بین الملل تابناک: هفتصد و بیست و نهمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
گرانت شاپس وزیر دفاع انگلیس پنجشنبه اعلام کرد که این کشور ۱۰ هزار فروند پهپاد در اختیار اوکراین قرار میدهد تا کییف در مبارزه با روسیه از آنها استفاده کند.
شاپس در سفری به کییف در دیدار با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین گفت که انگلیس پیشتر ۲۶۵ میلیون دلار برای تامین پهپاد اختصاص داده بود و اینک ۱۶۰ میلیون دلار دیگر به آن اضافه کرده است.
وزیر دفاع انگلیس اظهار کرد که نیروهای مسلح اوکراین از سلاحهای اهدایی لندن به طرز بیسابقهای استفاده کرده و در حدود ۳۰ درصد خسارتی که به ناوگان دریای سیاه روسیه وارد کرده، از این سلاحها استفاده شده است.
گزارشها حاکی است که پهپادهای دریایی اوکراین روز سهشنبه یک ناو دیگر روسیه را در دریای سیاه غرق کردند. این در حالی است که بلگورود و سایر مناطق مرزی روسیه نیز هدف حملات پی در پی پهپادهای و خمپارهای اوکراین قرار گرفتهاند.
کنستانتین کوساچف معاون شورای فدراسیون روسیه (مجلس علیا) تصمیم استکهلم برای پیوستن به پیمان آتلانتیک شمالی ( ناتو ) را «کوتهبینانه» خواند و گفت که سوئد از این پس با عضویت در این پیمان نظامی تهدیدی علیه مسکو قلمداد می شود.
کوساچف پنجشنبه شب در پیامی در تلگرام نوشت: از نظر من، عضویت سوئد در ناتو که امروز رسمیت یافت، کوتهبینانهترین و بیملاحظهترین تصمیم در تاریخ این کشور پادشاهی بود.
وی تشریح دیدگاه خود افزود: وقتی سوئد «نیمهعضوی» در ناتو بود این کشور تهدیدی علیه روسیه در نظر گرفته نمیشد اما اکنون تهدید قلمداد میشود. بنابراین، عضویت سوئد در ناتو ضامن امنیت این کشور نیست.
کوساچف با بیان اینکه عضویت سوئد در ناتو خسارت بزرگی به جایگاه آن به عنوان یک کشور بیطرف وارد کرد، گفت : استکهلم بجای آنکه روابط عادی با روسیه را حفظ کند از این به بعد مجبور است از دکترین نظامی بروکسل تبعیت کرده و به دشمن روسیه تبدیل شود.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه اسناد الحاق سوئد به پیمان ناتو را در محل وزارت خارجه این کشور در واشنگتن، از اولف کریسترسون نخست وزیر سوئد دریافت کرد و این کشور اروپایی اکنون بطور رسمی سیودومین عضو ناتو است.
بر اساس اساسنامه ناتو، یک کشور پس از ارائه اسناد عضویت خود به دولت آمریکا، به عضویت این ائتلاف در میآید. این اسناد در وزارت خارجه آمریکا نگهداری میشود که به عنوان امانتدار معاهده برای ناتو عمل میکند.
پس از حمله روسیه به اوکراین، سوئد و فنلاند برای عضویت در ناتو درخواست دادند. فنلاند در آوریل (فروردین/اردیبهشت) گذشته به عضویت این پیمان نظامی درآمد.
پارلمان اعلای سوئیس با ۲۱ رای موافق در مقابل ۱۹ رای مخالف و سه رای ممتنع با انتقال دارایی های مسدود شده روسیه به اوکراین موافقت کرد.
به گزارش خبرگزاری "تاس" سرویس مطبوعاتی پارلمان سوئیس اعلام کرد که این تصمیم از سوی همه گروههای پارلمانی به استثنای حزب محافظهکار راستگرای مردمی که بخشی از دولت ائتلافی است، گرفته شد.
قانونگذاران گفتند که دارایی های دولت روسیه و سازمان های مرتبط، که در چارچوب تحریم ها مسدود شده است، باید برای انتقال به اوکراین به عنوان غرامت در دسترس باشد. آنها از شورای فدرال خواستند تا اقدامات لازم را برای توسعه پایه های قانونی لازم در سطح بین المللی انجام دهد.
سخنگوی کرملین امروز (پنجشنبه) گفت، اظهارات اخیر رئیسجمهور فرانسه، افزایش مشارکت این کشور در مناقشه اوکراین را نشان میدهد که در تضاد با منافع پاریس است.
