به گزارش «تابناک» به نقل از فردا، سال ۱۴۰۳ هنوز شروع نشده بازار پیش بینی ها درباره آن داغ است. دولت سیزدهم در سال پایانی مأموریت خود قرار دارد، گزارش هایی می دهد که نه تنها مردم و کارشناسان را متعجب کرده بلکه حامیان دولت نیز از این همه خلاقیت در تدوین گزارش های رنگارنگ در حیرت هستند و نمی دانند چه بگویند.
محمدجواد جمالی نوبندگانی در گفتگو با خبرنگار فردا درباره گزارش دستاوردهای دولت سیزدهم گفت: دولت از رشد اقتصادی 5 درصد سخن می گوید که صحیح است اما این رشد متوازن نیست. در حوزه صادرات نفت رشد قابل ملاحظه ای اتفاق افتاد و معدل رشد اقتصادی به همین دلیل بالا می رود اما واقعیت آن است که در حوزه صنعت و کشاورزی درصد رشد منفی بوده است.
وی افزود: مردم بیشتر با رشد متوازن اقتصادی سرکار دارند و آثار و شواهدش را به وضوح می توانند ببینند. از طرفی انباشت نقدینگی در دست مردم به حدی رسیده که همچون دسته سارها رفتار می کند، این حجم از نقدینگی گاهی به سمت بازار ارز و طلا و گاهی به سمت بازار مسکن و خودرو می روند و معادلات را بر هم می زنند؛ متأسفانه دولت نیز توانایی کنترل این مولفه را ندارد.
این نماینده ادوار مجلس با اشاره به آثار تورمی حجم بالای نقدینگی در جامعه اظهار کرد: دولت هر سال مجبور است حقوق و دستمزدها را افزایش دهد چون اگر این کار را نکند قدرت خرید کارکنان و کارگرانش پایین می آید و اگر حقوق ها را زیاد کند بر تبعات حجم نقدینگی سرگردان در جامعه می دمد که نتیجه نهایی آن هم تشدید تورم است.
وی ادامه داد: تنها راه چاره تقویت حوزه تولید است، اگر منابع پایدار تولید تأمین و انگیزه و مشوقی برای کانالیزه کردن نقدینگی در این راه ایجاد نشود، وضعیت تورمی ادامه خواهد یافت. البته مناسبات بین المللی نیز بر معادلات اقتصادی کشور تأثیرگذار است. تحریم ها و دلالی ها برای دورزدن موانع صادرات و واردات هزینه ها را افزایش می دهند.
جمالی با اشاره به آثار تورمی ناشی از خلق پول در سیستم بانکی کشور بر اثر اعمال سودهای نجومی یادآور شد: تاکنون هیچ دولتی نتوانست این سیستم بانکداری را اصلاح کند. همچنین رونق پدیده قاچاق از دیگر عوامل آسیب رسان به حوزه تولید است. در مجموع سال مشکلی به لحاظ اقتصادی پیش رو داریم هر چند درصد تورم کاهش یافته است اما این به معنای ارزانی قیمت ها نیست بلکه قیمت ها با شتاب کمتری افزایش می یابند.