعی این ائتلاف نظامی تنها در خدمت افرادی مانند ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه خواهد بود که قصد دارند ما را ضعیف کنند.
صدراعظم آلمان همچنین در این کنفرانس تاکید کرد که از (رژیم) اسرائیل می خواهد از قوانین بین المللی در درگیری غزه تبعیت کند و جبهه جنگ دومی را در مرز شمالی خود با لبنان باز نکند.
شولتس در ادامه اظهارات مغرضانه و غیرسازنده خود علیه تهران، مدعی شد که ایران نباید از این درگیری ها برای گسترش نفوذ خود [در منطقه] استفاده کند.
نشست سالانه سه روزه مونیخ با حضور سیاستمداران، دیپلمات ها و مقامات نظامی در حالی برگزار می شود که نگرانی ها در اروپا در خصوص تعهد آمریکا در قبال کمک به اوکراین و دفاع از متحدان دیگر تشدید شده است.
حملات شدید روسیه به اوکراین با موشک های کره شمالی
اوکراین مدعی شد که روسیه در هفتههای گذشته ۲۴ موشک بالستیک کره شمالی را به این کشور اروپایی شلیک کرد؛ اما در دقت این موشکها تردید وجود دارد.
آندری کوستین، دادستان کل اوکراین جمعه اعلام کرد، ارزیابیهای اولیه نشان میدهد که تنها ۲ موشک که به سمت یک پالایشگاه نفت و یک پایگاه هوایی شلیک شده بودند، به هدف اصابت کردند.
وی با بیان اینکه «دقت این موشکها زیر سوال است» افزود: این ۲۴ موشک دست کم ۱۴ غیرنظامی را کشته و ۷۰ تن دیگر را زخمی کردند.
میخائیلو پودولیاک مشاور ریاست جمهوری اوکراین اواسط دی ماه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: دیگر هیچ چیزی کتمان نمیشود. فدراسیون روسیه در بخش دیگری از جنگ نسلکشی، برای نخستین بار با موشکهایی که از کره شمالی دریافت کرده است، به قلمرو اوکراین شلیک کرد.
وی شواهدی برای اثبات ادعای خود مطرح نکرد. پیش از این، فرماندار منطقه خارکیف در شمال شرق اوکراین گفته بود، مسکو با موشکهایی که ساخت روسیه نیست، به این منطقه حمله کرده است.
جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت: نیروهای روسیه در ۳۰ دسامبر ۲۰۲۳ و ۲ ژانویه ۲۰۲۴ موشکهای بالستیک کره شمالی را به سمت اوکراین پرتاب کردند.
رویترز از محل برخورد موشکی به خارکیف در دوم ژانویه فیلمی تهیه و آن را بررسی کرد. «یوست اولیمانس» محقق هلندی درباره این ویدئو گفت بقایای موشک نشان میدهد که این سلاح متعلق به کره شمالی بوده است.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا، جوسپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزرای خارجه ۴۷ کشور دیگر دی ماه در بیانیه مشترکی گفتند که انتقال موشک از کره شمالی به روسیه را «به شدیدترین وجه» محکوم میکنند.
این کشورها از مسکو و پیونگ یانگ خواستند از قطعنامههای شورای امنیت تبعیت کرده و «فورا به همه فعالیتهای ناقض این تحریمها پایان دهند.»
ادعای مقام آمریکایی در مورد هزینههای روسیه در جنگ اوکراین
یک مقام ارشد نظامی آمریکا مدعی شد، روسیه احتمالا در عملیات نظامی در اوکراین ۲۱۱ میلیارد دلار برای تجهیز، استقرار و نگهداری نیروهای خود در اوکراین هزینه کرده است.
خبرگزاری رویترز به نقل از این مقام آمریکایی افزود: مسکو همچنین بیش از ۱۰ میلیارد دلار به دلیل لغو یا تعویق فروش سلاح ضرر کرده است.