پیشتر رسانهها گزارش دادند که امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه به سران احزاب مخالف گفته است که در مورد حمایت از اوکراین «هیچ محدودیتی» وجود ندارد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در مصاحبه با پاول زاروبین، خبرنگار روسیا ۱ گفت: «یک مساله واضح است؛ آقای ماکرون به خطمشی خود برای «تحمیل شکست استراتژیک» به کشور ما همچنان پایبند است و همچنان به افزایش سطح دخالت مستقیم فرانسه در این جنگ ادامه میدهد. از دیدگاه ما، این به هیچ وجه با منافع مردم فرانسه مطابقت ندارد.»
سخنگوی کاخ ریاست جمهوری روسیه گفت مسکو در روزهای اخیر شاهد اظهارات بسیار متناقضی از سمت پاریس است.
او گفت: «ما در روزهای اخیر شاهد مجموعهای از اظهارات بسیار متناقض از سمت پاریس بودهایم. از یک طرف، آقای ماکرون شروع به بحث در مورد امکان اعزام نیروهای نظامی به درگیری در اوکراین میکند، و از سوی دیگر، وزیر امور خارجه فرانسه صحبت میکند و قاطعانه امکان اعزام چنین نیروهایی را رد میکند.»
پیشتر رئیسجمهور فرانسه استدلال کرده بود که استقرار نیروها در اوکراین توسط اعضای ناتو و سایر متحدان را نمیتوان رد کرد، زیرا قدرتهای غربی نباید دست از کار بکشند و باید اطمینان حاصل کنند که روسیه نیروهای کییف را شکست نمیدهد.
دبیر شورای امنیت ملی روسیه اعلام کرد در جریان رزمایش جاری نیروهای ناتو در اروپا، سناریوی رویارویی مسلحانه با روسیه تمرین میشود که تنش را افزایش داده و اوضاع را در جهان بیثبات میکند، اما این ائتلاف در حال آماده شدن برای جنگهای جدید است.
نیکلای پاتروشف، دبیر شورای امنیت ملی روسیه در شهر ماگاس، پایتخت جمهوری اینگوشتیا روسیه ، در نشستی در مورد مسائل امنیت ملی در مناطق حوزه قفقاز شمالی روسیه گفت: نقش مخرب ایالات متحده در تاریخ معاصر آشکار است. هیچ کشور دیگری این همه جنگ و درگیری نظامی راه نینداخته و این همه بحران اقتصادی ویرانگر را موجب نشده است.
پاتروشف اضافه کرد: یکی از ابزارهای مهم تاثیر گذاری واشنگتن بر سایر کشورها، بلوک تهاجمی ناتو است که به مرزهای غربی روسیه نزدیک شده است. ناتو در طول ۷۵ سال از عمر خود، به بهانه حفظ صلح و دموکراسی بیش از یک صد جنگ و درگیری نظامی در سراسر جهان بپا کرده و در حال آماده شدن برای جنگهای بعدی است.
به گفته وی، رزمایش آغاز شده نیروهای مسلح متحده ناتو در اروپا موسوم به "مدافع مقاوم ۲۰۲۴" که طی آن سناریوی رویارویی مسلحانه با روسیه در حال انجام است، قطعاً تنش را افزایش داده و اوضاع را در جهان بیثبات میکند.
پاتروشف یادآور شد: برنامههایی برای گسترش بیشتر حضور ناتو در منطقه آسیا و اقیانوسیه و منطقه قطب شمال وجود دارد.
دبیر شورای امنیت ملی روسیه گفت: در سال ۲۰۲۴، هزینههای نظامی پیشبینی شده توسط کشورهای ناتو همچنان به رشد خود ادامه میدهد که بار دیگر بر ماهیت تهاجمی فزاینده این اتحادیه تأکید میکند.
در ناحیهای واقع در شرق جمهوری چک، صدها شهروند این کشور به همراه تعدادی از آوارگان اوکراینی به صورت شبانهروزی کار میکنند تا مجموعه ساختمانهای مربوط به جنگ جهانی دوم را به مرکزی برای تأمین تسلیحات و مهمات مورد نیاز اوکراین تبدیل کنند، این تنها بخشی از تلاش اروپا برای رساندن مهمات به اوکراین در بحبوحه پیشرویهای روسیه است.
به گزارش رویترز، این ابتکار بخشی از تلاشهای اروپا برای ارائه تجهیزات نظامی و مهمات به کییف برای دفع نیروهای روسیه است که پس از توقف کمکهای نظامی ایالات متحده به عنوان ستون فقرات حمایتهای بینالمللی از اوکراین، اروپا را بیش از پیش به تکاپو انداخته است.
