الهام قرهی ـ بین الملل تابناک: ادعای رسانه آمریکایی درباره نحوه پاسخ ایران به اسرائیل، گسترش درگیریها و تنش در دریای سرخ، آغاز اعزام نیروهای نظامی آلمان به لیتوانی، حمله هوایی آمریکا و انگلیس به «الحدیده» یمن و برنامه اتحادیه اروپا برای افزایش کشتیها در دریای سرخ، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
ادعای رسانه آمریکایی درباره نحوه پاسخ ایران به اسرائیل
در ادامه گمانه زنیهای رسانههای غربی در مورد نحوه واکنش تهران به حمله اخیر رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق، شبکه خبری سیانان به نقل از دو منبع آگاه مدعی شد که این حمله تلافی جویانه احتمالاً توسط نیروهای شبهنظامی منطقه انجام میشود.
تارنمای سیانان امروز به نقل از این منابع مدعی شد که تهران نسبت به تشدید درگیری ها محتاط بوده و نمی خواهد بهانه ای به آمریکا یا متحدانش برای حمله مستقیم به ایران بدهد.
این گزارش در ادامه استناد به اظهارات منابع ناشناس افزود: البته دلایلی هم وجود دارد که ثابت کند ایران و گروههای شبه نظامی نیابتی آن بخواهند به نیروهای آمریکایی یا سایر دارایی های آمریکا در منطقه حمله کنند. با این حال این منابع خاطرنشان کردند که ایران کنترل کاملی بر این نیروها نداشته و امکان حمله به دارایی های آمریکا را نمی توان کامل رد کرد.
منابع آگاه به سی ان ان گفتند که بر اساس ارزیابی اطلاعاتی آمریکا، ایران از چندین گروه شبه نظامی نیابتی خود خواسته در این هفته، همزمان و با استفاده از پهپاد و موشک، یک حمله گسترده علیه اسرائیل انجام دهند. یکی از منابع سی ان ان مدعی شد که بحث بر این است که این حمله پس از ماه رمضان یا پیش از پایان آن انجام شود.
پیشتر شبکه ان بی سی نیز به نقل از مقام های آگاه آمریکایی گزارش داده بود که تهران به تلافی حمله هوایی به کنسولگری ایران در دمشق به اهداف اطلاعاتی یا نظامی داخل اسرائیل حمله خواهد کرد و واشنگتن نگران این موضوع است.
این شبکه آمریکایی به نقل از این مقام ها نوشت: پیشبینی می شود، هرگونه اقدام تلافیجویانه در داخل اسرائیل به جای اهداف غیرنظامی، بر اهداف نظامی یا اطلاعاتی متمرکز شود. آنها همچنین گفتند که واشنگتن بررسی گزینه هایی را برای نحوه پاسخگویی به انواع اقدام های تلافی جویانه ایران آغاز کرده است.
یک مقام ارشد دولت آمریکا نیز چندی پیش به سی ان ان گفته بود که واشنگتن در حالت آماده باش بوده و به طور فعال برای یک حمله "مهم" که ممکن است ظرف این هفته توسط ایران انجام شود و دارایی های اسرائیل یا آمریکا در منطقه را هدف قرار دهد، آماده می شود.
سی ان ان در آن گزارش نوشته بود که مقام های ارشد آمریکایی همچون همتایان اسرائیلی خود بر این باورند که حمله ایران "حتمی" است. واشنگتن و تل آویو به شدت در تلاشند برای پیامدهای این حمله آماده شوند زیرا پیش بینی می کنند که حمله ایران می تواند به طرق مختلف رخ داده و علاوه بر اموال و دارایی ها، نیروهای آمریکا و اسرائیل را نیز در خطر قرار دهد.
گسترش درگیری ها و تنش در دریای سرخ
با نزدیک شدن به عید فطر، نیروی دریایی یمن در روزهای گذشته اقدامات نظامی خود در دریای سرخ را گسترش داده است.