این مقام آمریکایی -که خواست نامش فاش نشود- به خبرنگاران گفت: «فکر نمی کنم تاکنون چندان درباره هزینه هایی که روسیه در این جنگ متحمل شده و همچنان متحمل می شود، صحبت کرده باشیم. این جنگ برای روسیه ۱.۳ تریلیون دلار در رشد اقتصادی پیش بینی شده تا سال ۲۰۲۶ هزینه داشته و حدود ۳۱۵ هزار سرباز روسی تاکنون کشته شده یا زخمی شده اند.»
رویترز نوشت: جزییات هزینه جنگ تقریبا دو ساله روسیه در مسکو در حالی منتشر شده که دولت جو بایدن تلاش می کند اعضای مجلس نمایندگان آمریکا را مجبور به پذیرش ۹۵ میلیارد دلار بسته کمک امنیتی بین المللی به اوکراین، (رژیم) اسرائیل و تایوان کند.
مایک جانسون رئیس مجلس نمایندگان آمریکا اخیرا خاطرنشان کرد که طرحی فوری برای اجازه به این مجلس برای رای گیری درباره بسته کمک را مدنظر ندارد.
رهبری اوکراین این حمایت مالی را برای ادامه جنگ خود ضروری قلمداد می کند و مقام دفاعی آمریکای مذکور در این زمینه مدعی شد که بدون بودجه بیشتر، نمی توانیم هزینه های دفاع هوایی اوکراین تامین کنیم.
مقام آمریکایی همچنین مدعی شد به عنوان بخش دیگری از هزینه هایی که روسیه در این جنگ متقبل شده است، اوکراین دست کم ۲۰ کشتی بزرگ و کوچک و یک تانکر حامل پرچم روسیه را در دریای سیاه منهدم کرده یا به آنها آسیب رسانده است.
پنتاگون: سایه شکستهای فراوان بر سر ارتش اوکراین افتاده است
پنتاگون زنگ خطر را درخصوص شکستهای نظامی متعدد اوکراین به صدا درآورده و خواستار تصویب میلیاردها دلار کمک برای این کشور از سوی واشنگتن شد.
در حالی که رسانهها از عقب نشینی ارتش اوکراین از شهر کوچک آودیوکا در شرق این کشور بعد از ماهها محاصره توسط روسیه خبر دادند، یک مقام ارشد پنتاگون با استناد به وخامت اوضاع برای کییف در آودیوکا گفت که دولت اوکراین با فوریت نیازمند میلیاردها دلار کمک بیشتر از سوی آمریکاست.
به نوشته پایگاه «راشاتودی»، مجلس سنای آمریکا چند روز پیش بعد از ماهها مناقشه و بنبست، بسته بودجه درخواستی جو بایدن، رئیس جمهور این کشور به ارزش ۹۵ میلیارد دلار را که شامل ۶۱ میلیارد کمک جدید برای ارتش اوکراین میشد، تصویب کرد.
با این وجود این بسته که شامل کمکهایی برای تایوان و رژیم صهیونیستی نیز هست در مجلس نمایندگان آمریکا به رای گذاشته نشده و این مجلس تا ۲۸ فوریه ۲۰۲۴ به تعطیلی رفته است.
یک مقام ارشد پنتاگون که نامش را فاش نساخت، گفت: «مطمئنا ما شاهدیم که اوکراین در حال کمبود پیدا کردن در زمینه اقلام حیاتی به ویژه مهمات است. اگر ما این بودجه مکمل را دریافت نکنیم این وضعیت پیامآور اتفاقات ناگوار بعدی است.»
این مقام اضافه کرد، اوکراین بدون دریافت این پول هیچ شانسی در مقابل ارتش «برتر» روسیه نخواهد داشت و «ما همچنین با درگیر شدن مواضع متعدد دیگر در خط مقدم جنگ با کمبود مهمات حیاتی و اقلام لازم مواجه میشویم.»