ژنرال اونو آیکلشیم فرمانده کل ارتش هلند در بازدید از تاسیسات استرنبرک متعلق به شرکت خصوصی تولیدکننده اسلحه «اکسکالیبر آرمی»، افزایش تلفات نیروهای اوکراینی در جبهههای شرقی و جنوبی این کشور را دلیل ایجاد وضعیت فوقالعاده در صنایع نظامی کشورهای اروپایی توصیف کرد و گفت: ما باید روند تولید صنایع نظامی خود را افزایش دهیم، باید تسلیحات و مهمات بیشتری به اوکراین ارسال کنیم و این کار را باید هرچه سریعتر به سرانجام برسانیم.
به نوشته رویترز، در حال حاضر فوریترین نیاز اوکراین، مهمات توپخانهای است که به دلیل استفاده مداوم ارتش این کشور از آتش سنگین توپخانه در طول خط مقدم یک هزار کیلومتری نبرد با روسیه، رو به اتمام است.
اتحادیه اروپا که به همراه دیگر متحدان غربی اوکراین قصد دارد پیشرفتهای ارتش روسیه در این کشور را مهار کند و با این کار، خود را نیز از خطر فزایندهای برهاند، در مارس ۲۰۲۳ ابتکاری را برای تحویل یک میلیون گلوله توپ به اوکراین در مدت ۱۲ ماه آغاز کرد اما در حال حاضر و با گذشت حدود یک سال تنها موفق به ارائه کمی بیش از نیمی از این تعداد به اوکراین شده است.
نشریه آمریکایی: اوکراین گورستان تانکهای آبرامز خواهد شد
مجله "نشنال اینترست" بامداد امروز در تحلیلی نوشت که تلفات زیاد تانکهای آبرامز آمریکایی M1-Abrams که به نیروهای مسلح اوکراین تحویل داده شده، عدم خارق العاده بودن این تجهیزات نظامی را نشان میدهد.
نویسنده یادآور شده، نیروهای مسلح اوکراین تنها ظرف چند روز سه تانک آبرامز را از دست دادند. دلیل این امر فقدان تجربه عملی نظامیان اوکراینی برای کار با این تجهیزات آمریکایی است و آنها به کار با تانکهای ساخته شده در دوران شوروی عادت دارند.
این نشریه یادآور شده، بدین ترتیب اوکراین به یک قبرستان تانک تبدیل شده است و تاکنون تعداد تانکهای آبرامز نابود شده به 4 مورد رسیده و صرف نظر از اینکه ارتش آمریکا در مورد آنها چه میگوید، فقط لاشههای بیشتری از آنها به جهان نشان داده خواهد شد.
روز گذشته، وزارت دفاع روسیه گزارش داد که خدمه تانک روسی T-72B3 با اولین شلیک خود توانستند یک خودروی جنگی آبرامز ساخت آمریکایی دیگر را در جبهه آودیوکا منهدم کنند. این تانک چهارمین تانک بود که توسط ارتش روسیه در منطقه عملیاتی منهدم شد.
لزوم توجه به هشدار جدی روسیه به غرب در مورد عواقب اقدامات در اوکراین
پورتال خبری ادونس (Advance) شب گذشته نوشت که روسیه بطور جدی به کشورهای غربی در مورد عواقب احتمالی اقدامات عجولانهای که در حال حاضر به تحریک آنها در اوکراین انجام میشود، هشدار داده و باید به این مسئله توجه کرد.
طبق این گزارش، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه اخیرا چنین اظهاراتی را در مورد درز مکالمه افسران عالی رتبه ارتش آلمان به رسانهها درباره امکان حمله به پل کریمه بیان کرده و «عواقب چنین اقداماتی از سوی برلین را وحشتناک دانسته است».
همچنین مشخص شده که غرب برای جلوگیری از پیروزی روسیه، آماده است نظامیان خود را جایگزین اوکراینیها کرده و "سربازان دیگری" را به جای آنها بفرستد و این اقدام هم نتیجهای جز تشدید بیشتر درگیری و گسترش آن نخواهد داشت. ادونس هشدار داده: تحریکات بسیار اندکی نیاز است تا درگیری نظامی، که هنوز محدود به جابجایی محدود خط تماس بین نیروهای روسیه و اوکراین است، به مناقشهای بسیار بزرگتر و بسیار خطرناکتر برای اروپا تبدیل شود.
کرملین: سرنوشت آتش گرفتن تانکهای آبرامز برای هواپیماهای آمریکایی نیز قابل پیش بینی است
دیمیتری پسکوف، دبیر مطبوعاتی رئیس جمهور روسیه پیش بینی کرد که اگر هواپیماهای آمریکایی بر فراز خاک این کشور ظاهر شوند، ارتش روسیه آنها را نیز مانند تانکهای آمریکایی ساقط کرده و به آتش خواهند کشید.