برخی منابع نظامی و دریانوردی به روزنامه «الاخبار» گفتند که این نیروها طی ساعات گذشته چندین عملیات علیه کشتیهای نظامی آمریکا و انگلیس آغاز کرده و وارد درگیریهای دریایی متعددی با آنها در جنوب دریای سرخ و در نزدیکی تنگه بابالمندب شدند.
تا بامداد روز یکشنبه، تنش در سطوح بالایی ادامه داشت، به شکلی که برخی منابع محلی در «المخا» واقع در بابالمندب در غرب تعز به الاخبار گفتند، صدای انفجارهای بزرگی را شنیدند که این حاکی از تداوم عملیاتهاست.
در همین چارچوب اتحادیه اروپا نیز اعلام کرد که روز گذشته، یکی از کشتیهای جنگیاش در دریای سرخ هدف حمله نیروهای صنعاء قرار گرفته است.
همچنین عملیات «اسپایدز» اتحادیه اروپا اعلام کرد، یک حمله موشکی از مناطق تحت کنترل انصارالله علیه ناوچه «هسن» آلمان انجام شد، این حمله به منزله تهدید مستقیمی برای این ناوچه و کشتیهای اروپایی در دریای سرخ و دومین حمله علیه «هسن» ظرف یک ماه گذشته بود.
منابع دیگری گزارش دادند، عملیات «اسپایدز» موشک دومی را که علیه یک کشتی تجاری شلیک شده بود، رهگیری کرد و این حمله هیچ خساراتی در پی نداشت.
سازمان عملیات تجارت دریایی انگلیس پیشتر اعلام کرد، گزارشی دال بر وقوع حملهای به یک کشتی تجاری در فاصله ۶۰ مایل دریایی جنوب غرب حدیده دریافت کرده است.
این سازمان گزارش داد که ناخدای کشتی اعلام کرده کشتیاش هدف دو موشک نیروی دریایی یمن قرار گرفته که با یکی از این موشکها مقابله شده و دومی نیز در آب افتاده است.
این سومین عملیات از عصر جمعه محسوب میشود. فرماندهی مرکزی آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که بخشی از یگان نظامیاش در دریای سرخ هدف حملاتی از سوی نیروهای صنعاء قرار گرفته و نیروهای این فرماندهی، یک موشک بالستیک را که از مناطق تحت کنترل جنبش انصارالله شلیک شد، رهگیری کردند.
در همین رابطه، روزنامه «هلینگ شیپینگ نیوز» ویژه کشتیرانی جهانی نوشت، دستکاری در دادههای سیستم «شناسایی خودکار» توسط کشتیهای تجاری هنگام عبورشان در دریای سرخ با هدف پنهان ماندن، بیفایده است و تلاشها برای استتار، کشتیها را به خطر انداخته و آنها را به اهداف جذابتری برای حملات یمن تبدیل میکند.
«یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن در بیانیهای اعلام کرد، در ۷۲ ساعت گذشته پنج عملیات علیه کشتیهای تجاری انگلیس و رژیم صهیونیستی و ناوچههای آمریکایی انجام شد.
او اظهار کرد، این عملیاتها با چند موشک بالستیک و هدایتشونده علیه کشتی انگلیسی «هوپآیلند» و تعدادی ناوچه آمریکایی در دریای سرخ و دو کشتی اسرائیلی که به سمت بنادر فلسطین اشغالی در حرکت بودند، یکی موسوم به «گریس» در اقیانوس هند و دیگری «جینا» در دریای عرب انجام شدند.
همزمان برخی منابع در صنعاء، ورود «جرج وایکوف» فرمانده نیروی دریایی آمریکا به ریاض و دیدارش با «فهد الغفیلی» رئیس ستاد کل نیروی دریایی عربستان را تایید کردند.
در حالی که رسانههای عربستانی اعلام کردند که این دیدار بر تقویت همکاری دریایی میان آمریکا و عربستان متمرکز بود، برخی دیپلماتهای آگاه در گفتوگو با «الاخبار» تایید کردند که نیروی دریایی آمریکا به دنبال جلب پشتیبانی برای تداوم عملیاتهایش در دریای سرخ است.
