بین الملل تابناک: هفتصد و هفدهمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل روز جمعه به وقت محلی اعلام کرد: «علیرغم اینکه هیچ محدودیت قانونی برای فروش موشک های بالستیک وجود ندارد، ایران از نظر اخلاقی موظف است از معاملات تسلیحاتی در طول درگیری روسیه و اوکراین برای جلوگیری از دامن زدن به جنگ خودداری کند و این بر اساس پایبندی ایران به قوانین بین المللی و منشور سازمان ملل است.»
خبرگزاری انگلیسی رویترز در اوایل این هفته در گزارشی ادعا کرد که ایران تعداد زیادی موشک بالستیک قدرتمند زمین به زمین را به روسیه ارائه کرده است که این امر همکاری نظامی بین دو کشور تحت تحریم های آمریکا را عمیق تر می کند.این ادعا در حالی است که آمریکا هنوز تایید نکرده است که ایران موشک بالستیک به روسیه منتقل کرده باشد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، جان کربی سخنگو و هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا روز پنجشنبه به وقت محلی به خبرنگاران گفت: «در پاسخ به حمایت مداوم ایران از جنگ بی رحمانه روسیه، در روزهای آینده تحریمهای بیشتری را علیه ایران اعمال خواهیم کرد و در صورت فروش موشکهای بالستیک ایران به روسیه، آمادهایم بیشتر از این پیش برویم.»
کربی گفت: «ایران بلاعوض به روسیه کمک نمی کند. روسیه در ازای کمک های ایران، همکاری دفاعی بی سابقه ای را به تهران ارائه کرده است. بنابراین در مجموع ایران به دنبال میلیاردها دلار تجهیزات نظامی از روسیه است.»
هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید ۱۴ دی ماه نیز به خبرنگاران گفت: نیروهای روسیه در ۳۰ دسامبر ۲۰۲۳ و ۲ ژانویه ۲۰۲۴ موشکهای بالستیک کره شمالی را به سمت اوکراین پرتاب کردند و ایالات متحده این موضوع را با شورای امنیت سازمان ملل متحد در میان خواهد گذاشت.
این سخنگوی دولت جو بایدن در تداوم هراس آمریکا از همکاری ایران و روسیه پس از ماجراهای پهپادی، ادعای موشک های بالستیک کوتاه برد را در سال جدید میلادی (۲۰۲۴) مطرح کرد اما در عین حال گفت: درحال حاضر ما معتقدیم ایران موشک های بالستیک کوتاه برد به روسیه ارائه نکرده است اما مذاکره کنندگان روس درحال پیشبرد این امر هستند.
کربی ادعا کرد: بر اساس گزارشها، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در سپتامبر ۲۰۲۳ میزبان سرگئی شایگو وزیر دفاع روسیه بود که موشک های بالستیک کوتاه برد خود از جمله ابابیل و دیگر سیستم های موشکی را به نمایش گذاشت. این اولین نمایش عمومی موشک بالستیک ایران به یک مقام ارشد روس از سال ۲۰۲۲ است.
این سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در ادامه مدعی شد: ما ارزیابی می کنیم که روسیه به دنبال خرید موشک از ایران است.
وزارت خارجه روسیه امروز (جمعه) اعلام کرد تحریمهای اتحادیه اروپا علیه مسکو غیرقانونی بوده و امتیازها و حقوق حقوقی شورای امنیت سازمان ملل متحد را تضعیف میکند.
در بیانیه وزارت خارجه روسیه آمده است: در ۲۳ فوریه کشورهای عضو اتحادیه اروپا ۱۳ بسته تحریمی وضع کردند. ما این قبیل اقدامات اتحادیه اروپا را غیرقانونی و تضعیفکننده اختیارات حقوقی بینالمللی شورای امنیت سازمان ملل میدانیم.
این تحریمها در حالی وضع میشوند که به اذعان تحلیلگران غربی، تحریمهایی که غرب از آغاز جنگ اوکراین علیه روسیه وضع کرده تاثیر چندانی بر توانایی این کشور در ادامه جنگ نداشته است.
بر اساس این بیانیه، روسیه در اقدامی متقابل افراد جدیدی را به فهرست اشخاصی که اجازه ورود به روسیه را ندارند، اضافه خواهد کرد.
به گزارش اسپوتنیک، در این بیانیه آمده است: در پاسخ به این اقدامات غیردوستانه، روسیه فهرست نمایندگان نهادهای اروپایی و کشورهای اتحادیه اروپا را که اجازه ورود به روسیه ندارند، به میزان چشمگیری گسترش خواهد داد.