وی گفت: اکنون همه شاهد آتش گرفتن تانکهای آمریکایی هستند، همین اتفاق میتواند برای هواپیماهای آمریکایی بیفتد و من شکی ندارم که اگر هواپیماهای آمریکایی در آسمان روسیه پرواز کنند، ارتش ما از سوختن و سقوط این هواپیماها اطمینان حاصل خواهد کرد.
پسکوف تاکید کرد: تا زمانی که تانکهای آمریکایی در خاک روسیه در حال حرکت هستند، نیروهای مسلح این کشور به نابودی آنها ادامه خواهند داد.
سخنگوی کرملین افزود: غربیها وقتی درباره لزوم اعزام سربازان خود به اوکراین صحبت میکنند، در واقع با آتش بازی میکنند و حتی بحث در این خصوص هم منجر به "وخامت اوضاع بیشتر" شده است.
سییارتو: مردم اروپایی حق دارند بدانند پولهایشان در اوکراین چگونه هدر میرود
پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه مجارستان شب گذشته در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری نووستی روسیه، اعلام کرد که مالیات دهندگان اروپایی این حق را دارند که بدانند پولهای ارسالی آنها به اوکراین چگونه خرج شده و چرا هدر میرود.
وی گفت: در مورد کمکهای مالی اتحادیه اروپا که به اوکراین ارسال میشود، من معتقدم که تک تک مالیاتدهنده اروپایی این حق را دارند که بدانند پول مردم اروپا به کجا ختم شده و برای چه استفاده شده است و آنچه مقامات بوداپست بر آن تاکید دارند نیز همین آگاهی است.»
تصمیم شولتز مبنی بر عدم ارسال موشکهای تاروس به اوکراین منطقی است
وزیر امور خارجه مجارستان همچنین تاکید کرد که اولاف شولتز، صدراعظم آلمان زمانی که اعلام کرد آلمان موشکهای تاروس را به اوکراین نمی دهد، عاقلانه عمل کرد. پیتر سییارتو گفت: «من فکر میکنم که صدراعظم شولتز در این زمینه بسیار مسئولانه رفتار کرده و به صراحت میگوید که آلمان هیچ موشک تاروسی را به اوکراین نخواهد داد و این تصمیم بسیار منطقی است.»
به عقیده او، آنچه صدراعظم آلمان میگوید بسیار مهمتر از آن چیزی است " که برخی از نظامیان درباره آن صحبت میکنند. سییارتو افزود: این تصمیم با این واقعیت توضیح داده میشود که اگر چنین کمکی ارسال شود، آلمان به بطور مستقیم به یک طرف درگیری در اوکراین تبدیل خواهد شد.
اطمینان شولتز از حفظ اعتماد بین آلمان و متحدانش
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان روز چهارشنبه ابراز اطمینان کرد که افشای مکالمه بین چند مقام نظامی ارتش آلمان که در مورد امکان حمله به پل کریمه با یکدیگر صحبت کردند، تأثیری بر روابط برلین با شرکای خارجی نخواهد داشت.
وی در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: «من کاملاً مطمئن هستم که اعتماد بین آلمان و متحدان و دوستانش آنقدر محکم است که آنچه اتفاق افتاده، آن را تضعیف نخواهد کرد.»
شولتز افزود که تمامی شرکای برلین که در این خصوص از آنها پرسیده، در این خصوص به او پاسخ دادهاند.
آمادگی لندن برای وام دادن داراییهای مسدود شده روسیه به کییف
دیوید کامرون، وزیر امور خارجه انگلیس اعلام کرد که دولت بریتانیا آماده است تا به اوکراین وامی به میزان داراییهای مسدود شده روسیه در این کشور بدهد، به این دلیل که طرف روسی پس از پایان درگیری مجبور به پرداخت غرامت خواهد شد.
کامرون به خبرنگاران گفت: «فرصتی برای استفاده از چیزی مانند وام سندیکایی یا اوراق قرضه وجود دارد که به طور مؤثر از داراییهای مسدود شده روسیه به عنوان وثیقه برای دریافت آن پول به اوکراینیها استفاده میکند، با علم به اینکه وقتی روسیه غرامت جنگ را پرداخت کند، این پول را پس خواهیم گرفت.»
به عقیده او، این تصمیم احتمالا بهترین راه برون رفت از شرایط کنونی است. علاوه بر این، کامرون ابراز اطمینان کرد که این اقدامات اعتبار لندن را تضعیف نخواهد کرد.