این منابع گزارش دادند، وایکوف به طرف سعودی ابلاغ کرد که در تامین بودجه این عملیاتهای پرهزینه با مشکل روبهرو شده و احتمالا این حضور نظامی را کاهش دهد که این امر موجب تقویت نفوذ انصارالله خواهد شد.
با وجود اینکه آمریکا فوریه گذشته از تخصیص مبلغ دو میلیارد دلار به پشتیبانی از عملیاتهای فرماندهی مرکزی دریای سرخ خبر داد،ا افزایش هزینههای عملیاتهای دریایی حاکی از این است که با توجه به تداوم حملات با شدتی بیشتر از انتظار، مبالغ تعیین شده در بودجه دفاعی رو به اتمام است.
تداوم شکست ائتلاف «نگهبان رفاه» و افزایش روند حملات صنعاء به کشتیهای ممنوعه به بیش از ۹۰ عملیات، موجب گسترش دامنه بحران اعتماد شرکتهای بینالمللی دریانوردی به مفید بودن عملیاتهای دریایی آمریکا در دریای سرخ شده و تعدادی از شرکتهای مرتبط با آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی را بر آن داشته از عبور کشتیهایشان از این منطقه خودداری کنند.
در این چارچوب، شرکت کشتیرانی «Ocean Express Shipping» چین در بیانیهای اعلام کرد که به دلیل تداوم حملات ارتش یمن علیه کشتیهای مرتبط با اسرائیل، آمریکا و انگلیس در دریای سرخ، بهرهبرداری از خط کشتیرانی به سمت سواحل شرقی آمریکا را به تعویق انداخت.
این شرکت در بیانیه خود اعلام کرد، «آغاز بهرهبرداری از خط ساحل شرقی ایسی۴ را تا زمانی که شرایط پایدار شود، به تعویق خواهیم انداخت؛ قرار بود این خط کشتیرانی اواسط ماه آوریل دوباره راهاندازی شود.»
به گزارش وبسایت آمریکایی «seatrademaritime»، این خط که آسیا و سواحل شرقی آمریکا را به هم متصل میکرد، در اواخر اکتبر گذشته به حالت تعلیق درآمد.
آغاز اعزام نیروهای نظامی آلمان به لیتوانی
وزارت دفاع آلمان روز دوشنبه از آغاز اعزام نیروهای نظامی این کشور به لیتوانی خبر داد.
وزارت دفاع آلمان ضمن اعلام خبر آغاز اعزام نیروهای نظامی به لیتوانی، این اقدام را گامی مهم ارزیابی کرده است؛ این اولین بار پس از جنگ جهانی دوم است که سربازان آلمانی به یک کشور خارجی اعزام میشوند.
امروز دوشنبه ۲۲ سرباز، اولین گردان اعزامی آلمان به لیتوانی بودند و قرار است نیروهای بیشتری بعد از ارزیابی شرایط، اعزام شوند.
در واکنش به تغییر وضعیت امنیتی در اروپا، دولت آلمان متعهد شد که یک واحد رزمی آماده و مستقل را در لیتوانی مستقر کند.
طبق برنامهریزی برلین، قرار است تا سال ۲۰۲۷ نزدیک به ۴ هزار و ۸۰۰ سرباز به لیتوانی اعزام شوند.
روز پنجشنبه نیز «بوریس پیستوریوس» وزیر دفاع آلمان طرحی را برای سازماندهی مجدد نظامیان این کشور به عنوان بخشی از استراتژی جدید آلمان در واکنش به شرایط جنگی اروپا ارایه کرده بود.
پیستوریوس طی سخنانی، خطر حمله احتمالی روسیه را در آینده به یکی از کشورهای ناتو تکرار کرد.
حمله هوایی آمریکا و انگلیس به «الحدیده» یمن
هواپیماهای آمریکا و انگلیس روز (دوشنبه) مناطقی از استان الحدیده در غرب یمن را بمباران کردند.
هواپیماهای آمریکا و انگلیس عصر امروز طی یک حمله هوایی، شهرستان «الحوک» را استان الحدیده بمباران کردند.