مجریان قانون اتحادیه اروپا، گروههای تجاری، شهروندان اتحادیه اروپا که از نظر نظامی به اوکراین کمک میکنند و همچنین اروپاییهایی که مقامات روسیه را در پی جنگ اوکراین با برگزاری دادگاه و مصادره اموال تحت پیگرد قرار میدهند، در فهرست تحریمهای روسیه قرار خواهند داشت.
فرانسه دوشنبه هفته آینده میزبان کنفرانسی بین المللی با موضوع اوکراین با حضور سران اروپایی خواهد بود.
خبرگزاری فرانسه با انتشار این خبر افزود: دفتر رئیس جمهوری فرانسه اعلام کرد «امانوئل مکرون» دوشنبه آتی میزبان کنفرانس بین المللی در حمایت از اوکراین خواهد بود.
بنابراین گزارش دفتر مکرون دراین باره اعلام کرد: از آنجایی که تهاجم روسیه به اوکراین وارد سومین سال خود می شود، رهبران و وزرای اروپایی به این نشست دعوت شده اند تا ابزارهای موجود برای تقویت همکاری شرکا در حمایت از اوکراین را مورد بررسی قرار دهند.
این گزارش می افزاید «آندری دودا» (Andrzej Duda) رئیس جمهور لهستان ضمن اعلام حضور دراین نشست ؛ گفت که در مورد پیشنهادات جدید راه حل و کمک به اوکراین به بحث خواهند پرداخت.
جو بایدن از مجلس نمایندگان خواست تا لایحه دو حزبی مکمل امنیت ملی را تصویب کنند، «قبل از اینکه خیلی دیر شود.»
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در پیام خود به مناسبت دومین سالگرد جنگ اوکراین نوشته است: نمایندگان باید لایحه مکمل امنیت ملی را تصویب کنند، قبل از اینکه خیلی دیر شود. این لایحه کمکهای مالی به اوکراین و همچنین تقویت پایگاه دفاعی ایالات متحده را تضمین خواهد کرد.
سنای آمریکا پس از ماهها مذاکرات دشوار و در بحبوحه اختلافات سیاسی در حزب جمهوریخواه بر سر نقش ایالات متحده در خارج از کشور، بسته کمکی ۹۵.۳ میلیارد دلاری به اوکراین، رژیم صهیونیستی و تایوان را تصویب کرد. اما این لایحه باید از سوی مجلس نمایندگان نیز تایید شود اما به دلیل مخالفت نمایندگان جمهوریخواه با آن، روند تصویب آن متوقف شده است.
به گزارش اسپوتنیک، بایدن در بیانیه خود آورده است: با گذشت دو سال جنگ، مردم اوکراین همچنان با شجاعت زیادی به نبرد ادامه میدهند. اما مهمات آنها رو به اتمام است. اوکراین نیازمند تسلیحات بیشتر از سوی آمریکا است تا بتواند خطوط نبرد خود را در مقابل حملات روسیه حفظ کند. به همین دلیل مجلس نمایندگان باید لایحه دو حزبی مکمل امنیت ملی را تصویب کند، قبل از آنکه خیلی دیر شود.
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه در مقر گروه مشترک نیروهای روسی گفت که نیروهای مسلح روسیه باید سخت کار کنند تا به پیروزی دست یابند.
وزارت دفاع اعلام کرد شویگو جوایز دولتی را به پرسنل نظامی که در حین انجام ماموریتهای رزمی متمایز بودند، اعطا کرد.
به گزارش اسپوتنیک، وی در این مراسم گفت: «دوستان و همکاران عزیز! این جوایز را صمیمانه به شما تبریک میگویم. مطمئنم جوایز آخرینها نخواهند بود. ما کار زیادی در پیش داریم. شما با عزت میجنگید و برای این به شما نشان دولتی اعطا شد. کشور به درستی از خدمت سربازی شما قدردانی کرده است. فقط به سمت جلو، فقط به سمت پیروزی!»
چراغ سبز ناتو به اوکراین برای حمله به خاک روسیه
«ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو اعلام کرد که کی یف حق دارد براساس اصل دفاع مشروع با استفاده از تسلیحات غربی خاک روسیه را هدف قرار دهد.
تارنمای نشریه آمریکایی نیوزویک با انتشاراین خبرنوشت: ناتو به اوکراین اجازه عبور از خط قرمز پوتین را داد.
تارنمای این نشریه آمریکایی دراین باره نوشت: ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو دراین باره گفت که اوکراین حق استفاده از تسلیحات غربی برای دفاع خود در مقابل روسیه را دارد، حتی اگر شامل حملات به اهدافی در داخل مرزهای روسیه باشد.