بر پایه گزارش ها، در این حمله هوایی، یک کارگاه هدف حمله قرار گرفت.
روز یکشنبه سرتیپ «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن در سخنانی از عملیات جدید علیه چند کشتی آمریکایی، انگلیسی و صهیونیستی در آبهای منطقهای این کشور خبر داد.
وی در این باره اعلام کرد: نیروهای مسلح یمن در حمایت از فلسطین و در پاسخ به تجاوزات آمریکا و انگلیس به کشورمان پنج عملیات نظامی در مدت ۷۲ ساعت انجام دادند.
یحیی سریع تصریح کرد: نیروی دریایی یمن عملیاتی را با هدف قرار دادن کشتی انگلیسی (HOPE ISLAND) در دریای سرخ انجام داد.
این مقام یمنی افزود: نیروی دریایی یمن دو کشتی اسرائیلی را که عازم بنادر فلسطین اشغالی بودند، هدف قرار داد؛ اولین کشتی اسرائیلی (MSC GRACE F) در اقیانوس هند و دیگری (MSC GINA) در دریای عرب هدف قرار گرفته شدند.
وی ادامه داد: عملیات هدف گیری با تعدادی موشک بالستیک و بالدار انجام شد و به لطف خدا این عملیات با موفقیت به اهداف خود رسید.
سخنگوی نیروهای مسلح یمن همچنین اعلام کرد: نیروی هوایی نیز دو عملیات نظامی را انجام و طی آنها تعدادی ناوچه نظامی آمریکایی در دریای سرخ را هدف قرار داد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ما به جلوگیری از ناوبری اسرائیل در دریای سرخ، دریای عرب و اقیانوس هند تا پایان تجاوز و رفع محاصره غزه ادامه خواهیم داد.
برنامه اتحادیه اروپا برای افزایش کشتیها در دریای سرخ
روزنامه «واشنگتن پست» روز دوشنبه به نقل از فرمانده ماموریت نیروی دریایی اتحادیه اروپا در دریای سرخ خبر داد که این اتحادیه قصد دارد «به طور قابل توجهی» عملیات خود را گسترش و تعداد کشتیها در دریای سرخ را افزایش دهد.
واسیلیوس گریپاریس فرمانده یونانی ماموریت نیروی دریایی اتحادیه اروپا اظهار داشت که این اتحادیه قصد دارد «به طور قابل توجهی وسعت این عملیات را گسترش دهد تا در برابر حملات احتمالی حوثیهای یمن، بهتر دفاع کند.»
بر اساس این گزارش، درحالی که ۱۹ کشور از ۲۷ کشور اتحادیه اروپا در این عملیات شرکت دارند، تنها چهار کشتی جنگی در منطقهای به اندازه دو برابر وسعت قلمرو این بلوک [اتحادیه اروپا] در حال گشتزنی هستند.
گریپاریس به خبرنگاران در بروکسل گفت: تنها یک بار عبور یکی از کشتیهای ما بین دو مسافت طولانیتر به منطقه، ممکن است حدود ده روز طول بکشد و همچنین گذر از منطقه پرخطر در حدود دو روز طول میکشد.
وی مدعی شد که این منطقه پرخطر «در ماههای گذشته، شاهد حملات متعددی بوده است، از جمله حملات پیچیده که در آن از پهپادها و موشکهای بالستیک استفاده شده است.»
ماموریت دریایی اتحادیه اروپا به نام «آسپیدس» ۳۰ بهمنماه گذشته فعالیت خود را در دریای سرخ آغاز کرد. حوزه ماموریت آسپیدس در امتداد تنگه باب المندب، تنگه هرمز و همچنین آبهای بینالمللی در دریای سرخ، خلیج عدن، دریای عرب، خلیجفارس و دریای عمان تعریف و مقر آن در لاریسا، یونان عنوان شده است.
جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز امروز مدعی شد که ماموریت دریایی این اتحادیه طی دو ماه گذشته ۱۱ حمله ارتش یمن در دریای سرخ را دفع کرده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.