بنابراین گزارش وی در مصاحبه با رادیو «لیبرتی» (Radio Liberty) گفت:این جنگ تهاجمی روسیه علیه اوکراین است که نقض آشکار قوانین بین الملل بوده و بنابر قوانین بین الملل، اوکراین حق دفاع از خود را دارد، که شامل حملات علیه اهداف مشروع نظامی ارتش روسیه در خارج از مرزهای اوکراین می شود، این قانون بین المللی است و البته اوکراین این حق را دارد که برای دفاع از خود این کار را انجام دهد.
درحالی دبیرکل ناتو به کی یف درباره هدف قرار دادن اهداف نظامی در داخل خاک روسیه چراغ سبز نشان میدهد که طی روزهای گذشته طی درگیری بین قوای روسیه و اوکراین، نیروهای اوکراینی به خاطر کمبود مهمات، مجبور به عقب نشینی از مواضع خود در شهر «آودیوکا» شدند.
روزنامه اوکرانی کییف پست، تصرف شهر آودیوکا به عنوان یک شهر راهبردی را پیروزی بزرگی برای ارتش روسیه در سالروز شروع عملیات ویژه این کشور در اوکراین عنوان کرد.
مجارستان آخرین مانع الحاق سوئد به ناتو را کنار میزند
در شرایطی که فشارها بر مجارستان برای موافقت با الحاق سوئد به ناتو ادامه دارد، بوداپست خود را برای تصویب نهایی موافقتش با این الحاق آماده کیکند.
نخستوزیر مجارستان ویکتور اوربان امروز در مصاحبه با شبکه رادیویی دولتی این کشور خبر داد که در جریان سفر امروز نخستوزیر سوئد اولف کریسترسون به بوداپست، دو کشور یک توافق امنیتی جدید امضا خواهند کرد.
سفر نخستوزیر سوئد به مجارستان که قرار است امروز انجام شود، در حالی صورت میگیرد که مجاستان تنها کشور عضو ناتو است که هنوز موافقت نهایی خود را با الحاق سوئد به ناتو تصویب نکرده است.
اوربان گفت که «ما همه مسائل باقی مانده را کنار میگذاریم و یک قرارداد دفاعی را امضا خواهیم کرد و همچنین تصمیمات یا اهدافی را در مورد همکاری نظامی تعیین خواهیم کرد».
قرار است پس از سفر نخستوزیر سوئد به مجارستان، آنها در یک نشست خبری مشترک در بوداپست حاضر شوند.
اوربان اعلام کرد که روز دوشنبه (هفته آینده) پارلمان مجارستان مصوبه موافقت این کشور با الحاق سوئد به ناتو را تصویب خواهد کرد.
به گزارش رویترز، مجارستان طبق توافق سال 2001 با سوئد، از این کشور جنگنده «گریپن» اجاره میکند.
نخستوزیر سوئد اوایل هفته جاری درباره سفرش به بوداپست گفته بود که سوئد خواهان توسعه بیشتر همکاری با مجارستان در زمینه هواپیماهای گریپن است و این موضوع در دستورکار نخستوزیران دو کشور خواهد بود.
بروکسل به دنبال بودجه ۱.۵ میلیارد دلاری برای ارسال مهمات به اوکراین
فایننشال تایمز گزارش داد اتحادیه اروپا سعی دارد با تامین ۱.۵ میلیارد دلار بودجه اضطراری، از کشوری خارج از این اتحادیه برای اوکراین گلوله توپ خریداری کند.
اتحادیه اروپا به پیشنهاد جمهوری چک سعی دارد با تامین ۱.۵ میلیارد دلار بودجه اضطراری، برای اوکراین گلوله توپ تهیه کند.
پیشتر رئیسجمهور چک در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت پراگ کشوری را پیدا کرده که ۵۰۰ هزار گلوله ۱۵۵ میلیمتری و ۳۰۰ هزار گلوله ۱۲۲ میلیمتری در اختیار دارد. این رهبر اروپایی گفت اگر بودجه لازم برای خرید گلولههای توپخانه از این کشور بهموقع فراهم شود، اتحادیه اروپا میتواند ظرف چند هفته آنها را به اوکراین ارسال کند.
روزنامه فایننشال تایمز به نقل از یک منبع آگاه نوشت: جمهوری چک کارها را انجام داده؛ اما برای تامین پول به دیگران نیاز دارد.
بر اساس این گزارش، در پی عدم پیشرفت لایحه بودجه حمایتی آمریکا در کنگره و همچنین تاخیرهای پیشآمده در صنایع دفاعی اروپا، غرب تصمیم گرفته با تهیه مهمات از کشوری خارج از اتحادیه اروپا به اوکراین کمک کند.
«دمیترو کولبا» وزیر خارجه اوکراین پیشتر گفت که این کشور در سال میلادی جاری به ۲.۵ میلیون گلوله توپخانه نیاز دارد؛ اما غرب تا امروز تنها ۴۰۰ هزار گلوله را تامین کرده است.